Inhoud blog
  • de roze baletten
  • the day after
  • nog een monument uit Kortrijk
  • KORTRIJK op de wereldtentoonstelling van Gent in 1913
  • MOUSSAKA à la André
  • groepsvorming
  • samenstelling van de groepen
  • meer concrete zaken
  • de kogel is door de kerk(en)
  • keuzes maken in het leven
  • vierde reactie
  • derde reactie
  • tweede reactie
  • eerste reactie
  • start van de voorbereiding voor het weekend
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    De Mannen 2006
    Onze jaarlijkse uitstap
    22-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de roze baletten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Johan was blijkbaar geïntrigeerd door al die "roze" bomen in de omgeving van de Broeltorens en ging op onderzoek uit.

    Hieronder het antwoord van de Dienst Toerisme Kortrijk

    Elke directie in Kortrijk heeft een eigen kleur. Zo heeft Burger en Welzijn bijvoorbeeld rood.  Nu is het zo dat de directie Cultuur de kleur roze/fuchsia heeft.  Sedert 15 september loopt er in het Broelmuseum een tentoonstelling over De Coene (meubelmakers).  Om daarvoor een beetje reclame te maken heeft men alle bomen rond het Broelmuseum voorzien van een roze kleur die verwijst naar de cultuur in de stad.
    Hopelijk is mijn uitleg duidelijk genoeg om te begrijpen waarom de bomen een nieuwe huid hebben gekregen.
    Met vriendelijke groeten
    Kelly Lauwers (niet Verbier!)
     

    >> Reageer (6)
    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.the day after
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Ik heb een 7-tal berichtjes uit de blog geschrapt, die vooral op de voorbereiding en afspraken betrekking hadden. 
    Dit nieuw berichtje zal dan in het kort het verslag zijn van onze mannenuitstap van gisteren.

    - 8 uur : een groene golf vertrekt  naar Gent.
    - 8 uur 30' : EXACT volgens afspraak komt daar ook een luxe mercedes aan.  De inzittende feestvierders van de avond ervoor, zien er relatief goed uit. 
    - Er wordt onmiddellijk doorgereden naar Kortrijk, waar we afspraak hebben met "de Warlops".  Die doen een originele intrede op de carpool-parking aan de afrit van de E17.
    - 9 uur 15' : de gans groep fietst richting Broeltorens. De frisse ochtendlucht doet menig kopje deugd.
    - 9 uur 45': start van het eerste deel van de stadswandeling, op basis van de foto's, een vragenlijst en uitleg over monumenten en pleinen, die we aandoen.
    - 11 uur 35' : we zetten ons neer op een terrasje om het prachtige schouwburgplein te kunnen bewonderen...
    - 11 uur 55' : tweede deel van de stadswandeling.  Gezien we onze route lichtjes verlaten hebben om "Overleie en zijn partjes" te kunnen bekijken, kunnen we jammer genoeg de O.L.Vrouwkerk en het begijnhof niet meer aandoen.
    - 13 uur 45' : middagmaal in "Het Mouterijtje". Het eten en drinken laat zich smaken, na dit vier uur durend stadsbezoek.
    - 14 uur 45' : we bestijgen ons stalen ros en vatten de Goedendag-fietsroute aan.  Deze voert ons door het golvend landschap van de gemeenten rond Kortrijk, zoals : Bellegem, Rollegem, Aalbeke, Marke, Bissegem,...
    Halfweg de tocht bezoeken we even de uitspanning "De Steenlander", waar we het gezelschap krijgen van de clan van de Kortrijkse politieker Mr Brol.  Naarmate de tocht vordert, komen de spieren los; er wordt een stevig tempo aangehouden tijdens dit pittig tochtje.
    - 17 uur 30' zijn we binnen; t.t.z. terug aan de autoparking, na het tochtje van 33 km. De Gentse fietsen worden opgeladen, de Zwevegemse veilig gestald en we vertrekken naar 't Rusteel in Gullegem.
    - 17 uur 55' betreden we, wat volgens Ivan mijn stamcafé zou zijn, alhoewel ik er nog nooit geweest ben (volgens mij).  We zijn er trouwens niet alleen, wat niet belet de dag te overschouwen bij "enkele goeie"..
    - een uurke of twee later (denk ik) nemen we afscheid. Als aandenken krijgt elkeen twee boekjes mee, die handelen over Kortrijk in de ruime zin
    (één = een kopie van een toeristische brochure en de andere het resultaat van mijn opzoekingswerk - met dank aan Rik voor het fokopiewerk.)
    - De zwevegemnaars worden uitgeschud aan de parking en fietsen braaf naar huis -denk ik toch - want ik hoorde daar nog wilde verhalen over frietkoten onderweg...
    - De gentenaars rijden in alle geval de E17 op richting Gent, Laarne, Melle, Oosterzele.....
    PS : de antwoorden op de vragen volgen later...


