CORDA ASZ AALST
Vriendenkring van ASZ patiënten met cardiovasculaire problemen.
Bij CORDA worden patiënten, die in behandeling zijn in het ASZ Aalst voor cardiovasculaire problemen samen met hun familie, verenigd in een Vriendenkring . Zij betalen jaarlijks € 20 per persoon per jaar. Elk lid kan deelnemen aan alle activiteiten en ontvangt dan onze uitnodigingen en info. U krijgt toegang tot de website www.aszcorda.be, FB corda en Blog. Betalende leden zijn bij deelname verzekerd bij "Van Hee" . Neemt een lid door omstandigheden niet deel aan onze activiteiten, dan wordt lidgeld aanzien als steungeld.
28-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28/6/2021 Hartcentrum ASZ Aalst

Interesssant NIEUW nieuws ontdekt bij het lezen van dit tijdschrift

https://www.asz.be/nl/zorgaanbod/cardiologie/over-het-asz-hartcentrum?fbclid=IwAR2PA-buCqB4zFaiw3abw0Ups64lTGBy-H95cgCMbLa4CylKbK2WZiZ7kkQ#jaarverslag

Indien aanklikken niet lukt? selecteer/rechtermuisknop/Ga naar...

of Kopieer en zet het in je zoekbalk.

28-06-2021 om 00:00 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
29-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210329 Een moeilijke dag?
Geen fotobeschrijving beschikbaar.Op zo'n momenten missen wij onze nababbels op onze bijeenkomsten, ons stilzwijgen op de terugweg van een busreis, ons klagen en zagen na een wandeling om de keer daarop er toch wéér bij te zijn.
TOT BINNENKORT! Nog even geduld!!!
  
"Vandaag was een Moeilijke Dag," zei Pooh.
Er was een pauze.
"Wil je erover praten?" vroeg Knorretje.
"Nee," zei Pooh na een tijdje. "Nee, ik denk niet dat ik dat wil."
"Dat is oké," zei Knorretje, en hij ging naast zijn vriend zitten.
"Wat doe je nu?" vroeg Pooh.
"Niets eigenlijk," zei Knorretje. "Maar ik weet wat Moeilijke Dagen zijn. En ik wil daar meestal ook niet over praten, op zo’n Moeilijke Dag.
"Maar weet je," vervolgde Knorretje, "Moeilijke Dagen zijn zoveel makkelijker wanneer je weet dat er iemand voor je is. En ik zal er altijd zijn voor jou, Pooh."
En Pooh zat daar zomaar wat te zitten, zijn heel Moeilijke Dag door zijn hoofd te malen, terwijl stevige, betrouwbare Knorretje zwijgend naast hem zat, te bengelen met zijn kortje beentjes.... En Pooh bedacht dat zijn beste vriend overschot van gelijk had.
---
Met heel veel liefdevolle gedachten voor iedereen die een Moeilijke Dag heeft. Hopelijk is er altijd een Knorretje in de buurt...

29-03-2021 om 17:13 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
23-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210323 Wat kost een opname in het ziekenhuis?

Test uw kennis over kostprijs in het ziekenhuis

Het Vlaams Patiëntenplatform wil de informatie over kostprijs bij patiënten verbeteren en ontwikkelde daarom de quiz ‘Weet u wat u betaalt in het ziekenhuis?’.

 

7 op 10 van de opgenomen patiënten is onvoldoende op de hoogte over zijn kosten bij een ziekenhuisopname. Dat blijkt uit de Vlaamse Patiëntenpeiling Algemene Ziekenhuizen. Nochtans kunnen deze kosten soms hoog oplopen. Bovendien is het een patiëntenrecht om informatie te krijgen over kosten voor u toestemt in een bepaalde behandeling in het ziekenhuis. De quiz invullen duurt slechts vijf minuten. Bij elke vraag krijgt u ook uitleg over het juiste antwoord zodat u uw kennis over kostprijsinformatie kan verbeteren.

  

Wilt u graag uw kennis over kostprijs in het ziekenhuis testen? U kan deelnemen aan de quiz tot en met maandag 5 april via https://nl.surveymonkey.com/r/ziekenhuiskost. Het VPP zal vervolgens, naar aanleiding van de Europese dag voor de rechten van de patiënt, de resultaten van de quiz publiceren en aandacht vragen voor het recht op geïnformeerde toestemming.

 

Meer informatie over de kostprijs van een opname in het A.S.Z. vindt u hier. 

 

Prijsraming op maat?

Aarzel niet om de dienst facturatie een kostenraming te vragen voor uw situatie. U kan met al uw vragen over de ziekenhuiskosten terecht bij de dienst facturatie.

 

Telefonisch (maandag t.e.m. vrijdag van 09u00 - 11u30 & 13u30 - 16u00, gesloten op woensdagnamiddag)

T 053 76 68 59

T 053 76 68 60

 

Per e-mail
facturatie@asz.be

 

aanmelding_kiosk

23-03-2021 om 15:54 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
16-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210316 Mail aan de leden en sympathisanten ivm "Hartfalenkliniek"

Beste Corda leden,

 

 

Er werd een nieuw artikel op de website van Corda geplaatst.

