DE CONTENTE MENS
ELKE DAG GRIJZER IS ELKE DAG WIJZER
Foto
NU NAAR CONTENTE MENSEN
  • I.C.D.-drager
  • FILOGNOSIST
  • DE LETTERVRETER
  • ONZE STAMBOOM
  • Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • EET JE FIT
  • UITGESLAPEN ?
  • GRIEP ! GRIEP !
  • BEWEEG ELKE DAG
  • EEN ZORG ERBIJ
    Archief per week
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
    Zoeken in blog

    Blog als favoriet !
    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EET JE FIT
    Fit zijn belangrijker dan dun
    Je bent beter af met wat overgewicht maar fit, dan dun met weinig conditie. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van South-Carolina (VS). Ze hebben 2603 mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder onderzocht, gedurende twaalf jaar. Volgens de onderzoekers wordt de laatste tijd de nadruk teveel gelegd om overgewicht, terwijl ouderen zich vooral moeten bekommeren om hun lichamelijke fitheid. De gezondheid van hart en bloedvaten en luchtwegen vormt een belangrijke factor bij iemands levensverwachting. Een voldoende mate van fitheid kan worden bereikt met dagelijks een half uur lekker wandelen. Dat hoeft niet eens achter elkaar te gebeuren; drie keer tien minuten wandelen op een dag is ook al goed.

    07-01-2008, 08:31 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (1)
    05-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITGESLAPEN ?
    Zeven à acht uur slaap ideaal
    Te weinig maar ook te veel slapen is niet goed voor de gezondheid. Zeven à acht uur per nacht is ideaal om alert en uitgerust te blijven. Dat zeggen onderzoekers van de University College London. Ze onderzochten achtduizend mensen van 35 tot 55 jaar oud. Onder mensen die gemiddeld zes, zeven of acht uur per nacht sliepen aan het begin van het onderzoek, bleek een reductie van de slaap het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 110 procent te verhogen. Typisch genoeg bleek langer slapen het risico op een niet-hart en vaatziekte eveneens met 110 procent te verhogen.

    05-01-2008, 12:16 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRIEP ! GRIEP !
    Griep verhoogt risico op hartaanval
    Britse onderzoekers hebben ontdekt dat griep en andere luchtweginfecties het risico op een hartaanval en een beroerte verhogen.

    Een week na een luchtweginfectie of griep, is het risico op een hartaanval of beroerte verdubbeld. Na deze week is dit verhoogde risico weer weg. Deze ontdekking bevestigt het idee dat mensen met hartproblemen elk jaar een griepprik moeten krijgen. Dit voorkomt het ontwikkelen van een infectie en daardoor nog meer hartproblemen. Ook verklaart deze vinding waarom hartaanvallen en beroertes in de winter vaker voorkomen.

    Waar het verhoogde risico precies door veroorzaakt wordt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk komt het doordat een infectie (ontsteking) het stollingssysteem van het bloed overactief maakt. Eerdere studies hebben ook al een link aangetoond tussen ontsteking en hartaanvallen.

    (c) gezondheidsnet.nl

    09-12-2007, 12:44 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    06-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEWEEG ELKE DAG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoeveel moet je per dag bewegen?
    Voor een goede gezondheid moeten volwassenen minstens 30 minuten per dag lichaamsbeweging nemen. Dit mag verspreid worden over de dag, met minimaal 10 minuten bewegen na elkaar. Voor kinderen en jongeren luidt de aanbeveling om minstens 60 minuten of een uur per dag te bewegen.

        Lees verder ...


    06-12-2007, 09:47 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    01-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN ZORG ERBIJ
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zorg wordt voor iedereen duurder

    De gemiddelde Nederlander moet voor zijn zorgverzekering volgend jaar 160 euro meer neertellen dan dit jaar. Opvallend is dat de gezonden er meer op achteruit gaan dan mensen die al vaak naar de dokter gingen.

    Lees het artikel

    Nu alle offertes door de zorgverzekeraars op de post zijn gedaan, is de conclusie dat niemand erop vooruit gaat. Omdat de premie van de basisverzekering bij de meeste maatschappijen omlaag gaat, lijkt het wel zo, maar dat is schijn.

    De no claim van 255 euro per persoon per jaar verdwijnt en er komt een verplicht eigen risico van jaarlijks 150 euro.

