Foto's gemaakt van de burcht te Oostvoorne door mij op 5-2-2014.
De restanten van de burcht van Oostvoorne zijn gelegen achter het raadhuis van Oostvoorne. ''Omstreeks 1930 was er op deze plaats slechts een ronde heuvel zichtbaar en hier werd in 1934 onder toezicht van het Rijksbureau voor de monumentenzorg in werkverschaffing een onderzoek ingesteld. Al gauw bleek dat onder de oppervlakte nog muurresten aanwezig waren, die het mogelijk maakten een volledige plattegrond met aanduiding van bouwperioden samen te stellen van het gedeelte binnen de gracht. De bouw van het oudste stenen gedeelte van de burcht kan aan het einde van de 12e eeuw hebben plaats gevonden. C. Hoek, archeoloog van Rotterdam, is van mening dat heer Dirk van Voorne waarschijnlijk de bouwheer is, in de periode tussen 1213 en 1216, wanneer genoemde edelman zijn kinderloos gestorven broer opvolgt. Een zuivere datering is moeilijk te geven".
Citaat uit De burcht te oostvoorne deel IL uit de serie,, Nederlandse kastelen" van de nederlandse Kastelenstichting en de Koninklijke Nederlandse Touristenbond ANWB.
17-12-2014
Monument de Treurende vrouw te Rotterdam Zuid
Op maandagmorgen 12 maar 1945 werden in totaal veertig mannen gefusilleerd, twintig mannen aan het Hofplein en twintig in de Goereesestraat. Dertig van hen werden om 5 uur 's morgens uit de gevangenis in Scheveningen gehaald en naar een schoolgebouw aan de Witte de Witstraat gebracht. Tien mannen werden overgebracht van het politiebureau aan het Haagse Veer. Men selecteerde elf man uit de Scheveningse gevangenis en negen van het Haagsche Veer en die werden om half negen op het Hofplein gefusilleerd. Vervolgens werden de andere twintig opgehaald en overgebracht naar de Goereesestraat, waar ze om half elf met veertig geweren werden doodgeschoten. De lijken bleven tot 4 uur 's middags liggen. In 2007/2008 kwam door onderzoek aan het licht dat in het executiepeloton zeven Nederlandse agenten waren opgenomen, die Duitse uniformen hadden aangetrokken.Huisarts Lamberts, met een praktijk aan de Pleinweg op slechts enkele tientallen meters afstand, heeft de dood geconstateerd. Hij is één van de mensen die amper 10 dagen na de bevrijding een collecte hield voor een sober monument. Het is een houten kruis in twee bloemperken geworden, dat op 29-6-1945 werd onthuld. Begin jaren 50 is het verplaatst, omdat er bebouwing omheen kwam. In de Treurende Vrouw, het monument vervaardigd door de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen zien de kinderen hun moeder. De Treurende Vrouw werd op 3 mei 1958 onthuld door M. Chef d'Hotel moeder van Isaäc Jacob Chef d'Hotel.
Gesneuvelden
T.J.Abbenbroek, Anton Beiten, Leendert van den Berg, Jan Antonie Bijloo, C.van den Broek, G. F.Hooyer, Isaäc Jacob Chef d'Hotel, Aart de Graaf, Jan Kerkhof, Johan Hendrik Klinker, Alexander Mattheus van Leeuwen, Franciscus Henricus Maria Lem, Henri Christiaan van der Logt, Frans August van Mourik, Pieter Ouwendijk, Pieter Prins, Feike Reitsma, Hans Antonie van 't Veen, Jacobus Antonius van der Weijden
citaat uit Tref-Charlois en wikipedia.
Koos van der Weijden behoorde tot een groepje dat vanaf 1940 ieder jaar op 3 oktober ’s nachts een krans legde om de hals van het standbeeld van Van der Werff in het gelijknamige park. Die krans werd gemaakt in de Hortus Botanicus, waar Van der Weijden werkte. Tot dit groepje hoorde ook P.A. v.d. Hoven, J. v.d. Hoven, J. Geijsman, H. Middelkoop en een broer, H.J. van der Weijden.. Koos van der Weijden werd in februari 1945 tegelijk met zijn twee broers en met nog enkele anderen gearresteerd. Het is niet bekend of de arrestatie in verband stond met deze kranslegging of met andere activiteiten. Koos van der Weijden (28-2-1922) werd op 12-3-1944 in Rotterdam gefusilleerd, samen met o.a. zijn vriend Alexander Matheus van Leeuwen. Zie onder die naam. (Gegevens door de familie op 26-04-2009 aan het RAL verstrekt).
Verraders slapen nooit!
Isaäc Jacob(Jacques) Chef d'Hotel. Geboren 27-1-1900 te Den Haag.Jacques voer als kok (hofmeester) op het ms.Indrapura van de Rotterdamse Loyd dit schip voer als passagierschip tussen Nederland en het voormalige Nederlands Indië.
Een dag voor de aanvang van de oorlog voer hij niet mee uit op de Indrapura dit wegens een bloedvergiftiging. Jacques werd in de Brueghelstr 239 te Den Haag na verraad i.v.m. het drukken van de Waarheid thuis gearresteerd op 9-3-1945. Gevallende is te Rotterdam op de Pleinweg op 12-3-1945 om 10.00 uur als represaille voor het dood-schieten op 5-3-van de beamte van de sicherheitspolizei Romer en de Nederlandse S.S.-man Koster, met nog 19 man doodgeschoten door een vuurpeleton van de ordnungs-polizei onder leiding van luitenant Alfred Rest. Tot 16.00 bleven de lijken op straat liggen, later werden ze overgebracht naar Begraafplaats Crooswijk.
Hij werd begraven op de begraafplaats Nieuw Eik en Duinen te Den Haag grafnr: 3250 dit graf werd onderhouden door de oorlogsgravenstichting, op 25 juni 2007 werd Jacques herbegraven op het Nationaal Ereveld te Loenen.
Te Rotterdam Zuidplein staat een oorlogsmonument met daarop de namen van de doodgeschoten mannen. Met een bakfiets kwam de familie uit Den Haag om zijn lichaam op te halen en het over te brengen naar Den Haag. Het Rijksinstituut voor oorlogsdokumentatie stuurde mij op mijn verzoek op 8-12-1992 een brief met vier bijlagen waarop de aanvragen stonden om opgenomen te worden op de erelijst der namen van hen, die voor het vaderland zijn gevallen. Deze informatie verkreeg ik in 1995 van Isaäc zijn kleinzoon die ik te Rijswijk opzocht.
De rol van de politie in Nederland tijdens de 2e wereldoorlog
Het is J.Hofman die in zijn proefschrift ´De collaborateur´, een sociaalpsychologisch onderzoek naar misdadig gedrag in dienst van de Duitse bezetter, dat verscheen in 1981, aandacht besteed aan de collaboratie in de politiële sfeer.
De Duitse bezettende macht beschikte echter ten ene male niet over voldoende eigen middelen en mankracht om een uniforme en overeenkomstig de eisen van het systeem gemodelleerde gedragscode te bewerkstelligen, afwijkingen op te sporen en om strenge controle te kunnen uitoefenen op de gedragingen van de individuele burger. De Sicherheitsdienst bestond in ons land uit niet meer dan vierhonderd Duitse medewerkers zodat zij voor haar functioneren volledig afhankelijk was Nederlandse hulpkrachten.
Geen wonder dat men van Duitse zijde probeerde in het bijzonder de politie aan haar zijde te krijgen c.q. dienstbaar te maken aan haar bedoelingen. Helaas is dit haar in verregaande mate gelukt en daarmee werd de Nederlandse politie een groot gevaar voor tallozen , die als gevolg van de bijzondere tijdsomstandigheden niet mochten rekenen op de bescherming van de in die periode aanwezige machthebbers.
Hoewel de meegaande houding van de politie niets anders was dan een afspiegeling van de houding van het Nederlandse overheidsapparaat als geheel, waren de gevolgen van haar optreden meer direct herkenbaar. Naarmate de bezettingsjaren voortschreden, deed zich bij de politie een merkwaardige ontwikkeling voor. Enerzijds werd zij een steeds onbetrouwbaarder apparaat, omdat het aantal ´foute elementen´ binnen haar gelederen toenam, anderzijds nam het aantal gevallen van individueel verzet toe, vooral na de april-meistakingen van 1943 (p.52)
In het woord vooraf van de ´Zwarte politie 1940-1945´ staat vermeld:
´Er is geen systeem te bedenken of er zijn mensen die het willen uitvoeren´ De Nederlandse politie van 1940, arm gehouden en gehoorzaam opgevoed, volgde plichtsgetrouw het boven haar gestelde gezag. Zo schrijven Bert Huizing en Koen Aartsma in hun voorwoord. Hun boek verscheen in 1986.De jacht op mensen is in volle gang. En de Nederlandse politie is erbij betrokken. Aan alle misverstand over het wel of niet optreden van de Nederlandse politie bij het arresteren van joden maakt mr Broersen, de gevolmachtigde voor de reorganisatie van de Nederlandse politie, een eind: ´Ten einde alle twijfel op te heffen bepaal ik dat aan opdrachten van bevoegde Duitse autoriteiten tot arrestatie, transporten, voorgeleiding van joden, gijzelaars en andere personen door de politie gevolgd dient te worden gegeven, waarbij zo nodig van ten dienste staande hulpmiddelen gebruik kan worden gemaakt´(p.141).
Foto van de Sint- Jacobskerk te Antwerpen hier werd o.a. Martinus de Riemer begraven in de 18e eeuw.
Cornelis Chef d'Hotel gedoopt 10-8-1762 in de Nieuwe kerk te Den Haag,overleden te Den Haag. Tr. 27-9-1789 te Den Haag.
Elisabeth de Riemer, geboren te Den Haag, dochter van Pieter de Riemer en Geertruida Sprouw, gedoopt 25-12-1753 te Den Haag, naaister in 1820, overleden 11-5-1828 te Den Haag.
Cornelis ging op 13 –9-1789 te Den Haag in ondertrouw en huwde op 27-9-1789 met Elisabeth de Riemer in de Nieuwe kerk.
Elisabeth was een dochter van Pieter de Riemer , en Geertruida ( Geertruy) Sprouw. Elisabeth haar vader Pieter de Riemer werd geboren op 12-5-1717 en op 16–5-1717 in de Remonstr.kerk te Den Haag gedoopt, hij was advokaat van beroep en was een zoon van mr. Jacob de Riemer. Mr. Pieter de Riemer overleed 14-2-1759 te Den Haag op nog jonge leeftijd. Hij huwde 3/2 17-2-1737 te Den Haag met Geertruida Sprouw herkomstig uit Scheveningen.
Mr. Jacob de Riemer was advocaat en geschiedschrijver van de stad s'-Gravenhage schreef de "Beschrijving van 's-Gravenhage 1e deel verscheen in 1730, 2e deel in 1739 het bevatte 1858 bladzijden en 59 prenten ook wel de bijbel van de ooievaarsstad . Naar hem zijn twee straten genoemd : de 1e en 2e de Riemerstraat te Den Haag.. Pieter zijn moeder was Johanna Philippa van Reenen. Het woonhuis van Jacob de Riemer ligt in het centrum van Den Haag aan het Westeinde 79A ik ben er in het jaar 2008 naar binnen gegaan. Het pand dateert van rond begin 17e eeuw momenteel mei 2013 is er een Atelier Westeinde aanwezig in het pand en wordt er geschilderd en theater gemaakt. Het huis werd op 12-1-1739 gekocht door hem en op 3-11-1762 verkocht voor 3600 gulden. Jacob de Riemer werd in 1676 in Noordwijk geboren zijn vader Isaak de Riemer was daar Remonstrants predikant. Jacob promoveerde in de rechten op 22 jarige leeftijd in 1700 te Leiden werd 12-7-1700 als advokaat van den Hove in Den Haag ingeschreven. Mr. Jacob huwde 10/26-5-1716 met Johanna Philippa van Reenen zij was de weduwe van Herman Diderick Tollius akte 9-7-1717. Mr. Jacob de Riemer overleed 26-4-1762 te Den Haag op oude leeftijd hij werd begraven op 9-7-1749 in de Grote kerk te Den Haag in het familiegraf van Cornelis van Rijckevorsel. Er zijn geschriften te vinden in het Algemeen Rijksarchief te Den Haag het Gemeentearchief te Rotterdam en het gemeentearchief te Den Haag. In het jaarboek Die Haghe uit 1930 schreef de historicus H.E.van Gelder over hem. In veel boeken over Den Haag wordt verwezen naar zijn boeken over Den Haag.