 

  • ASZ start hartfalenkliniek

 

Je kan dit raadplegen via onze website www.aszcorda.be

 -  rubriek “nieuws” of "Home".

 

Via onderstaande link kun je de pagina direct bekijken (CTRL toets ingedrukt houden en doorklikken).

 

https://aszcorda.be/index.php/nieuwsberichten-corda/

 

Namens het bestuur,

 

De voorzitter

Eddy Dierickx

16-03-2021 om 13:13 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210306 ASZ start Hartfalenkliniek

A.S.Z. start hartfalenkliniek

Hartfalen treft meer en meer patiënten. Dokter Elke De Vuyst en mevrouw Lily Smet zijn aangetrokken om in ons ziekenhuis een hartfalenkliniek uit te bouwen, binnen de dienst cardiologie en in nauwe samenwerking met de dienst hartrevalidatie.

 

Lily Smet heeft een jarenlange ervaring in de cardiologie en werkt als gespecialiseerde verpleegkundige hartfalen. Dokter Elke De Vuyst is klinisch cardioloog met subspecialisatie hartfalen en werkte voordien als staflid aan het universitair ziekenhuis van Charleroi. Daar was ze betrokken bij het oprichten en uitbouwen van de hartfalenkliniek.

Patiënten worden van nabij opgevolgd om complicaties te vermijden en zo lang mogelijk, met een goede levenskwaliteit, in de thuissituatie te blijven functioneren. Het multidisciplinair zorgprogramma zal daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn.


De hartfalenverpleegkundige ontmoet de patiënten bij de hospitalisatie en informeert hen – en hun eventuele mantelzorger – over de diagnose, onderzoeken, medicatie en behandelingsopties. Daarnaast geeft zij de patiënten gestructureerde en gerichte educatie over de aspecten die van belang zijn, onder andere voor een aanpassing in levensstijl. 

Levensstijl en therapietrouw
Patiënten spelen zelf immers een grote rol, bijgestaan door hun mantelzorgers, huisarts en het hartfalenteam. Zo zal de hartfalenverpleegkundige de patiënt begeleiden naar verbeterde therapietrouw, een beter ziekte-inzicht en het snel herkennen van symptomen, zodat eventuele complicaties en een hospitalisatie kunnen vermeden worden. 

Verder zorgt de hartfalenverpleegkundige ervoor dat de overgang naar de thuissituatie zo naadloos mogelijk gebeurt. Zij is het aanspreekpunt voor vragen of problemen van de patiënt, familieleden en andere zorgverleners en coördineert de follow-up van de patiënt, in overleg met de arts. Na ontslag uit het ziekenhuis volgt een nauwe opvolging (via telefonische consulten en de hartfalenpoli), in samenwerking met de huisarts, waarbij de behandeling continu wordt geëvalueerd en zo nodig aangepast in functie van de evolutie.

 
Patiënten worden aangemoedigd om deel te nemen aan het cardiaal revalidatieprogramma en kunnen vrijblijvend begeleid worden door een psycholoog, rookstopdeskundige en/of diëtiste. 

Het hartfalenteam coördineert en optimaliseert de medische behandeling van de patiënt en werkt in nauw overleg met de interventionele cardiologen, elektrofysiologen en cardiale chirurgen. Door deelname aan klinische studies krijgen patiënten toegang tot de nieuwste behandelingen en state-of-the-art technologieën. 

Permanent aandachtspunt
Ook wanneer een hartfalenpatiënt is opgenomen voor een andere reden dan hartfalen kan een contact met het hartfalenteam nuttig zijn. Deze patiënten hebben immers beduidend meer kans om langer opgenomen te blijven (wegens complicaties) of om heropgenomen te worden. Een opname kan ook een goede gelegenheid zijn om de hartfalenbehandeling te herevalueren en eventueel te optimaliseren.

 

Contact hartfalenteam
Het hartfalenteam is op werkdagen bereikbaar tussen 8u en 18u, zowel telefonisch als via mail en dit voor zowel patiënten, zorgverleners als externe professionelen. 

De hartfalen polikliniek gaat door op dinsdag- en vrijdagnamiddag in het A.S.Z. campus Aalst, in het cardiologisch dagziekenhuis in het S-gebouw. Op campus Wetteren gaat de hartfalen polikliniek door op maandagnamiddag op de consultatie cardiologie. 

 

Contactgegevens: 

  • Hartfalenverpleegkundige mevrouw Lily Smet:
    T 053 76 67 42 (ma- di- wo-voormiddag - do)
    E hartfalen@asz.be
  • Secretariaat cardiologie:
    T 053/76 67 30

16-03-2021 om 08:34 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
09-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210309 TIP: zéker je uitnodiging voor het vaccin tijdig ontvangen?

Beste leden,

Corda hoopt op een prettig weerzien. Het mag niet te lang meer duren. Het bestuur is volop bezig met de voorbereidingen van de activiteiten! Maar, éérst vaccineren! Dan pas zijn we toch grotendeels safe en klaar om elkaar te ontmoeten.

Ongeveer 2 weken op voorhand zullen wij een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Een beetje twijfel dat er vertraging zou opzitten langs Bpost?  Of verblijf je momenteel op je 'ander' adres?