    >> Reageer (4)
    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog een monument uit Kortrijk

    Voor de stadswandeling, die me maken in Kortrijk maken, werd drie uur uitgetrokken.  Maar er zoveel te zien en zoveel te vertellen dat we niet zullen mogen treuzelen om op tijd rond te geraken.

    Daarom stuur ik jullie al een foto van een gebouw dat eigenlijk niet op de route staat, maar dat voor mij wel wat nostalgie losweekt : het huis waar ik tot mij 25 jaar gewoond heb.  Het Oud Spinnewiel op Overleie.

    img154/7089/duynslspinnewiel4smallzb8.jpg


    >> Reageer (5)
    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KORTRIJK op de wereldtentoonstelling van Gent in 1913

    Ik weet niet of zij die dagelijks de trein nemen in Gent Sint-Pieters dit onvermoede hoekje in de grote hal reeds opgevallen is. Je richt je blik links naar omhoog en daar zie je het Kortrijk van 1913! Om te zien wat er nu nog van overschiet gaan we dus binnenkort de Groeninge-stad bezoeken en de meeste van de hieronder opgesomde gebouwen zullen we aandoen op de fotowandeling.

    Gent Sint-Pieters

    Het Sint-Pietersstation is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van Gent in 1913. Het was het eerste station van ons land waar de treinen konden doorrijden; alle eerdere stations waren kopstations, zoals nu nog Antwerpen. Architect was Louis Cloquet. De man was een van de voortrekkers van een architectuur die de moderne technieken inschakelde om gebouwen te maken in de trant van meesterwerken uit vroegere tijden. Op de wereldtentoonstelling van Gent pakte België trouwens vooral uit met neostijlen. Een rare mode als je weet dat men 24 jaar eerder op de wereldtentoonstelling van Parijs al een futuristisch gebouw als de Eiffeltoren had ineengeschroefd.

    Het Sint-Pietersstation is opgetrokken in een eclectische stijl. Dat wil zeggen dat Louis Cloquet stijlelementen uit verschillende perioden van de oudheid en de middeleeuwen in zijn ontwerp verwerkte. Bovendien gaf hij er een oosterse toets aan. Waar andere stations een kathedraal zouden kunnen zijn - dixit Leopold II -, denk je in Gent veeleer aan een moskee.

    Op de wanden van de zijruimtes van de hal liet Louis Cloquet afbeeldingen aan-brengen van de belangrijkste Belgische steden. Zo konden de honderdduizenden bezoekers van de wereldtentoonstelling ook kennismaken met de Belgische beschaving elders in het land. De 'sgraffito's' zijn het werk van Prosper Cornelis. De steden die zijn uitgebeeld zijn: Gent, Brugge, Ieper, Oudenaarde, Mechelen, Oostende, Antwerpen, Doornik, Bergen, Namen, Luik en Kortrijk.

    Kortrijk 1913

    Op de afbeelding van Kortrijk staan 18 verschillende gebouwen uitgebeeld en dat geeft een mooi overzicht van de bouwwerken waarmee Kortrijk in 1913 wilde uitpakken voor het internationale publiek van de wereldtentoonstelling. Het is opvallend dat het in bijna alle gevallen gaat om gebouwen die ofwel recent waren opgericht ofwel recent waren gerestaureerd. Met al die gebouwen in nieuwe 'oude' stijlen (neo), wilde men het grootste verleden van de stad onderstrepen. We lopen het rijtje af :

    img339/7928/gentsintpietersmediumsh5.jpg
    1. De Grote Hallen
    2. De Groeningepoort
    3. Onbekend huisje
    4. Het vooroorlogse station
    5. Het huis van de Grootjuffrouw van het Begijnhof
    6. Het café Au Pont de la Lys
    7. Het standbeeld van monseigneur De Haerne 
    8. DeBroeltoren
    9. Het Justitiepaleis
    10. De Sint-Michielskerk
    11. De stadswaag
    12. Het belfort (halletoren)
    13. Het stadhuis
    14. Het postgebouw
    15. De toren van de Sint-Maartenskerk
    16. De O-L-Vrouwekerk
    17. De Gravenkapel
    18. De Sint-Janskerk