Mr. Jacob was een zoon van Isaäc de Riemer,
Isaäc de Riemer, geb. Delfshaven 1648 predikant bij de Remonstranse broederschap te Noordwijk. Volmacht voor de aankoop van een huis;
In 1680 op 18 september. A.R.A. Notarieel voor 1843 Noordwijk nr.6284, akte 65. Pieter de Riemer doctor in de medicijne te Rotterdam geeft volmacht aan zijn zoon Isack de Riemer, bedienaer des goddelijcke woorts in de Remonstrantse kerck te Noortwijck, om in zijn naam en die van de erfgenamen van zaliger Johanna van Hoorn, geboren Brouhele, wed. van de heer Johan van Wijck zaliger; een provisioneel contract van koop,op te maken van sodanige huijsinge, boomgaert ende erve, e.t.c.
In 1681 op 12 mei A.R.A nr 181 folio 182 recto en verso. Willem Adriaen de Vries, proponent te Leijden en juffrouw Amelia Lotius, mitsgaders Johannes Groenesteijn, als zijnde de procuratie hebbende van de heer en ar. Petrus Lotius, advocaat voor den Ed. Hove van Hollant, e.t.c comparanten verkopen aan de heer Pieter de Riemer , in sijn leven medicimale doctor binnen Rotterdam, ende vermits zijn overlijden, wel en wettelijk op te dragen en in eigendom te geven aan juffrouw Maria Nieuhoven, wed. van wijlen Pieter de Riemer voornoemt; een huijsinge ende erve met een tuijn ende boomgaert daer agter aan, staende ende gelegen binnen den dorpe van Noortwijck, onder de Linde, aen 't Oude Narckvelt, e.t.c contract van coop is op 18 september 1680 voor notaris Adriaen Mens verleden. Koopsom fl. 4900,-. Uit deze akte bleek dat pa Pieter de Riemer het huis kocht voor zijn zoon Isaäc.
In 1683 werd het woongenot van de familie de Riemer bedorven door een meningsverschil met een van de buren, Jan Willemsz. van Rijn. Dit volgens een akte nr. 728 uit het Gemeente Archief Noordwijk. De rooijmeesters kwamen op verzoek van de Riemer op bezoek voor onderzoek inzake bomen en planten die zich op de erf grens bevonden. Beide buren moesten wat doen van Rijn moest zijn tuin verhogen en dominee de Riemer mocht geen latten aanbrengen op de muur en geen planten neer zetten bij de muur.
Op 18 juni 1683 A.R.A nr.182 folio 93 Maria van Nieuhoven, wed. en erfgename van Pieter de Riemer doet afstand van de erfenis ten behoeve van haar zoon Isaäc de Riemer, bedienaar des goddelijke woord in de Remonstrantse gemeente te Noordwijk. Het betrof het huis in Noordwijk.
In 1688 A.R.A. nr.119 Jean Le Mort, Frans schoolmeester te Haarlem verkoopt aan Isaäc de Riemer een stukje grond te Noordwijk voor fl.100,-.
In 1709 op 20 februari A.R.A. nr. 187 folio 2 Isaäc de Riemer, wonende te Noordwijk is schuldig aan Marinis Coopmans, wonende te Rotterdam fl.2000,- met 4 procent rente per jaar.
In 1711 op 18 december A.R.A. nr. 187 folio 106 Isaäc de Riemer is schuldig aan Pieter Willemsz. Slootwegh, wonende te Benthuizen fl.1000,-.
In 1715 op 4 december A.R.A nr.188 folio 67. Pieter Willemsz. Slootwegh, verkoopt aan Hendrik Engelbregt, koopman te Amsterdam een schuldrentebrief ten laste vanIsaäc de Riemer.
In 1716 op 20 augustus A.R.A. nr.186 folio 89. De kinderen en erfgenamen van Marinis Coopmans verkopen aan Hendricus Engelbregt wonende te Noordwijk, een schuldrentebrief ten laste vanIsaäc de Riemer groot fl.2000,-.
Isaäc de Riemer, proponent, huwde in 1674 Johannette Verhaven en hertrouwde in 1681 met Yda Maria van Outshoorn. Te Katwijk doopte hij jaarlijks aan huis de kinderen van de familie Tarwe en van de familie Westerbaen en Palensteyn, en te Rijnsburg de familie Haverbreeck. In Leiden heeft hij aan huis gedoopt op 25 april 1685 en wel Johanna, dochter van Cornelis van Alkemade en Johanna de Riemer. Niettegenstaande de gemeente alhier voor de Broederschap in 1675 slechts fl.50,- per kwartaal kon opbrengen en in 1695 weder fl.101,- kwam er tussen ds. de Riemer en de kerkeraad sedert 1696 gedurig ongenoegen, waarom de leeraar door de generale vergadering de 18e mei 1707 van zijn dienst werd ontslagen en, de curatoren ten dienst gesteld op een tractement van fl.500,- na bijna 35 jaar de gemeente alhier gediend te hebben. In 1713 werd zijn tractement verlaagd op fl.250,- waarvan hij in 1717 afstand deed en te Tiel in 1730 op 82 jarige leeftijd is overleden.
Isaäc de Riemer was een zoon van Pieter de Riemer geneesheer te Rotterdam.
Pieter de Riemer.Uit het Stads-Trouwboek Rotterdam Pieter de Riemer j.m. van Rotterdam op de Hoochstraat huwt Maria van Niewenhoven j.d. van.. op de huydebrugge. Hij was doctor in de medicijnen en Rotterdams geneesheer volgens N.L. 1913 blz 93/94. Pieter werd gedoopt op 30-12-1623 te Rotterdam hij overleed aldaar op 2-4-1681 en werd op4-1-1681 begraven te Rotterdam.
Wijlen Maria van Nienhoven legateerde de somma van fl.300,- aan de Haagse Remonstrantsekerk . Uit het boek kerk aan de Laan; geschiedenis van de Remonstrantse broederschap. Maria werd geboren in maart 1628 te Rotterdam zij was een dochter van Gerard Nienhoven schepen te Rotterdam en Elisabeth Jansdochter van Druinen, zij overleed 9-10-1719 te Den Haag en werd te Rotterdam begraven.
Pieter de Riemer zoon van Isaäc de Riemer.
De familie de Riemer kwam in de 16e eeuw vanuit Antwerpen naar o.a. Rotterdam.
Isaäc de Riemer gedoopt 30-3-1585 te Antwerpen doopakte niet kunnen vinden informatie uit collectie CBG, van beroep bierbrouwer in de Kroon te Rotterdam koopt 29-4-1618 van Gijsbrecht Heyndriksz Doorenbos een huis in de Hoofdstraat genaamd Sante Christoffel. Was vermeld als kaaskoper te Rotterdam op 21-1-1619 was gehuwd met Neeltje Adriaensdr Heerman. Hij overleden in 1624 en werd begraven in de Laurenskerk grafsteen nr.14 op het Choor te Rotterdam. Informatie gevonden in het Gemeentearchief te Rotterdam. Wordt vervolgt
In de Sint-Jacobskerk te Antwerpen werden enkele de Riemers begraven, Martinus de Riemer obiit (overleden) op 21-1-1727 begraven in de kerk gehuwd met Maria Anna Waermans die obiit op 12-5-1722 waarbij Martinus obiit 15-1-1703 alle drie begraven in de kerk. Vermeld in de graf en gedenkschriften van de provincie Antwerpen. Bron CBG Den Haag dossier de Riemer.
De Sint-Jacobskerk is, gebouwd tussen 1491 en 1656, in de stijl van de Brabantse gotiek en toegewijd aan de apostel Sint -Jacobus de Meerdere. Naar mijn smaak een van de mooiste kerken van Antwerpen, op kerstavond 2014 heb ik aldaar een nachtdienst bezocht.
In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen werd Anna Theresia de Riemer begraven, zij obiit op 7-5-1710 te Antwerpen. Zij was de vrouw van Joannes Hullenbroeck oud meester van de Venerabel Cappel te Antwerpen, die obiit 27-2-1732. Bron CBG Den Haag dossier de Riemer, vermeld in de Graf en gedenkschriften van de provincie Antwerpen deel 1 pag.192.
Foto van de Nieuwe kerk te Den Haag, foto door mij gemaakt december 2013.
"Met de beschrijving van het oude Spuihavenkwartier beschrijf ik de omgeving van het Spui tussen Kalvermarkt, Wijnhaven, Nieuwehaven,Zuid Oost Singelsgracht, de veerkades en de Palvijoensgracht. De officiële naam was "Zuidbierkade buurt".*
De bekende filosoof Spinoza was wellicht toch wel de meest bekende bewoner in deze buurt.
"Spinoza is de beroemdste filosoof van Nederland: hij behoort tot die kleine groep filosofen die gezichtsbepalend zijn voor de geschiedenis van het westerse denken. Benedictus de Spinoza werd in 1632 in Amsterdam geboren als Baruch d’Espinoza, zoon van uit Portugal gevluchte joodse ouders. Hij overleed in 1677 in Den Haag aan een longziekte."** Zie foto van Spinoza in rechter kolom.**
Dit is de buurt waar leden van de familie Chef d'Hotel kwamen te wonen.
Transcription de l'acte notarial du 20-3-1706 Cejourd'hui le 20eme de mars l'an 1706, par devant moi, Gilbert de Cretser, notaire public admis par la cour de Rotterdam résidant á La Haye (Den Haag), en présence des témoins ci-bas nommés sie...pro...M.ss.Pierre Corttonne et Abraham Guicherit tous deux bourgeois et marchands de La Haye, lesquels ont déclaré qu 'ils connaissaient fort bien Monsieur Isaac Chef dhotel, aussi bourgeois et marchand de La Haye, comme il est aussi fort bien connu de moi, notaire et par..lesdits comparants et moi notaire, déclarons par cette présente que ledit Sieur Isaac Chef dhotel est encore en vie eten bonne santé comme aussi sa fille Anne âgée de trois ans lesquels père et fille, lesdits déposants, avec moi notaire ont avoué au présent jour en fort bonne santé et disposition de corps de ...ledit sieur Isaac Chef dhotel nous a montré
Wordt vervolgt......
*citaat uit: Den haag hoofdstad van Zuid Holland Regeringsstad en residentie van nederland door Chris Schram.**tekst en beeld citaat uit: En toen.nu
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen) Tags:Foto door mij gemaakt in december 2013
26-12-2013
IsaƤc Chef d' Hotel
Isaäc Chef 'd Hotel de stamvader van de Nederlandse tak en parenteel.
Behalve te Loevenstein heeft Isaäc ook nog in Bergen op Zoom gewoond op 26-11-1732 werd een kind gedoopt met de voornaam Kornelis vader Izak Chef Dotel moeder Meggelina Russelaar.
Op 6-2-1733 een attestatie (semi-processuele zaken) vermelde personen; Isaacq Chef d'Hotel, getuige, soldaat onder Celius. Gemeentearchief Bergen op Zoom.
Ondanks jaren lang zoeken is de geboorte plaats van Isaäc nog niet gevonden.
I. Isaäc Chef d'Hotel. Tr 10-4-1729 te Loevenstein
Magdelina Reuzelaar, geboren te Loevenstein. Isaäc ondertrouwde 21 maart 1729 te Loevenstein j.m. soldaat in het regiment van wijlen den baron Leefdaal alhier in garnisoen en met Magdelina Reuzelaar j.d.van Loevenstein. Deze ondertrouw akte werd gevonden in het trouwboek van het archief te Heusden. Op den 10e april 1729 zijn alhier getrouwd Isaäc Chef d'Hotel en Magdelina Reuselaar j.d. alhier. Overgenomen uit het trouwboek van slot Loevenstein.
Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren Kornelis, Isaäc, Judith, Johannes en Maria. Isaäc was grenadier bij het 2e bataljon regiment mariniers onder bevel van kolonel van Berchem. Dit regiment lag in garnisoen te Heusden, het was het voormalige regiment van wijlen baron Leefdael Jacob van Berchem was kolonel van dit regiment van 11-3-1727 tot en met 1744. Alle manschappen van dit onderdeel waren grenadiers. Op 14-10-1742 werd Isaac en zijn echtgenote Magdelina ingeschreven in het lidmaten boek van de hervormde kerk te Den Haag, zij woonde toen in het Voorburgstraatje dit straatje lag ongeveer waar nu de Pletterijkade ligt in de Rivierenbuurt te Den haag. Hun dochter Maria werd in 1740 al gedoopt te Den Haag zodat aangenomen kan worden dat de moeder al twee jaar eerder in Den Haag woonde. Er werden diversen aktes door mij gevonden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden. In Amsterdam betrof het overlijdensakten en vermeldingen in het lidmaten boek van de Waalse kerk. In Rotterdam vond ik een huwelijksakte in de boeken van de Waalse kerk waar uit bleek dat deze familie herkomstig was uit Rouen Frankrijk. Helaas is het mij niet gelukt om te achterhalen waar Isaäc werd geboren. Vanuit Frankrijk zijn leden van deze familie gevlucht naar Londen, Breslau vroeger Duits gebied doch momenteel gelegen in Polen, Nederland en naar de plaats Liebau vroeger Duitsgebied doch momenteel gelegen in Litouwen. Een ander lid van de familie kwam terecht in Lissabon in Portugal.
uit dit huwelijk:
Kinderen:
II.1.
