De stad Hasselt heeft de aanvraag goedgekeurd voor "een zwarte mars" voor Els Clottemans. De datum is nog niet bekend. Het schepencollege neemt pas een beslissing over de datum van de optocht na het overleg tussen initiatiefneemster Angélique Ferry en de lokale politie.
Perswoordvoerder Nicolas Dassonville van de Stad Brussel bevestigt dat de eerdere aanvraag om op 21 november een optocht te organiseren in Brussel, "enkele dagen geleden werd ingetrokken." Met de optocht willen de organisatoren hun ongenoegen uiten over de veroordeling van Clottemans. Op het proces over de parachutemoord kreeg ze 30 jaar cel.
Ingegeven op woensdag 17 november 2010 om 17:56:45, door Lana & Pip,
. Angélique Ferry is de initiatieneemster van de Zwarte Mars te Hasselt op 16 januari 2011
Reacties op bericht (5)
09-02-2011
Gevangenis van Hasselt maakte geen fout bij cassatieberoep Clottemans
Gevangenis van Hasselt maakte geen fout bij cassatieberoep Clottemans
Het gevangenispersoneel van Hasselt maakte geen enkele fout bij de registratie van het cassatieberoep van Els Clottemans. Dat zei justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) dinsdagavond in de Kamer aan Carina Van Cauter (Open Vld).
Clottemans ging alleen maar in cassatie tegen haar straf van dertig jaar en niet tegen haar schuldigverklaring aan de parachutemoord. Dat verwijt ze aan de Hasseltse bajes. Onterecht, zei De Clerck.
"Sinds de herrie rond Hassan Iassir (32) einde december 2008 is er een duidelijke, eenvormige regeling voor het aantekenen van beroep", zo luidde het. Iassir is één van de verdachten van de schietpartij in Lot waarbij de politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen om het leven kwam. Iassir kwam bijna vrij omdat hij tegen een cipier had gezegd dat hij in beroep wilde gaan tegen de verlenging van zijn aanhouding. Deze cipier had dit in zijn schriftje ingeschreven, maar er was nooit een akte van beroep toegekomen bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel. Toen dacht men dat het briefje verloren was gegaan, later bleek het om corruptie te gaan.
Eén register
In ieder geval maakte de zaak-Iassir pijnlijk duidelijk dat de procedure om in beroep te gaan archaïsch was. Op 5 maart 2009 werd die procedure door een nieuwe instructie voor alle gevangenissen éénvormig gemaakt. Er is nu één beroepsregister, waarin de verklaring van de gedetineerde wordt geakteerd door de cipier. Zij tekenen allebei dat register en brengen het naar de griffier. Die ondertekent het ook en zorgt ervoor dat alles tijdig bij het parket of de rechtbank geraakt. Het is nu duidelijk wie verantwoordelijk is voor wat.
De Clerck beklemtoonde dat het administratief personeel een opleiding van een vol jaar moet volgen om zijn vak te leren en dat deze procedure daarvan deel uitmaakt.
In de toekomst wordt het aantekenen van beroep geïnformatiseerd. Dat zal gebeuren door het SIDIS-programma dat de griffies van de bajes nu gebruiken te updaten.
Hoe zat het nu in deze zaak?
Clottemans werd op 21 oktober door het assisenhof van Tongeren veroordeeld tot 30 jaar cel voor de parachutemoord. Op 25 oktober zei ze tegen haar cipier dat ze tegen dat arrest in Cassatie wilde gaan. De juiste procedure werd gevolgd, beiden ondertekenden het register met het cassatieverzoek. Clottemans zei niét dat ze ook in Cassatie wilde gaan tegen het arrest van 20 oktober 2010, waardoor ze schuldig werd bevonden aan de parachutemoord.Dat werd dus niét geregistreerd.
Advocaat Van Aelst
Op 4 november tekende Vic Van Aelst, de advocaat van Clottemans, in Tongeren cassatieberoep aan tegen de uitspraak die een schadevergoeding toekende aan de nabestaanden van het slachtoffer van de parachutemoord. "Op dat moment kon nog altijd Cassatieberoep worden aangetekend tegen het arrest dat zei dat Clottemans schuldig was aan de parachutemoord. De termijn om daartegen Cassatie aan te tekenen eindigde immers pas op 5 november. Maar Van Aelst tekende geen Cassatieberoep aan tegen het arrest dat Clottemans schuldig verklaarde", aldus De Clerck.
De minister besloot dat de gevangenis correct gehandeld heeft in deze zaak. "Clottemans moet zelf bewijzen dat de gevangenis een fout maakte. Want dat blijkt zeker niet uit haar handtekening", zo luidde het nog.
09-02-2011 om 01:13
geschreven door Lana & Pip
13-12-2010
Inderdaad neemt de reactie op dit blog af zoals verwacht
Ik volgde alles steeds mee op en wist net zoals u dat mensen heel vlug vergeten...als verwacht ..wordt ze heel gauw vergeten..afwachten of het cassatie wordt
Marylou
13-12-2010 om 01:34
geschreven door natuurfreek
10-12-2010
Els Clottemans opgenomen in Amerikaans jaaroverzicht
Els Clottemans opgenomen in Amerikaans jaaroverzicht
Els Clottemans, de vrouw die veroordeeld is tot 30 jaar cel voor de parachutemoord op Els Van Doren, is opgenomen in het jaaroverzicht van het Amerikaanse Time Magazine. Dat staat te lezen op de website van het weekblad.