    Lees hier het WeekendGids artikel



    01-12-2007, 11:45 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    23-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grotere succeskans pacemakers dankzij Eindhovens onderzoek
    De diagnose van een verslechterende hartfunctie kan een stuk sneller en betrouwbaarder en dat kan voor veel hartpatiënten een betere behandeling betekenen. Dat stelt cardiologe Annemieke Jansen na een onderzoek bij het Eindhovense Catharinaziekenhuis, waarop ze vandaag (19 november) bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) promoveert. Jansen onderzocht niet alleen de klinische betekenis van een aan de TU/e ontwikkelde methode om de pompfunctie van het hart te meten, maar verbeterde ook de succeskans van een bepaald type pacemaker. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen hebben met name die laatste resultaten al in de praktijk gebracht.

    Jansens onderzoek is op de korte termijn met name van belang voor mensen met een speciale vorm van hartfalen. In zijn algemeenheid is hartfalen een chronische aandoening die zich kenmerkt door een verminderde pompwerking van het hart. Hartfalen leidt vaak tot kortademigheid en kan mensen flink in hun mogelijkheden beperken.

    Bij ongeveer dertig procent van de patiënten is hartfalen het gevolg van een ongelijk (asynchroon) samentrekken van de twee hartkamers. Bij hen is de activeringsprikkel naar de linker hartkamer verstoord of vertraagd. Bij deze groep kan een biventriculaire pacemaker uitkomst bieden. Deze zorgt voor gelijktijdige prikkeling van beide hartkamers en daarmee voor een aanzienlijke verbetering van de pompwerking.

    Een biventriculaire pacemaker zorgt via aparte draden voor gelijktijdige activering van de beide hartkamers en kan daarmee asynchroniciteitsproblemen oplossen. Beeld: Medtronic



    De biventriculaire pacemaker wordt zeer regelmatig toegepast, maar de succeskans van deze cardiac resynchronization therapy (CRT) valt wat tegen. In de praktijk blijkt dat bij ongeveer de helft van de behandelde patiënten objectief te meten is dat de pompwerking verbetert. Nog meer patiënten (70%) melden een vermindering van de kortademigheidsklachten. Toch blijft dan een groep over van 30% waarbij het implanteren van de biventriculaire pacemaker niet tot het gewenste resultaat leidt. Dat is niet alleen zonde van de dure pacemakers maar vooral een onnodige belasting van de patiënten. Het inbrengen van een pacemaker is een flink ingrijpende operatie.

    Echoscopie
    Uitgangspunt van het onderzoek van Annemieke Jansen was een nauwkeuriger diagnose van het probleem van het asynchrone pompen te ontwikkelen en zo de succeskans van de pacemaker-behandeling te vergroten. Tot nu toe gebruikten cardiologen vooral het 'hartfimpje', dat is de registratie van de elektrische activiteit van het hart met een ECG (electrocardiogram). Jansen onderzocht de mogelijkheid om de diagnose te verbeteren door ultrageluid (echoscopie) te gebruiken.

    Cardiologe Annemieke Jansen is tegenwoordig werkzaam bij het Canisius Wilhemina Ziekenhuis in Nijmegen. Foto: www.gerardverschooten.nl



    Echoscopie is een ingeburgerde klinische onderzoeksmethode die vooral bekend is van de plaatjes van ongeboren kinderen tijdens de zwangerschap. Maar ook in de cardiologie wordt de techniek al breed ingezet. Annemieke Jansen gebruikte vooral de zogenaamde Pulsed Wave Tissue Doppler methode die met vrijwel alle gebruikelijke echoscopie-apparatuur is uit te voeren. Ze bracht de pompwerking van het hart nauwkeurig in beeld door de samentrekking van alle zes hartwanden te registreren. Door vervolgens deze werkelijke hartbeweging te vergelijken met het hartfilmpje van de elektrische aansturing, bleek veel preciezer vast te stellen welke patiënten baat konden hebben bij een biventriculaire pacemaker.

    Een echocardiogram, opgenomen met ultrageluid, wordt onder andere gebruikt voor evaluatie van de pompkracht (ejectiefractie) van het hart en van het functioneren van de hartkleppen. In dit voorbeeld zijn de vier compartimenten van het hart aangegeven: rechter ventrikel (hartkamer) (RV), rechter atrium (boezem) (RA), linker ventrikel (LV) en linker atrium (LA). Beeld: Dr. Danita Yoerger, Massachusetts General Hospital.