    >> Reageer (1)
    21-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOUSSAKA à la André

    Dit overheerlijk Grieks gerecht maak je als volgt klaar :
    kom nr 1. : 750 gram gemengd gehakt afbakken met een klein beetje olijfolie of boter onder voortdurend roeren tegen het aanbakken, tot het helemaal korrelig is geworden en niet meer rood ziet.
    kom nr 2. : 1 kg courgetten (geschild of niet, volgens eigen keuze) in dwarse schijfjes snijden - niet te dik!-
    kom nr 3. : 1 kg aardappelen koken tot ze halfzacht zijn (dus halve kooktijd). U kunt ze best koken in de schil en daarna onmiddellijk pellen.  Deze ook in dwarse schijven snijden - op de korste kant dus
    kom nr 4. : 250ml room samen met 250n ml melk opwarmen en daarin teentjes look uitknijpen; hoe meer look hoe "griekser" het gerecht...
    kom nr 5. : 150 gr geraspte kaas
    afwerking
    - (voor deze hoeveelheden) een vrij grote, liefst hoge ovenschotel inwrijven met wat boter
    - laag gehakt inleggen (van alle ingrediënten de helft nemen)
    - laag courgetten in dakpanvorm er op leggen
    - laag aardappelen in dakpanvorm er op leggen
    - kruiden met vooral peper en wat zout
    - overgieten met room-melk-lookmengsel
    - een derde van de kaas opstrooien
    een tweede keer alle ingrediënten in lagen in de kom leggen, kruiden, overgieten en nog een derde van de kaas opstrooien.
    bakken
    - de schotel, afgedekt met aluminiumpapier, minimum drie kwartier in een voorverwarmde oven van 220° (200° bij warme luchtoven)
    - dan zilverpapier verwijderen, rest van de kaas op strooien en onder de grill een korstje laten bakken
    - een goed flesje rode wijn bij openen en SMAKELIJK


    >> Reageer (3)
    13-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groepsvorming
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Johan liet me weten dat het weer een tijdje geleden was dat hij nog eens naar de mannenblog had gekeken.
    Hij constateert dat het opnieuw ongelooflijk in orde zal zij zijn (wanneer het weer nu nog wat mee wil....).
    In verband met de groepsindeling doet hij het volgende voorstel : misschien kunnen de aanhangsels de inhangsels uitdagen. Hij bedoelt dat de aangetrouwden de aanverwanten uitdagen.
    Wanneer we de duynslagers en de warlops als Inhangsels ofte Aanverwanten definiëren komen we tot ploeg I.A. : Rik, Kris (uit Melle) en Martijn.
    De Aanhangsels ofte Aangetrouwden vormen dan de ploeg A.A. : Johan, Ivan en Kris (uit Moen).

    Het spijt me dat de ploegenbenaming me enerzijds aan een bepaald beest doet denken en anderzijds aan een club die het water drinken promoot.
    Johan laat zijn collega's nog weten dat er wel 1 probleem is : hijzelf kan niet zo goed lezen en schrijven, het zicht valt nog wel mee maar dan wel tot 17 uur ongeveer.
    Hij kan wel goed eten en drinken, wat toch ook een belangrijke meerwaarde is op zo'n dag.

    >> Reageer (9)
    27-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.samenstelling van de groepen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de moment dat ik dit typ, beschikken jullie nog over 51 dagen, 6 uur, 5 minuten en 57 seconden (zegt het aftelsysteem) tot de start van de mannenuitstap 2006. Vergeet niet ondertussen de twee groepen van elk drie personen samen te stellen.

    Om het met een (flauw) politiegrapje te stellen, dient in elke groep :

    * één iemand te zitten met een scherp zicht, zodat hij de foto's behoorlijk kan bestuderen.  Er werden 50 wonderbaarlijk mooie "lichtdrukmalen" (om Guido Gezelle te citeren) gemaakt van 24 Kortrijkse stadszichten, die dan ook de wandeling vastleggen.
    * één iemand die kan lezen, zodat hij de vraag (vragen), die bij iedere foto behoort (behoren) kan citeren voor zijn collega's
    * één iemand die kan schrijven, zodat hij de snuggere antwoorden kan noteren.