De uitnodiging wordt verstuurd naar je officiële domicilieadres zoals dat bekend is in het rijksregister. Sms en e-mail stuurt men naar het telefoonnummer en e-mailadres dat bekend is bij je mutualiteit

Wil je toch zeker zijn dat je uitnodiging op tijd en langs de juiste weg tot bij jou komt? Informeer dan eens bij je ziekenfonds of ze wel jouw juiste contactgegevens hebben. Die kunnen ooit door omstandigheden gewijzigd zijn in de loop van de jaren. 

Je geraakt niet tot aan je Bpostbus?

Of je bent je uitnodiging verloren of vergeten?

Je kan ze ook zelf uitprinten van uit je eBox!

TiP:Registreer je bij "Vlaanderen.be"!

Heel eenvoudig.  

1) Google: "www.Vlaanderen.be"

2) Meld je aan :  bij "Mijn Burgerprofiel"

3) Maak je keuze: met je eID én kaartlezer, of met een mobiele app, met de Itsme-app of per sms.

4) Ga naar "documenten" om u per e-mail te laten informeren wanneer er zich nieuwe documenten in je eBox bevinden.

5) Geef je e-mailadres in.

6) Klik op "eBox koppelen"

7) bevestig de koppeling. De koppeling met je eBox is nu geactiveerd.

Je zult nu ontdekken welke documenten en diensten je langs deze weg kan terugvinden of aanvragen.

Pas op voor Fraude  via sms en e-mail. Je vindt hierover meer uitleg op "laatjevaccineren.be" en meldt verdachte berichten bij

verdacht@safeonweb.be

 

09-03-2021 om 17:46 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
26-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20210126 ASZ Nieuwe afdeling Intensieve zorg

Vandaag, dinsdag 26 januari 2021,

neemt het A.S.Z. een nieuwe state-of-the-art afdeling Intensieve Zorg in gebruik.

Deze kritieke dienst beschikt over achttien ruime éénpersoonskamers met twee centrale verpleegposten voorzien van hypermoderne faciliteiten om een optimale bewaking en verzorging te verzekeren. De patiëntenkamers zijn uitgerust met de nodige rustgevende elementen om een optimaal comfort van de patiënt te garanderen en met alle modernste apparatuur: één digitaal werkstation per bed, verticale medische pendels, monitoring, … Benieuwd hoe dit er allemaal uitziet? Bekijk het filmpje op FB corda.(dat zou moeten lukken zelfs zonder FaceBook Account.)

26-01-2021 om 10:49 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
26-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 20201226 Nieuwjaarsbrief

NIEUWJAARSBRIEF 2020-2021

Beste leden en sympathisanten,

De eindejaarsperiode komt met rasse schreden dichterbij en hopelijk zal het leven volgend jaar anders verlopen. Op korte tijd zijn we in een totaal andere wereld terechtgekomen. We beseffen vaak pas wat écht belangrijk is wanneer het ons wordt afgenomen. Het hoeft geen betoog dat we met het CORDA- bestuur verlangend uitkijken naar andere en betere tijden en dit opdat we elkaar opnieuw zouden kunnen ontmoeten op onze diverse activiteiten (wandelen, fietsen, reizen, tentoonstellingen, causerieën,…) en met een gezellig samenzijn en een heerlijk diner om een nieuw begin te openen op ons Nieuwjaarsevent. De coronapandemie heeft ons echter een sociaal isolement opgedrongen en het is niet verwonderlijk dat sommigen onder ons met eenzaamheid te kampen krijgen. Het is uiteraard belangrijk dat we met elkaar blijven communiceren (telefoon, onze website, Facebook, Blog enzovoort). We denken hierbij ook aan het mooiste woord van 2020 KNUFFELCONTACT. Aangezien vele leden te kampen hebben met gezondheidsproblemen nemen ze terecht geen onnodige risico’s en beperken we het aantal contacten. Ondertussen stellen we onze hoop op het verlossende VACCIN en op betere tijden in 2021, want we hebben vele bijeenkomsten moeten missen in het coronajaar! Een verloren jaar voor Corda dat we zo rap mogelijk willen inhalen! Beloofd!! Het bestuur en ikzelf hebben dan ook besloten geen lidmaatschapsgeld te vragen aan de leden voor 2021 en op die manier een nieuwe start met u allen te mogen plannen. Langs deze weg wensen wij onze leden en hun dierbaren een gelukkig en gezond 2021. Ondertussen beste vrienden

HOU HET VEILIG !!!

Namens het bestuur, De voorzitter Eddy Dierickx

Meer info over Corda kan je raadplegen op onze nieuw website

www.aszcorda.be

26-12-2020 om 15:49 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
24-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201224 Reanimatie bij Hartfalen.

https://fb.watch/2AiCn_RMIO/

Wil je meer te weten komen over reanimatie bij hartfalen? Klik even aan en bekijk het filmpje van het ASZ 

24-12-2020 om 15:22 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201224 Urologie in het ASZ

Wij lazen op de Fb van het ASZ volgend artikel ivm urologie. Voor wie het interesseert=>even aanklikken

http://www.urologie-asz-aalst.be/.../rezum-stoom-therapie

24-12-2020 om 15:18 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
05-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201205 Pacemakerimplantatie in A.S.Z. Aalst

Gelezen op FB ASZ Aalst/Geraardsbergen/Wetteren

Dienst cardiologie A.S.Z. past voor het eerst innovatieve techniek van pacemakerimplantatie toe die hartfalen vermindert

Recent paste de dienst cardiologie van het A.S.Z. voor het eerst een innovatieve techniek van  pacemakerimplantatie toe. Deze techniek, die de elektrode hoger in de wand plaatst dan bij een klassieke pacemakerimplantatie, zorgt ervoor dat het hart op een veel natuurlijkere manier aangezet wordt om samen te trekken, waardoor er minder kans is op hartfalen.

