Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
Met de kinderen van Gemeentelijke Basisschool de Meikever is er weer flink gewerkt aan de uitbreiding van de wiglo door de constructie van een wilgentunnel. WBE Dessel leverde de wilgentenen en een gemotoriseerde grondboor. De technische gemeentedienst heeft het gewelf van de inmiddels één jaar oude wiglo geregeld door het samenbrengen van gebogen, tegenover mekaar staande groeiende takken en greppels gemaakt alwaar de aanpalende wilgentenen werden gestekt. Zij zorgden ook voor water om de nieuwe stekken aan te wateren. Ontwerp en sturing was onze taak met een helpende hand.
De kinderen werkten ijverig mee en enkelen hadden hun verhaal tijdens de werken. Er is plaats voor uitbreiding op het groenplein Alfons Smetstraat (Witgoor), dus volgend jaar komt er nog een vervolg. Een mooi voorbeeld van samenwerking.
Roger DAMEN
Bouw wilgentunnel GBS "De Meikever" uit Witgoor. Klik op onderstaande foto om Power Point te downloaden. Daarna klikken op eigen tempo om de Power Point te bekijken.
Het Buntbestuur wenst alle Bunters heel veel tijd....!
We hebben deze Power Point reeds meerdere malen getoond.... maar we vinden hem zo waardevol dat we hem U nogmaals graag (lichtjes aangepast) presenteren.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Loopt automatisch - Geluid aan Fotografie: Karel VERBRUGGEN
Jenever- en Spekwandeling - Zondag 05 januari 2025 om 10:30 uur
Let op!! Het startuur van de wandeling is gewijzigd : 10:30 uur ipv 10:00 uur !!
Traditioneel wordt het nieuwe jaar ingezet met een drupke, een hapje en een grote doos gezelligheid. Met de kissende pan als sfeerschepper, de boterham effe ingesopt en voorzien van een laagje bruine suiker …. dat is nostalgie ten top.
-Prijs: 10 euro - Samenkomst : Brug 1 - Kanaal Dessel/Schoten - Start: - zondag 5 januari 2025 om 10:00 uur - Inschrijven kan tot en met dinsdag 31/12/24 - bellen naar Anny/Charlie: 014/37.14.58 of 0472.58.49.45
Onze Natuur, de film, is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten, verteld door Matteo Simoni. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen ... Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.
Zoals alle jaren kan je de kerststal van Dessel, in zijn natuurlijk kader, opnieuw bezichtigen. En ook dit jaar heeft vzw KEMP weer gezorgd voor de levering van een 3-tal schapen.
Kerststal Dessel + schapen vzw KEMP (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Deze spectaculaire, zeldzame weidevogel broedt in schrale, vochtige, bloemrijke graslanden, vrijwel uitsluitend in reservaten. Kemphanen zijn bekend door de fraaie voorjaarstooi van de mannetjes, die op de toernooiveldjes schijngevechten houden om de gunst van de vrouwtjes. Na de paring draaien de vrouwtjes op voor de zorg om het broedsel. Kemphanen zijn in ons land vooral nog te zien in de trektijd, maar ook wel in de winter. In Vlaanderen is de kemphaan sinds 1977 als broedvogel verdwenen.
Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees ?
De koolmees is iets groter dan de pimpelmees, maar dat valt niet zo vlug op. Ze hebben allebei een geel buikje maar de koolmees heeft aan de buikzijde nog een dikke doorlopende zwarte streep die bij de pimpelmees korter en dunner is. Maar het meest opvallend is de zwart-witte kop van de koolmees met een zwarte pet en witte wangen. De pimpelmees heeft een blauwe pet, witte wangen en een dunne zwarte streep die rond de ogen loopt.
Op de laatste pagina van de kalender van 2024 krijg je reeds een vooruitblik naar de kalender van 2025. Maar die zal er helaas niet komen.... want MONA heeft besloten om er na 11 jaar mee te stoppen. Een beetje spijtig misschien, maar aan alles komt een einde!. Hoe dan ook.... wij zijn MONA erg dankbaar voor het financieren van de voorbije kalenderjaren!
Ontwerp kalender 2025 die er echter niet zal komen (Foto: Karel VERBRUGGEN)
2024 was uitzonderlijk nat waardoor er deze herfst massaal veel paddenstoelen te vinden waren. In waarnemingen.be werden dit jaar in oktober en november in totaal 1956 verschillende soorten ingevoerd, een recordaantal sinds de start van de Digitale Paddenstoelenpluk vijf jaar geleden. Er deed dit jaar een recordaantal deelnemers mee: 20.772 waarnemers maakten samen 621.752 foto’s, wat resulteerde in 502.822 waarnemingen. En de soort die het meest werd waargenomen is (zoals alle jaren) de gewone zwavelkop!
Leo PEETERS fotografeerde nu al een bloeiende gaspeldoorn….. maar het is normaal dat de gaspeldoorn in de winter kan bloeien. Hoewel de hoofdbloeitijd van eind februari tot en met mei is, kunnen gaspeldoornplanten al in de wintermaanden, zoals december en januari, beginnen te bloeien. Een mooie waarneming !!
De jongen van de knobbelzwaan zijn volgroeid, maar dragen nog steeds hun grijsbruine verenpak. Deze pubers blijven de eerste herfst en winter vaak nog bij hun ouders. De kleur zorgt ervoor dat de puberzwanen niet onnodig agressief bejegend worden door volwassen zwanen. Maar er zijn ook knobbelzwanen waarbij de jongen meteen wit zijn. Die worden ‘Poolse zwanen’ genoemd.
De paarse korstzwam is in ons land een zeer algemeen voorkomende zwam. De soort is het hele jaar door te vinden op verse stronken en stammen van loofbomen, maar leeft ook als parasiet op levende bomen en struiken. Het vruchtlichaam vormt plakkaten met golvende randen die enkele centimeters uitsteken. De bovenzijde van de uitstekende randen is paars met een roze rand. De randen zijn wit-donzig behaard. De onderkant is lila en wordt later bruin.
Het pijpenstrootje is goed te herkennen aan de grote pollen met lange sprieten. De halmen werden van oudsher gebruikt om de binnenkanten van pijpen te reinigen, en daar heeft dit gras zijn naam aan te danken. Bovengronds vormt het pijpenstrootje grote en stevige graspollen. Je kan ze in het najaar goed herkennen aan de bloeiwijzen: lange sprieten die hoog boven de pollen uit steken. Pijpenstrootje wordt steeds talrijker en draagt bij aan de ‘vergrassing’ van de heide. Door de toename van stikstof in de bodem breidt het zich explosief uit, waardoor andere plantensoorten zoals de heide in de verdrukking komen…. en natuurbeheerders zijn daar niet altijd blij mee.
Grote sponszwam – Sparassis crispa - Cauliflower fungus
De grote sponszwam is een opmerkelijke paddenstoel die op een ouderwetse badspons lijkt. Deze paddenstoel groeit vaak op de wortels en stammen van naaldbomen zoals sparren, dennen en lorken. Ze hebben een bloemkoolachtige structuur met veel gelobde vertakkingen en kunnen tot 40 cm breed, 15 cm hoog en wel 5 kg zwaar worden.
De grote sponszwam is eetbaar en heeft een nootachtige smaak en een zoete geur. Ze zijn te vinden van juli tot december, vooral in september en oktober.
Vandaag te zien op ECLIPS TV : "De Ronde Put (Frans VERHOEVEN) om 18:15 uur Hopelijk krijg je dit bericht nog op tijd te zien.... maar je kan op TELENET alle programma's nog tot 7 dagen terug opvragen.
Het jaarlijkse ledenfest ging ook dit jaar weer door in het blublokaal van vissersclub "De Snoekbaars" in Dessel. Dit clublokaal is gelegen aan de Goorvijvers in Witgoor-Dessel. Zowat 60 Bunters tekenden present....en het werd een leuke bijeenkomst!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
In het Historisch Gemeentehuis van Dessel wordt een tentoonstellingsruimte ingericht. Onderwerp : natuur in Dessel en natuurgebieden in de nabijheid. Een kamer met als onderwerp “Stront, pis en kak” kan je nu al bezichtigen. Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4 Klik daarna op de "pauze-knop" als je teksten wil lezen Fotografie: Roger DAMEN en Karel VERBRUGGEN.
Vandaag 5 december is het de internationale dag van de vrijwilliger. Vrijwilligers zijn de basis van de vereniging. En die inbreng van vrijwilligers is heel divers : wandelingen uitstippelen en begeleiden, verslaggeving van een uitstap, beelden schieten en deze ordenen voor presentatie, een lezing verzorgen, eten en drinken regelen, een hart onder de riem steken als het even wat moeilijk gaat, een lach op een gezicht toveren, sokken breien, winkelen, samenstellen Buntblad, de Buntblog behartigen, artikels schrijven, vergaderingen bijwonen, het aanreiken van een helpende hand, een tent opzetten, heide maaien voor de potstal/kerststal, de kerstschapen en kippen verzorgen, herstellingen aan kerstgebouwen, verkennen te bezoeken gebieden, verlichting en geluidsinstallatie kerststal verzorgen, wafels bakken, spek bakken en een jenever of fruitsap schenken, een helpende hand bij de babyboomplantdag, opmaak van een programma met de hoop op subsidies, velerlei klussen, een luisterend oor, elke dag een dag plukken ………
Vriê bedankt voor de ondersteuning van Den Bunt met om het even wat !
Babyboomplantdag - Zondag 17 november 2024 (10 - 12 uur)
Naar jaarlijkse gewoonte was er op zondag 17 november ook weer een "babyboomplantdag". Het is een initiatief van de Gezinsbond Dessel i.s.m. Wildbeheereenheid Dessel, Natuurvereniging Den Bunt en de Gemeente Dessel.
U kent vast de vliegenzwam wel: een mooie paddenstoel met steel, een 'rokje' en een rode hoed met witte stippen. Vliegenzwammen behoren tot de groep van de amanieten. Ze komen uit een knol, waarvan je de restanten onderaan de steel kan terugvinden. De roodbruine slanke amaniet is ook een amaniet, maar is een vreemde eend in de bijt. Hij heeft namelijk geen rokje. Alle andere in Noordwest-Europa bekende amanieten – meer dan twintig soorten – hebben wel zo'n rokje. Wat je wel altijd goed kan zien, is de knol waar hij uit voortkomt. Vind je nu een mooie slanke paddenstoel met een lichtbruine hoed met een ‘gekamde’ rand, een kleine verhoging in het centrum, een witte steel, en de restanten van een knol, dan heb je een roodbruine slanke amaniet gevonden.
Roodbruine slanke amaniet (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
De volwassen vogels raken hun zomerkleed nu ook snel kwijt en veranderen van glimmend 'vetzwart' gekleurde, in rijk met wit bestippelde vogels. Zo gaan ze de winter in. De snavel verkleurt van geel naar zwart. In de nawinter kleurt de snavel weer geel. De witte stippels slijten van de veren en het voorjaarskleed komt dan weer tevoorschijn. Zogauw de bessen van vele soorten struiken rijp zijn, zoals die van de vlier, dan zullen spreeuwen daar massaal op duiken. Dan begint ook de echte najaarstrek van de spreeuw, een van de meest spectaculaire trekverschijnselen in ons land. De piek daarvan is in oktober en november.