    Iedere groep zorgt zelf voor "potlood en papier" ten einde de boven vermelde taak tot een goed einde te kunnen brengen.


    >> Reageer (6)
    16-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meer concrete zaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik was de voorbije twee dagen terug in Zwevegem om de mannenuitstap te finaliseren. (hierbij een foto - en ook in de zijstroken van de blog - van wat het bij gebrek aan tijd op één dag NIET wordt : Roeselare, Dadizele,)
    Het programma van zondag 17 september is practisch op zijn poten gevallen en ziet er als volgt uit :

    *afspraak voor de "groot-gentenaars" te 8 uur 30' bij Rik.
    ik met 2 fietsen op het rek van mijn wagen (andré - rik)
    ivan met 3 fietsen op het rek van zijn wagen (ivan - johan - kris)
    *vertrek naar Zwevegem te 8 uur 45'
    *aankomst afrit Zwevegem van de E17 te 9 uur 15' - de "warlops" sluiten aan bij de groep 
    (fietsen van de bagagerekken halen - auto's worden daar geparkeerd) 
    *vertrek te 9 uur 30' met de fiets naar Kortrijk (kwestie dat bepaalde personen goed wakker zijn tegen we daar aankomen - zorg voor een goed fietsslot om uw fiets in Kortrijk vast te maken)
    *start van de "fotowandeling" in Kortrijk om 10 uur (plus het oplossen van vragenlijst door de 2 groepen)
    *einde wandeling : 12 uur 45'
    *we trekken een ruim uur uit om iets te eten (en wat water te drinken) in Kortrijk
    (ergens in de omgeving van de Broeltorens, gezien de wandeling daar eindigt)
    *start van de fietstocht rond 14 uur (wij rijden een iets aangepaste versie van de "Vlaamse Krijger Begroetings"-route)
    *aangezien we 3 uur tijd hebben uitgetrokken, wordt het 17 uur nadat we de  Kortrijkse omgeving verkend hebben 
    (eventele stops inbegrepen)
    *we pikken de auto's terug op en vertrekken rond 17 uur 15' om traditiegetrouw de dag te evalueren bij een goed glas.  De "inrichting" waar we nog een dik uurtje verblijven beroemt er zich op meer dan 300 goede bieren in huis te hebben.
    *ten laatste 19 uur kruipen de "gentenaars" de E17 op "homewaarts"....

    Tot zover de hopelijk definitieve versie van onze zoveelste mannenuitstap

    en van nu af duimen voor goed weer....


    >> Reageer (6)
    02-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kogel is door de kerk(en)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo iedereen
    Er werd een klassement opgemaakt van de bekende zegwijzen, die gedurende het laatste jaar gebruikt werden in de Vlaamse kranten.  "Goed bezig zijn" stond bovenaan met 1275 vermeldingen, daarna "op de valreep", "het verkeerde keelgat", enz...om te komen bij "de kogel is door de kerk" met 168 citaten.
    Deze laatste uitdrukking zal nu wel stijgen in de ranking want de kogel is liefst maar door zes kerken : die van Laarne, Oosterzele, Gent, Melle, Zwevegem (tweemaal) en Zwevegem-knokke (
    als daar een kerk bestaat...)

    De datum word dus : zondag 17 september en de "duynslagersclan" gaat op stap met de "warlopclan", waarvan de leden, ik citeer :
    na veel mouwegefrot en knielgebuk de nodige vergunningen bekomen hebben

    In grote lijnen en onder voorbehoud van nieuwe ideeën, zal het dagprogramma er als volgt uitzien : 's morgens een stadsbezoek aan Kortrijk, 's middags een ietsje eten (en drinken), 's namiddags een fietstochtje (met hopelijk wat "kapellekens") en in de vooravond : evaluatie van de dag bij "eindelijk" een fris pintje.