 

Een pacemaker wordt geplaatst wanneer het hartritme te traag is en aanleiding geeft tot kortademigheid, duizeligheid of bewustzijnsverlies. Via een elektrode (elektrische draad) in de rechterkamer zal een pacemaker een elektrische impuls geven waardoor de hartspier samentrekt.

 

Bij een klassieke pacemakerimplantatie wordt de kamerelektrode geplaatst in de tip van de rechterkamer. Hierdoor zal het hart samentrekken op een eerder onnatuurlijke manier, waardoor er op termijn een verhoogd risico ontstaat op verzwakking van de hartspier (hartfalen).

 

Bij de nieuwe techniek wordt de kamerelektrode hogerop in de wand geplaatst tussen de rechter- en linkerkamer. Hierdoor wordt het hart op een veel natuurlijkere manier aangezet om samen te trekken en vermindert de kans op hartfalen. Er zijn slechts enkele centra in België die met deze techniek bezig zijn. Op 17 november 2020 werd deze innovatieve techniek voor het eerst ook toegepast door Dr. Philippe Vanduynhoven en Dr. J. De Pooter (UZ Gent) op een patiënt van het A.S.Z. te Aalst.

 

Innovatieve pacemakerimplantatie

05-12-2020 om 17:00 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201205 Seniorennet: Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk? Blijf je medicatie trouw!

Bron:Gelezen op seniorennet.be

Gezond, dat is het antwoord dat je steevast krijgt van mensen van onze leeftijd als je hen vraagt hoe ze oud willen worden. Doe gerust de test eens rondom jou of stel je die vraag gewoon zelf eens. Iedereen in onze levensfase beseft het belang van een goede gezondheid om vitaal en actief oud te kunnen worden. “Healthy is hot” bij de babyboomer. Het is zijn ultieme ambitie om oud te worden zonder het ooit te moeten zijn. Herken je jezelf hierin, lees dan zeker verder.

Terwijl vorige generaties nog geloofden dat moeder natuur hiervoor mild met jou moest zijn of er een grote dosis geluk nodig was, weten wij intussen beter. Slechts 20% van onze gezondheid ligt genetisch vast. De helft van onze gezondheid hebben we echt helemaal zelf in handen omdat die afhankelijk is van onze levensstijl. Nog 10% is afhankelijk van de gezondheidszorg en 20% van omgevingsfactoren, twee zaken waar je niet altijd vat op hebt.

schijfdiagram

Babyboomers weten intussen maar al te goed wat een gezonde levensstijl betekent. We moeten niet gezegd worden dat we gezond moeten eten, het roken moeten laten, matig zijn met alcohol, voldoende bewegen en uit de felle zon moeten blijven. De vijf aandachtspunten waarvan we weten dat ze de kans op gezond oud worden sterk vergroten.

Hypertensie

Maar hoe goed wij ook op zijn voeding letten, stappen tellen, ons geheugen trainen en met steeds minder nog roken en ons tegen de zon beschermen, de kans bestaat nog altijd dat hoge bloeddruk of hypertensie stokken in de wielen komt steken van onze ambitie om gezond oud te worden. Zo kampen in ons land vandaag 2,5 miljoen volwassenen met hypertensie. De kans dat we vanaf zestig jaar in de prijzen vallen, neemt toe. De komende jaren blijft het aantal zelf nog verder aangroeien tot 3 miljoen volgens wetenschappers. En of dat nu het gevolg is van een te liederlijk leven of slechte genen, het blijft een aandoening die niet onschuldig is. Ze kan onder meer leiden tot een hartaanval of beroerte. Zo is in ons land hypertensie verantwoordelijk voor 15.000 overlijdens per jaar. Hypertensie wordt ook wel eens de stille moordenaar genoemd.

Hypertensie kan je eigenlijk geen ziekte noemen maar een symptoom van een of andere ziekte zoals eigenlijk koorts dit ook is. Het is als een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto. Zo kan aderverkalking verantwoordelijk zijn voor die hoge bloeddruk maar het kan eveneens het gevolg zijn van een hart- of nierprobleem of een aanwijzing van diabetes. Vandaar dat de huisarts bijna altijd de bloeddrukmeter om je arm slaat tijdens een consultatie en op basis hiervan het onderzoek verderzet. Heb je last van hoge bloeddruk, dan ben je hier niet altijd bewust van omdat er niet noodzakelijk aanwijzingen zijn. Niet verwonderlijk dat de helft van wie met hoge bloeddruk kampt zich hier niet bewust van is en niet gediagnogtiseerd wordt. Bij anderen duikt hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid, oorsuizingen, neusbloedingen tot kortademigeheid op die een indicatie van hypertensie kunnen zijn.

