Familie De Clipzelen
Inhoud blog
  • Een voorspoedig en gezond 2006
  • Een goede voorbereiding doet wonderen
  • Toppunt van inbraak
  • Europa kreunt onder de winter
  • Harde winter

    Zoeken in blog



    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    DE ZOETE INVAL
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Werking

    De Koning wordt bijgestaan door een groep medewerkers die het hem mogelijk maken alle aspecten van zijn publieke functie als staatshoofd te vervullen.

    Het Huis van de Koning bestaat uit vier autonome departementen, die elk geleid worden door een hoofddignitaris. Dit zijn in protocollaire volgorde:

    - de Grootmaarschalk van het Hof
    - de Kabinetschef van de Koning
    - het Hoofd van het Militair Huis van de Koning
    - de Intendant van de Civiele Lijst

    Elke hoofddignitaris heeft de leiding over zijn departement en legt verantwoording af aan de Koning.
    De onmisbare coördinatie tussen de vier departementen gebeurt, onder meer, door regelmatige vergaderingen tussen de betrokken hoofddignitarissen.

    Het Departement van de Grootmaarschalk van het Hof regelt alle openbare activiteiten van de Koning en de Koningin in België en in het buitenland. De Grootmaarschalk stelt de Vorsten een programma voor, dat na goedkeuring wordt uitvoerd. Hij verzorgt tevens de coördinatie tussen de verschillende Huizen en Dienst (Huis van Koningin Fabiola, Huis van de Hertog en de Hertogin van Brabant, Huis van Prinses Astrid en Dienst van Prins Laurent). Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers:

    • De Protocolchef, verantwoordelijk voor het protocol, voor het goede verloop van de audiënties, recepties en officiële maaltijden op het Paleis alsook voor de formele activiteiten buitenshuis;
    • De Commandant van de Paleizen, die hoofdzakelijk instaat voor de logistieke steun van de activiteiten (personeel, vervoer,...) alsook voor het onderhoud van de Paleizen. In die hoedanigheid organiseert hij de taken van het personeel en werkt tevens nauw samen met de Intendant van de Civiele Lijst.
      Hij is eveneens Directeur van de Koninklijke Jachten;
    • Een Adviseur die de Koning informeert en zijn activiteiten voorbereidt op economisch, sociaal en andere gebieden;
    • De Secretaris van de Koningin, die belast is met het voorstellen en voorbereiden van de audiënties en bezoeken van de Koningin en die de leiding heeft over haar sociaal secretariaat (cf. de Werken van de Koningin). Ook staat hij in voor de culturele sector (ook voor de Koning).

    De Kabinetschef van de Koning staat in voor de politieke en administratieve problemen en voor de contacten met de regering en de politieke wereld. Hij staat de Koning bij in de opvolging van de politieke actualiteit.

    De Kabinetschef volgt dagelijks de nationale politiek om de Koning hiervan op de hoogte te brengen. Hij doet voorstellen voor de politieke audiënties van de Koning en bereidt ze voor. Hij staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken. Hij licht de Koning ook in over de evolutie van de internationale politiek.

    Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers :

    • De Eerste Adjunct-Kabinetschef - internationale betrekkingen, licht de Koning in over de evolutie, onder meer via de berichten van onze ambassadeurs in het buitenland, en staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken bij officiële bezoeken.
      Hij bereidt tevens nota’s voor die bestemd zijn voor bepaalde audiënties van de Koning, zoals geloofsbrieven, afscheidsaudiënties, audiënties van staatshoofden die op bezoek zijn en bij bezoeken van de Koning in het buitenland.
    • De Adjunct-Kabinetschef - binnenlandse aangelegenheden leidt de dienst verzoekschriften, is verantwoordelijk voor de behandeling en adviesaanvraag van de Koninklijke gunsten, de bruiloftsdienst en de algemene briefwisseling.
    • De Persadviseur verzorgt de contacten met zowel de Belgische als de buitenlandse geschreven en audiovisuele pers. Hij verspreidt de persberichten en regelt de contacten met de pers tijdens de
      activiteiten van de leden van de Koninklijke Familie, zowel op het Paleis als daarbuiten.
    • De Juridische Adviseur kijkt de documenten na die ter ondertekening voorgelegd worden aan de Koning.
    • De Archivaris houdt de archieven van de departementen en diensten van het Paleis bij en maakt er een inventaris van. Dit archief bevat documenten van zowel bestaande diensten als van diensten die werden opgeheven. Hij staat tevens ter beschikking van vorsers die het archief wensen te raadplegen.