Het gewone varkensoor is een opvallende paddenstoel die eruitziet als, je raadt het al, een varkensoor! Deze paddenstoel heeft een unieke, oorschelpachtige vorm en een gele tot oranjebruine kleur. Hij groeit meestal in groepjes op de grond. Gewone varkensoren groeien vaak in loofbossen en gemengde bossen, vooral op kalkrijke grond. Ze zijn meestal te vinden in de herfst, van augustus tot en met november. Ze zijn fascinerend om te zien in het bos, vooral vanwege hun ongewone vorm.
Als voedselvoorraad voor de winter maakt de mol een grote kluwen van bewusteloze regenwormen. Met een beet achter de kop verlamt hij zijn prooi, waardoor deze lang houdbaar wordt, maar niet kan wegkruipen. Mollen bewaren de wormen in een van de kamers in hun gangenstelsel. In zo’n voedselkamer kunnen wel honderden wormen opgeslagen liggen. Die voorraad is belangrijk, want een mol eet elke dag tot de helft van zijn eigen gewicht, wat neerkomt op ongeveer vijftig gram. In de winter is voedsel vinden soms lastig en de mol gaat niet in winterslaap. Als het vriest kruipen mollen gewoon wat dieper onder de grond, tot waar de grond niet meer bevroren is.
Mol in molshoop....met dode regenworm (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De smient wordt om zijn kenmerkende roep ook wel 'fluiteend' genoemd.Op stille avonden kan je het geluid al van ver horen. Smienten komen dan samen, om op grasvelden te grazen. In onze streken broeden slechts enkele paartjes, maar in de winter is de smient talrijk aanwezig. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland en België om te overwinteren. Mannetjes hebben een kastanjebruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. Hun borst is roze-achtig, de flanken grijsblauw met witte dijvlek, de onderbuik is wit en de onderstaartdekveren zijn zwart.
Klik op onderstaande foto om ook het geluid van de smient te horen (Geluid aan) Smient (M) - Foto's: Karel VERBRUGGEN
Omdat nachtvorst voorlopig uitblijft, kabbelt het paddenstoelenseizoen rustig verder. 2024 lijkt op paddenstoelenvlak geen slecht jaar. Een opvallende trend die zich al jaren doorzet, is de toename van de dood-hout-opruimers: paddenstoelen die vooral op dikke dode stammen te vinden zijn, zoals bv de kroontjesknotszwam.
Sinds 1995 wordt in de Kempen een intergemeentelijke sensibiliseringsactie en bomen- en struikenverkoop georganiseerd onder de naam "Behaag onze Kempen". Initiatiefnemers zijn de Kempische gemeentebesturen, de intercommunale IOK en de vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt vzw, Velt vzw.....en Den Bunt (in Dessel/Retie)
De doelstelling van deze actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin. Bij dit soort tuin wordt er rekening gehouden met mens, natuur, milieu en het landschap. Tijdens de maand oktober worden via de actie inheemse planten te koop aangeboden, die op een zaterdag in november kunnen afgehaald worden op het recyclagepark Dessel/Retie. In deze periode worden ook een aantal infomomenten georganiseerd over de actie en het hoe en waarom van aanplanten van inheemse planten.
De reuzenzwam is een grote waaiervormige paddenstoel die in stevige bundels groeit aan de voet van beuken. Zo een hele bundel kan een diameter van 1m bereiken en wel 50 kg wegen. Het jonge vlees is geel en wordt kaneelbruin naarmate de zwam ouder wordt, bij kneuzing van het vlees kleurt dit zwart. Bij levende beuken (soms ook eiken) parasiteert deze soort via de wortels en bij dode stronken verandert deze zwam zijn rol in saprofyt. In Vlaanderen is de reuzenzwam zeer algemeen.
Let goed op !! - Er is een nep-website van "Natuurvereniging Den Bunt"
Van Isabella Van de Velde kregen we een bericht dat er een nep-website van Natuurvereniging Den Bunt bestaat, compleet met alle gegevens van onze vereniging en zelfs de gegevens van drie van onze bestuursleden (wel met valse gegevens en foto's !!) Erger nog: - via een knop "Donate now" probeert men bezoekers te overhalen onze vereniging te steunen en een gift te doen. Wees dus voorzichtig en ga hier dus zeker niet op in !!
Deze website lijkt evenwel helemaal niet op die van onze blog zodat je ze zeker zal herkennen als je er toch zou op inloggen . Voor wie inlogt via "Google" :
- http://blog.seniorennet.be/denbuntvzw is de juiste link
- https://natuurverenigingdenbunt.org/ is de foute link
Klik op onderstaande afbeelding als je ook de valse pagina wil bekijken
Er is een grote groep paddenstoelen die veel weg hebben van iets wat we alleen uit zee kennen: de koraalzwammen. Daar zitten moeilijk te determineren soorten tussen, maar er zijn er een paar waarvan je wel meteen kan zeggen wat het is. De kleverige koraalzwam is er daar één van. Deze groeit veelal op oude stronken van naaldhout en is in een jong stadium oranjegeel (in een loofbos hoef je dus al niet te zoeken). En een beetje kleverig is hij dan ook. Het lijkt soms net of dat stuk hout in de fik staat ! Ook nu nog te vinden……
Eekhoorns zijn misschien wel de meest fotogenieke bosbewoners. In het najaar heb je extra veel kans om eekhoorns te zien. Ze zijn dan druk in de weer om hun wintervoorraden aan te leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap maar wel een winterrust. Ze verblijven liefst zo veel mogelijk in hun nest. Dat nest is soms in een holle bom, of soms is het aangelegd met behulp van takken. En af en toe gaan ze even naar hun voorraadplek voor wat voedsel.
Beenbreek draagt nu zijn opvallende, feloranje vruchten. De zaden worden door de wind uit de doosvruchten geschud en zo zaait de plant zich verder uit. Zijn naam dankt de plant aan het idee dat de plant slecht was voor de botten van dieren. Boeren lieten hun vee en schapen vroeger grazen in venen en moerassen. In het oneffen terrein braken de dieren wel eens een been, en dat werd ten onrechte toegeschreven aan deze plant. Tegenwoordig is de plant zeldzaam geworden, hij houdt van schoon water en een constant hoge grondwaterstand en die plekken worden steeds schaarser.
Het voorziene bezoek aan het historisch gemeentehuis te Dessel zal in twee fasen gebeuren omwille van de beperkte tentoonstellingsruimte.
- Fase 1 : start om 14:15 uur
- Fase 2 : start om 15:30 uur
Isabelle zal toelichting geven omtrent de expositie met als thema : “Stront, pis en kak” die je nu al kan bezichtigen.Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn, meer bepaald natuur in Dessel in de dorpskern en op den buiten en in een andere kamer de ligging en bijzonderheden van natuurgebieden in de nabijheid.
Iedereen kan zelf kiezen welke voorstelling hij wil bijwonen. Kom rechtstreeks naar het historisch gemeentehuis tegen het voorziene uur, en nadien ben je dan welkom in het lokaal van de “Snoekbaars”. Personen die deze voorstelling niet willen bijwonen, zijn welkom vanaf 15:00 uur in het lokaal van de vissersclub.
Dirk neemt ons voor een blik op diversiteit van dieren en planten mee naar stad, polder, bos, strand, vijver, zee... Dieren en planten en wij ook hebben biodiversiteit nodig om te overleven. We kunnen er zelf iets aan doen. Dirk geeft tips.
Retie GC Den Dries Kerkhofstraat 37, 2470 Retie Inkom: 12 euro
Door de Verenigde Naties is 19 november ingesteld als ‘Wereldtoiletdag’. Het doel van deze dag is het grote publiek bewust te maken van het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen in sommige delen van de wereld en het verbeteren daarvan. Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft geen toilet. De basis om wereldwijd de aandacht te trekken voor dit onderwerp werd gelegd door Jack Sim uit Signapore in 2001. Hiermee wil ‘Mister Toilet’ een taboe wereldwijd bespreekbaar maken: “ Wat wij niet bespreken, kunnen wij niet verbeteren.” Sinds 2013 wordt deze dag door de Verenigde Naties ondersteund.
Schokkende cijfers: - 4,2 miljard mensen leven zonder veilig beheerd toilet - elke dag sterven bijna 1000 kinderen aan ziekten die verband houden met slechte sanitaire voorzieningen - Sanitaire voorzieningen zijn de frontlinie in de strijd tegen infectieziekten zoals diarree, cholera en tyfus.
Roger DAMEN.
Vertaling logo:
Promoot het belang van schone en veilige sanitaire voorzieningen wereldwijd en benadruk de impact ervan op de volksgezondheid en het milieu.
Als smaakmaker voor ons ledenfeest van dit jaar: hierbij nog eens het fotoverslag van de bijeenkomst van vorig jaar. Haast je om in te schrijven.... het kan nog tem woensdag 20 november !
Samengevat:
Een mooie wandeling….. Een leuke babbel….. Een lekker pintje…. Hapjes en frietjes…. Viering jubilarissen….. Hartelijk lachen….. Een prijs van de tombola…. En daarna huiswaarts…...
Met dank aan alle helpers!!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4 Fotografie: Jef ADRIAENSEN - Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN
De panteramaniet is de grote tegenhanger van de overbekende vliegenzwam.: niet rood met witte stippen, maar bruin met witte stippen. Hij komt in ons land vrij algemeen voor in loof- en naaldbossen. De steel is wit en helemaal glad... en heeft, net zoals de vliegenzwam, een witte ring.
Panteramaniet in diverse groeistadia (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
De zwartvoetkrulzoom is een saprofiet, wat betekent dat hij leeft van dood plantenmateriaal, vooral naaldhout. In ons land staat hij op de rode lijst van zeldzame of bedreigde soorten. De hoed is schelpvormig en heeft een diameter van 8 tot 20 cm en is okerbruin van kleur. De lamellen onderaan de hoed staan erg dicht bij mekaar. Deze paddenstoel komt meestal voor in naaldbossen op voedselarme zandgronden.
Zoals elk jaar organiseert Natuurpunt ook dit najaar de "Dag van de Natuur", in het laatste weekend van november. Dit is dé kans om de natuur van dichtbij te leren kennen en actief mee te helpen met het natuurbeheer. Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat waardevolle natuurgebieden behouden blijven en zelfs verbeteren.
Natuurpunt - Netebronnen (Mol) voert beheerswerken uit in de Molse Netevallei. Meer info : klik op onderstaande banner en wij linken U door.
Waarheid of mythe: Eten we spinnen op in onze slaap?
Sommige mensen beweren bij hoog en laag dat we jaarlijks 8 spinnen opeten als we slapen (met de mond open). De meeste mensen gruwen van het idee. Maar wat is er eigenlijk van aan? Waarheid of mythe? Dit is een (hardnekkige) mythe. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft het ooit bevestigd en het is hoogst onwaarschijnlijk.
In de herfst blijven in de natuur de afgevallen bladeren meestal liggen. Maar in de tuin gaan veel mensen aan de slag om ze op te ruimen. Toch is het beter om dode planten en bladeren zoveel mogelijk te laten liggen. Daar doe je jezelf en de dieren in je tuin een plezier mee! Wil je toch een beetje orde scheppen? Veeg dan afgevallen blad onder de heg, onder een tafel of in een verlaten hoekje. Ze vormen een plek voor egels om te schuilen en ook tal van insecten kunnen er in overwinteren. Rupsen, kevers en spinnetjes bijvoorbeeld gebruiken de afgevallen bladeren als bescherming tegen de kou. En die zijn weer belangrijk als voedsel voor allerlei vogels. Kortom: lekker laten liggen en zoveel mogelijk genieten van het leven in je tuin.