In het geval van hypertensie zal de dokter op zijn minst informeren naar je levensstijl. Wie rookt en veel alcohol drinkt, weet onmiddellijk wat hem of haar te doen staat net als wie met overgewicht kampt of veel te weinig beweegt. Stress jaagt ook je bloeddruk de hoogte in. In de meeste gevallen zal de dokter ook vragen om je voedingsgewoonten bij te stellen. Groente, fruit, vette vissoorten, noten, … komen zeker op het menu te staan van iemand in dat geval. Zout en schadelijke vetten moeten vanaf dan zeker worden beperkt.

Wie met hypertensie (zie ook kadertje) af te rekenen krijgt, moet ook bij de apotheek langs want enkel met het aanpassen van je levensstijl lukt het niet. Het omgekeerde is vaak ook waar.

Medicatietrouw

Hypertensie is een chronische aandoening die vraagt om een levenslange behandeling. Wie hier mee kampt, moet dagelijks medicijnen nemen. Jammer genoeg durft het schoentje hier wel eens te knellen. Na nauwelijks 6 maanden heeft meer dan een derde de behandeling stopgezet. Na een jaar neemt slechts de helft nog trouw verder de medicijnen. Niet onlogisch als een deel van hen hier geen last van heeft. Maar niet zonder gevaar als hierdoor de kans op een hartaanval of beroerte 3,3 maal zo groot wordt. Hoog tijd dat we hier bewust van worden.

Blijf trouw je medicatie nemen

Zoals je hierboven reeds kon lezen, is medicatietrouw voor wie met hypertensie kampt van levensbelang. Ook voor wie hier geen last van ondervindt.

  • Om stipt en trouw je medicijnen in te nemen, schakel je best jouw partner, familie en vrienden in. Wijs ze op het belang voor jou om die bloeddrukverlagende medicijnen te blijven nemen. Vraag hen tussen te komen, als je dreigt af te haken. Ze zullen je graag helpen om vol te houden. Ben je de partner, familie, vriend van iemand die met hypertensie kampt, bied dan zeker je steun aan. Samen houd je beter vol dan alleen.
  • Wie van apps op zijn smartphone of tablet houdt, kan de app Medisafe Een medicatiemanager en pilonthouder die je niet alleen herinnert wanneer je je medicijnen moet nemen, je deelt er ook eenvoudig resultaten met artsen om uitslagen beter en sneller te volgen.
  • Meet je dagelijks je bloeddruk, dan installeer je beter MyBP Control op je telefoon of tablet. Dit is niet enkel een pilonthouder maar je geeft er ook je bloeddrukwaarden in waardoor je de evoluties op de voet kan volgen.
  • Ben je minder digitaal ingesteld, dan kan je ook gewoon een herinnering in je telefoon stoppen. Dan krijg je elke dag op het zelfde uur een herinnering.
  • Heb je jouw telefoon niet altijd bij de hand wat bij velen van ons het geval is, dan koppel je dit aan een dagelijkse handeling. Ze je ’s morgens koffie of thee, neem dan ook je medicijnen. Of een ander ritueel zoals bij het tanden poetsen, de kat eten geven … Als extra hulpmiddel kan je zo’n bolletjessticker op je koffieapparaat of theekan of tanborstel of voederbakje van je kat plakken dat je er telkens aan herinnert dat je nog je medicijnen moet nemen.
  • Bewaar ook je pillen in een pillen organiser zodat je gemakkelijk merkt of je jouw pillen voor die dag al hebt genomen. Of ben ik de enige die zich dit niet altijd meer kan herinneren?

Hypertensie of hoge bloeddruk

De bloeddruk is de kracht waarmee je hart je bloed door het lichaam pompt. Deze is bij iedereen anders en varieert daarin van situatie tot situatie. Bloeddrukwaarden kunnen ook snel veranderen omdat ze onder invloed zijn van ondermeer stress.

De bloeddruk wordt in twee waarden uitgedrukt: de bovendruk (systolische druk) wanneer het hart samentrekt en de onderdruk (diastolische druk) wanneer het hart ontspant. De eerste bloeddrukmeter was een kwikkolom waarin het kwik op en neer ging. Je ziet ze soms nog als decoratie in het kabinet van je huisarts. Vandaag wordt de bloeddruk nog altijd in millimeter kwik (mmHg) uitgedrukt terwijl we intussen een digitale versie van dit toestel hebben dat ook veel nauwkeurig meet.

Een gezonde bloeddruk varieert tussen 90/60 en 120/80 mmHg. Tussen 120/80 en 140/90 zal de huisarts je aanraden om je levensstijl aan te passen. Afvallen,  meer bewegen, matig omspringen met alchohol en stoppen met roken mocht dit nog nodig zijn. Vanaf 140/90 spreken we van hypertensie en is er naast een aanpassing van de levensstijl ook meestal medicatie nodig.  Meer info over hypertensie lees je op www.bloeddruk.be.

05-12-2020 om 16:55 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
26-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

We vernemen het overlijden van Jo Vlasschaert. Hij was jarenlang secretaris van Corda. Onze oudere leden zullen hem wel nog herinneren als een gedreven organisator van de vele activiteiten voor onze Vereniging en als redacteur van "zijn" Tikkertje, ons driemaandelijks tijdschrift.