    Pierre wordt gebombardeerd tot mede-organisator (en wordt van nu af aan zwijgplicht opgelegd).  De overige deelnemers kunnen al overeen komen om twee ploegen te vormen : om het in ruime termen uit te leggen, telkens twee "gentenaars" plus één "kortrijkzaan". Het "bezoek aan Kortrijk" wordt namelijk eerder een "zoektocht in Kortrijk" en dit op een manier waarvoor Johan in één van zijn mails, me de tip gaf (al weet hij hetzelf niet meer, vrees ik)


    >> Reageer (1)
    14-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.keuzes maken in het leven

    Er werden dus drie voorstellen geformuleerd en ik kan zeer moeilijk de knoop doorhakken. 
    Vandaar het voorstel om er over te stemmen. U stuurt me een mailke EN AAN MIJ ALLEEN (teneinde de anderen niet te beïnvloeden) waarin ge de stadsbezoeken rangschikt naar uw voorkeur. Deze zijn (alfabetisch)
    Antwerpen, img84/7596/antwerpenpjanssens3xh.jpg
    Kortrijk, img84/7391/stefaandeclercq3qo.jpg 
    Oostende.img84/7838/vandelanotte1ui.jpg

    Telkens zal aan de stad, die ge als eerste klasseert vijf punten toegekend worden, aan uw nummer twee drie punten en aan de laatst geklasseerde één punt.  De stad, die het meeste punten samen verzamelt, zullen we bezoeken....

    Ben benieuwd.

    Over de datum moeten we dan nog akkoord geraken : Rond half september misschien???


    >> Reageer (0)
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vierde reactie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Op de vorige reacties had ik terug gemaild met een vraag in dezelfde zin (stadsbezoek) :

    Kennen jullie KORTRIJK?
    Misschien in de voormiddag een stadsbezoek en 's namiddags een fietstochtje in Zuid-West-
    Vlaanderen? 

    De foto geeft de Sint-Maartenskerk uit Kortrijk weer.

    Johan laat weten dat hij zeker te vinden is voor een stadsbezoek, behalve als er fototoestellen meegaan. (deze joke begrijp ik absoluut niet...)

    Hij concludeert : Als ik de drie voorstellen bekijk, ken ik Kortijk helemaal niet, Antwerpen een heel klein beetje en Oostende een beetje.
     
    Wat de periode betreft past hem ook het najaar beter (september/ oktober), het is dan wat rustiger in de moestuin en er zijn geen schoolfeetsen, opendeurdagen, voetbaltornooien, ... .

    >> Reageer (0)
    12-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.derde reactie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ook Ivan laat zich niet onbetuigd en mailt dat een bezoek aan Antwerpen hem wel aanspreekt MAAR stelt voor beter te wachten tot alle grote werken daar afgerond zijn.

    Ik had namelijk eind juni voorgesteld om op stap te gaan.
    Zullen het misschien eerder in de tweede helft van augustus plannen?

    En voegt hij er aan toe : "Een stadsbezoek met goede gids is steeds een festijn, zie Brussel!"
    Hierbij verwijst hij naar een vorige uitstap, waarvan je een achttal foto's in beide zijkolommen aantreft (eerste vier in elke kolom).

    >> Reageer (0)
    11-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tweede reactie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kort daarop ontvang ik het volgende voorstel van Kris

    Hallo de mannen,

    Misschien ne keer naar Oostende of zo . Daar is een beetje vanalles : vismijn, strand, winkelstraat, Ensor, duinen van Raversijde, en misschien nog andere dingen. Is trouwens perfect te doen met de trein.

    Hij gaat dus een iets andere richting uit en blijkt een fervent voorstander van het openbaar vervoer.  Of vermijdt hij gebombardeerd te worden tot BOB?

    Misschien heeft hij wel zeevaardersbloed in hem?

    Wat wel kan besloten worden : beiden kiezen voor een stadsbezoek...


    >> Reageer (0)
    10-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste reactie


    img65/1157/gorillasmall6hm.jpg



    img73/8774/biertjedekoninck6zw.jpg

    Rik reageerde als eerste en voor onze mannenuitstap zag hij het wel eens zitten om een bezoekje te brengen aan de stad van onze teergeliefde (?) vriend Filip Dewinter .
     
    Aaaantwerrepe met andere woorden.

    Een stad waarvan hij beweert persoonlijk absoluut niets af te weten (behalve dan dat er een Zoo is en dat een Koninckje best wel smaakt).

    >> Reageer (0)
    09-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.start van de voorbereiding voor het weekend
    Dit zeer cryptisch mailke aan zonen en schoonzonen betekent de start van alle voorbereidingen voor de jaarlijkse "Mannenuitstap".
     
    *** Gezien ons aller druk (uitgangs)leven is het misschien tijd om over de jaarlijkse mannenuitstap na te denken....
    Wanneer iemand een idee heeft over de eventuele activiteit of een datum, gelieve me dit te mailen.... ***

    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!