Vroeger, toen ik nog klein was (ik ben nu 73), kreeg de straathond die in een grote ren met slaaphok een plaats had in den hof, de restafval van de keuken. Als omnivoor was hij/zij daar best content mee waarvoor de hond ons overlaadde met veel vriendschap als trouwe gezinsgenoot. En Bengo ……. werd oud zonder pillen en hondeneten van de bazaar.
Nu komen in de Ardennen de keukenresten ook in een voederbak terecht. Altijd spannend om te checken welke dieren er tijdens de nacht gepasseerd zijn. Het voelt ook nu een beetje als de tijd van toen!
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Fotografie: Roger DAMEN)
Totdat de eerste ‘echte’ nachtvorst is geweest kun je nog heidelibellen tegenkomen. Vooral de bruinrode en de steenrode heidelibel zijn zeker nog te zien. Daarvoor hoef je niet naar de heide, want ze zitten verspreid door het hele land. En denk niet dat je die twee aan de kleur uit elkaar kan houden, want zo passend zijn de namen niet.
Babyboomplantdag - Zondag 17 november 2024 (10 - 12 uur)
Naar jaarlijkse gewoonte is er op zondag 17 november ook weer een "babyboomplantdag". Het is een initiatief van de Gezinsbond Dessel i.s.m. Wildbeheereenheid Dessel, Natuurvereniging Den Bunt en de Gemeente Dessel. Den Bunt heeft er, zoals altijd, een infostand waar je ook wafels, chocomelk, soep en bessenjenever kan consumeren. Helpers zijn natuurlijk welkom.... maar ook als je alleen maar iets wil consumeren, zien wij je graag komen! Dit evenement gaat door aan het nieuwe "Babybos" langs het Groesgoor in Dessel-Witgoor tussen 10 en 12 uur. Rij dwars door het centrum van Witgoor en sla direct na de kanaalbrug linksaf. Even verder (vlak bij taverne "De Witte Haas") heeft het gebeuren plaats.
Iedereen welkom !!!
Foto's van vorige babyboomplantdag (Foto's: Roger DAMEN)
Voorheen heette ‘onze’ gaai Vlaamse gaai. Over de reden om hem ooit Vlaams te noemen, wordt gespeculeerd. In 1999 werd bepaald dat de naam van de Vlaamse gaai moest veranderen in ‘gaai’, omdat hij tenslotte niet alleen in Vlaanderen, maar in een groot deel van Europa voorkomt. Maar wie dat wil, mag de gaai nog steeds Vlaamse gaai noemen, want er bestaan 35 ondersoorten van de gaai. De Latijnse naam voor de bij ons voorkomende ondersoort is Garrulus glandarius glandarius. Dit betekent ‘babbelzieke eikelzoeker’. Je ziet de gaaien nu ook druk in de weer met het verstoppen van eikels, ze leggen zo een voedselvoorraad aan die ze tijdens de winter kunnen aanspreken.
Bladpootrandwants: een ongevaarlijke binnendringer
Jef ADRIAENSEN zag deze prachtige wants op zijn raam zitten en maakte er een mooie foto van. In het zomerhalfjaar zijn de dieren vooral te vinden op dennen, waar ze leven van zaden. Daarnaast worden ze veel gevonden op sparren en allerlei sierconiferen. In het najaar zoeken de dieren beschutting op, en vaak komen ze dan ook in huizen terecht. Ze beschikken over een lokstof die soortgenoten aantrekt, zodat ze in aantal bij elkaar kunnen komen op gunstige overwinteringsplekken. De wants is tot twee centimeter groot en ziet er vervaarlijk uit, wat soms tot onrust bij de bewoners leidt. Het dier is echter geheel ongevaarlijk en behoort door zijn subtiele roodbruine en beige patroon tot de mooiste insecten van ons land. Na overwintering verlaten de dieren het huis weer.
Wolfskers komt van nature voor in zowat de hele wereld. In ons land is de soort zeer zeldzaam, maar de wolfskers komt ook voor in parken, kruidentuinen en botanische tuinen. Wolfskers heeft grote, ovale bladeren en klokvormige bloemen die paars van kleur zijn. De bessen zijn glanzend zwart en lijken aantrekkelijk, maar zijn zeer giftig. Vanwege de hoge toxiciteit is het belangrijk om wolfskers met grote voorzichtigheid te behandelen en te vermijden om de bessen of andere delen van de plant in te nemen.
De hoed van deze paddenstoel is 2 tot 6 cm breed en lichtgeel tot oranje van kleur, en ook de steel is oranjekleurig. Deze paddenstoel komt voor in naaldbossen, gemengd bos en op heidevelden. Deze paddenstoel is een saprofiet, wat betekent dat hij leeft van dood plantenmateriaal.
Vanaf septrember tot in oktober schalt het geluid van ongetemde oerdriften door hun leefgebied. Strijdlustige edelherten burlen erop los. Burlen, het blijft ieder jaar weer magnifiek om te horen tijdens de bronsttijd van de edelherten. Een machtig geluid dat door de kouder wordende nachten in de herfst op grote afstand is te horen. Dan zijn de herten bijna continu in de weer om elkaar te bestrijden en de heerschappij het over het ‘kaalwild’ (de hinden) te verkrijgen. Die periode noemen we de hoogbronst.Tijdens de bronsttijd gooien edelherten vaak gras en takken in de lucht met hun gewei. Dit gedrag heeft verschillende functies:
Geurverspreiding: De herten hebben geurklieren op hun hoofd, en door gras en takken op te gooien, verspreiden ze hun geur beter. Dit helpt om hun aanwezigheid en territorium aan te geven.
Impressie maken: Het gooien van gras en takken maakt hen ook visueel indrukwekkender voor andere herten, vooral voor vrouwtjes die een partner zoeken en voor mannelijke rivalen.
Vijanden afschrikken: Dit gedrag kan ook dienen om eventuele vijanden af te schrikken en hun kracht en gezondheid te tonen.
Het is dus een mix van territoriumgedrag, indruk maken en afschrikken. Fascinerend toch, hoe dieren zulke rituelen hebben om elkaar te imponeren?
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (+/- 15 min) Geluid aan zodat je in de filmfragmenten het burlen ook kan horen. Fotografie: Roger DAMEN
Nieuwsbrief VVE WG Dagvlinders (Vlaamse vereniging voor entomologie - Werkgroep dagvlinders)
We kregen van deze vereniging ook nog een uitnodiging om deel te nemen aan een bijeenkomst op 23 november (in Lokeren) waar diverse sprekers uitleg komen geven over bepaalde zeldzame soorten dagvlinders.
Nieuwsbrief VVE WG Dagvlinders (Vlaamse vereniging voor entomologie - Werkgroep dagvlinders)
Flieflotter (dialect voor vlinder) 2024, het Landkaartje
2024 bleek een uitstekend jaar te zijn om mooie foto's te maken van het landkaartje want de aantallen lagen zeer hoog. Ideaal argument dus om deel te nemen aan onze jaarlijkse fotowedstrijd 'de Flieflotter'. Je mag maximaal één foto insturen en dat mag alle stadia omvatten. Er zijn trouwens mooie boekenprijzen te winnen. Stuur je foto door naar vvewgdagvlinders@telenet.be. De punten worden toegekend door een jury van beroeps- en amateur fotografen. Deadline voor inzendingen ligt op zondag 15 december 23h59.
Onze voorzitter Roger DAMEN stuurde reeds een foto in voor deze wedstrijd en ikzelf ga onderstaande foto van het landkaartje insturen.
Vogels kijken wordt steeds populairder (Vogelbescherming Nederland)
Steeds meer mensen trekken eropuit om vogels te kijken, en geven online door wat ze hebben gespot. Uit cijfers die het ANP opvroeg bij Waarneming.nl blijkt dat het aantal gesignaleerde vogels is gestegen van 4,7 miljoen in 2019 tot 6,7 miljoen vorig jaar. Waarneming.nl is een website waarop natuurliefhebbers vogels en andere dieren die ze hebben gezien kunnen registreren met de app ObsIdentify. Volgens de site zijn de buizerd en de grote zilverreiger al jaren de vogels die het vaakst worden doorgegeven.
Wie wel eens in de herfst in de duinen komt, kent de bekende duindoorn zeker. De oranje bessen van de duindoorn vrolijken de duinen rond deze tijd van het jaar op. Ze zijn eetbaar, maar vrij zuur. Trekvogels die nu door Nederland en België trekken, maken graag gebruik van de energie die deze bessen ze leveren. Het eten van deze bessen kan een keerzijde hebben: als ze lang aan de struik hangen, kunnen ze gaan gisten. Bij het gistingsproces komt alcohol vrij, wat betekent dat het wel eens voorkomt dat spreeuwen, zanglijsters en kramsvogels dronken worden van duindoorn!
De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog…. en Leo PEETERS stuurde ons een foto van dit natuurfenomeen. Het enige dat nodig is, is een regenbui en een zonnestraal. Een regenboog is een gekleurde boog van regendruppels in de lucht. De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt of als er hoge vochtigheid is in de lucht en de zon erg fel is. Als het licht door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en weerkaatst. Daardoor worden de kleuren apart zichtbaar. Fascinerend toch? Als je de 7 kleuren van de regenboog wil onthouden…. onthoud dan het woord : ROGGBIV (rood – oranje – geel – groen – blauw – indigo – violet)
De gewone esdoorn is te herkennen aan zijn vijflobbige bladeren. De bloemen verschijnen in de maanden april en mei. Ze zijn weinig opvallend maar wel erg sierlijk. Ze zijn rijk aan nectar en trekken in het voorjaar bijen aan. De zaden hebben dubbele vleugeltjes ook bekend als “helikoptertjes”. In de herfst vallen ze af en dwarrelen ze weg.
Meerdaagse Westhoek en Heuvelland - 6 tem 9 september 2024
Van Kaat BOHY ontvingen we nog 288 foto's van onze meerdaagse, die ik verwerkt heb tot een filmpje van 23 minuten. Zeker nog bekijken want er zijn heel wat mooie foto's bij. Ook heel wat infoborden met te lezen teksten. Als je die wil lezen, klik dan op de pauzetoets zodra die dia verschijnt.... en daarna op de "play-toets" om verder te kijken.
Klik op de "play-toets" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4
Op zondag 20 oktober werden we door Robert en Eliane uitgenodigd aan hun vijver en buitenverblijf "Hemeldonk" in Lille. In de namiddag gingen we wandelen.... en daarna kregen we nog een hapje en een drankje geserveerd.
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Waarheid of mythe: vliegen vleermuizen in je haar?
Op een warme zomeravond kunnen vleermuizen rakelings langs je hoofd scheren, en soms zijn mensen bang dat deze dieren in je haar vliegen, maar klopt dit wel? Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Tijdens hun vlucht kunnen ze zeer goed objecten waarnemen. Dit doen ze dankzij hun echolocatiesysteem. Omdat ze zo wendbaar zijn, vliegen vleermuizen dikwijls volgens een grillig patroon. Het kan gebeuren dat ze zo soms rakelings langs je heen scheren. Vleermuizen kunnen dus wel dicht bij jou vliegen, vaak om een mug van rond je hoofd te vangen, maar ze kunnen mensen perfect waarnemen, en komen helemaal niet op je haar af…en ze blijven er al helemaal niet in kleven. Gelukkig is dit dus een mythe !!
De zwavelzwam is een opvallende verschijning die je op zowel levende loofbomen als rottende stronken kan zien. Hij is zeer gemakkelijk te herkennen aan zijn oranje tot felgele kleur die bij ouder worden volledig uitbleekt. Deze parasiet die na het doden van de boom verder leeft als saprofyt is een echte bruinrotter.