Isaäc Chef d'Hotel geboren 14-11-1734 te Loevenstein.
Overleden te Den Haag.
Tr. (kerk) 22-12-1761 te Den Haag Cristina Metyer
(Mettijer)(Mettier), dochter van Nicolaas Metjer en
Hendrina de Reus, gedoopt (gk) 7-3-1734 te Den Haag. Zij werd gedoopt in de Grotekerk te Den Haag. Hij was soldaat in het regiment van generaal majoor Thierij garnisoen te Heusden. Doch op 25 oktober ging hij te Den Haag in ondertrouw, en huwde hij op 22 december 1761 met Cristina Metyer (Mettijer) zij werd gedoopt in de Grote kerk te Den Haag en was een dochter van Nicolaas Metjer en Hendrina de Reus
“Op 30 april 1791 compareerde voor mij Alexander van Leeuwen openbaar notaris bij den Hove van Holland geadmitteerd in s'-Gravenhage resideerende hier, presentee van de nagenoemde getuygen : Isak Jacob Chef d'Hotel woonende alhier. Dewelk bekend schuldig te wezen aan juffr Albertina Alletta Bertrand wed. een somme van 200 gulden met deugdelijke geleende penningen. En de somme 30 april 1793 met intrest te zullen voldoen. Tot securiteit verklaarde comparant zijn huis aan de nz. van de Rosemarijn straat te Den Haag alhier niet te zullen verkopen of belasten voor dat deze obligatie zal zijn voldaan. Alhier gepasseert ter presentie van Cristiaan Pietersen en Johannes Blom als getuigen. Getekend, Isaäc Jacob Chef d'Hotel,, Hij gaf op dat hij cabaratier (café houder) is en als geboorte datum 14 november 1734 dag van registratie 8 juli 1811 hij was toen bijna 77 jaar oud. Volgens de code civiel van Napoleon hadden alle mannelijke ingezetene van een gemeente van 21 jaar en ouder die staatsburger waren het recht om de leden van de municipaliteit een soort gemeenteraad te kiezen. Maar eerst moesten deze ingezetene geregistreerd worden in de registres civiques. Den Haag Departement des Bouches de la Meuse boek 3.0210A gewestelijke besturen.
Op 14 april 1779 verzocht Isaäc Jacob om een contract te verkrijgen tot behulpzaamheid van zieken. Het antwoord was als volgt : woensdag den 14e april 1779 convocatie van de wet present alle de heeren, exept de heer schepen Steenis. Op de requeste aan hun Edele Achtbare gepresenteert door Johannes Bakker, Isaäc Jacob Chef d'Hotel, en Johannes Baptiste Rizzi, alhier woonachtig, verzoekende daarbij Hoogedele Achtbare approbatie op zeker contract ingevolge requeste overgeleverd, is goedegevonden het verzoek te wijzen van de hand''
Isaäc huwde voor de 2e maal op 7 juni 1801 te Den Haag met Maria Jacoba Oswald weduwe van van der Beck, het huwelijk vond plaats in de Nieuwe kerk.
uit dit huwelijk:
1. Cornelis, volgt III.1
2. Isaäc Jacob Chef d'Hotel gedoopt 5-9-1759 te Leiden in de
Pieterskerk. Tr. 30-8-1789 (2e) te Rotterdam(hij was
eerder gehuwd met G.E. Fallet of Vallet)met Catharina
Hagedoorn.Volgt 111.2
3. Hendrina Chef d'Hotel gedoopt 26-6-1765 in de Grote kerk
te Den Haag, overleden 5-7-1765 te Den Haag.
4. Judit Maria, volgt III.4
5. Nicolaas Chef d'Hotel gedoopt 8-5-1771 in de Grote kerk
te Den Haag, overl. begraven 17-11-1783 te Den Haag.
6. Johannes Chef d'Hotel gedoopt 28-4-1781 te Den Haag.
7. Johannes Chef d'Hotel gedoopt in de Grote kerk te Den-
Haag op 7-11-1773.
II.2.
Judith Chef d'Hotel geboren 1736 te Loevenstein,
overleden 20-1-1741 te Den Haag.
II.3.
Johannes Chef d'Hotel geboren 1739 te Loevenstein,
begraven 23-10-1747 te Den Haag.
II.4.
Maria Chef d'Hotel zij werd in de Grotekerk te Den Haag gedoopt op 13-11-1740.
Kleinkinderen:
III.1.
Cornelis Chef d'Hotel gedoopt 10-8-1762 in de Nieuwe kerk
te Den Haag,overleden te Den Haag. Tr. 27-9-1789 te Den Haag
Elisabeth de Riemer, geboren te Den Haag, dochter van
Pieter de Riemer en Geertruida Sprouw, gedoopt 25-12-1753 te Den Haag, naaister in 1820, overleden 11-5-1828 te Den Haag.
Cornelis ging op 13 –9-1789 te Den Haag in ondertrouw en huwde op 27-9-1789 met Elisabeth de Riemer in de Nieuwe kerk. Elisabeth was een dochter van Pieter de Riemer, en Geertruida ( Geertruy) Sprouw.
De huwelijksakte uit de kerk boeken van de Nieuwekerk.
Elisabeth haar vader Pieter de Riemer werd op 16 –5-1717 in de Remonstr.kerk te Den Haag gedoopt, hij was advokaat van beroep en was een zoon van mr. Jacob de Riemer de geschiedschrijver van de stad s'-Gravenhage schreef de "Beschrijving van 's-Gravenhage 1e deel verscheen in 1730, 2e deel in 1739 het bevatte 1858 bladzijden en 59 prenten. Naar hem zijn twee straten genoemd : de 1e en 2e de Riemerstraat te Den Haag.. Pieter zijn moeder was Johanna Philippa van Reenen.
Uit dit huwelijk:
Isaäc Jacob, volgt IV.1
111.2.
Christina ElisabethChef d'Hotel gedoopt 19-11-1780 in de Groote Kerk te Den Haag, dochter van Isaäc Jacob Chef d'hotel ged.5-9-1759 te Leiden.
en G.E. Fallet.
III.4.
Judit Maria Chef d'Hotel zij woonde in de Begijnestraat Q302 te Den Haag en had 4 kinderen nagelaten toen zij op 39 jarige leeftijd aan een verstopping overleed op 18-12-1807
te Den Haag, begraven 22-12-1807 te Den Haag.Gedoopt 19-4-1767 in de Nieuwekerk te Den Haag haar oma Magdelina Reuzelaar was aanwezig als getuige.Zij ondertr.5-4-1789/huwde 26-4-1789 Willem Karel Ravensbergen uit Utrecht. Na hun huwelijk gingen zij tijdelijk in Utrecht wonen.
Achterkleinkinderen:
IV.1.
Isaäc Jacob Chef d'Hotel geboren 14-6-1790 te Den Haag, overleden 14-1-1846 te Den Haag.
Tr. 30-8-1820 te Den Haag, uit dit tweede huwelijk zeven
kinderen.Gehuwd met Geertrui Johanna Mesker, dochter van Petrus Paulus Mesker en Helena Susanna Hageraats, zij overleed 12-1-1886 te Den Haag.
Isaäc Jacob werd 16 juni 1790 in de Grote kerk te Den Haag gedoopt. Hij huwde op 15-6-1814 met Marie van Dijk uit dit huwelijk werden twee dochters geboren. Op 30-8-1820 huwde hij met Geertruida Johanna Mesker, zij werd op 1-5-1800 te Den Haag geboren. Zij was ziekenmoeder in het Oude mannen en vrouwenhuis der Nederlandse hervormde gemeente te Den Haag, zij overleed in de ouderdom van 85 jaren te Den Haag op 12-1-1886. Hij was behanger, bode, en boudefeux (stoker). Hij kocht op 17-4-1830 een huis aan de Lange Gracht te Den Haag hij was toen stoker bij het departement van Oorlog, (index op de namen van oude en nieuwe eigenaren boek 416 periode 1819-1834) hij verscheen voor deze aankoop bij notaris H. Bervoets. In de zelfde periode kocht hij ook een huis in de Breedstraat te Den Haag Centrum.
Uit dit huwelijk:
Cornelis, geboren 5-5-1827 te Den Haag, baardscheerder, bediende, overl.26-10-1914 te Den Haag. Tr. 15-2-1860 te Den Haag Anna Henriette van Leeuwen.
De familie Chef d'Hotel komt oorspronkelijk(sedert de 16e eeuw) uit Normandie Frankrijk en woonde aldaar onder andere in de plaatsen Vatteville, Rouen, Lillebonne, Dieppe, le Havre, Pont-Audemer, Etreville e.t.c. De oudste gegevens die mij bekend zijn dateren uit 1547, op 20 januari van dat jaar compareerde een Pierre Chefdhostel Láine voogd van de broertjes Guillaume en Pierre Chefdhostel le jeune voor Jean Matieu en Buhot notaris (tabellion) te Vatteville dit i.v.m een zakelijke overeenkomst. Le 15 juin 1559 aux pleds du Bourgachard sont conparus Pierre Hauqueville et Abel Chefdhostel tuteurs des sausages de feu Abraham Chefdhostel.
In de Revue genealogie Normandie nr.27,1988 het
volgende gevonden: Du fonds de L´Abbaye de st-Wandrille, cote nr.16H114 archives de Rouen, le 13-1-1556 Guillaume Chefdhostel, pretre et Thieri Poncher tiennent les dixmes des nomineaux essarts de La foret de Brotonne et ses environs et a L´endroit des paroisses de Vatteville, Essart, Ste-Croix, Bourneville, Estreville, Hauville, Le Landin, Le Hauberec et Les nominaux essarts du Jacens des dites forets pour une annee saouf a Moustrier d`Arques. De L' Abbaye de st-Wandrille is enkel 10,9 kilometer van Vatteville gelegen, de woonplaats van (naar mijn mening) Guillaume Chefdhostel.
De L' Abbaye de st-Wandrille 1 maart 649, een burgemeester van het paleis van Clovis II kent haar rechten op een koninklijk landgoed gelegen aan de rand van een beek zijrivier van de Seine, de Fontenelle in het bos Jumiges, twee monniken Wandrille en Gond (690 ).
In Rouen woonde o.a. een Isaäc Chef dhostel met zijn echtgenote Suzanne Duinont in de rue aux Juifs (de Jodestraat). De rue aux Juifs is gelegen in de toenmalige wijk Vicus Judeorum.
Onder het Palais de Justice gelegen in de rue aux Juifs is een Joods gebouw ontdekt (Le Monument Juif) vermoedelijk werd dit gebruikt als school of als huis hierover bestaat zover mij bekend geen zekerheid. Het monument is ontdekt in 1976 en is omstreeks het jaar 1100 gebouwd. Het is het oudste Joodse monument bewaard gebleven in West-Europa.
Zij waren voornamelijk reder en koopman van beroep en waren protestants van geloof sedert de reformatie. Enkele leden vertrokken vanaf de 16e eeuw als gevolg van de geloofsvervolgingen in Frankrijk naar Nederland, Engeland en Duitsland. Zij vertrokken om handel te drijven naar Letland en Portugal.
Daniel Chefdhostel (sr) sieur de Beaulieu en zijn echtgenote plus kinderen vertrokken (op de vlucht) naar Nederland in september 1685. Op 24 november 1689 vielen er soldaten hun huis te Etreville binnen, en maakte de inventaris van het huis kapot e.t.c. Wordt vervolgt....
Cornelis Chef d' Hotel geboren op 5-5-1827 te Den Haag, was baardscheerder en bediende hij overleed op 26-10-1914 te Den Haag. Op 15-2-1860 trouwt hij te Den Haag met Anna Henriette van Leeuwen. Op 18-9-1841 op 14 jarige leeftijd was hij vrijwillig aangenomen als tamboer voor 8 jaren en 13 dagen, zonder handgeld dit volgens een inschrijving van 13-9-1841. Op 11-4-1845 werd hij in de 2e klasse van het schijfschieten geplaatst, op 2-5-1847 werd hij overgeplaatst in de 1e klasse van het zelfde. Op 17-9-1849 verliet hij de dienst en op 12-10-1845 werd hem een certificaat van goed gedrag uitgereikt. Hij overleed na een langdurige ziekte en woonde toen in de Joubertstraat 125 te Den Haag dit volgens een overlijdens advertentie.
