Loslopend vee met GPS rond de hals.... (Een natuurbericht van "Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete")
Schrik niet als je deze dagen loslopende koeien in Balen (Scheps) en loslopende schapen en geiten in Mol (Natuurgebied op de oude stortplaats langs de Postelsesteenweg) ziet rondlopen. Dat is perfect normaal: we testen een technologie uit rond ‘virtuele afrastering’. En dat voor de allereerste keer in België!
Geiten, schapen en runderen die worden ingezet voor natuurbegrazing krijgen een halsband met GPS aan waardoor ze zelf ondervinden tot waar ze mogen grazen. Deze halsband staat in verbinding met het GSM-netwerk en verschillende satellieten, waardoor we op enkele centimeters nauwkeurig voortdurend de locatie van het vee kunnen monitoren. Op de app tekenen we waar de het vee mag grazen. Wanneer het vee de grens op enkele meters nadert, geeft de halsband een oplopend audiosignaal dat hen doet terugkeren. Passeren ze toch de grens dan krijgen ze via de halsband een shok vergelijkbaar qua aantal joule met ongeveer 1 à 2 procent van de klassieke schrikdraad. Negeren ze toch tot 3X toe het audiosignaal en de schokken dan krijgt de landbouwer meteen een pushbericht op zijn gsm met de melding dat een dier is ontsnapt.
Dankzij deze nieuwe technologie kunnen afrasteringen overbodig worden. Verder zijn er mogelijke voordelen op vlak van landschapskwaliteit, dierenwelzijn, natuurbeheer, beleving en productie van natuurvlees door landbouwers en misschien zelfs voor het klimaat!
Schaap met GPS (Foto: Karel VERBRUGGEN)

Loslopend vee met GPS (Foto: RLKGN)

|