    Het Hoofd van het Militair Huis van de Koning staat de Vorst bij met het invullen van zijn opdracht in het domein van Landsverdediging. Zowel op het nationale als het internationale vlak informeert hij de Koning over de toestand, de ontwikkeling en de werking van de Strijdkrachten. In nauwe samenwerking met het Kabinet van de Koning kadert hij de defensiepolitiek in de context van de buitenlandse politiek. Op die manier wordt de Koning op de hoogte gebracht van de veiligheids- en de defensiestrategie, van de geopolitiek, van de politiek en van de werking van internationale organisaties, van het personeel en van de middelen van de buitenlandse Strijdkrachten.

    Het Hoofd van het Militair Huis organiseert de contacten van de Koning met de Strijdkrachten, onder de vorm van audiënties, werkvergaderingen of bezoeken; de Koning ontvangt o.m. in audiëntie, de Minister van Defensie maar ook hoge Belgische of buitenlandse militaire autoriteiten.

    In nauwe samenwerking met de Grootmaarschalk van het Hof en de Kabinetschef adviseert het Hoofd van het Militair Huis ook de Koning in de sectoren van wetenschappelijk onderzoek, energie en politiediensten en bereidt hij de activiteiten voor in deze domeinen.

    Het Hoofd van het Militair Huis verzekert de betrekkingen en coördineert de activiteiten met patriotische en oudstrijdersverenigingen. De Besluiten van het Ministerie van Defensie worden via het Hoofd van het Militair Huis voorgelegd ter ondertekening door de Koning.

    Het Militair Huis is bovendien verantwoordelijk voor het beheer van het informaticasysteem van het Paleis. Dit wil zeggen, zowel voor de departementen van het Huis van de Koning, als van de Huizen en Dienst van de andere leden van de Koninklijke Familie.

    Het Militair Huis wordt geleid door een opper officier die wordt bijgestaan door een hoofdofficier, Adviseur bij het Militair Huis en Voorzitter van het Coördinatiecomité van de informatica in het Paleis, van het technisch informaticapersoneel en van het administratief secretariaatspersoneel.

    Tot het Militair Huis behoren eveneens de Vleugeladjudanten en de Ordonnansofficieren van de Koning.

    De Intendant van de Civiele Lijst van de Koning staat in voor de leiding over en het beheer van de materiële, financiële en menselijke middelen van het Huis van de Koning. Hij wordt bijgestaan door de Schatbewaarder van de Civiele Lijst van de Koning, door de Adviseur bij de Civiele Lijst voor de projecten en studies die hem worden toevertrouwd, en door medewerkers voor het personeelsbeheer, het patrimoniumbeheer, de administratie, de preventie en bescherming op het werk, de boekhouding en het secretariaat.

    De Koning wordt permanent bijgestaan door een Ordonnansofficier, terwijl de Vleugeladjudanten hem kunnen vertegenwoordigen op activiteiten waarop hij niet aanwezig kan zijn. (verwijzen naar FAQ)

    Voor de persoonlijke bescherming van de Koning en zijn Familie, alsook voor de bewaking van de koninklijke domeinen, detacheert de Federale Politie permanent een Veiligheidsdienst bij het Hof. Deze dienst staat onder het bevel van een Hoofdcommissaris.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!