Anna Henriette van Leeuwen werd geboren in Den Haag omstreeks 1830 en woonde daar o.a. in de Joubertstraat 125. Zij was een dochter van Susanna Helena Elisabeth van Leeuwen geboren op 14 maart 1811 te Den Haag. Susanna Helena Elisabeth van Leeuwen was een dochter van Johannes(Jan) van Leeuwen en Elisabeth Molet. Op 15-2-1860 trouwde zij in Den Haag met Cornelis Chef d'Hotel geboren te Den Haag op 5-5-1827. Johannes was loodgieter van beroep en woonde in wijk O-27 te Den Haag.
Elisabeth Molet overleed op 10-8-1834 in haar huis gelegen in wijk O-27 te Den Haag in de ouderdom van 63 jaren geboren alhier (Den haag) dochter van Johannes Molet en Helena de Jager.
Lena (Helena)de jager overleed op 28-9-1814 te Den Haag 79 jaar oud (aangifte gedaan 29-9-1814) weduwe van Johannes Mallet en dochter van Carel de Jager en van Johanna Arras zij woonde in wijk C41.
Johannes van Leeuwen overleed 86 jaar oud te Den Haag (aangifte gedaan op 26 mei 1849), hij werd op 24 mei 1849 geboren in Haarlem 1849 zoon van Johannes van leeuwen en Susanne (Peferee).
Isaäc Jacob Chef 'd Hotel geboren 31 oktober 1873 te Den Haag, overleden 31 oktober 1969 te Den Haag. Hij trouwt op 22-11-1899 te Den Haag met Maria de Jong geboren 15 november 1876 te Leiden. zoon van Cornelis Chef d'Hotel en Anna Henriette van Leeuwen. Isaäc Jacob voer als stoker op de koopvaardij, tijdens de tweede wereldoorlog werkte hij in Hotel Des Indes te Den Haag als keukenhulp. Hotel Des Indes is een hotel aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het werd als woonhuis gebouwd in 1858 in 1881 werd het hotel geopend.
Samen met drie van zijn zonen werd hij op 17 augustus 1941 gevangen genomen door een Duitser en twee Nederlandse rechercheurs in de Brueghelstraat 239 te Den Haag. De directie van Hotel des Indes bemiddelde bij bevelhebber Rauter om vrijlating van hun medewerker en zijn drie zonen, vader Isaäc werd vrijgelaten. De 3 zonen werden niet vrij gelaten en bleven gevangen zitten in het Oranje Hotel (gevangenis) te Scheveningen. Deze informatie verkreeg ik in 1995 van Isaäc zijn kleinzoon Jan die ik te Rijswijk opzocht. Isaäc overleed onverwachts op zijn 96e verjaardag te Den Haag in de Morsestraat 9. In de overlijdens advertentie werd vermeld grootovergrootvader ook stond verder de naam van zijn dochter M.H.Mansveld-Chefd'Hotel (Maria Hillegonda Chef d’hotel)vermeld zij woonde later in rusthuis de Strijp te Den Haag.
Allen werden beschuldigd van het drukken en verspreiden van illegale kranten de Waarheid en mogelijk werden ze er van verdacht deel uit te maken van een communistische cel.
Het liep erg slecht af vanuit het Oranjehotel werden zij door de Duitsers naar verschillende concentratiekampen vervoerd de broers Krijn en Henk overleden in Dachau, Nelis in Buchenwald.
De 4e zoon is als laatste opgepakt. Isaäc Jacob(Jacques) Chef d'Hotel. Geboren 27-1-1900 te Den Haag.Jacques voer als kok (hofmeester) op het ms.Indrapura van de Rotterdamse Loyd dit schip voer als passagierschip tussen Nederland en het voormalige Nederlands Indië.
Een dag voor de aanvang van de oorlog voer hij niet mee uit op de Indrapura dit wegens een bloedvergiftiging. Jacques werd in de Brueghelstr 239 te Den Haag na verraad i.v.m. het drukken van de Waarheid thuis gearresteerd op 9-3-1945. Gevallende is te Rotterdam op de Pleinweg op 12-3-1945 om 10.00 uur als represaille voor het dood-schieten op 5-3-van de beamte van de sicherheitspolizei Romer en de Nederlandse S.S.-man Koster, met nog 19 man doodgeschoten door een vuurpeleton van de ordnungs-polizei onder leiding van luitenant Alfred Rest. Tot 16.00 bleven de lijken op straat liggen. Hij werd begraven op Nieuw Eik en Duinen te Den Haag grafnr: 3250 dit graf wordt onderhouden door de oorlogsgravenstichting. Te Rotterdam Zuidplein staat een oorlogsmonument met daarop de namen van de doodgeschoten mannen. Met een bakfiets kwam de familie uit Den Haag om zijn lichaam op te halen en het over te brengen naar Den Haag. Het Rijksinstituut voor oorlogsdokumentatie stuurde mij op mijn verzoek op 8-12-1992 een brief met vier bijlagen waarop de aanvragen stonden om opgenomen te worden op de erelijst der namen van hen, die voor het vaderland zijn gevallen. Deze informatie verkreeg ik in 1995 van Isaäc zijn kleinzoon die ik te Rijswijk opzocht.
Blz. 004.52 Erelijst dit boek ligt in het gebouw van de Tweede Kamer te Den Haag.
Het Ereboek is voor belangstellenden ter inzage. Hierin opgenomen de vier zonen:
Krijn Chef d'Hotel. Geboren 16-7-1901 te Den Haag, bakker, overleden 08-08-1942 te Dachau. Krijn werd i.v.m.illegaal werk het verspreiden van de waarheid en andere bladen gearresteerd op 12-8-1941 en naar de gevangenis aan de v.Alkemadelaan afgevoerd. Vandaar is hij afgevoerd naar Dachau aldaar is hij aan een darm-catharre overleden.
Chef d'Hotel, Krijn Den Haag. Loopknecht. Communist. Kandidaat gemeenteraad voor de C.P.N. (1939). Lijst links-extremistische personen (1939).
Hendricus Johannes Chef d'Hotel. Geboren 26-01-1910 te Den Haag, huisschilder, overleden 26-07-1943 te Dachau. Henk werd te Den Haag op 12-8-1942 opgepakt i.v.m. illegaalwerk het werken voor de waarheid. Gevallene is omgekomen in concentratiekamp Dachau hoe hij daar omkwam is onbekend gebleven.
"De meeste gevangenen in Dachau werden ingezet als dwangarbeider. Dachau leverde arbeidskrachten aan 197 firma's, vooral in de wapenindustrie. Bedrijven als BMW en Messerrschmit maakten gebruik van deze goedkope krachten. Veel dwangarbeiders stierven door honger en uitputting. Net als in andere concentratiekampen werden ook in Dachau medische experimenten uitgevoerd. Himmler stelde in 1942 vast dat er een onbeperkt aantal gevangenen voor de experimenten beschikbaar waren gesteld. Op 22 februari 1942 begonnen de Duitsers aan een serie experimenten met betrekking tot luchtdrukverschillen. Men onderzocht hoe het menselijk lichaam reageerde bij een snelle stijging naar meer dan twintig kilometer hoogte en bij een plotselinge val van die hoogte. SS-arts Sigmund Rascher had de leiding over dit project waar meer dan tweehonderd gevangenen aan deelnamen. Zeventig tot tachtig gevangenen overleefden de experimenten niet. Op 23 februari 1942 begon Claus Schilling met zijn onderzoek naar een medicijn voor de tropische ziekte malaria. Aan dit experiment deden 1100 gevangenen mee.De gevangenen werden blootgesteld aan malaria. Hierna probeerde Schilling diverse methodes uit om de ziekte te bestrijden. Hij ging door met de experimenten tot 5 april 1945. Op 15 augustus 1942 begonnen de Duitsers ook met experimenten die betrekking hadden op de onderkoeling van het menselijk lichaam. De experimenten werden uitgevoerd in een speciaal hiervoor geïnstalleerd waterbassin. Dit bassin, van twee bij drie meter en anderhalve meter diep, werd gevuld met ijskoud water. De gevangenen werden in dit bassin geplaatst en na een bepaalde tijd werden ze uit het water gehaald. Hierna begon de voor de Duitsers interessante fase van het project: het vinden van de juiste wijze van opwarmen. De meest effectieve manier van opwarmen bleek een bad te zijn van 38 graden Celsius. Aan dit experiment deden ongeveer driehonderd gevangenen mee, waarvan er tussen de tachtig en negentig om het leven zijn gekomen. SS-arts Rascher ging nog een stap verder in dit proces. Nadat het besluit was gevallen om, vanwege gebrek aan resultaat, te stoppen met deze experimenten, ging hij toch verder. Tot aan mei 1943 probeerde hij te onderzoeken of schotwonden van invloed waren op de overlevingskansen bij onderkoeling. De SS nam de arts vanwege zijn wangedrag later gevangen. Naast deze drie voornaamste proeven, zijn er in Dachau nog meer experimenten met gevangenen uitgevoerd. Veel experimenten stonden in dienst van de luftwaffe; zo werd onderzocht hoelang een mens buiten zuurstof kon en hoeveel g-krachten iemand kon verdragen. Ook het drinkbaar maken van zeewater behoorde tot de experimenten. Over de resultaten van deze proeven is weinig bekend. Eveneens is het onduidelijk hoeveel gevangenen hebben moeten deelnemen aan deze experimenten. Het is dan ook lastig in te schatten hoeveel slachtoffers zijn gemaakt tijdens deze experimenten. Wel bekend is dat velen de experimenten niet overleefden, terwijl de meeste overlevenden blijvend invalide werden." Citaat uit Wikipedia.
Cornelis (Nelis) Chef d'Hotel. Geboren 14-02-1908 te Den Haag, radio monteur, overleden 26-09-1942 te Buchenwald. Gevallene is opgepakt te Den Haag op 12-8-? i.v.m.illegaalwerk werker met de waarheid en andere bladen. Hij is omgekomen in het concentratiekamp Buchenwald op 26-9-1942. Hij verbleef eerst in de gevangenis te Scheveningen. Hoe hij daar omkwam is onbekend gebleven hoewel dood door ondervoeding marteling en executie en experimenten door SS dokters mogelijk zijn.
"Dood en verderf door slechte behandeling in Buchenwald, zoals door ondervoeding, slavenarbeid, marteling en executies was gemeengoed wat iedere gevangene boven het hoofd hing. Daarnaast was er een andere gruwelijke dreiging die door het kamp waarde, de barakken waarin medische experimenten werden gedaan op gevangenen. Al kort na het in gebruik nemen van het kamp begonnen de experimenten door SS dokters. Verschillende vormen opereren werden uitgeprobeerd, werden medicijnen uitgetest op gevangenen waarbij deze soms vreselijk moesten lijden omdat de onderzoekers de resultaten belangrijker vonden dan het ‘object’ waarop werd getest. Farmaceut Behring, een onderdeel van IG Farben AG, toonde al in 1939 interesse voor de testresultaten die opgedaan werden in Buchenwald. Waren het in het begin slecht sporadische contacten met de SS, tegen het einde van 1941 werden deze nauwer vanwege de op grote schaal uitgebroken epidemieën van tyfus in de krijgsgevangenkampen. De SS stelde voor om serums te testen op gevangenen. Na de eerste experimenten werd Block 46 in gebruik genomen als permanent laboratorium. Hier werden alle soorten ziektes welke epidemieën konden veroorzaken tot het eind van de oorlog onderzocht. Gevangenen die Block 46 overleefden waren meestal vreselijk ziek, hadden hun haargroei verloren, tanden en kiezen waren uitgevallen en werden vaak kort daarop vermoord door het regime. In 1943 werd het ‘Tyfus en virus onderzoek laboratorium’ uitgebreid met een ‘Serum Instituut’ in Block 50 waar SS en Wehrmacht wetenschappers samenwerkten met het Robert Koch instituut in Berlijn. Tijdens één zo’n onderzoek en behandeling van tyfus op 39 gevangenen stierven er 21 aan de gevolgen van de inentingen. In totaal zouden 35 series van experimenten worden uitgevoerd, niet alleen op verschillende soorten tyfus, maar ook op pokken, cholera, gele koorts, koudvuur en difterie. Er zouden minstens 1000 gevangenen worden gebruikt door de wetenschappers, en een onbekend aantal is hierbij omgekomen."citaat strijdbewijs.nl kamp Buchenwald.
Isaäc Jacob (Jacques) Chef d'Hotel. Geboren 27-1-1900 te Den Haag, overleden 12-3-1945 omgekomen door een vuurpeleton.
Onderstaand, de lijst van de omgebrachte medewerkers van De Waarheid.
Aalst, Gerrit van (12 december 1907) verspreider en organisator van De Waarheid, werd op 12 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 10 augustus 1942 in kamp Buchenwald.
Alberts, J.S. (11 juni 1904) medewerker van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen) werd op 9 september gearresteerd en overleed tijdens transport uit kamp Neustad op 3 mei 1945.