U  vindt zijn foto op FB Corda asz.

28 januari 2009 was de datum van zijn onverwacht ontslag aan de Vereniging. Het adres kan gebruikt worden om eventueel uw medeleven te betuigen aan zijn echtgenote Hilde en aan de kinderen en kleinkinderen.

                                                                                          Watertorenstraat 53 - 9300 Aalst

26-11-2020 om 16:58 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
18-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201116 Foto's

Beste leden, 

Op FB corda asz staan foto's van het bezoek aan De Fietserij, De Bevoorrading in Aalst.

Mooie herinneringen van 2016

Op ons Blog kan ik ze niet plaatsen.."te veel en te groot"  !!!

Sorry!

Jeannine

18 nov. 2020

18-11-2020 om 16:15 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
13-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201113 Nieuwe en voorlopige SPOED

Bericht overgenomen van FB ASZ/Aalst/Geraardsbeergen/Wetteren

Spoed vanaf 13 november tijdelijk op andere locatie op campus Aalst wegens renovatiewerken

In november starten de lang geplande en noodzakelijke werken om de infrastructuur van onze Spoeddienst op campus Aalst te vernieuwen. De Spoeddienst wordt daarom vanaf 13 november tijdelijk ondergebracht in de uiterst linkse K-vleugel op campus Aalst. Om de scheiding van de flows van Covid- en niet-Covidpatiënten maximaal te kunnen blijven garanderen is naast deze afdeling een extra tijdelijke unit opgebouwd.

 

Spoed tijdelijk ondergebracht in uiterst linkse vleugel

Een deel van de uiterst linkse K-vleugel op campus Aalst, is – naast de al eerder voorziene Covid- en cohortafdeling – omgevormd tot tijdelijke Spoedafdeling voor een zestal maand. Om de spreiding van de flows van Covid- en niet-Covidpatiënten maximaal te kunnen blijven garanderen is aanpalend aan deze vleugel een extra unit opgebouwd, waar Covidverdachte patiënten opgevangen worden. De verpleging zal op deze manier in drie gescheiden ploegen werken: één voor trauma, één voor Covidpatiënten en één voor de andere patiënten.

 

Tijdelijke unit voorzien voor extra capaciteit en maximale scheiding Covidpatiënten

“In de extra unit die is opgezet is voldoende ruimte voorzien voor twee verpleegposten, één testlokaal, één medicatielokaal, een omkleedruimte voor artsen en verpleegkundigen en 18 gescheiden ruimtes voor Covidverdachte patiënten”, aldus dr. Vergote, diensthoofd Spoed Aalst. De temperatuur wordt er constant gehouden op 23°C en er is ruim voldoende luchtverversing, met niet minder dan 4.000 m³ per uur, dankzij een constante overdruk. Dit is even veel als in een gewone operatiezaal. Hiermee zorgen we voor een optimale bescherming van de patiënten en medewerkers.

 

 

 

Aanmelding Spoed vanaf 13 november op nieuwe locatie

Vanaf vrijdag 13 november 2020 om 7u, mogen patiënten die komen voor Spoed, zich aanmelden op de nieuwe locatie, links van de hoofdingang. Er zal duidelijke signalisatie voorzien zijn. Rechts naast deze ingang zijn enkele 10-minutenparkings die kunnen gebruikt worden om patiënten af te zetten en indien nodig te begeleiden tot aan de ingang.

Na het aanmelden, kunnen patiënten die binnenkomen, meteen naar het triagelokaal, van waar Covidverdachte patiënten kunnen doorstromen naar de extra unit voor een test en/of behandeling. Patiënten die positief getest worden, kunnen van daar meteen naar de Covidafdeling in het aanpalende gebouw overgebracht worden.

Andere spoedpatiënten worden opgevangen aan de andere kant van deze vleugel. Zo blijven de flows te allen tijde maximaal gescheiden en kan er ook zoveel mogelijk dringende niet-Covid-zorg blijven doorgaan op een veilige manier voor patiënten en medewerkers.

 

13-11-2020 om 09:41 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201113 Toegang tot spoedopname in ASZ Aalst
Klik op de afbeelding om de link te volgen

13 november 2020: Spoed - schema

 

13-11-2020 om 00:00 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
12-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201112 Bericht van de Voorzitter

Bericht per mail van de Voorzitter aan alle leden en sympathisanten.

 

Beste CORDA-vrienden,

Het is al een tijdje geleden dat jullie van ons nog wat nieuws vernamen maar het Coronavirus heeft heel wat roet in onze werking gestrooid. Aangezien we nu éénmaal tot de risicogroepen behoren heb ik na consultatie van het bestuur besloten om alle activiteiten voor dit jaar te schrappen.


Corona hakt ook ferm in op ons dagelijks leven en door gebrek aan sociale contacten steekt bij vooral alleenstaanden EENZAAMHEID de kop op.


ONS TIKKERTJE hebben we in deze uitzonderlijke omstandigheden ook niet kunnen verspreiden. Onze redactieploeg is evenwel niet bij de pakken blijven zitten en heeft samen met IT-kenners een nieuwe, gebruiksvriendelijke WEBSITE ontwikkeld.