    Kanteling
    Daarnaast deed Jansen een opmerkelijke ontdekking met grote relevantie voor de cardiologische praktijk. Met de echoscoop zag ze in veel gevallen van asynchrone hartactivering een kanteling van de linker hartkamer. Nader onderzoek bracht aan het licht dat dit het geval was bij zo goed als alle patiënten met een asynchone pompwerking.

    Dankzij Jansens onderzoek hebben cardiologen nu een relatief eenvoudig criterium om met veel méér zekerheid dan voorheen vast te kunnen stellen welke patiënten voor implantatie van een biventriculaire pacemaker in aanmerking komen. Bij 82% van de onderzochte patiënten bleek het mogelijk correct te voorspellen dat toepassing van de pacemaker tot een verbetering van de hartfunctie zou leiden.

    Belangrijker is nog dat de ultrageluid diagnose het aantal mensen dat 'voor niets' een biventriculaire pacemaker krijgt geïmplanteerd aanzienlijk kan verminderen. Jansen wist in maar liefst 97% van de gevallen correct te voorspellen dat de pacemaker geen nut zou hebben. De nieuwe, eenvoudige diagnosemethode wordt inmiddels al door verschillende Nederlandse ziekenhuizen toegepast.

    Automatisch
    Een ander belangrijk onderdeel van Jansens onderzoek betrof de evaluatie van een nieuwe Eindhovense techniek voor automatische registratie van de pompkracht van het hart - in cardiologentermen: de ejectiefractie. In de klinische praktijk gebeurt dat nu door in het echocardiogram handmatig de omtrek van de hartwanden vast te stellen. Dat is niet alleen een tijdrovende maar ook vrij onnauwkeurige procedure omdat de éne cardioloog een echogram anders kan interpreteren dan een andere.

    De nieuwe techniek levert de ejectiefractie binnen enkele seconden met hoge nauwkeurigheid aan de hand van automatische beeldanalyse. Daarbij wordt het echocardiogram opgenomen nadat een kleine hoeveelheid contrastmiddel in de bloedbaan is gebracht. De technische aspecten van de nieuwe techniek werden onderzocht door dr. Massimo Mischi bij de groep voor signaalverwerking van professor Henk Korsten (faculteit Elektrotechniek van de TU/e). Annemieke Jansen stelde in haar onderzoek vast dat deze nieuwe methode inderdaad van klinische betekenis is. Ze verwacht dan ook dat de nieuwe methode op den duur toepassing zal vinden.



    23-11-2007, 20:02 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HARTFALEN EN OVERGEWICHT
    Mogelijk ligt de kiem van hartaandoeningen ten gevolge van obesitas al in de kindertijd. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Washington.



    Zij onderzochten 168 kinderen in de leeftijd van tien tot achttien jaar, van wie er 33 aan obesitas leden en nog eens twintig risico liepen om de aandoening te krijgen. Naarmate een kind zwaarder werd, stelden de onderzoekers vaker verschuivingen vast in het ritme waarin het hart samentrekt en ontspande tijdens de hartslag. Deze verschillen worden vaak gesignaleerd bij volwassenen en toegeschreven aan langdurig overgewicht. Nu blijkt dat de oorsprong misschien dus al in de jeugd ligt.
    Bron: ConsuMed®


    23-11-2007, 12:16 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RISICOFACTOREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen RISICOFACTOREN EN HARTFALEN

    Hoe gezonder we leven (eten, bewegen, niet roken en matig drinken), des te kleiner is onze kans op een hartinfarct. Het bestrijden van hoge bloeddruk is ook effectief om hartfalen te voorkomen, of in ieder geval het moment van optreden van hartfalen uit te stellen.
    Verder is het met het oog op mogelijk hartfalen belangrijk om risicofactoren als hoge bloeddruk en hoog cholesterol eventueel met medicijnen te verlagen.