Onlangs las ik in de krant een artikel over vogelspotters. Dat zijn natuurliefhebbers die proberen om zoveel mogelijk verschillende soorten vogels te spotten en te fotograferen. En die zijn er op verschillende niveaus. Je hebt er die niet verder kijken dan hun eigen tuin of hun eigen land maar er zijn er ook die over de hele wereld op soorten jagen.
De Amerikaan Peter Kaestner spotte vorig jaar zijn tienduizendste soort. En Oost-Vlaming Mark Van Beirs (een gespecialiseerde vogelreisgids) zag al 9.685 verschillende vogelsoorten in zijn carrière. Niet slecht als je weet dat er maar een kleine 11.000 soorten op aarde zijn.
Hoeveel soorten ik heb gespot durf ik dus niet zeggen…..maar ik heb ze wel geteld: slechts 172 maar niet verder vertellen hé, want daar zitten ook nog heel wat foto’s van andere Bunters tussen). Hierbij enkele mooie kleurijke exemplaren.
De hoed is geelachtig en kan 3 tot 10 cm groot worden en de lamellen aan de onderkant van de hoed zijn haast zuiver wit. De steel is lichter dan de hoed met een vrij dikke ring . Te zien van augustus tot en met november, op levend en dood hout van loof- en naaldbomen (ook op wortels) en vooral op zandgrond. Bijgaande foto’s zijn genomen langsheen de oevers van de Molse Nete.
Paddenstoelen zijn er in vele kleuren en vormen te vinden. Zo kun je nu in het bos dieppaarse, kleine paddenstoeltjes vinden. Dat zouden amethistzwammen kunnen zijn, een soort die in de nazomer en herfst te vinden is. Amethistzwam dankt zijn naam aan de paarse kleur, net als de kleur van de edelsteen amethist. De soort wordt ook wel rodekoolzwam genoemd, een alternatieve naam die bij ons beter bekend is. Het is een bijzonder mooie paddenstoel en het is de moeite waard om er eens naar op zoek te gaan.
Als je nu kleine, lichtrode besjes verstopt in een heg ziet zitten, gaat het vast om een taxus. Deze inheemse naaldboom valt je gewoonlijk misschien niet zo op, toch wordt hij vaak als haagplant gebruikt. De bessen zijn nu rijp – maar het zijn eigenlijk geen echte bessen. Schijnbessen heten ze, en als je goed kijkt kan je er grote zaadjes in zien zitten. De zaden (en de takken) zijn giftig, maar die nepbesjes niet. Ze worden gegeten door vogels, die het zaad niet verteren en het weer uitpoepen. Zo hebben ze ook geen last van het gif. Zie je nu een taxus zonder bessen? Dat is een mannelijke plant, ze zijn namelijk tweehuizig. Dat betekent dat aan een individuele plant alleen maar mannelijke óf vrouwelijke bloemen groeien.
Papegaaienkruid is van oorsprong een Noord-Amerikaanse soort. Deze kosmopoliet komt inmiddels in alle werelddelen voor en ook in ons land. Zo'n plantensoort die pas kortgeleden in onze omgeving is terechtgekomen, noemen we een neophyt. Papegaaienkruid heeft verspreid staande bladeren, een stevige stengel en een bijzondere bloeiwijze. De eenjarige plant sterft af na de bloei, maar heeft dan wel enorm veel zaden geproduceerd. Het is dan ook een echte pionier, te vinden langs spoorwegen, op bouwterreinen of in verlaten hoekjes in de stad.
Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme en betekent dat het dier een overwegend zwarte kleur heeft, terwijl de soortgenoten een meestal lichtere kleur hebben. Er is een teveel aan pigment (melanine) in het haar of de huid aanwezig.
Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige artikel te lezen (WordDoc)
Lindebomen zijn geliefd bij veel insecten: meer dan zestig insectensoorten weten blad, bast, hout en bloemen te vinden als voedselbron. Ook parasieten profiteren van lindebomen, zoals de lindehoorntjesmijt. Deze mijten voeden zich met het sap uit de bladeren en geven zelf stofjes af aan het blad. Als reactie hierop maakt het lindeblad uitstulpingen, die wel wat weg hebben van hoorntjes. De hoorntjes zijn eerst groen en kleuren later rood. Ze zijn niet schadelijk voor de boom.
De buurman van Marleen Van Wolputte heeft twee dagen geleden in zijn kelder een alpenwatersalamander gevonden. Marleen heeft hem meegenomen en bij haar in de tuinvijver gezet. En dat is misschien wel een goed idee want tijdens de paartijd zijn alpenwatersalamanders zowel dag- als nachtactief en voortdurend in het water te vinden. Ze blijven veel op de bodem. Buiten de paartijd zijn ze ook op het land te vinden, hoewel minder dan de andere inheemse salamandersoorten. Ze zijn dan schemer- en nachtactief en verstoppen zich overdag onder stenen en houtstronken, afgevallen bladeren of onder composthopen. Alleen na een regenbui komen de salamanders soms overdag nog tevoorschijn.
Deze vogel is het meest gespot tijdens Eurobirdwatch
In België was de vink de meest gespotte vogel tijdens ‘Eurobirdwatch’ afgelopen zaterdag (05 okt 2024). Eurobirdwatch is een internationaal evenement waarbij zoveel mogelijk vogelkijkers de vogels in hun land tellen. In België gebeurt deze telling traditioneel in de vorm van een simultaantelling, georganiseerd door Natuurpunt en Natagora. Dit jaar hebben 352 trektellers op 91 Belgische telposten elke passerende vogel geregistreerd, wat resulteerde in een indrukwekkend totaal van bijna 160.000 waargenomen trekvogels.
Moet je klimop nu wel of niet snoeien? Klimop bloeit van augustus tot en met november. Voor veel insecten is het een belangrijke plant, omdat er in deze periode niet zoveel voedsel meer te vinden is. De bloemetjes zijn klein en lichtgroen, maar zitten desondanks vol met nectar. Op zonnige dagen kan het bij bloeiende klimop letterlijk ‘zoemen’ van het leven: zweefvliegen, bijen, hommels en vlinders vliegen af en aan. Probeer je klimop daarom nu niet te snoeien, want dan verdwijnen ook alle bloemen. Wordt hij toch te groot? Snoei dan gefaseerd: een deel in het najaar en een deel in het voorjaar. Zo blijft er altijd een stukje over voor de insecten.
Robert en Eliane nodigen U uit op Zondag 20 oktober om 13 uur
Graag willen we U nog eens herinneren aan deze activiteit. Inschrijven kan nog tem zondag 13 oktober.... maar doe het vandaag nog !!!
13:00 uur: - samenkomst carpoolparking Lilse Bergen (E34 - afrit 22 richting Beerse)) 13:30 uur: - start wandeling in Giels Bos (5 km) Inschrijven tem zondag 13 oktober 2024 (10 euro) Bellen naar Anny en Charlie: 014/37.14.58 of 0472/58.49.45
Klik op onderstaaande afbeelding om de omzendbrief nog ee ns na te lezen.
Het jaar 2024 zal voor veel tuinbezitters wellicht de boeken in gaan als ‘slakkenjaar’. De overvloedige regenval zorgde voor een ideale leefomgeving voor onder andere naaktslakken. Deze grote oranje/bruine/zwarte slakken leggen honderden eitjes per keer, wat betekent dat een paar natte weken voldoende zijn om een enorme populatie te laten ontstaan. Ondanks hun destructieve gedrag in tuinen, zijn naaktslakken belangrijk voor het ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal, zoals dode planten en dieren, en verbeteren zo de vruchtbaarheid van de bodem.
Tijdens onze meerdaagse gingen we oa. op bezoek in een hopkwekerij. Maar ook in onze regio is de wilde hop overal te vinden. Het is een winterharde slingerplant, die mooie bellen maakt. Het blad lijkt op dat van een wingerd. Hop is een tweehuizige klimplant waarvan de vruchten gebruikt worden in de bierbrouwerij. Deze klimplant is inheems en vaak te vinden in kreupelhoutbosjes en singels. Er zit een enorme groeikracht in deze plant waardoor er scheuten kunnen ontstaan van wel 6 tot 8 meter lang. In de herfst sterft de hop af om ondergronds, door middel van de wortelstok, te overwinteren. De bloei valt rond eind juni en is onopvallend. De kegelvormige riekende vruchten van Hop vallen des te meer op en zijn nu te zien.
Zowat 15 jaar geleden werd de buxusmot (afkomstig uit Azië) voor het eerst in ons land waargenomen. En sindsdien is de opmars van dit beestje niet meer te stuiten. Zowat alle buxushagen zijn aangetast. De groene rups vreet in geen tijd alle buxushagen kaal.... Ondertussen hebben kauwen, mezen en mussen de rupsen van de buxusmot ontdekt als voedsel. Dat is goed nieuws, maar er kwam ook meteen een waarschuwing van Vogelbescherming. Bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmotrupsen zouden schadelijk kunnen zijn voor allerlei vogels. Bijgevolg komt de buxusmot nu nog steeds in het hele land voor en lijkt zich redelijk te kunnen handhaven, ondanks het feit dat op veel plekken de buxushaagjes en struiken zijn vervangen door andere soorten.
Buxusmot (rups en vlinder) - Foto's: Karel VERBRUGGEN
Tussen Zandbergen en Idegem ligt natuurgebied De Nuchten, ten noorden van de Dender nabij het Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen.
Vanaf de dorpskern van Idegem stijg je vanuit de Dendervallei tot je rechts kan afslaan met de straatnaam Nuchten. Waar deze smalle straat een flinke bocht maakt naar links ga je rechtdoor. Hier kom je in het natuurreservaat met een infobord. Volg dit pad tot je links bij een waarschuwingsbord “reeën in het bos, honden aan de lijn” een knuppelpad opgaat van wel 600 meter lang. Dit is de enige manier om vlot en droog door het ruige en vochtige gebied te lopen. Er is een draad aangebracht op de planken om uitglijden te voorkomen. Ooit is hier geturfd en heeft de mens getracht om het ontstane moerasgebied te ontwateren. Dat is niet gelukt, en de natuur kon hier zijn gang gaan met een prachtig nat en ruig gebied met grachten, waterplanten, wilgen en populieren als resultaat. Het ontmantelde pomphuis werd door ANB omgedoopt tot vleermuizenverblijfplaats. Aangekomen in de Benedenstraat vervolg je links een bospad dat uitgeeft in de Middenstraat van de dorpskom Zandbergen. Over de spoorweg links houden om via de Heirweg terug links af te slaan in straat Nuchten. Inmiddels stijgt het zuidelijk gevoel bij het aanschouwen van de bloeiende zonnebloemen. ’s Anderendaags, op zondag 29 september 2024 was het om 07u30 krabben om de voorruit van de auto ijsvrij te maken. De eerste vriesnacht. Een uitdaging om te fotograferen in Grimminge. Ook de schapen en paarden waren blijkbaar verrast.
Roger DAMEN.
In dit filmpje zijn heel wat infoborden te zien met plannen en/of uitleg. Als je deze wil bekijken/lezen: klik dan op de toets met het vierkantje onderaan rechts (volledig scherm) Klik dan op de pauzetoets (onderaan helemaal links) als je wil stoppen om te lezen. Om het filmpje te starten: klik op de "play-knop" (MP4)
Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober, sterfdag van Franciscus van Assisi, uitgeroepen tot "werelddierendag".
Kluifzwammen lijken heel erg op het bot waar honden mee spelen... maar het zijn wel degelijk paddenstoelen! De meest voorkomende soorten zijn de witte kluifzwam en de zwarte kluifzwam.