Antes, Leendert Cornelis (25 oktober 1888) medewerker van De Waarheid (Rotterdam) werd op 19 juli 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 16 maart in kamp Neuengamme.
Baarle, Tonis van ( 2 november 1884) verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 18 maart 1943 gearresteerd en overleed op 13 maart in kamp Dachau.
Baas, Anton (16 oktober 1916) verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 22 februari 1942 gearresteerd en werd op 31 mei in kamp Bergen Belsen begraven.
Baas, Kornelus (28 juli 1893), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Oude Pekela) kwam op 22 maart in kamp Flossenburg om het leven.
Bakker, Hendrik (14 augustus), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 9 september gearresteerd en overleed op 9 februari 1945 in kamp Neuengamme.
Bakker, Jan (3 november 1918), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 21 januari gearresteerd en op 9 februari 1945 in Zaandam gefusilleerd.
Bakker-Visser, Maria (12 maart 1910), medewerkster van de Waarheid (Amsterdam), werd op 9 september 1944 gearresteerd en overleed in april 1945 in kamp Ravensbruck.
Balk, Ant.Joh. (23 maart 1901, verspreider van De Waarheid in Groningen, werd begin april 1941 gearresteerd en overleed op 23 mei 1942 in kamp Buchenwald.
Barriel, Willem (12 december 1910), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 24 juni 1941 gearresteerd en overleed op 9 juni 1942 in kamp Neuengamme.
Bekkering, Enno (26 december 1889), vervaardiger en verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 18 maart 1941 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 tijdens transport uit kamp Neuengamme op het schip Cap d'Arcona.
Berg, Theodorus Johannes van den (29 november 1905), medewerker van De Waarheid (Haarlem), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 14 maart 1942 in kamp Neuengamme.
Berger, Isaac Simon van (5 juli 1906), medewerker van de Waarheid (Amsterdam), werd op 28 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 31 maart 1945 ergens in Polen.
Bergsma, Nicolaas Johan (3 mei 1910) medewerker van de Waarheid, werd in februari 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte ) gefusilleerd.
Berlijn, Johannes (20 februari 1892), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 2 december 1942 gearresteerd en overleed ongeveer september 1944 op transport van kamp Auschwitz naar kamp Buchenwald.
Besamusca, Hermanus (17 december 1913), koerier voor en verspreider van De Waarheid (Utrecht) werd op 22 september 1944 gearresteerd en op 23 september 1944 in Utrecht (Fort De Bilt?) gefusilleerd.
Beukman, Hermanus H. (27 februari 1899), medewerker van De Waarheid (Amsterdam, Beverwijk), werd op 18 mei 1943 gearresteerd en overleed op 23 februari 1945 in kamp Dachau.
Beuzemaker, Nicolaas (Ko) (6 december 1902), redacteur en organisator van De Waarheid (Amsterdam), werd op 4 november 1943 gearresteerd en op 13 januari 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Bleijie, Wilhelmus Theodorus (21 juli 1907), medewerker van De Waarheid (Den Haag), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 23 januari 1942 in kamp Neuengamme.
Blom, Cornelis (29 januari 1916) medewerker van De Waarheid (Dordrecht), werd op 22 april 1944 gearresteerd en overleed op 5 februari 1945 in kamp Langenstein-Halberstadt.
Bolderdijk, Arnout Willem (31 mei 1891), medewerker van De Waarheid (Hilversum), werd op 10 november 1942 gearresteerd en overleed op 8 februari in kamp Dachau.
Bolkenbaas, Leendert (6 mei 1904), verspreider van de Waarheid (Rotterdam), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 10 juni in kamp Neuengamme.
Bood, Jan (11 mei 1894), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), overleed op 10 juni 1942 in kamp Neuengamme.
Boogaard, Boudewijn Leendert (21 april 1915), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 8 februari 1945 gearresteerd en op 20 februari 1945 te Rotterdam gefusilleerd.
Borst, Martinus de (10 november 1906), verspreider van De Waarheid (Schiedam) werd op 5 september 1941 gearresteerd en op 31 mei 1945 in kamp Bergen Belsen begraven.
Bos, Klaas (7 juli 1897), verspreider van De Waarheid (Appingedam), werd op 10 mei 1941 gearresteerd en werd op 28 februari 1942 te Oud Leusden gefusilleerd.
Bos, Siebe (24 juli 1909) verspreider van De Waarheid (Boelenslaan), werd op 13 september 1941 gearresteerd en overleed op 3 juni 1942 in kamp Grosz -Rosen.
Braven, Klaas den (3 maart 1918), verspreider van De Waarheid, werd op 3 mei 1942 gearresteerd en op 2 oktober 1942 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Breeman, Hendrik A. J. (22 juni 1915), verspreider van De Waarheid (Naarden), werd op 18 januari 1942 gearresteerd en op 18 februari 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Brik, Elle (3 mei 19070, verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd in april 1942 gearresteerd en overleed op 2 september in kamp Grosz-Rosen.
Broekhoven, Cornelis A. (19 mei 1897), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 17 oktober 1942 gearresteerd en overleed op 29 juli 1944 in kamp Natzweiler.
Brugge, Hein Egbert ter (15 juli 1884), medewerker van De Waarheid (Almelo), overleed op 17 juni 1942 in kamp Dachau.
Buurman, Willem (8 oktober 1899), verspreider van De Waarheid (Amsterdam) werd op 6 juni 1941 gearresteerd en overleed op 17 januari 1943 in kamp Auschwitz.
Chef d'Hotel, Cornelis (14 februari 1908), verspreider van De Waarheid (Den Haag), overleed op 26 september 1942 in kamp Buchenwald.
Chef d'Hotel, Hendrik J. (26 januari 1910), medewerker van De Waarheid (Den Haag), werd op 12 augustus 1942 gearresteerd en overleed op 26 juni 1943 in kamp Dachau.
Chef d'Hotel, Isaac Jacob (27 januari 1900), medewerker van De Waarheid (Den Haag), werd op 9 maart 1945 gearresteerd en op 12 maart 1945 te Rotterdam gefusilleerd.
Chef d'Hotel, Krijn (16 juli 1901), verspreider van De Waarheid (Den Haag) werd op 12 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 8 augustus 1942 in kamp Dachau.
Corper (?), Louis (1910?), verspreider van De Waarheid (Hilversum), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 4 april 1944 gearresteerd en overleed op 21 mei 1944 in kamp Auschwitz.
Dalstra, Frans (13 april 1902), verspreider van De Waarheid (Groningen), werd op 23 januari 1942 gearresteerd en overleed op 15 juli 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Diephout, Arie (18 november 1892), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 21 januari 1943 gearresteerd en overleed op 26 juni 1945 als gevolg van kampontberingen.
Dieters, Jan (31 januari 1901), redacteur en organisator van De Waarheid (Amsterdam), werd op 3 april 1943 gearresteerd en op 9 oktober 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Doedee, Jozephus M.(30 maart 1917), verspreider van De Waarheid (Tilburg), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 1 september 1942 in kamp Dachau.
Dongeren, Gerrit Johannes Hendrikus (8 november 1888), medewerker van De Waarheid (Zutphen), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 18 juni 1942 in kamp Dachau.
Donker, Arie (4 januari 1883), verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 3 december 1941 gearresteerd en overleed op 24 september 1944 in kamp Dachau.
Doorn, Joseph van (26 oktober 1882) verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 16 februari 1941 gearresteerd en op 31 mei 1945 in kamp Bergen Belsen begraven.
Dorrestein, Hendrik (12 maart 1916), verspreider van De Waarheid (Ede), werd in augustus 1942 gearresteerd en overleed op 18 december 1942 te Leusden (in kamp Amersfoort ?).
Dost, Mans (10 december 1905, afdelingsleider van De Vonk (Heerlen), werd op 13 januari 1942 gearresteerd en overleed op 12 november 1942 in kamp Neuengamme.
Dovianus, Willem Pieter (22 februari 1905), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 19 november 1942 gearresteerd en overleed op 9 februari 1945 in kamp Natzweiler.
Drunen, Jan van (10 oktober 1920), medewerker van De Waarheid (Bussum), werd op 24 september 1944 bij een straatcontrole te Almelo doodgeschoten.
Duin, Joh. van (29 januari 1891), medewerker van De Waarheid (Scheveningen), werd op 15 juli 1942 gearresteerd en overleed op 28 december 1942 in kamp Neuengamme.
Duursma, Jan (17 mei 1903), verspreider van De Waarheid (Groningen), werd op 9 januari 1945 gearresteerd en op 22 januari 1945 te Dokkum gefusilleerd.
Eldert, Johannes Antonie van (31 oktober 1894), verspreider van De Waarheid (Nijmegen), werd op 17 juni 1944 (?) gearresteerd en op 21 juli 1944 te Leusden gefusilleerd.
Emmerij, Louis Johan Hendrik (20 februari 1900), drukker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 18 oktober 1942 gearresteerd en overleed op 4 mei 1945 in kamp Dachau.
Esteje, Henk C. (8 maart 1900), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op transport uit kamp Wobbelin op 3 mei 1945.
Faber, Dirk (12 augustus 1899), drukker en verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Leeuwarden), werd op 13 maart 1941 gearresteerd en overleed op 2 maart 1945 in kamp Oranienburg.
Fleer, Jan Cornelis Hendrik (27 maart 1924), medewerker aan De Waarheid (Amsterdam), werd op 24 januari 1945 gearresteerd en op 2 maart 1945 te Wisch (Varsseveld) gefusilleerd.
Fleer, Maurits Dirk (Max) (7 december 1925), vervaardiger van De Waarheid (Amsterdam), werd op 24 januari 1945 gearresteerd en op 9 februari 1945 te Almelo gefusilleerd.
Florijn, Jacobus (11 april 1904), typist en verspreider van De Patriot en De Waarheid (Rotterdam), werd begin januari 1943 gearresteerd en op 14 juli 1943 te Leusden gefusilleerd.
Froom, Theodorus (19 december 1909), drukker van De Waarheid (Hilversum), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 28 oktober 1942 gearresteerd en op 25 augustus 1944 te Bunnik gefusilleerd.
Gernaat, Gerrit (21 november 1920), medewerker aan Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd in mei 1941 gearresteerd en overleed op 2 augustus 1942 in kamp Buchenwald.
Gerritsen, Albertus (14 augustus 1918), drukker en verspreider van De Waarheid (Zutphen), werd op 10 maart 1945 gearresteerd en op 18 april 1945 te Zutphen gefusilleerd.
Gils, Hendrik van (14 februari 1905), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 18 oktober 1942 gearresteerd en overleed op 1 maart 1945 in een gevangenis te Waldheim (Dld.).
Glas, Johannes Jacob (26 januari 1917), drukker en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 17 november 1941 gearresteerd en op 19 november 1942 te Soest gefusilleerd.
Godfroid, Hendrikus (30 december 1899), medewerker van De Waarheid, werd op 20 januari 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Gooijert, Arend (31 oktober 1914), drukker en verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 21 oktober 1941 gearresteerd en overleed op 2 augustus 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Gotje, Bernardus T. (18 juli 1903), verspreider van De Vonk en De Waarheid (Heerlen) werd op 31 mei 1942 gearresteerd en overleed op 5 december 1942 in kamp Neuengamme.
Goudsmit, Leendert (10 januari 1922), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd in april 1942 gearresteerd en overleed op 30 november 1942 in kamp Auschwitz.
Goulooze, Daniel (15 december 1872) verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd in januari 1943 gearresteerd en overleed op 15 april 1943 in kamp Vught.
Graaf, Albert J. de (9 mei 1916), organisator bij De Waarheid (Apeldoorn), werd op 6 augustus 1944 gearresteerd en overleed op 12 februari 1945 in kamp Sachsenhausen.
Groenenscheij, Jan (17 juni 1911), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 9 april 1942 gearresteerd en overleed op 16 maart 1943 in kamp Neuengamme.
Groot, Tjabbo de (11 november 1889), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid werd op 23 april 1941 gearresteerd en overleed op 3 september 1942 in kamp Dachau.
Haan, Arie de (14 februari 1906), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 30 april 1942 gearresteerd en op 30 juli 1942 te Den Haag gefusilleerd.
Haar, Ch. van der (11 maart 1898), verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 22 februari 1942 gearresteerd en overleed in februari 1945 in kamp Bergen Belsen.
Harmsen, Laurens (21 maart 1915), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 22 augustus 1944 gearresteerd en op 4 september 1944 te Vught gefusilleerd.
Harst, Matthijs Hendrik van der (24 februari 1870), verspreider van De Waarheid (Amersfoort), werd op 12 december 1944 gearresteerd en op 8 maart 1945 bij Apeldoorn (Woeste Hoeve) gefusilleerd.
Hazenkamp, Barend Gerrit (28 januari1893), drukker en verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 28 januari 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Hessels, Lucas (19 augustus 1904), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 13 november 1943 gearresteerd en overleed op 21 januari 1945 in kamp Bergen Belsen.