Het verhaal dat Els Clottemans de parachute van haar beste vriendin en liefdesrivale Els Van Doren gesaboteerd zou hebben werd tot ver over de landsgrenzen gevolgd. De driehoeksrelatie tussen de vrouwen en Marcel Somers was zelfs nieuws in Taiwan, waar ze een animatiefilmpje over de feiten maakten. Maar ook het feit dat er geen bekentenis of materiële bewijs was zorgde voor ophef.
In de top-10 van 'criminal stories' uit 2010 staat de parachutemoord op de 4e plek. De 1e plaats wordt ingenomen door de Nederlander Joran van der Sloot. De man zit vast in Peru voor de moord op Stephany Flores Ramirez. Hij is ook hoofdverdachte in de zaak rond de op Aruba verdwenen tiener Natalee Holloway.
10-12-2010 om 17:00
geschreven door Lana & Pip
20-11-2010
Jef Vermassen krijgt nog steeds politiebescherming
vandaag, 08:16
"Ik hoop dat u respect zal opbrengen voor onze rol als burgerlijke partij, want dat gebeurt niet in ieder proces." Toppleiter Jef Vermassen is een maand na het einde van het proces Clottemans aan een nieuw assisenzaak begonnen. In Gent verdedigt hij de familie van de vermoorde Kelly Gabriël (21). Na de doodsbedreigingen die hij ontving, krijgt hij nog altijd politiebescherming.
Hij heeft er zelf niet om gevraagd en vindt die 'bodyguards' best vervelend. Vooral voor zijn gezin. Maar het is niet van willen, maar van moeten. De crisiscel van Binnenlanse Zaken heeft beslist dat de dreiging ernstig genoeg is om maatregelen te nemen.
"Ik had gehoopt dat het snel zou overwaaien, maar het duurt nu al een maand", zucht Vermassen als we hem voor de start van het proces spreken. Normaal is dit geen risicoproces. Toch moet iedereen langs de metaaldetector passeren. Enkel en alleen omdat Vermassen in de zaal zit.
Bleek en vermoeid
Sinds het arrest in de zaak Clottemans is hij bedolven onder de haatmails en de dreigbrieven. En ze blijven komen. Het heeft duidelijk sporen nagelaten. Vermassen ziet er bleek en vermoeid uit. En hij is kwaad op de media, omdat die volgens hem het spel hebben meegespeeld.
Toch wil hij nu vooruit kijken en zich vooral concentreren op het proces over de roofmoord op Kelly Gabriël (21). "Ik heb er na de zaak Clottemans op geen enkel moment aan gedacht om mij te laten vervangen. Ik had de familie van Kelly Gabriël mijn woord gegeven. En daar hou ik mij aan. Ik laat mij niet uit de assisenzaal jagen. Door niemand. Gelukkig ben ik niet snel bang", zegt hij.
Geen lijk
Anders dan op het proces Clottemans, waar er geen bewijzen en geen bekentenis waren, bekent beklaagde Danny Mathijs de feiten. Maar ook nu weer zijn er geen materiële bewijzen. Want het lichaam van Kelly werd nooit teruggevonden.
"Moeten we dan zeggen: geen lijk betekent geen bewijs? Dus boeken dicht en iedereen mag naar huis", zo zei Vermassen daarover tijdens zijn pleidooien op het proces in Tongeren. "Dat mogen we de familie van Kelly niet aandoen."
Vermassen heeft tijdens de eerste procesdag intussen opgeroepen om respect op te brengen voor de burgerlijke partij. We komen niet tussen in de strafmaat. Dat is onze rol als burgerlijke partij en ik hoop dat u daarvoor respect zal opbrengen, want dat gebeurt niet in ieder proces", zei hij waarmee hij nog eens verwees naar al de heisa rond de parachutemoord.
Thierry GOEMAN
20-11-2010 om 08:31
geschreven door Lana & Pip
17-11-2010
Parket: "Kim De Gelder is toerekeningsvatbaar en moet naar assisen"
vandaag, 19:45
Het gerecht is klaar met het onderzoek in de zaak-Kim De Gelder en is van mening dat de jongeman die in januari 2009 een bejaarde vrouw vermoordde en twee baby's en een opvoedster doodstak in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland, toerekeningsvatbaar is.
"Er werden vijf psychiaters aangesteld door de onderzoeksrechter", zegt procureur Christian Du Four. "Die zeggen formeel: die man is toerekeningsvatbaar. Dan is onze stelling: dan moet hij naar het hof van assisen."
Internering
De advocaat van De Gelder vindt echter zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en dat hij moet worden geïnterneerd.
De volgende raadkamer moet de knoop nu doorhakken: assisen of internering