    LEEFREGELS EN ADVIEZEN BIJ HARTFALEN

    * Neem regelmatig rust
    * Zorg voor voldoende beweging
    * Vindt een goede balans tussen rust en activiteit
    * Neem uw medicijnen zoals voorgeschreven
    * Beperk de inname van zout
    * Beperk uw inname van vocht
    * Eet gezond
    * Stop met roken
    * Beperk het gebruik van alcohol
    * Voorkom verkoudheid en griep
        NEEM DE GRIEPPRIK !!!!!!!!!
    *  Let op tekenen van verslechtering
        WAARSCHUW OP TIJD EEN ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE

         DE CONTENTE MENS


    21-11-2007, 15:19 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    20-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OORZAKEN VAN HARTFALEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In veel gevallen is de oorzaak onbekend. Tot nu toe zijn de volgende oorzaken bekend.

    * alcoholmisbruik
    * virusinfecties, zoals na een zware griep
    * onderdeel van een systeemziekte
    * bacteriële infectie (bijvoorbeeld door een acute keelontsteking, roodvonk, ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking)
    * schimmelinfecties ( dit komt vooral voor bij mensen met suikerziekte of kanker)
    * schildklierafwijkingen
    * tekort aan voeding en eiwit
    * verlaagde afweer door geneesmiddelen
    * spierziekten.

    HARTFALEN IN DE WESTERSE WERELD

    In de westerse wereld zijn de belangrijkste oorzaken van hartfalen: kransslagadervernauwing, hoge bloeddruk, boezemfibrileren en afwijkingen van hartkleppen.

    Hartfalen kan ook optreden als een ziekte van de hartspier, als gevolg van een schildklierziekte, als uiting van een ontsteking van de hartspier, of door langdurig en overmatig alcoholgebruik.

    Soms kunnen de artsen de oorzaak van hartfalen niet met zekerheid vaststellen.

    De contente mens


    20-11-2007, 20:25 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrouwbare informatie op internet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wanneer u informatie over een ziekte of aandoening zoekt op internet, dan komt u in een doolhof van informatie terecht. De hoeveelheid informatie is niet alleen enorm, het is ook nog de vraag hoe betrouwbaar en onafhankelijk de informatie is. U vindt op internet de meest uiteenlopende informatie: persoonlijke verhalen, websites van patientenverenigingen en medicijnfabrikanten, forums, weblogs, etc, enz.

    KIES VOOR WEBSITES VAN OVERKOEPELENDE ORGANISATIES IN DE GEZONDHEIDSZORG.

    http://www.kiesbeter.nl

    http://www.gezondheidsplein.nl

    http://www.ziekenhuis.nl

    http://www.zorgbelang.nl

    http://www.npcf.nl

    http://www.nizw.nl 


    20-11-2007, 20:05 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (0)
    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEVEN MET HARTFALEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een hartinfarct is in steeds minder gevallen fataal, daardoor krijgen we wel te maken met de gevolgen op langere termijn. Er zal een manier gevonden moeten worden om de dagelijkse routine weer op te pakken.

    Het accent verschuift van puur medische begeleiding naar het opvangen van de psychische en sociale problemen, die het leven met hartfalen met zich meebrengt. Het gaat niet langer alleen om "pillen" en "poeders"  maar veeleer om de vraag hoe een balans te vinden tussen de verminderde mogelijkheden als gevolg van de aandoening en de kwaliteit van leven. Met name daar waar de gevolgen ingrijpen in het persoonlijk welbevinden, de rol in het gezin, de positie in de maatschappij.

    Op deze weblog zal ik regelmatig gaan schrijven over de aandoening hartfalen en de lichamelijke gevolgen daarvan. Ik zal proberen antwoorden te geven over vragen als: Welke leefregels in acht moeten worden genomen ? Het medicijngebruik? Voeding en vochtgebruik?

    Maar het zal voornamelijk gaan over de niet medische gevolgen. Deze komen enerzijds voort uit gebrek aan kennis bij de omgeving, anderzijds zijn die het gevolg van het feit dat de patient zich moet leren schikken in zijn of haar beperkte mogelijkheden. Er zijn gevoelens van boosheid, opstandigheid, stress en ongerustheid. Ik zal proberen met de informatie die voorhanden is en mijn eigen ervaringen, manieren aan te geven om beter met die gevoelens om te gaan. Zodat men ondanks de aandoening de kwaliteit van het leven zoveel mogelijk kan waarborgen.

    Persoonlijk zie ik het ook als een therapie om alles nog eens van mij af te schrijven.

    DE CONTENTE MENS



    18-11-2007, 12:59 geschreven door De Contente Mens  
    Reacties (1)
    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!