Heijt-Wooning, Cuniera J.M. (10 februari 1905), organisatrice bij De Waarheid (Rotterdam), werd op 24 juni 1941 gearresteerd en overleed op 27 juni 1944 in kamp Ravensbruck.
Hissink, Johan ( 28 februari 1911), organisator van De Vonk en De Waarheid (Haarlem), werd in het voorjaar van 1943 gearresteerd en op 20 mei 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Hoebeke, Marinus (25 november 1905), koerier voor De Waarheid (Heemstede), werd op 6 maart 1944 gearresteerd en overleed op 15 mei 1945 in de gevangenis van Bernau (Beieren).
Hoepelman, Louis (25 november 1916) drukker en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 18 november 1942 gearresteerd en overleed op 28 februari 1943 in kamp Auschwitz.
Hoog, Huib de (3 januari 1917), verspreider van De Waarheid (Delft), werd op 11 juni 1942 gearresteerd en overleed op 31 december 1944 in kamp Neuengamme.
Hoogendoorn, Johannes (21 december 1898), drukker van De Vonk (Haarlem), werd in april of mei 1943 gearresteerd en op 20 mei te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Hoogendoorn, Willem (5 maart 1912), drukker van De Vonk (Utrecht), werd op 4 februari 1943 gearresteerd en overleed op 6 mei 1945 in kamp Sandborstel.
Horst, Gerardus A. van der (18 juli 1902), propagandist voor De Waarheid (Amsterdam), werd op 7 juni 1941 gearresteerd en overleed op 23 november 1944 in kamp Bergen Belsen.
bHorst, Hendrik J.W. van der (22 augustus 1912), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 5 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 26 november in kamp Grosz-Rosen.
Houtepen, Robert J. (5 november 1905), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 7 november 1941 gearresteerd en overleed op 7 december 1942 in kamp Neuengamme.
Huizinga, Luitje (14 februari1897), redacteur en drukker van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 11 maart 1941 gearresteerd en overleed op 26 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Hulsing, Harm (23 mei 1908), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 18 april 1941 gearresteerd en overleed op 11 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Hulst, Gerrit van der (6 juni 1897), verspreider van De Patriot en De Waarheid (Haarlem), werd op 7 juli 1944 gearresteerd en overleed op 8 maart 1945 in kamp Buchenwald.
Huyink, Heinrich Gerhard Cornelius (10 september 1908), verspreider van De Waarheid (Nijmegen), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed door ziekte in de gevangenis van Stutthof (Polen) op 7 augustus 1942.
Huijser, Frans (29 september 1917), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 22 februari 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Jacobs, Hubertus A. (vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 2 juli 1942 gearresteerd en overleed op 9 januari 1945 in kamp Bergen Belsen.
Jager, Hendrik de (15 januari 1885), medewerker van De Waarheid (Haarlem), werd op 24 november 1942 gearresteerd en overleed door ziekte op 30 januari 1945 in de gevangenis van Siegburg (Dld).
Jagt, Willem van der (10 augustus1890), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 1 februari 1943 gearresteerd en overleed door ziekte op 24 mei 1945 in kamp Dachau.
Jansen, Louis (28 maart 1900), redacteur van De Waarheid, werd op 6 april 1943 gearresteerd en op 9 oktober 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Janzen, Johan Hindrik (Jan) (14 september1909), landelijk leider verantwoordelijk voor productie en technische ondersteuning van De Waarheid (Amsterdam), werd op 3 februari 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Jong, Cornelis de (16 juni 1917), medewerker van De Waarheid en De Vrije Pers (Rotterdam), werd op 7 februari 1945 gearresteerd en op 20 februari te Rotterdam gefusilleerd.
Jongebreur, Jan (3 januari 1903), medewerker van De Waarheid (Schiedam), werd op 14 januari 1942 gearresteerd en op 27 januari 1942 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Joosten, Arend (?), organisator bij De Waarheid (Utrecht, Arnhem), werd op 17 augustus 1943 gearresteerd en keerde niet uit gevangenschap terug.
Jorritsma, Willem (10 december 1920), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 17 januari 1943 gearresteerd en overleed aan uitputting op 20 mei 1944 in de gevangenis te Scheveningen.
Kam, P.F. van der (14 december 1906), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Delft), werd in mei 1942 gearresteerd en op 24 februari 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Kanteman, Iwan Hugo (7 januari 1908), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 10 juni 1944 gearresteerd en overleed op 19 maart in kamp Buchenwald.
Keizer, Adrianus de ( 5 augustus 1913) stencilde en verspreidde De Waarheid (Rotterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 1 mei 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Kerkhoven, Melisande Tatania Marie (10 april 1919), medewerkster aan De Vonk en De Waarheid, werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 27 december 1944 gearresteerd en op 19 maart 1945 te Haren gefusilleerd.
Keverkamp, Petrus A.B. (5 december 1908), verspreidingscoördinator van De Waarheid in Friesland, werd op 11 september 1941 gearresteerd en overleed op 5 februari 1945 in kamp Mauthausen.
Klaveren, Emmanuel C.J. (21 februari 1903), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 26 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 19 april 1945 in kamp Neuengamme.
Klein, Johannes Casper Nicolaas (31 augustus 1912), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 27 augustus 1941 gearresteerd en verdronk tijdens de thuisreis uit Duitse kampen op het schip Cap d'Arcona op 3 mei 1945.
Klije, Antoon van der (23 maart 1904), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 5 december 1941 gearresteerd en op 29 december 1943 te Amersfoort gefusilleerd.
Klompien, Jacob (25 september 1907), verleende hulp aan De Waarheid (Amsterdam), werd op 30 maart 1944 gearresteerd en overleed op 2 september 1944 in kamp Mauthausen.
Knies, Andries (20 november 1916), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 22 januari 1941 gearresteerd en overleed op 29 juni 1941 in kamp Neuengamme.
Kok, Cornelis (21 juni 1917), medewerker van De Waarheid (Delft), werd op 2 mei 1942 gearresteerd en overleed op 28 november 1942 in kamp Neuengamme.
Kolk, Frederikus Antonius van der (1 september 1898), medewerker van De Waarheid (Enschede), werd op 26 juni 1941 gearresteerd en overleed op 8 januari 1942 in kamp Neuengamme.
Kommers, Eduardus Hendrikus (31 maart 1914), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 4 maart 1944 gearresteerd en overleed op 25 september 1944 in de gevangenis van Berlijn.
Konings, Christiaan (1 maart 1901), medewerker aan De Waarheid (Amsterdam), werd op 10 juli 1941 gearresteerd en overleed op 5 augustus 1942 in kamp Dachau.
Kooren, Willem (26 november 1907), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 3 maart 1941 gearresteerd en overleed op 21 juli 1942 te Düsseldorf.
Korver, Jan ( 9 december 1888), verspreider van De Waarheid (Landsmeer), werd in juli 1941 gearresteerd en overleed op 6 januari 1942 te Hamburg ( in kamp Neuengamme?).
Kretschmar, Karel E. (20 juli 1886), verspreider van De Waarheid (Haarlem), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 27 november 1942 in kamp Neuengamme.
Kriek, Abraham de (11 augustus 1903), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 18 januari 1943 gearresteerd en op 20 mei 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Krimpen, Arie C. van (31 oktober 1883), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 23 januari 1943 gearresteerd en overleed op 1 februari 1945 in kamp Dachau.
Kruijd, Gerrit Jacobus (29 juni 1908), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 7 oktober 1941 gearresteerd en overleed op 3 december 1942 te Bremen.
Kuyper, Willem F. (4 december 1907), medewerker van De Waarheid (IJmuiden), werd op 21 januari 1943 gearresteerd en overleed op 8 januari 1945 in kamp Mauthausen.
Kwetser, David (25 februari 1882) verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd in april 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 11 mei 1942 in kamp Neuengamme.
Laferte, Harm (21 september 1907), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 15 april 1941 gearresteerd en overleed op 15 augustus 1942 in kamp Dachau.
Lagerwaard, Gerrit P. C. ( 18 augustus 1887), medewerker van De Waarheid (Deventer), overleed 19 juni 1943 in kamp Neuengamme.
Lammers, Hendrik Jan (11 mei 1921), medewerker van De Waarheid (Zutphen), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op een onbekende datum gearresteerd en op 20 april 1945 te Zutphen gefusilleerd.
Landtman, Laurens J. (19 november 1901), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd in mei 1941 gearresteerd en overleed op 6 januari 1944 in kamp Dachau.
Latum, Willem van (10 januari 1890), medewerker van De Vonk en De Waarheid (Haarlem) werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 28 juni in kamp Neuengamme.
Lebbe, J. Th. (16 december 1878), verspreider van De Waarheid (Haarlem), werd op 1 januari 1943 gearresteerd en op 3 februari 1943 te Bloemendaal gefusilleerd.
Lugthart, Cornelis (12 mei 1898), verspreider van De Waarheid (Voorst), werd op 29 september 1942 te Soest gefusilleerd.
Lupker, Bartholomeus Johannes (5 december 1878), medewerker van De Waarheid (Schiedam), werd in juni 1941 gearresteerd en overleed op 27 mei 1942 te Hamburg (in kamp Neuengamme).
Luppers, Harm (23 augustus 1913), medewerker van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd in mei 1941 gearresteerd en overleed op 15 maart 1942 in kamp Oranienburg.
Mater, Gerrit P. (21 maart 1908), verspreider van De Waarheid (Maartensdijk), werd op 24 januari 1943 gearresteerd en overleed op 29 januari 1945 in kamp Dachau.
Meure, Petrus Johannes Willebrordus (7 november 1900), verspreider van De Waarheid (Haarlem), werd op 20 april 1944 gearresteerd en overleed op 3 april 1945 in de gevangenis van Celle (Dld).
Meijer, Johannes Frederik (11 augustus 1883), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 12 juni 1941 gearresteerd en overleed aan longontsteking op 22 maart 1945 in kamp Neuengamme.
Meijer, Willem (6 januari 1906), verspreider van De Waarheid (Delft), werd op 22 juni 1941 gearresteerd en overleed op 15 november in kamp Auschwitz.
Middendorp, Cornelis (28 augustus 1903), hoofdverspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 7 maart 1945 gearresteerd en op 12 maart 1945 te Rotterdam gefusilleerd.
Mil, Remmert Huibert van (20 februari 1902), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 24 november 1943 wegens meerdere verzetsactiviteiten gearresteerd en op 13 januari 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Mol, Willem H.J. de (23 januari 1898), medewerker van De Vonk en De Waarheid (Utrecht), werd op 26 juni 1941 gearresteerd en overleed op 20 december 1942 in kamp Neuengamme.
Molenkamp, Hendrik (24 maart 1909), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Delft), werd in april 1942 gearresteerd en op 24 februari 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Mulder, Bernardus Gerardus (25 mei 1916), medewerker van De Waarheid (Bussum), werd op 9 februari 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Mulder, Eltjo (27 maart 1904), medewerker van Noorderlicht en De Waarheid (Winschoten), werd op 23 april 1941 gearresteerd en overleed op 30 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Mulder, Nicolaas (18 mei 1911), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 21 juni 1941 gearresteerd en overleed op 13 januari 1943 in kamp Neuengamme.
Mulhuijzen, Johannes (27 november 1902), verspreider van De Waarheid (Delft), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 8 juli 1942 in kamp Neuengamme.
Muije, Hendrik (1 oktober 1913), verspreider van Vrij Nederland en De Waarheid (Rotterdam), werd op 18 oktober 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Muijsson, David Anthonius (29 januari 1901), medewerker van De Waarheid (Schiedam), werd op 14 januari 1942 gearresteerd en overleed op 23 december 1943 te Rotterdam.
Mijzen, Willem (24 december 1903), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 26 juni 1942 gearresteerd en overleed op 4 mei 1943 in kamp Neuengamme.
Nales, Arend Jan (12 april 1909), medewerker en drukker van De Waarheid (Terwolde), werd op 12 december wegens meerdere verzetsdaden gearresteerd en op 8 maart 1945 te Apeldoorn (Woeste Hoeve) gefusilleerd.
Nanninga, Harm N. (4 maart 1912), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd op 6 mei 1941 gearresteerd en overleed op 27 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Nap, Engel E. (18 februari 1910), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd in mei 1941 gearresteerd en overleed op 23 juni 1942 in kamp Buchenwald.
Nederlof, Jan Dirk (22 oktober 1918), medewerker van de Patriot en De Waarheid (Rotterdam), werd op 7 januari 1943 gearresteerd en op 8 april 1943 te Leusden gefusilleerd.
Nemmers, Ibo (?), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd op 7 mei 1941 gearresteerd en overleed in mei 1942 in kamp Grosz-Rosen (?).