Jullie kunnen vanaf nu onze aszcorda.be website downloaden (meer onderaan) en in de toekomst onze berichten en activiteiten op de voet volgen.


Het is onze bedoeling om in het postcorona tijdperk meer toelichting te geven over
het gebruik van onze website.
Tevens ben ik er  mij van bewustdat sommige leden niet vertrouwd zijn met de “digitale wereld”.

Indien we het financieel en/of logistiek aankunnen zullen we voor hen in overgangsperiode nog een papieren versie maken.

Uw Voorzitter,
Eddy Dierickx

CHECK   ONZE   NIEUWE   WEBSITE 

Binnenkort komen er ook nog foto's bij ! Dus, maak icoontje op je bureaublad of sleep bij je Favorieten. Bekijk regelmatig onze website, Blog en FB voor verder nieuws van Corda.

Ga op het adres staan . Indien dit niet lukt=>druk dan op de CTRL knop (onderaan je klavier,) er verschijnt een handje: klik dan en je bent op de website

                                                       

 https://aszcorda.be/

 

                                             HOU       HET     VEILIG

12-11-2020 om 00:00 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
07-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201107 Een bericht van Viviane

Even meekijken?

Bijlagen:
De oudjes.PPS (2.9 MB)   

07-11-2020 om 10:23 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201107 Nieuwe bezoekmaatregelen - WIJZIGINGEN
bericht overgenomen van FB ASZ
Gezien de huidige covid-19 situatie, zijn we genoodzaakt om tijdelijk geen bezoek aan opgenomen patiënten toe te staan. We begrijpen dat dit voor patiënten en hun naasten geen gemakkelijke situatie is, maar hopen op ieders begrip voor deze beslissing.
In deze moeilijke tijden zijn veel mensen eenzaam, niet in het minst de mensen die in het ziekenhuis verblijven en geen of slechts beperkt bezoek mogen ontvangen. Daarom kan het zeer veel deugd doen om op andere manieren contact te houden met het thuisfront. Bij het A.S.Z. doen we er dan ook alles aan om dit te helpen verwezenlijken met onze campagne #houcontact.
Heeft u een familielid of vriend(in) die meer dan drie dagen in het ziekenhuis verblijft en zelf geen smartphone of tablet ter beschikking heeft en wil u graag een video call houden met hem of haar? Bel naar het nummer 053/76.45.67 (enkel bereikbaar op weekdagen tussen 14u en 16u) of stuur een mail naar houcontact@asz.be. Iemand van het team van #houcontact zal contact met u opnemen om concreet af te spreken hoe en wanneer de video call kan plaatsvinden en komt op het moment zelf langs bij de patiënt om alles op te starten en te begeleiden. #videogesprekken #bezoekverbod
[FB-Employee-Only] FAM ontwikkelt deze carrouseleenheid nu.
  • bericht  van 7 november 2020
    Hou contact met uw dierbaren in het A.S.Z. tijdens het bezoekverbod
    Bij het A.S.Z. doen we er alles aan om onze patiënten tijdens het bezoekverbod contact te helpen houden met het thuisfront via de campagne #houcontact

07-11-2020 om 00:00 geschreven door corda  


>> Reageer (0)
01-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20201101 Contact met patiënt in ASZ is mogelijk

Hou contact met uw dierbaren in het A.S.Z.

In deze moeilijke tijden zijn veel mensen eenzaam, niet in het minst de mensen die in het ziekenhuis verblijven en geen of slechts beperkt bezoek mogen ontvangen. Daarom kan het zeer veel deugd doen om op andere manieren contact te houden met het thuisfront. Bij het A.S.Z. doen we er dan ook alles aan om dit te helpen verwezenlijken met onze campagne #houcontact. 

 

Hou contact via video call

Videocall houcontact

Heeft u een familielid of vriend(in) die meer dan drie dagen in het ziekenhuis verblijft en zelf geen smartphone of tablet ter beschikking heeft en wil u graag een video call houden met hem of haar?

 

Bel naar het nummer 053/76.45.67 (enkel bereikbaar op weekdagen tussen 14u en 16u) of stuur een mail naar houcontact@asz.be met als onderwerp ‘Interesse video call’ en volgende info:

  • Naam patiënt
  • Campus Aalst/Wetteren/Geraardsbergen
  • Afdeling
  • Kamernr.
  • Uw naam
  • Aard van verwantschap met de patiënt
  • Uw telefoonnr.

 

Iemand van het team van #houcontact zal contact met u opnemen om concreet af te spreken hoe en wanneer de video call kan plaatsvinden en komt op het moment zelf langs bij de patiënt om alles op te starten en te begeleiden. De videogesprekken kunnen ingepland worden op weekdagen tussen 14u en 17u (niet in het weekend of op feestdagen). Deze gebeuren via Whereby en kunnen plaatsvinden met tot 4 personen in totaal.

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Copaco Belgium NV, het Vlaams Patiëntenplatform, voetballer Toby Alderweireld en Base-shop Dendermonde van wie we ondersteuning kregen in de vorm van geschonken tablets en smartphones, waarvoor onze oprechte dank!

