Ik weet niet of zij die dagelijks de trein nemen in Gent Sint-Pieters dit onvermoede hoekje in de grote hal reeds opgevallen is. Je richt je blik links naar omhoog en daar zie je het Kortrijk van 1913! Om te zien wat er nu nog van overschiet gaan we dus binnenkort de Groeninge-stad bezoeken en de meeste van de hieronder opgesomde gebouwen zullen we aandoen op de fotowandeling.
Gent Sint-Pieters
Het Sint-Pietersstation is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van Gent in 1913. Het was het eerste station van ons land waar de treinen konden doorrijden; alle eerdere stations waren kopstations, zoals nu nog Antwerpen. Architect was Louis Cloquet. De man was een van de voortrekkers van een architectuur die de moderne technieken inschakelde om gebouwen te maken in de trant van meesterwerken uit vroegere tijden. Op de wereldtentoonstelling van Gent pakte België trouwens vooral uit met neostijlen. Een rare mode als je weet dat men 24 jaar eerder op de wereldtentoonstelling van Parijs al een futuristisch gebouw als de Eiffeltoren had ineengeschroefd.
Het Sint-Pietersstation is opgetrokken in een eclectische stijl. Dat wil zeggen dat Louis Cloquet stijlelementen uit verschillende perioden van de oudheid en de middeleeuwen in zijn ontwerp verwerkte. Bovendien gaf hij er een oosterse toets aan. Waar andere stations een kathedraal zouden kunnen zijn - dixit Leopold II -, denk je in Gent veeleer aan een moskee.
Op de wanden van de zijruimtes van de hal liet Louis Cloquet afbeeldingen aan-brengen van de belangrijkste Belgische steden. Zo konden de honderdduizenden bezoekers van de wereldtentoonstelling ook kennismaken met de Belgische beschaving elders in het land. De 'sgraffito's' zijn het werk van Prosper Cornelis. De steden die zijn uitgebeeld zijn: Gent, Brugge, Ieper, Oudenaarde, Mechelen, Oostende, Antwerpen, Doornik, Bergen, Namen, Luik en Kortrijk.
Kortrijk 1913
Op de afbeelding van Kortrijk staan 18 verschillende gebouwen uitgebeeld en dat geeft een mooi overzicht van de bouwwerken waarmee Kortrijk in 1913 wilde uitpakken voor het internationale publiek van de wereldtentoonstelling. Het is opvallend dat het in bijna alle gevallen gaat om gebouwen die ofwel recent waren opgericht ofwel recent waren gerestaureerd. Met al die gebouwen in nieuwe 'oude' stijlen (neo), wilde men het grootste verleden van de stad onderstrepen. We lopen het rijtje af :
1. De Grote Hallen 2. De Groeningepoort 3. Onbekend huisje 4. Het vooroorlogse station 5. Het huis van de Grootjuffrouw van het Begijnhof 6. Het café Au Pont de la Lys 7. Het standbeeld van monseigneur De Haerne 8. DeBroeltoren 9. Het Justitiepaleis 10. De Sint-Michielskerk 11. De stadswaag 12. Het belfort (halletoren) 13. Het stadhuis 14. Het postgebouw 15. De toren van de Sint-Maartenskerk 16. De O-L-Vrouwekerk 17. De Gravenkapel 18. De Sint-Janskerk |