Nes, Cornelis van (12 oktober 1919), hoofdredacteur van Het Vrije Geluid (Delft) en redacteur van De Waarheid en Anti Leugenpillen (Zoetermeer, Den Haag), werd op 8 augustus 1944 gearresteerd en overleed door ziekte op 15 november 1944 in (kamp?) Fuhlsbüttel (Dld).
Niessen, Cornelis G.L. (10 april 1904), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 22 juni 1941 gearresteerd en overleed op 18 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Nieuwkoop, Nicolaas van (10 november 1912), verspreider van De Waarheid (Velsen), werd op 1 mei 1943 wegens meerdere verzetsactiviteiten gearresteerd en op 2 mei 1943 te Haarlem (Overveen) gefusilleerd.
Nol, Adolf van (6 juni 1901), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 7 juli 1944 gearresteerd en overleed als gevolg van martelingen en ziekte op 22 februari 1945 in de gevangenis van Den Haag.
Nuus, Jan P. (10 januari 1920), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd in mei 1941 gearresteerd en overleed op 11 april 1942 in kamp Buchenwald.
Nijhoff, Jonathan B. (23 maart1918), verspreider van De vrije Katheder, De Waarheid, en Vrij Nederland (Zuidhorn, Tiel), werd op 12 mei 1944 wegens meerdere verzetsactiviteiten gearresteerd en overleed op 10 januari 1945 in kamp Grosz-Rosen.
Oers, Cornelis van (28 april 1899), medewerker van De Waarheid (Schiedam), werd op 25 juli 1941 gearresteerd en overleed op 20 februari 1945 in kamp Dachau.
Ophem, Frans P.W. van (20 juni 1915), redacteur van De Waarheid (Den Haag), werd op 6 juni 1941 gearresteerd en overleed op 17 februari 1945 in kamp Dachau.
Os, Joh. Den (12 juli 1894), medewerker van De Waarheid (Delft), werd op 28 juni 1941 gearresteerd en overleed op 26 augustus 1942 in kamp Dachau.
Paanakker, Willem (29 mei 1895), verspreider van De Waarheid (Baarn), werd in november 1942 gearresteerd en overleed op 3 januari in kamp Dachau.
Pals, Jan (26 juni 1917), medewerker van Noorderlicht en De Waarheid (Finsterwolde), werd op 1 april 1941 gearresteerd en overleed op 5 juni 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Peeters, Nicolaas B. (12 april 1893), medewerker van De Waarheid (Den Haag), werd op 2 februari 1942 gearresteerd en overleed op 21 februari 1945 in kamp Dachau.
Pelt, Jan van (6 september 1897), redacteur van De Metaalbewerker en De Waarheid (Schiedam), werd op 6 september 1941 gearresteerd en op 29 december 1942 te Amersfoort gefusilleerd.
Plette, Egbert (5 oktober 1899), drukker van De Waarheid (Terwolde), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 12 januari 1944 gearresteerd en op 8 maart 1945 te Apeldoorn (Woeste Hoeve) gefusilleerd.
Poederogen, Bastiaan (?), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 22 juni 1941 gearresteerd en overleed op 12 oktober 1942 in kamp Dachau (?).
Polak, Hans (2 april 1916), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 24 april 1944 gearresteerd en overleed op 20 februari 1945 in kamp Dachau.
Polder, Willem van der (7 oktober 1900), propagandaleider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 17 januari 1943 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 in kamp Neuengamme.
Ponte, S. sr.(27 februari 1884), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 1 september 1942 gearresteerd en overleed op 25 januari 1943 in kamp Vught.
Ponte, S. jr. (28 februari 1921), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 1 september 1942 gearresteerd en overleed op 23 april 1945 in kamp Buchenwald.
Post, Klaas (24 juli 1879), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 30 december 1943 gearresteerd en overleed op 8 mei 1945 in kamp Buchenwald.
Posthuma, Jelle (29 augustus 1906), landelijk organisator en vervaardiger van De Waarheid (Amsterdam), werd op 6 februari 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Postma, Jan (18 februari 1895), organisator en hoofdredacteur van De Waarheid (Amsterdam), werd op 14 november 1943 gearresteerd en op 24 juli 1944 te Vught gefusilleerd.
Prins, Jan (19 juli 1887), medewerker van De Waarheid (Enschede), werd op 6 augustus 1944 gearresteerd en overleed op 7 maart 1945 in kamp Buchenwald.
Prins, Thomas (13 juni 1885), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 23 maart 1942 gearresteerd en op 19 november te Soest gefusilleerd.
Prinsen, Johan (12 juli 1882), medewerker van De Waarheid (Zwolle), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 14 januari 1943 in kamp Neuengamme.
Raap, Gerrit (7 april 1904), verspreider van De Waarheid (Appingedam), werd op 1 maart 1941 gearresteerd en overleed op 13 augustus 1942 in kamp Dachau.
Renshof, Otto Th. J. (8 februari 1905), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 4 februari 1943 gearresteerd en overleed op 23 februari 1945 in kamp Neuengamme.
Reus, Evert J. de (7 maart 1918), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd op 1 december 1941 gearresteerd en overleed op 6 januari 1943 in kamp Neuengamme.
Rinzema, Sjoerd (28 februari 1909), verspreider van De Vonk en De Waarheid (Heerlen), werd in juni 1942 gearresteerd en overleed te Maastricht op 1 juni 1945 als gevolg van ontberingen ondergaan in kamp Dachau.
Romijn, Cornelis (31 oktober 1886), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 23 februari 1942 in kamp Neuengamme.
Rook, Jacob de ( 12 juli 1889), verspreider van De Waarheid en Noorderlicht (Lemmer), werd op 28 mei 1941 gearresteerd en overleed op 13 april 1942 in kamp Buchenwald.
Rooyen, Pieter van (23 februari 1886), verspreider van De Waarheid (Naarden), werd in mei 1942 gearresteerd en overleed op 4 december 1942 in kamp Auschwitz.
Rossum, Hendrikus M. van (18 december 1898), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 6 juni 1944 gearresteerd en overleed op 31 oktober 1944 in kamp Oranienburg.
Rost, A.A. (20 november 19060, verspreider van De Waarheid (Wageningen), werd op 15 juni 1942 gearresteerd en op 10 november 1942 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Roijen, Denijs van (18 januari 1911), medewerker van De Gids en De Waarheid (Leiden, Rotterdam), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 tijdens de terugreis uit gevangenschap op het schip Cap d'Arcona.
Ruch, Cornelis Hendrikus 94 augustus 1898), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 22 april 1942 in kamp Neuengamme.
Ruiter, Johan Willem de (31 januari 1901), verspreider van De Waarheid (Utrecht, Krommerijn), werd op 10 juli 1944 gearresteerd en overleed op 30 december 1944 in kamp Dachau.
Rijken, Martinus (28 maart 1902), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 5 september 1941 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Rijswijk, Marinus van (28 september 1900), organisator en verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 2 september 1941 gearresteerd en overleed op 27 augustus 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Sauer, Alfred Karl (15 juli 1901), medewerker van De Waarheid (Hilversum), werd op 29 oktober 1942 gearresteerd en op 25 augustus 1944 te Utrecht gefusilleerd.
Schaft, Jannetje Johanna (Hannie) (16 september 1920), medewerkster van De Waarheid (Haarlem), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 21 maart 1945 gearresteerd en op 17 april 1945 te Bloemendaal gefusilleerd.
Schaik, Gerardus van (18 april 1881), medewerker van De Vonk en De Waarheid (Utrecht), werd op 13 december 1941 gearresteerd en overleed op 30 oktober 1942 in kamp Neuengamme.
Schalker, Cornelis (Cees) Johannes Pieter (31 juli 1890), landelijk organisator van De Waarheid (Amsterdam), werd op 14 november 1943 gearresteerd en op 13 januari 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Schegget, Willem J. ter (27 september 1888), medewerker van De Waarheid (Lochem), werd op 28 oktober 1941 gearresteerd en overleed op 1 januari 1943 in kamp Neuengamme.
Scheuierman, Gerardus Franciscus (5 augustus 1907), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 11 november 1941 gearresteerd en overleed door ziekte op 8 december 1942 in kamp Neuengamme.
Schiphof, Foppe (10 augustus 1898), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Leeuwarden), werd op 28 mei 1941 gearresteerd en werd op 31 mei in kamp Bergen Belsen begraven.
Schipper, Renke (2 september 1901), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 31 maart 1941 gearresteerd en overleed op 6 november 1942 in kamp Buchenwald.
Schoonhoed, Philip (13 september 1917), medewerker van De Vonk en De Waarheid (Den Haag), werd in mei 1943 gearresteerd en overleed op 31 maart 1945 in kamp Mauthausen.
Schoumans, Antonius (30 januari 1907), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd op 11 mei 1941 gearresteerd en overleed op 19 mei 1945 in kamp Mauthausen.
Schuit, Simon B. (31 juli 1903), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 6 oktober 1942 gearresteerd en op 10 april 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Schuurman, Cornelis (14 september 1915), organisator en hoofdverspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd begin 1943 gearresteerd en op 10 augustus 1943 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd. Op verzoek onjuiste geboortedatum en plaats veranderd. Neerlandsch Verzetsmonument.nl
Schweertman, Berend (2 mei 1898), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta) werd op 24 april 1941 0gearresteerd en overleed op 20 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Schwertman, Willem B. (10 oktober 1892), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 30 maart 1941 gearresteerd en overleed op 12 november 1943 in kamp Flossenburg.
Sies, Izaak (6 juli 1920), medewerker van De Waarheid (Rotterdam) werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 27 oktober 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Leusden gefusilleerd.
Simonis, Cornelis Hermanus (9augustus 1901), medewerker van De Waarheid (Den Haag), kwam op 3 mei 1945 tijdens de terugreis uit gevangenschap om op het schip Cap d'Arcona.
Slagter-Dingsdag, Johanna (24 september 1908), luisterpost van De Waarheid (Amsterdam), werd in maart 1944 gearresteerd en overleed op 28 februari 1945 in kamp Auschwitz/Birkenau.
Sleenwijk, J.G. (?), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 24 april 1942 gearresteerd en overleed in april 1945 in kamp Neuengamme.
Slooten, Jannes van (17 februari 1884), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 18 november 1943 gearresteerd en overleed in april 1945 in de omgeving van kamp Sachsenhausen.
Smith, Klaas (28 juni 1914), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 18 april 1941 gearresteerd en overleed op 15 mei in kamp Grosz-Rosen.
Snoek, Jacobus Johannes Hendricus (22 december 1907), verspreider van De Waarheid (Eindhoven), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 8 september 1941 gearresteerd en op 8 september 1942 te Eindhoven gefusilleerd.
Speksnijder, Casper (27 januari 1916), drukker van De Patriot en De Waarheid (Rotterdam) werd op 10 januari 1943 gearresteerd en op 14 juli 1943 te Leusden Gefusilleerd.
Speksnijder, Hendrik (18 juni 1919), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 9 januari 1943 gearresteerd en op 14 juli 1943 te Leusden gefusilleerd.
Speksnijder, Marinus (9 oktober 1917), verdacht van medewerking aan de Patriot en De Waarheid (Rotterdam), werd op 17 oktober 1942 gearresteerd en overleed door ziekte op 22 augustus 1944 te Erzingen (Dld).
Stal, Franciscus van der (23 februari 1880), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 28 april 1941 gearresteerd en overleed op 13 januari 1945 in kamp Dachau.
Steinfelder, Georg (5 februari 1914), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Oude Pekela), overleed op 7 maart 1945 in kamp Nordhausen.
Stek, Luppo (30 november 1884), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 2 mei 1941 gearresteerd en overleed op 28 oktober 1942 in kamp Buchenwald.
Stouten, Izaak (18 juli 1915), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 26 maart 1945 te Amsterdam gefusilleerd.
Stuyt, Jan Lourens (23 mei 1885), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 22 januari 1943 gearresteerd en overleed op 2 mei 1945 in kamp Oranienburg.
Topelen, Geert (5 oktober 1894), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Beerta), werd op 30 maart 1941 gearresteerd en overleed op 3 augustus 1942 in kamp Buchenwald.
Treijtel, Petrus Laurentius (9 augustus 1877), medewerker van De Waarheid (Nijmegen), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 19 juni 1944 gearresteerd en op 21 juli 1944 te Leusden gefusilleerd.
Tulp, Haring (26 mei 1909), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Leeuwarden), werd op 28 mei 1941 gearresteerd en overleed op 19 oktober 1942 in kamp Buchenwald.
Urbanus, Frederik Bernardus Wilhelmus Maria (28 mei 1889), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd op 9 maart 1942 gearresteerd en overleed op 9 maart 1945 in kamp Dachau.