01-11-2020 om 10:26 geschreven door corda  


>> Reageer (0)





Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • 20240514 De inschrijvingen Brussel
  • 20240326 Nieuws van de Cardiologische Liga.
  • 20240419 Wandeling Affligem
  • 20240314 Brusselen
  • 2023 Sponsor De Glazen Toren en het Hartcentrum ASZ Aalst
  • 20230119 Nieuwjaarsevent'24
  • 20231219 Petanque
  • 20230119 Nieuwjaarsevent'24 uitnodiging + menu
  • 20231204 Uitnodiging Info avond Dr Hagers
  • 20231104 Overlijdensbericht van een trouw lid van CORDA
  • 20231204 Slagader?
  • 20231204 Voordracht door Dr Hagers, cardioloog asz
  • 202.0929 Foto's fietsen
  • 20230926 Fietsen
  • 20230509 Dag van de beroerte
  • 20230723 Podcast Dr.Rosseel
  • 20230627 Petanque
  • 20230718 Philippine en Sluis
  • 20230607 Fietsen
  • 20230517 Hoge bloeddruk?
  • 20230517 UITNODIGING wandelen Wieze
  • 20230426: Kalender
  • 20230421 Daguitstap Paling à volonté + vrije namiddag in Brugge
  • 2023 Bericht ASZ Aalst
  • 20230202 Overlijden Alfons Roelandt
  • 20230202 het bestuur 2023
  • 20230228 De werking van ILvA
  • 20230118 Belgisch Cardiologische Liga - gratis webinar
  • 20230127 Nieuwjaarsevent '23
  • 20221201 Lidmaatschap 2023
  • 20230127 Nieuwjaarsevent 23
  • 20221205 Infoavond door Dr De Brauwere
  • 20221213 Winter petanque
  • 20221018 Herfstwandeling Buggenhout Bos
  • 20221024 Heb je vragen of opmerkingen aan Ilva?
  • 20221005 Bezoek aan de Kokschool Ter Duinen
  • 20220825 Fietsen Aalst Bambrugge
  • 20220524 Wandeling
  • 20220524 Wandeling Kerksken
  • 20220706 Bezoek aan de senaat en het zuiden van Vlaams Brabant
  • 20220510 Dagreis
  • Daguitstap 10 mei 2022
  • 20200223 Mededeling van de Voorzitter en het Bestuur
  • 20220122 Hartcentrum eerste CAVI-procedures in Benelux
  • 20220109 Mijn medicatie
  • 20220101 Nieuwjaarswensen
  • 20211201 Cerebro vasculair accident
  • 20211128 Geneesmiddelenvoorschrift
  • 20211105 A.S.Z. hartcentrum plaatst als eerste PASCAL tricuspid clips in België
  • 20220121 Corda 30 jaar !!
  • 20211026 Nieuw nieuws en nieuwe datum
  • 20211022 Petanque
  • 20211015 Aortaklepstenose
  • 20210914 Cardiologische Liga
  • 20211013 Vraagje van de Belgische Cardiologische Liga
  • 20210928 Meer uitleg over Mynexuzhealth
  • 20211022 Petanque voor de Corda leden
  • 20210924 Wandelen
  • 20210908 Geneesmiddelenvoorschrift wijzigt
  • 20210810 Fietsen ? "Een toerke rond het Donkmeer"
  • 26/7/2021 Gratis turnen met Corda leden in het ASZ
  • 20210607 Spoedopname ASZ Aalst
  • 28/6/2021 Hartcentrum ASZ Aalst
  • 20210329 Een moeilijke dag?
  • 20210323 Wat kost een opname in het ziekenhuis?
  • 20210316 Mail aan de leden en sympathisanten ivm "Hartfalenkliniek"
  • 20210306 ASZ start Hartfalenkliniek
  • 20210309 TIP: zéker je uitnodiging voor het vaccin tijdig ontvangen?
  • 20210126 ASZ Nieuwe afdeling Intensieve zorg
  • 20201226 Nieuwjaarsbrief
  • 20201224 Reanimatie bij Hartfalen.
  • 20201224 Urologie in het ASZ
  • 20201205 Pacemakerimplantatie in A.S.Z. Aalst
  • 20201205 Seniorennet: Hoge bloeddruk
  • 20201116 Foto's
  • 20201113 Nieuwe en voorlopige SPOED
  • 20201113 Toegang tot spoedopname in ASZ Aalst
  • 20201112 Bericht van de Voorzitter
  • 20201107 Een bericht van Viviane
  • 20201107 Nieuwe bezoekmaatregelen - WIJZIGINGEN
  • 20201101 Contact met patiënt in ASZ is mogelijk
  • 20201030 Digitale Hulp aan huis?
  • 20201102 Gewijzigde bezoekregeling in het ASZ
  • 20201029 Groeten van Anne Marie Michiels
  • 20201029 Groeten van Alfred en Mady
  • 20201027 Bericht van Paul Borremans en Vera
  • 20201025 Bericht van de Voorzitter
  • 20201024 Belangrijke mededelingen van het ASZ
  • 20201024 Mededeling van de Spoedarts ASZ Aalst
  • 20200913 Even Onze FB bekijken
  • 20200908 medisch dossier
  • 20200717 Coronamaatregelen in ASZ
  • 20200706 Overlijden
  • 20200702 Diamanten bruiloft
  • 20200606 Bezoek in het A.S.Z.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!