De rups van de wapendrager (nachtvlinder) is tot 60 mm lang en overdekt met fijne witte haartjes. Het lichaam is glanzend geel of oranje met brede zwarte lengtebanden over rug en flanken die door oranje en gele dwarsbanden worden gebroken. De kop is zwart met een omgekeerde gele Y (zie laatste foto).
Deze rups is te zien van juli tot september. Na het uitkomen van de grote eilegsels blijven de rupsen aanvankelijk bijeen en foerageren ze in groepen, zowel overdag als ´s nachts. De volgroeide rupsen leven solitair en worden vaak gezien als ze over de grond kruipen op zoek naar een plaats om zich te verpoppen. De soort overwintert als pop in een holte in de grond.
Dikke kans dat je met mooi weer even in de tuin zit en je ineens een insect voor je neus stil in de lucht ziet hangen. Dat is een zweefvlieg, een super behendige vlieger die net als een helikopter stil kan hangen in de lucht. In Nederland en België komen meer dan 400 (!) soorten voor.
Zweefvliegen zijn fascinerende insecten die vaak boven bloemen zweven op zoek naar voedsel. Een zweefvlieg lijkt vaak best veel op een wesp, bij en/of hommel en zorgt daardoor al snel voor verwarring. Dit uiterlijk beschermt ze tegen dieren die vliegen eten, maar kost ze soms ook juist het leven omdat ze worden doodgemept door de mens. En dat terwijl ze juist volstrekt ongevaarlijk zijn: ze hebben geen angel en steken absoluut niet. Andere belangrijke verschillen: zweefvliegen hebben twee vleugels in plaats van vier, ze hebben grote ronde ogen die een groot deel van de kop vormen, hebben geen taille en ze zijn enorm wendbaar. Check dit even goed voordat je ze onterecht platslaat met een opgerolde krant.
Een oproep om je tuin na de bloei niet te ‘proper’ te schonen. Zaden van uitgebloeide teunisbloemen bijvoorbeeld zijn erg geliefd door bijvoorbeeld pimpelmees, barmsijs en distelvink. Als deze bloemen vlak naast de living groeien komen de vogels de show stelen en wordt de tv even uitgeschakeld. De living als schuilhut. Zalig toch!
Roger DAMEN
Vogels eten zaden van teunisbloem (Fotografie: Roger DAMEN) Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (MP4)
Jakobskruiskruid kleurde ook deze zomer weer vele bermen en graslanden geel….en is zelfs nu nog te zien. Dit is tot groot ongenoegen van veel veehouders en paardenliefhebbers vanwege de giftigheid van de plant. Jakobskruiskruid is echter een belangrijke voedselbron voor veel insecten en daarmee van belang voor onze natuur. Hopelijk kunnen Jakobskruiskruid en paarden samen door een deur !?!
Hoe de politiek alles doet om duizend luxeflats te mogen bouwen naast een natuurgebied (Gazet van Antwerpen - Maandag 23 september 2024)
Al dertig jaar wil Nieuwpoort zijn jachthaven uitbreiden. De politiek zet alle zeilen bij, ook al waarschuwen wetenschappers voor onherstelbare natuurschade. Het consortium dat duizend luxeflats wil bouwen, krijgt zelfs steun van een overheidsfonds. “Dit project moet en zál er komen.”
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige artikel te lezen (Pdf) Jachthaven van Nieuwpoort (Foto: Marleen VAN WOLPUTTE) ....wij waren er op maandag 9 september nog op bezoek....
Van april tot in augustus was 2024 voor tal van insecten een zwak jaar. De lage aantallen vlinders vielen op. Pas met het mooie zomerweer in de tweede helft van augustus kwam daar een beetje beterschap in.
Een aantal vlindersoorten verscheen toen in hoge aantallen. Het meest in het oog springend is de terugkeer van het landkaartje, een brandnetel-gebonden dagvlinder die het al jaren slecht deed.
Een zomer zonder hommels….. (Nieuwsbrief van Natuurpunt)
Eén van de opvallende trends bij de Natuurpunt- insectentelling van dit jaar was de quasi afwezigheid van hommels. Dat is verontrustend, want hommelsoorten zoals akker- en steenhommel komen overal voor en zijn zeer efficiënte bestuivers. Als zij het laten afweten, wijst dat op een slechte landschapskwaliteit. Ook voor veel vlinders, libellen en zweefvliegen lagen de aantallen ver onder het gemiddelde. In onderstaande tabel kan je zien dat de gemeente Mol op de achtste plaats staat bij de telling van het aantal verschillende waargenomen insecten.
Het VOC Neteland in Herenhout heeft dit jaar al 130 egels meer moeten verzorgen dan vorig jaar. In 2023 waren dat er rond deze tijd zo'n 700, nu al 830. Vermoedelijk wordt 2024 een recordjaar. Er zijn minder insecten en dus minder voedsel voor de dieren en bovendien heerst er al jaren een ziekte onder de egels die de dieren verzwakt.
Klik op onderstaande afbeelding om dit nieuwsitem van RTV te bekijken (Geluid aan) Je kan op de RTV-pagina twee filmpjes bekijken (00:40 en 01:46 min)
Voor veel vogelaars is de eerste tjiftjaf in het voorjaar een welkom signaal dat de lente is begonnen. Nu, aan het eind van de zomer vertrekken de eerste tjiftjaffen uit ons land. Geniet nog maar even van de laatste verdwaalde, zingende tjiftjaf. Pas in maart zal het weer losbarsten nadat de tjiftjaffen de winter in Spanje, Portugal en Marokko hebben doorgebracht. De komende weken is de tjiftjaf niet meteen weg, ook de noordelijke tjiftjaffen trekken de komende tijd nog door ons land.
Tijdens onze meerdaagse begin september werd de monding van de IJzer bezocht. Slikken en schorren vloeien over in duinen. Landschappelijk prachtig waarbij de duinen een aantrekkelijk biotoop vormen voor konijnen. Een waarschuwend bord vermeld de mogelijkheid dat je zieke en dode konijnen ontdekt (zie tekst bord). Helaas zijn er steeds minder, een verlies voor het landschap.
Konijnen (Oryctolagus cunilunis) in de wilde natuur zijn beslist geen doetjes. Met hun vlijmscherpe tanden kunnen ze zich een weg knabbelen door haast ondoordringbare duindoornstruiken. Bij pas opschietende struiken op kale duinen is dat knabbelgedrag erg nuttig om bosvorming te voorkomen. Duingraslanden worden daardoor in stand gehouden en losgekomen zand door het graven van pijpen kan verstuiven. Een uniek duinenbestand heeft een mix van:
- duinen met struiken en bomen - kale duinen die kunnen verstuiven - natte duinpannen met eigen fauna en flora - duingraslanden
Minder konijnen vertaalt zich in meer struikgewas en minder duingraslanden en andere duinbiotopen. Ook landduinen met een soortelijk verhaal zijn erg zeldzaam: een door de wind uitgewervelde kom met water en daarachter een paraboolduin.
Als eenmaal de vergrassing/verruiging te fel is opgetreden, waardoor de duinen uiteindelijk een ondoordringbaar geheel vormen, kunnen Noorse fjordenpaarden, Poolse Konikpaarden, Shetlandpony’s , Schotse Hooglanders …. de boel nog wat open trekken. Hun latrines, vaste kakplaatsen zeg maar, lokken op hun beurt specifieke insecten en hier verschijnt mogelijk ook al eens een unieke zwam. Zelfs vlinders lusten ervan.
Myxomatose is sinds vele jaren (vanaf 1950) een konijnenkiller, maar er is nu ook RHD (Rabit Haemmorrhagic Disease) sinds de jaren 1990. RHD veroorzaakt inwendige bloedingen. Het calacivirus komt vrij via het speeksel, de ontlasting of urine van het konijn. Meestal sterven besmette konijnen snel, binnen de 24 tot 48 uur. Er zijn twee varianten van het virus: VHD1 en VDH2. Meer dan 80% van de VDH1 besmette konijnen sterft binnen de twee à drie dagen. De prognose bij VDH2 (V staat voor viraal) besmetting is iets gunstiger. Zo’n 30 tot 95% van de besmette konijnen overleeft de infectie (volgens AniCura google). De ziekte werd het eerst in China waargenomen en komt sinds 1988 in Europa voor. In Nederland is de wildpopulatie van konijnen in 2004 massaal besmet door het virus. Zowel myxomatose als RHD maakt dat konijnen vrij zeldzaam zijn in de natuur.
De volgende symptomen van RDH: krampen, bloederige neusvloei, verminderde eetlust, coördinatieproblemen, tanden knarsen en schreeuwen …….
Myxomatose uit zich door blindheid, tumoren op de kop, geen eetlust ….
De meerdaagse naar de Westhoek was een succes! Daar hier de meeste reislustige Bunters verenigd waren is een vraag voor volgend jaar gelanceerd. Er is genoeg interesse voor 2025. Er was een periode te kiezen: mei, juni of september. Juni is het minst aangestipt en september het meest. Mei scoort ook goed. Uiteraard is het belangrijk dat iedereen zijn mogelijkheden mededeelt. Dat kan zijn mei, juni en september als zij zich dan kunnen vrijmaken. Als het altijd lukt voor U vermeld dan alle 3 maanden.
Als we voor september kiezen dan mikken we op begin september (eerste helft van de maand). Het weer is dan meestal snor. Een optie nemen op een geschikt hotel is dan de eerste stap. Definitieve boekingen zullen later volgen. Een greep uit de mogelijkheden voor een vier- of vijfdaagse reis is fotografisch weergegeven. Het definitief programma zal grotendeels hierop gebaseerd zijn. Dus is het nu een kwestie van het aantal personen te kennen voor een optie (data) en een latere definitieve reservatie van het hotel. Genoeg aantal deelnemers is ook de start qua verkenning voor het organiserend team. De Bunters die nu mee waren zijn al gecontacteerd en hebben nagenoeg allemaal goesting voor een vervolg !
Het is nu aan de Bunters die er niet bij waren om te reageren, en dat liefst zo snel mogelijk.
IJzerzandsteen is de typische roestbruine steen die in het Heuvelland op heel wat plaatsen is terug te vinden. Deze steen gaf de naam aan de Rodeberg. Als getuigenheuvels zijn ze ook te vinden in het Hageland en het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en de Kempische Heuvelrug. Toen de Noordzee regelmatig een groot deel van België overspoelde (Tertiair, 70 tot 3 miljoen jaar geleden), kwam ze tot Diest en werd de Diestiaanzee genoemd. Door de vorming van de Alpen is ook de bodem in de Diestiaanzee opgetild, waardoor het vroeger afgezette glauconiet houdend zand kwam bloot te liggen. Als het ijzer dat hierin schuilt wordt blootgesteld aan lucht gaat het roesten. Een sterke laag ijzerzandsteen vormt een beschermend schild dat voorkomt dat de berg door langdurende erosie verdwijnt.
Heel wat kerkgebouwen en kappelletjes werden (deels) opgetrokken in ijzerzandsteen. Vaak zien we hierin nog schelpafdrukken en zelfs schelpen als getuigen van het zeegebeuren.
Paul en Betty zijn de gelukkige zeearend-ouders van Gloria (geboren op 18 april 2024) en Guido (geboren op 21 april 2024). Gloria duidt op de glorierijke gebeurtenis van de eerste geboren zeearend in België. Guido is ook de naam van de conservator van de Blankaart te Woumen/Diksmuide. Meter en peter van de kroost zijn Maaike Cafmeyer en Wim Willaert.