Vathorst, Anton van de (6 augustus 1909), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 23 augustus 1944 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 tijdens de terugreis uit kamp Neuengamme op het schip Cap d'Arcona.
Vaz Dias, Isidore (19 juni 1900), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 2 juli 1941 gearresteerd en overleed op 2 juli 1942 in kamp Neuengamme.
Veen, Johan G.P. van (20 mei 1893), medewerker van De Waarheid (Amsterdam) werd op 10 juni 1942 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 tijdens de terugreis uit kamp Neuengamme op het schip Cap d'Arcona.
Veer, Wilhelmus Jacobus van der (11 juli 1906), medewerker van De Waarheid (Laren) werd op 12 juli 1941 gearresteerd en verdronk op 3 mei 1945 met het schip Cap d'Arcona tijdens de thuisreis uit gevangenschap.
Veldhuis, Wllem (6 februari 1897), verspreider van De Waarheid (Voorst), werd op 28 oktober 1941 gearresteerd en overleed op 6 november 1942 in kamp Neuengamme.
Verbrugge-Van Asch, Magdalena Lothera (20 april 1891), medewerkster aan De Waarheid (Rotterdam), werd op 26 januari 1943 gearresteerd en overleed op 30 april 1945 als gevolg van haar ervaringen in kamp Ravensbruck.
Verheul, Huibert J. (10 oktober 1890), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 14 januari 1942 gearresteerd en overleed op 3 december 1942 in kamp Neuengamme.
Vienerius, Engelbert Jozef (10 mei 1893), verspreider van De Vonk en De Waarheid (Drente), werd op 29 juli 1942 gearresteerd en overleed op 17 november 1942 in kamp Neuengamme.
Vinju, Christiaan Johan (13 juli 1903), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 26 juni 1942 gearresteerd en overleed op 6 november 1942 in kamp Neuengamme.
Visser, Benedictus J. (9 november 1902), medewerker van De Waarheid (Groningen), werd op 15 oktober 1941 gearresteerd en overleed op 15 april 1942 in kamp Buchenwald.
Voet, Willem van de (11 juni 1898), drukker van De Vonk en De Waarheid (Monnikendam), werd op 24 november 1942 gearresteerd en overleed op 6 maart 1943 in kamp Vught.
Vooren, Johan (27 november 1912), medewerker van De Waarheid (Haarlem), werd op 4 december 1942 gearresteerd en overleed op 3 mei 1945 tijdens de terugreis uit kamp Neuengamme op het schip Cap d'Arcona.
Vorenholt, Geert (11 april 1905), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 11 maart 1941 gearresteerd en overleed op 14 mei 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Vos-Kikkert, Elisabeth de (17 november 1888), verspreidster van De Waarheid en CPN uitgaven (Rotterdam), werd op 5 december 1941 gearresteerd en overleed op 22 november 1943 in kamp Ravensbruck.
Vries, Klaas de (14 februari 1895), medewerker van De Waarheid (Enschede), werd op 6 augustus 1944 gearresteerd en overleed op 9 december in kamp Neuengamme.
Vrind, Emiel (?), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd op 14 januari 1942 gearresteerd en overleed op 25 januari 1943 in kamp Neuengamme (?).
Waas, Elias ( 6 maart 1914), medewerker van De Waarheid (Rotterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 27 oktober 1942 gearresteerd en op 5 februari te Leusden gefusilleerd.
Wacht, Jacob de (5 juni 1909), drukker en verspreider van De Waarheid en Noorderlicht (Leeuwarden), werd op 26 mei 1941 gearresteerd en overleed op 24 december 1942 in kamp Neuengamme.
Wagenaar, Johannes (11 juni 19060, leider en organisator van Verzet en De Waarheid (Groningen), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 15 september 1944 gearresteerd en op 19 september 1944 te Odoorn gefusilleerd.
Wandelen, Paulus van (7 november 1903), verspreider van De Waarheid (Den Haag), werd op 11 september 1941 gearresteerd en overleed op 18 augustus 1942 in kamp Dachau.
Wapperom, Hugo C. (6 januari 1915), medewerker van De Waarheid (Den Haag), werd op 12 augustus 1941 gearresteerd en overleed op 7 augustus 1942 in kamp Grosz-Rosen.
Weert, Johannes van de (19 mei 1910), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 25 november 1942 gearresteerd en op 22 september 1943 te Utrecht (?) gefusilleerd.
Weertman, Albert J. (24 mei 1896), (verspreider van De Waarheid (Amersfoort), overleed op 9 april 1943 in kamp Vught.
Wiekens, Hindrik (4 juni 1903), verspreider van Noorderlicht en De Waarheid (Oude Pekela), overleed op 22 april 1942 in kamp Buchenwald.
Willemszoon, Jacob (15 februari 1894), medewerker van De Waarheid (Zaandam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten gearresteerd en overleed op 3 januari 1945 in kamp Neuengamme.
Wilschut, Gerard (29 april 1914), verspreider van De Waarheid (Schiedam), werd op 11 februari 1942 gearresteerd en op 29 december 1942 te Amersfoort gefusilleerd.
Wingerden, Anna. van (18 september 1900), medewerkster van De Waarheid (Den Haag), werd op 30 oktober 1943 gearresteerd en overleed op 16 maart 1945 in kamp Ravensbruck.
Winterink, Carolus J.J. (30 augustus 1896), verspreider van De Vonk en De Waarheid (Haarlem), werd op 25 juni 1941 gearresteerd en overleed op 13 februari 1945 in kamp Dachau.
Wolfswinkel, Antoon (2 oktober 1919), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 21 maart 1942 gearresteerd en op 19 november 1942 in Soest gefusillerd.
Wolfswinkel, Bertus (22 december 1921), medewerker van De Waarheid (Amsterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 21 maart 1942 gearresteerd en op 19 november 1942
te Soest gefusilleerd.
Wolters, Wolter (21 juni 1893), redacteur en verspreider Noorderlicht en De Waarheid (Groningen), werd op 1 maart 1941 gearresteerd en overleed op 9 december 1942 in kamp Neuengamme.
Wolvekamp, Leendert H. (4 juni 1907), verspreider van De Waarheid (Rotterdam), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 14 januari 1942 gearresteerd en overleed op 29 maart 1943 in kamp Neuengamme.
Wijman, Simon (23 augustus 1904), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd in mei 1942 gearresteerd en overleed op 6 november 1942 in kamp Neuengamme.
Zadel, Hendrik Wouter van (30 november 1920), verspreider van De Waarheid (Amsterdam), werd op 1 juli 1941 gearresteerd en overleed op 24 december 1944 te Amsterdam als gevolg van ontberingen ondervonden tijdens gevangenschap.
Zomeren, Andreas Johannes Leendert van (16 juli 1920), drukker van De Waarheid (Amsterdam), werd op 26 augustus 1941 gearresteerd en op 10 oktober 1941 te Laren gefusilleerd.
Zwaag, Jan van der (4 mei 1905), organisator van De Vonk en De Waarheid (Haarlem), werd wegens meerdere verzetsactiviteiten op 17 mei 1943 gearresteerd en op 20 mei 1944 te Scheveningen (Waalsdorpervlakte) gefusilleerd.
Zwan, Jacobus van der (22 december 1913), vervaardiger en verspreider van De Waarheid (Scheveningen), werd op 13 juni 1941 gearresteerd en overleed op 11 juli 1942 in kamp Buchenwald.
Zwanenbeek, Cornelis Jan (19 augustus 1873), verspreider van de Waarheid (Haarlem),werd wegens meerdere verzetsactiviteiten in maart 1944 gearresteerd en overleed op 4 januari 1945 in de gevangenis van Rotgau bij Nieder-Roden (Dld).
Zwijnenburg, Cornelis J. (25 december 1888), stencilde en verspreidde De Waarheid (Rotterdam), werd op 26 januari 1943 gearresteerd en overleed op 15 februari in kamp Sachsenhausen.
Bron: het Vrije Woord, de illegale pers in Nederland 1940-1945. Hans van den Heuvel en Gerard Mulder. SDU uitgeverij ISBN 90 12 06447 3.
De Waarheid was het partijblad van de communistische partij van Nederland (CPN)
Foto van Neeltje Glimmerveen. Neeltje werd op 11-2-1867 geboren te Dordrecht en overleed op 11-7-1945 te Den Haag. Zij was een dochter van Matthijs Glimmerveen geboren 19-2-1841 te Dordrecht en overleden aldaar op 24-1-1904 en van Cornelia Schaap geboren in Hardinxveld. De familie Glimmerveen woonde in de 17e eeuw in Stompwijk.
Cornelis Chef d'Hotel geboren op 18-8-1870 te Den Haag overleden 7-11-1945 te Den Haag. Op 2-9-1891 trouwt hij te Den Haag met Neeltje Glimmerveen geboren 11-2-1867 te Dordrecht. Cornels Chef d'Hotel zoon van Cornelis Chef d'Hotel en Anna Henriette van Leeuwen. Neeltje Glimmerveen dochter van Matthijs Glimmerveen en Cornelia Schaap.
Geertruida Johanna Chef d'Hotel geboren 8-3-1864 te Den Haag, overleden 11-5-1955 te Den Haag 91 jaar oud. Zij werd begraven op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen. Zij huwde in Den Haag met Abraham Monnier. Zij was een dochter van Cornelis Chef d'Hotel en Anna Henriette van Leeuwen.
Foto van de Nieuwe kerk te Den Haag door mij gemaakt in december 2013
Foto van de Nieuwe kerk te Den Haag door mij gemaakt in december 2013
Graf van Baruch Spinoza achter de Nieuwe kerk te Den Haag, foto door mij gemaakt in december 2013
Beeld van Baruch Spinoza Palvijoensgracht Den Haag foto door mij gemaakt in december 2013
Palvijoensgracht woonhuis waar Baruch Spinoza in de 17e eeuw woonde. Foto gemaakt door mij in december 2013.
Cornelis Chef d'Hotel, beeldcitaat uit de Doodenboeken.
Citaat: uit de Doodenboeken Oranje Hotel Scheveningen stichting Oranje Hotel.
"De Doodenboeken zijn vier banden met foto’s en levensbeschrijvingen van 734 verzetsmensen die tijdens of na hun verblijf in het Oranjehotel zijn omgekomen. De Doodenboeken zijn kort na de oorlog samengesteld op basis van informatie over oud-gevangenen van het Oranjehotel die toen verzameld kon worden. De gegevens zijn verre van compleet, maar de boeken vormen een indrukwekkend monument voor de gevallenen."
Hendricus Johannes Chef d'Hotel
Isaäc Jacob (Jacques) Chef d'Hotel
Krijn Chef d'Hotel
Het woonhuis van de familie Chef d'Hotel in de Breuchelstraat 239 te Den Haag. Foto gemaakt door Nico in juli 1999.
Breuchelstraat 239 te Den Haag foto door mij gemaakt in juli 1999.
Concentratiekamp Buchenwald hier overleed Cor Chef d'Hotel op 26-9-1942. Foto's werden in juli 1999 door mij gemaakt.
Op de Ettersberg, een forse met bossen begroeide heuvel acht kilometer ten noorden van Weimar, werd in 1937 door de nazi's het concentratiekamp Buchenwald opgericht. Het werd al snel een van de grootste concentratiekampen van het Derde Rijk. En het kamp was al snel ook berucht: van de naar schatting 240.000 mensen die in het kamp gevangen zaten, zijn er officieel 34.000 gestorven. Maar tegenwoordig schat men het sterftecijfer veel hoger, namelijk op 50.000. Nadat Nederland in mei 1940 door Duitsland was veroverd, werden er al snel ook Nederlanders na Buchenwald getransporteerd: het gaat naar schatting om 3300 mensen. Het betrof onder andere gijzelaars, joden, verzetsmensen, Jehova's Getuigen en werkweigeraars. Hoe het hen in Buchenwald is vergaan, is lang niet altijd meer te achterhalen. Zeker is wel dat er 497 Nederlanders in Buchenwald zijn omgekomen en dat toen het kamp werd bevrijd zich daar nog 384 Nederlanders bevonden. NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
Zoeken in blog
Abraham de Riemer geboren in 1628 te Delfshaven overleden in 1683 aldaar, was gehuwd met Johanna de Lange. Hij was een zoon van Isaäc de Riemer en Neeltje Heereman.
Abraham de Riemer geboren in 1628 te Delfshaven zie informatie hier boven. Portret geschilderd door Isäc Luttichuys in het jaar 1655. Foto besteld bij de stichting IB. Foto Iconographisch Bureau.
Hendrik Dirk Alex Holtmans, geboren te Hilversum op 5-12-1895.
Hendrik Dirk Alex Holtmans, foto gemaakt omstreeks 1920 in de tuin van zijn vader en moeder Elbertus Holtmans en Johanna Martha Gerrits . Het huis was/is gelegen in de 2e de Riemerstraat te Den Haag.