Een kringende zeearend op thermiek werd gespot tijdens onze vierdaagse, hoog in de lucht en daarna zeilend naar ……? Was het Gloria…. of een van de andere drie?? Met grote zekerheid werd Gloria gespot in het openluchtmuseum Bachten de kupe in Izenberge !!
Waterteunisbloem – Ludwigia grandiflora – Water primrose
Tijdens onze meerdaagse Heuvelland/Westhoek kon je er niet naast kijken. Zowel in natuurgebied "De Verdronken Weide" in Ieper als in de "Blankaart" te Woumen bloeide massaal de waterteunisbloem. Een bedreiging waarmee we zitten, mooi maar helaas ten koste van onze inheemse plantengroei en de waterfauna.
Waterteunisbloem is ingevoerd als vijverplant vanuit Zuid-Amerika. Deze meerjarige invasieve oever- en waterplant is in opmars en verdringt onze inheemse oever- en waterplanten. De plant mag niet meer verkocht worden in Nederland en België vanwege de grote problemen die de plantensoort teweeg brengt als ze in open natuur terecht komen. Volledig dichtgroeien van waterwegen is mogelijk het gevolg waardoor de doorstroming van water wordt afgeremd en slibafzetting wordt bevorderd. Zaadvorming is in Nederland en België nog niet vastgesteld. Stukjes losgekomen stengels kunnen terug wortelen in oevers (vegetatieve vermenigvuldiging). Uitroeien is daardoor moeilijk, daar bij verwijdering altijd wel wat losgekomen stengels en wortels kunnen overblijven. Bloeitijd vanaf juni tot en met september. De plant sterft af in de winter, de wortels groeien in het voorjaar weer uit. Waarnemingen.be meldt groeiplaatsen in Schulensbroek (Limburg), Hoge Rielen (Lichtaart/Kasterlee) en Mol (Den Diel).
Natuurhistorische wandeling "Terkeien" in Witgoor - Zondag 1 september 2024
Een organisatie van de Heemkundige Kring van Retie in samenwerking met Davidsfonds Retie en Natuurvereniging Den Bunt uit Dessel. Gids: Danny Van der Veken.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Den Bunt doet ook mee.... dus kom zeker eens kijken !!
Den Bunt zal hier aanwezig zijn met een standje. Meer nog: Isabella organiseerde een educatieve kriebelbeestjes-zoektocht! Tijdens een korte wandeling kunnen kinderen (kleuters en lagere school vergezeld van ouders en/of grootouders) op zoek gaan naar een 10-tal insecten (kriebelbeestjes). Het wordt vast en zeker een aangename (gratis) zoektocht.... en alle deelnemende kinderen krijgen bovendien nog een leuk cadeautje. Kom zeker meedoen tussen 13 en 18 uur !!
Vierdaagse "Westhoek - Heuvelland" - 6 tem 9 september 2024 Dag 3 - Zondag 8 september
Luc VANDAEL plaatste reeds diverse foto's op zijn Facebookpagina. Ik heb ze gedownload en gemonteerd zodat U ze ook op onze blog kan bekijken. Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken.
Meerdaagse Heuvelland en Westhoek - 6 tem 9 september 2024
Vandaag vertrekken de ingeschreven Bunters voor een meerdaagse uitstap. Wij wensen hen alvast een leuke en aangename vierdaagse.... en hopelijk valt het weer een beetje mee!!
Grote keizerlibel - Anax imperator – Emperor dragonfly
De grote keizerlibel is een van de grootste en meest opvallende libellen in ons land. Volwassen libellen zijn tussen de 6 en ruim 8 cm lang. De vliegtijd van de grote keizerlibel is van half mei tot en met eind oktober, met de grootste aantallen van half juni tot eind augustus. De habitat van de grote keizerlibel omvat plassen, poelen, vennen, vijvers, sloten en langzaam stromende wateren bij voorkeur begroeid met lage planten. Na de paring zet het vrouwtje haar eitjes af op deze in het water groeiende planten (zie foto).
Lang niet iedereen weet het, maar de hazelworm is een hagedis zonder pootjes. Hij lijkt daardoor op een slang. Hazelwormen zijn egaal bruin van kleur. Soms loopt er een dunne, donkere streep over de rug of zijn de flanken heel donker gekleurd. Ze hebben geen vlekkentekening en bewegen zich veel stijver dan slangen. Hazelwormen zijn niet gevaarlijk: ze bijten niet en zijn al helemaal niet giftig.
Hazelwormen komen in ons land vooral voor op de zandgronden in bossen en heidegebieden met dichte vegetatie. Daar leiden ze een nogal verborgen leven. Ze zitten vaak onder gras, hout, stenen of in holletjes in de grond. Vanaf oktober tot in maart gaan ze onder de grond in winterslaap.
De gewone roofvlieg is een vliegensoort uit de familie van de roofvliegen. Deze vlieg is te herkennen aan zijn grijs-bruin-zwarte kleur en wordt ongeveer 14 tot 18 mm lang. De gewone roofvlieg is een algemene soort, die vaak te vinden is op droge zandgronden, langs zonbeschenen bosranden, en op open plekken in het bos en op heidevelden.
Parnassia is een lieflijk plantje dat bloeit vanaf half juli. Als gevolg van bemesting en ontwatering is ze zeer zeldzaam geworden in ons land en terecht wettelijk beschermd. Je kan dit plantje alleen nog vinden in vochtige duinvalleien aan de kust. De vijf kroonbladeren zijn wit met groenige parallel-lopende nerven (zie foto). Onderaan de stengel bevindt zich een hartvormig blad. Ze bloeit nog tot eind september, dus als je op vakantie bent aan onze kust, trek dan eens de natuur in om te kijken of je parnassia nog kunt vinden.
Parnassia in Westhoekreservaat in De Panne (Foto’s: Karel VERBRUGGEN)
De distelvlinder is een bekende lange-afstandsvlieger. We weten dat ‘onze’ vlinders in de nazomer naar Afrika vliegen, zelfs ten zuiden van de Sahara. Nieuw onderzoek geeft aanwijzingen dat ze soms nog verder vliegen en vanuit Afrika, over de Atlantische Oceaan, naar Zuid-Amerika gaan. Deze vlinders vliegen meer dan 7000 kilometer, een fenomenale prestatie, waarbij een beetje wind mee wel helpt.
Beemdkroon bloeit met zijn mooie blauwpaarse bloemen. De bloemen zijn niet groot, tussen de twee en vier centimeter, maar wel sierlijk gevormd. Hij bloeit tot in de herfst. Dat is fijn voor de vele insecten die dol zijn op deze plant. De knautiabij(de wetenschappelijke naam van Beemdkroon is Knautia arvensis) is zelfs helemaal afhankelijk van beemdkroon. De plant is vooral te vinden in Limburg, en eerder ook in het duingebied, maar daar neemt de aanwezigheid steeds meer af. Ook kun je hem in het hele land hier en daar in bermen en op dijken zien staan. En je hoeft er zelfs niet ver voor te gaan: in "Den Hof" (A. Smet Residentie) is hij ook te vinden !
Wandeling "Terkeien" in Retie - Zondag 1 september om 09:00 uur Gids: Danny VAN DER VEKEN
U heeft de uitnodiging voor deze activiteit ongetwijfeld reeds gezien op onze blog. Maar ik kwam ze ook tegen op diverse andere locaties.... kijk maar even mee!
Koraalhertshooi is een in cultuur ontwikkelde kruising die relatief veel is toegepast in gemeenteplantsoenen, maar ook wel in privétuinen voorkomt. In het wild kan de kruising ook ontstaan want in België en Nederland zijn verspreid over het hele land meldingen. Waarschijnlijk maar sporadisch door uitzaaiing en meestal vanuit weggeworpen afval.
Tijdens de meerdaagse van begin september staat ondermeer een bezoek aan Natuurreservaat “De Blankaart” op het programma. Met de nagenoeg geruisloze fluisterboot met elektromotor kan je in alle rust deze prachtige natuur bewonderen.
Lief VAN SINAY heeft ons laten weten dat een kort filmpje over deze fluisterboot te zien is op VTM aanstaande woensdag 28 augustus (20:40 tot 21:25 uur) in het programma “Met vier in bed” (een programma over Bed & Breakfast uitbaters die mekaar uitnodigen). Alvast een smaakmaker….!
In de zomer is het getjirp van sprinkhanen onmiskenbaar. Vooral het mannetje van de grote groene sabelsprinkhaan doet vanaf half juli zijn uiterste best om zo hard mogelijk te zingen. Soms draagt het geluid wel 100 meter ver. Daarmee hoopt hij een vrouwtje te verleiden.
Grote groene sabelsprinkhaan (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Natuurhistoriche wandeling in Terkeien - Zondag 1 september om 09:00 uur (Gids: Danny Van der Veken)
Graag willen we nog eens herinneren aan deze activiteit. Bekijk ook het toegevoegde weerbericht Temperatuur: 24° - Zonnig met af en toe wolken - Droog - Geen wind
Samenwerking Heemkundige Kring Retie en Natuurvereniging Den Bunt. Terkeien is het brongebied van de Werbeekse/Desselse Nete. Hier gaan we op zoek naar sporen van het verleden in de natuur van het grensgebied Retie - Dessel - Postel.
Verzamelen aan Brug 1 (= einde Grensstraat (Retie) en Zanddijk (Dessel) om 09:00 uur We eindigen terug aan Brug 1 rond 12:00 uur
Vanaf de tweede helft van de lente zien we in onze graslanden, bermen en dijkhellingen de paarsrode bloemhoofdjes van Knoopkruid. Hun bloei gaat soms wel door tot in de herfst. Een gemakkelijk herkenbare eigenschap van Knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes die onder om het bloemhoofdje zitten. Ze beginnen aan de voet als gewone groene tamelijk smalle blaadjes en boven de versmalling gaan ze over in een donkerbruine tot zwarte schub met vele stekels. Het lijkt wel een spinnetje.
De reuzenberenklauw is moeilijk te missen door zijn enorme afmetingen. In één jaar kan hij tot wel vier meter hoog worden. Van oorsprong komt de reuzenberenklauw niet in ons land voor, hij is in de negentiende eeuw vanuit de Kaukasus als tuinplant in ons land gekomen. Daarna is hij op grote schaal verwilderd en dat levert problemen op. De reuzenberenklauw is namelijk erg kiemkrachtig en neemt het licht voor andere planten weg. De plant heeft maar weinig natuurlijke vijanden, omdat hij niet oorspronkelijk uit ons land komt. Het sap van de plant kan schadelijk zijn voor de ogen en huid van mensen en dieren. Dat alles maakt dat de reuzenberenklauw op veel plekken wordt bestreden….. en je kan hem dus beter maar niet aanraken!
Blinde bijen zijn geen bijen, kunnen niet steken en zijn al helemaal niet blind. Dus waar hebben we het dan over? De blinde bij behoort tot de familie van de zweefvliegen. Maar omdat hij wel wat weg heeft van de honingbij, worden ze daar nog wel eens mee verward. Dat het een vliegensoort is, kan je zien omdat hij slechts één paar vleugels heeft, bijen hebben twee paar. Dat ‘blind’ heeft wellicht te maken met het feit dat er haren op de ogen zitten, waaruit ooit de conclusie is getrokken dat hij wel blind moest zijn. Maar dat is niet zo. Hij is wel vermomd als bij, en dat heeft alles met zelfverdediging te maken. Het is even opletten bij deze ‘bij’, want het achterlijf kan óf helemaal zwart zijn, maar ook één of twee paar okergele vlekken hebben. Je kan ze nu veel vinden op bloeiende cichorei, streepzaad en andere composieten.
De muurrouwzwever: een ongenode gast in bijenhotels
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de achteruitgang van wilde bijen. Eén van de initiatieven om het tij te keren is het aanleggen van zogenaamde bijenhotels, gemaakt van blokken hout met geboorde gaten of bundels van korte stengels riet. Deze vormen een kunstmatige nestgelegenheid voor onder andere behangers- en metselbijen, maar natuurlijk ook hun nestparasieten. De muurrouwzwever is zo’n parasiet en laat zich vooral nu zien.
De muurrouwzwever (Anthrax anthrax) is één van de twintig soorten wolzwevers die in ons land voorkomen. Alle soorten zijn parasieten op eieren of larven van andere insecten, uiteenlopend van sprinkhanen en vlinderrupsen tot bijen en wespen. Verreweg de meeste soorten parasiteren op deze laatste groepen, zo ook de muurrouwzwever. Het is een opvallende soort met donkere vleugels en een compleet zwart lichaam. De dieren zitten meestal op muren met de vleugels half gespreid als een deltavlieger.
Met zo'n 6.500 gemelde nesten van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen in 2023, is de Aziatische hoornaar niet meer weg te denken uit onze natuur. Hoe herken je de soort, en wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar gespot hebt?
- De gewone wesp is bijna volledig geel en door iedereen wel gekend. Soms ook een beetje agressief. - De Europese hoornaar is veel groter en herkenbaar aan de Belgische driekleur (zwart, geel en rood) Ze is niet agressief. - De Aziatische hoornaar is iets kleiner en geel met veel zwart. Ze vormt een risico voor honingbijen en andere insectensoorten.
Foto's: Karel VERBRUGGEN.
Denk je dat je een Aziatische hoornaar ziet of een nest hebt gezien? Maak een foto en geef je waarneming door via een van volgende kanalen:
Tijdens de paring staan de koppen van elkaar af; de langpootmuggen klimmen niet op elkaar zoals veel vliegen en muggen doen. Na de paring zoekt het vrouwtje geschikte afzetplaatsen voor de eieren op. Met de legboor worden de eieren afgezet. De larve groeit in stappen en vervelt bij elke stap.
De Plateau - Hageven in Pelt - Zondag 21 augustus 2024
Lief heeft een mooi gecombineerde wandeling uitgedokterd. Om 14u00 de vloeiweiden in de Plateau op Nederlands grondgebied, een gevarieerd landschap met beemden, bevloeide hooilanden, naaldbos en een grote open vlakte met grassen, struikheide en een enkele boom/struik. Aandachtspunt waren de ontluikende herfsttijlozen, voor Nederland zeldzaam. Deugddoend waren de bossen die voor verkoeling zorgden. Na even een verplaatsing met de auto was er tijd voor een drankje in het ontmoetingscentrum Hageven te Pelt. Hier een heel ander biotoop met de Dommel, rietvelden, vennen en een deels drooggevallen plas waarop witgatjes foerageerden. In dit uitgestrekt natuurgebied zijn er nog veel wandelmogelijkheden, stroomafwaarts de Dommel liggen de Malpievennen, ook zeer de moeite.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Judasoor is een eetbare paddenstoel die vaak groeit op de stammen van vlierbomen en is zowat het hele jaar te vinden. De naam komt van een legende dat Judas Iskariot zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De paddenstoel heeft een oorvormige, roodbruine tot olijfbruine kleur en een geleiachtige textuur. Judasoor wordt gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in soepen en sauzen.
Aan het in de voorzomer en zomer bloeiende Kruipertje valt meteen al de platte aar op. Door de overal aanwezige weerhaakjes op die aar blijf je er gemakkelijk aan haken. Het gras wordt een 50 cm hoog en staat vaak tegen muren of struikgewas waar de zon goed op schijnt. Het is een warmte minnende soort. Ook moet de bodem zandig zijn en voortdurend worden bemest, bijvoorbeeld door uitgelaten honden.
De lindeboom is dicht bebladerd en sterk vertakt. Daardoor geeft de boom veel schaduw. De Lindeboom is een erg populaireboom en staat bekend om zijn mooie geurrijke bloemen. De bloemen ruik je al van een afstand. Je kunt de bloemen niet alleen herkennen aan de geur, maar ook aan de mooie witgele kleur Volgens oude legenden brengen de bomen geluk. Als je een beschermer voor je woning zoekt, kan je volgens de overlevering het beste een linde planten…. en daar doe je niet alleen jezelf, maar ook de insecten een plezier mee.
We kwamen samen om 19u00 op de parking van de Goorbossen, gelegen tussen de E3 vijver en de autostrade E34. Deze plas is ontstaan door de behoefte aan zand voor de aanleg van de autostrade en is verder ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied. De Gracht maakt er deel van uit. Enkel het geraas van gehaaste auto’s op de autostrade is storend. Er is een uitgekiend beheer met struikheide, dopheide en zonnedauw. Het speuren naar zwerfvuil werd nogal eens verrassend gestoord door het prachtig natuurdecor. Even nakeuvelen op een zitbank, die inmiddels droog was na de voormiddag regen met een drankje hoort er bij. Gezelligheid troef in dit witgewassen biotoop. Retie heeft nog van die unieke groene plekjes. Bekijk het laatste Buntblad (BB41-3): 10 mooie groene plekjes in Retie (nr.8).
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Iedereen die in deze tijd een wandeling maakt op de hei zal het gemerkt hebben: de veldkrekels zijn er weer. De mannetjes zitten voor hun holletje te zingen. Ze maken het geluid niet met de mond, maar door hun vleugels omhoog te steken en langs elkaar te bewegen. Het luide ‘kri-kri-kri-kri’ is al van honderd meters afstand te horen. Ze zijn heel schuw, dus het is nog best lastig er een te zien te krijgen. Bij verstoring schieten ze razendsnel in hun holletje. Je kunt ze wel gemakkelijk met een grassprietje uit hun schuilplaats plagen. Dan kun je dit prachtige insect even goed bekijken. Laat hem daarna natuurlijk snel weer met rust.
Tjirpende veldkrekel - Fotografie: Karel VERBRUGGEN (Geluid aan)
In onderstaand filmpje kan je zien hoe Groeve Donk is ontstaan, waarom de Witte Nete al meanderend werd omgelegd, en hoe het prachtige natuurgebied zo is ontstaan. Nog later, maar niet meer te zien in het filmpje, werd hier het Buntpad gerealiseerd!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
De dagpauwoog is misschien wel de makkelijkste vlindersoort om te fotograferen. Je vindt ze namelijk overal. De soort is niet kritisch en leeft in allerlei habitats. De larven van deze soort leven op brandnetels en die zijn meestal makkelijk te vinden. Ook dat zorgt ervoor dat je ze tussen april en oktober overal kunt tegenkomen. Juli is een topmaand voor de dagpauwoog.
De boerenzwaluw met zijn rode voorhoofd en kin is een echte boerenlandvogel, een luchtacrobaat van het boerenerf. De nesten worden bij voorkeur gemaakt in boerenschuren, loodsen en dergelijke waar ze in en uit kunnen vliegen. De boerenzwaluw maakt zijn nestjes van klei en leem hoog in de stallen. Het voedsel wordt gezocht in de lucht: het bestaat uit enorme hoeveelheden kleine vliegende insecten die in volle vlucht verzameld worden. Ook komt de boerenzwaluw veel voor in de omgeving van water, waar de zwaluwen rakelings overheen scheren om insecten te verzamelen. En het jong met de grootste bek….wordt ook het eerst bediend! De jonge zwaluwen moeten zich de komende tijd voorbereiden op hun eerste lange vlucht, want de boerenzwaluw overwintert in Afrika.
Duivenkervel - Fumaria officinalis - Common fumitory
Langs akkerranden, bij moestuinen en op andere voedsel- en stikstofrijke plekken bloeit gewone duivenkervel. Niet te missen, met die trossen roze/paarse bloemen. Zulke langwerpige bloemen met zwarte vlek aan de top heten helmbloemen. Gewone duivenkervel is dan ook familie van helmbloemen, zoals de vingerhelmbloem. Bloeitijd : mei tot oktober
Hoe vaak je hem ook hebt gezien, de penseelkever is altijd weer een prachtige verschijning. Het is een fotogeniek dier, poserend op felgekleurde bloemen. Hij eet namelijk bij voorkeur de zachte delen van planten en een hapje margriet of liguster is aan deze kever wel besteed. Met zijn gestreepte dekschilden lijkt de penseelkever op een bij of wesp. In combinatie met de beharing doet hij ook wel wat denken aan een hommel. Maar steken doet hij niet. Het is een zeer vredelievende kever die als vegetariër door het leven gaat. Zijn natuurlijke vijanden worden door deze vorm van mimicry wel op het verkeerde been gezet. De haren hebben overigens ook een andere functie, er blijft namelijk stuifmeel aan kleven. Zo zorgt de penseelkever, net als vlinders en bijen, voor de bestuiving van bloemen.
Waar watermunt zijn naam aan dankt, wordt direct duidelijk als je de plant ziet: hij groeit naast of in het water en verspreidt een sterke pepermuntgeur. De plant heeft lila bloemen die bloeien van juni tot oktober.. Deze worden graag bezocht door honingbijen en hommels. Niet alleen insecten vinden de plant smakelijk. ook mensen weten hem te vinden. Je kunt er thee van maken, en het is een van de voorouders van de plant waar nu pepermunt van wordt gemaakt. Het gebruik van watermunt gaat al lang terug: de oude Egyptenaren en Grieken gaven de doden vaak een bosje watermunt mee in het graf.
Groene schildwants - Palomena prasina – Green shield bug
De hele zomer kom je ze tegen: grote groene wantsen die op de gekste plekken zitten. Dit zijn groene schildwantsen.. Hun vorm lijkt op een wapenschild, vandaar de naam. Groene schildwantsen zijn veel te zien, omdat ze niet bang zijn voor roofdieren en zich dus niet verstoppen. Ze vertrouwen op hun schutkleur en als ze toch bedreigd worden scheiden ze een stinkende geur af waarvoor de meeste wantseneters hun neus ophalen.
Het harig wilgenroosje dat je overal in Nederland en België regelmatig kan zien, herken je al snel tijdens de bloei aan de roze-rode tamelijk grote viertallige bloemen. Ook laat de soort vaak een weelderige groei zien aan slootkanten en oevers. De planten zijn sterk behaard op stengels en bladeren. Vooral de nerven zijn behoorlijk sterk behaard met lange afstaande haren. Bloeitijd: van juni tot september.
Harig wilgenroosje (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Een sterk in het oog springende blauw bloeiende plant van onze fauna-akkers is de korenbloem. Door de tegenstelling tussen het grijzige blad en stengel, door de sterke beharing, en de hemelse kleur blauw spreekt deze plant tot de verbeelding. Korenbloem is een eenjarige plant met een wat hoekige stengel en smalle, lijnvormige bladeren. De onderste zijn wat breder en dragen meestal slipvormige aanhangsels. Stengel en bladeren zijn spinnenwebachtig behaard. Iedere vertakking draagt een bloem met een mooi getekend omwindsel en binnen het hoofdje typische, hemelsblauwe composietenbloemen, waarvan de buitenste sterk naar buiten treden.
Een wikke met meestal maar één en soms twee bloemen in de oksels van de verspreide bladeren is voederwikke. De blauwpaarse bloemen zijn tot 3 cm groot. Voederwikke wordt vooral als voedingsgewas geteeld en is daarom meestal op akkers te vinden. De verspreid staande bladeren hebben zo'n 6 paren deelblaadjes en deze zijn 5 mm breed. De deelblaadjes zijn het breedst boven het midden. Aan het eind van het blad zit een rank waarmee voederwikke zich omhoog kan werken tot maximaal een meter. Voederwikke verwildert, maar kan zich moeilijk handhaven buiten de akkerteelt. Ook deze plant zit gewoonlijk in de mengsels die worden gebruikt voor het inzaaien van fauna-akkers.
De phacelia is een eenjarige plant die vaak wordt gebruikt als groenbemester in tuinen en velden om meerdere redenen.De bloemen van phacelia produceren veel nectar en trekken veel bestuivers aan, zoals bijen en hommels, en bevorderen zo de biodiversiteit. Phacelia kan tot 70 cm hoog worden en heeft een holle stengel met beharing aan de top. De bladeren zijn dubbelgeveerd, en de eindstandige bloemen zijn blauwviolet tot helderblauw gekleurd.Phacelia wordt gebruikt voor groenbemesting en vind je ook dikwijls terug in ingezaaide fauna-akkers.
Een inmiddels tot landbouwgewas gedomesticeerde plantensoort uit de kruisbloemenfamilie is de witte mosterd. De trossen met gele kruisbloemen zijn vrij vlak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bloeit de plant met gele bloemen. Vandaar dat in ons land ook over gele mosterd wordt gesproken. De bijna samengestelde bladeren zijn heldergroen van kleur. De vruchten, het zijn hauwen, hebben een lange snavel. Deze is plat van opzij en lang driehoekig van voren; vandaar dat we dit zwaardvormig noemen. De soort kan vanuit akkerland verwilderen in de omgeving.
Onze voorzitter Roger DAMEN was vorige week te zien in een natuurdocumentaire op ECLIPS-TV. De cineast William VANDONINCK is in Buntkringen niet onbekend. En al is William een amateur-cineast, zijn films mogen professioneel genoemd worden.
In de natuurdocumentaire “Kleine Nete” kwam onze voorzitter uitgebreid aan het woord om uitleg te geven over de rivier die door onze contreien stroomt, de zandwinning van Sibelco, hermeandering van de Witte Nete, het Buntpad en al wat er leeft in deze rivier . Film gemist? Je kan hem ook hier bekijken (Geluid aan) !!
Klik op de "play-knop" om het filmpje (37 min) te bekijken. (Geluid aan) MP4
Een stekelig behaarde plant met een stengel tot een meter hoog, met in de bovenste helft van die stengel veel bloemen die in de knop rozerood kleuren en na het open gaan zuiver blauw, is slangenkruid. De planten vormen eerst een rozet met tot wel 20 cm grote bladeren en pas in een van de volgende jaren een stengel die bezet is met bruine of witte knobbels waar de borstelharen op staan ingeplant. Je vind deze plant vaak ook op ingezaaide fauna-akkers.
Onder de akkeronkruiden is de bolderik erg zeldzaam geworden. Als je de plant in bloei tegenkomt valt hij wel op door zijn mooie tamelijk grote kleurige bloemen. Deze bloemen hebben door de lange kelkslippen die buiten de kroonbladen uitsteken gelijkenis met een ster.
Deze eenjarige plant wordt 20–100 cm hoog, heeft lancetvormige bladeren en is zwak behaard tot viltig. De bolderik bloeit van juni tot juli met alleenstaande, langgesteelde, dieproze tot paarsrode bloemen.
Wandeling "Ronde Put" in Mol-Postel - Zaterdag 21 juli 2024 Gids: Tom HUYSMANS (ANB)
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (geluid aan) MP4 - 9,5 min.
Foutje: Na 3:45 min. zie je twee foto's van adelaarsvaren. De tweede foto (detailfoto) is evenwel een koningsvaren (met dank aan Roger voor de melding)
Hennepnetelgoudhaantje (Gespot tijdens onze wandeling aan de "Ronde Put" op zondag 21 juli 2024)
Het hennepnetelgoudhaantje is een keversoort uit de familie van de bladkevers. Het komt in heel Europa voor op open plekken, zoals braakland, heggen, weiland of bosranden.
Het hennepnetelgoudhaantje wordt ongeveer 5 mm lang. De sterk glanzende dekschilden zijn metaalachtig blauw, groen, rood en violet. De kleur verschilt per kever. Ze hebben een ovale vorm en zijn gedrongen gebouwd. De waardplant is de hennepnetel…. en vandaar ook zijn naam natuurlijk.
Het is bijna niet te geloven : al meer dan 40 jaar maak ik met Den Bunt jaarlijks vele wandelingen…. en toch blijven wij regelmatig nieuwe planten ontdekken die we voorheen nog nooit gezien hadden! Tijdens onze wandeling aan de Ronde Put in Postel hebben wij vorige zondag de witte snavelbies leren kennen.
De witte snavelbies is een overblijvende plant die behoort tot de cypergrassenfamilie. Deze plant komt van nature voor in Eurazië en Noord-Amerika, en groeit voornamelijk in levend hoogveen en op open natte heidegrond. In ons land staat de plant op de rode lijst van planten die algemeen voorkomen, maar sterk afgenomen zijn.
Zondag 11 augustus om 14 uur Samenkomst: Werkschuur, Barrier 15, Bergeijk (NL) Vloeiweidepad "Pelterheggen" (3,5 km) "Hubert Lehaenpad" in Pelt (1,5 km) Telefonisch inschrijven voor 09 augustus: Bellen naar Anny en Charlie SLEGERS ( 014/37.14.58 of 0472/58.49.45) Verplaatsing eigen vervoer (spreek af met andere Bunters)
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens te bekijken (WordDoc)
Honingklaver is een meerjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie. Hij groeit tot anderhalve meter hoog met losbloemige trossen van 4 tot 10 centimeter en hij bloeit van juli tot diep in de herfst. Aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere bestuivers dankzij zijn zoete honinggeur. Hij groeit op ruderale terreinen en in bermen van verkeerswegen in twee kleuren: citroengeel en wit.
We starten vandaag (en de volgende dagen) met een reeks foto's die je meestal kan vinden op ingezaaide fauna-akkers. Vandaag: - bernagie.
Bernagie is een makkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige, 20 tot 60 cm hoge plant, die in tuinen wordt gekweekt als keukenkruid en vandaar uit is verwilderd. Ook wordt ze dikwijls uitgezaaid op fauna-akkers die voor de bijen worden aangelegd. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Zuid-Europa. Je kan haar vinden op zonnige, warme, open plaatsen, liefst met omgewerkte grond, zoals akkers, ruigten, puinhopen en langs wegen. Ze bloeit vanaf juni tot de herfst met prachtig blauwe bloemen.
In graslanden vallen in de zomer de rijkbloemige trossen met paarsblauwe bloemen op van de vogelwikke, een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De bloemtrossen met soms wel dertig bloempjes, hebben een lange steel en de veerdelige bladeren eindigen in een rank, waarmee de planten zich omhoogwerken in de graslandvegetatie. Op het eerste zicht zijn de planten vaak kaal, maar soms kunnen ze zijdeachtig behaard zijn.
"Onze Natuur" (Dit is een herhaling - werd vorig jaar ook al uitgezonden.)
Dit is een reeks natuurdocumentaires over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen... Survival of the fittest, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur
1) Vanaf woensdag 17 juli te zien in zeven wekelijkse afleveringen op woensdag op VRT2-CANVAS rond 20 uur. 2) De aflevering van woensdag 17 juli is voorbij maar kan je gedurende 7 dagen toch nog opnieuw opvragen.
Klik op de "play-knop" om de filmtrailer te bekijken (Geluid aan)
Slaapmutsje - Eschscholzia californica – California poppy
Slaapmutsje is een eenjarig kruid dat zich makkelijk uitzaait. De plant bloeit doorgaans van juni tot september met gele tot oranje papaverachtige bloemen die zich sluiten bij slecht weer. De groene bladeren zijn varenachtig en diep ingesneden. 's Nachts of bij koud of winderig weer sluiten de kroonbladeren, wat de bloem haar Nederlandse naam opleverde.
Meisjesogen is een vaste plant uit de composietenfamilie. De bloemen van de plant zijn geel tot oranje. De plant kan tot 70 centimeter hoog worden. De bloeitijd is van juni tot september.... en zoals je kan zien op de foto's is deze bloem dikwijls te vinden op fauna-akkers.
Op vrijdag 5 juli werden een aantal nieuwe initiatieven aan de Sibelco zandgroeve Donk (aan de Gravenstraat) plechtig ingehuldigd. Dat gebeurde in de aanwezigheid van Gouverneur Cathy Berx, provinciale gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson, Inge Neven (CEO van VITO), Wim Claessens (commercieel directeur Sibelco) en burgemeester van Dessel Kris Van Dijck.
Door de installatie van een stuw bij de overloop van Donk naar de Witte Nete is het nu mogelijk om water dat voortdurend uit de groeve Donk wegstroomt, te bufferen om in te zetten tijdens droge periodes. Deze stuw kadert in de demoruimte KlimaatPlassen binnen het Blue Deal project Vlaanderen WaterProof.
Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen voortaan via een nieuw aangelegde route en een extra wandelknooppunt (57) met uitkijkheuvel genieten van de natuur rond Donk. Langs de groeve loopt ook een aparte mountainbikeroute die fietsers en wandelaars van elkaar scheidt.
De heraanleg van de west- en noordkant van Donk versterkt ook de lokale biodiversiteit. De bermen werden beplant met gaspeldoorn, een driesterrenrestaurant voor bijen en vlinders die er nectar vinden.
Klik op de "play-knop" om fotoverslag te bekijken (Geluid aan) MP4
De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die wel 3 m hoog kan worden. De bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen een lekkernij voor vogels. De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand.
Nieuwe inrichting voor Groeve Donk biedt recreatie, natuurversterking en waterbuffering
De nog actieve Sibelco-zandgroeve Donk (aan de Gravenstraat tegenover Tabloo) onderging een grondige metamorfose.
Door de bouw van een regelbare stuw wordt de groeve een KlimaatPlas waar water gebufferd kan worden voor droge periodes. Ook werd er een uitkijkheuvel en een nieuw wandelpad aangelegd. De nieuwe beplanting met gaspeldoorn versterkt ook de natuurontwikkeling en de biodiversiteit door het aantrekken van wilde bestuivers.
Groeve Donk van Sibelco (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Klik op onderstaande afbeelding om nog meer info over de nieuwe inrichting te lezen (WordDoc)
Witte maar vaak ook paars geaderde bloemen, met 4 kroonblaadjes en rechtopstaande kelkblaadjes, in een tros. Stengel rechtop en vertakt, tot 80 cm hoog. Bladeren liervormig veerdelig met grote eindlob, behaard.
Wat weet U van Tom HUYSMANS (Agentschap voor Natuur en Bos) ?
Antwoord van “Copilot” – AI (Artificiële Intelligentie)
Tom Huysmans is een boswachter die actief is bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hij is betrokken bij de bescherming en het beheer van natuurgebieden in België. Eén van de gebieden waar hij zich mee bezighoudt, is De Ronde Put in Postel en de Watering in Retie.. Dit zijn twee waardevolle natuurgebieden met open water, rietland, moeras, heide, naaldbos en hooilanden. De Ronde Put is een gebied met Europese topnatuur waar wandelaars tot rust kunnen komen en van de natuur kunnen genieten. Je kunt er ook vogels spotten in twee vogelkijkhutten. De Watering is een rustgebied voor de natuur en niet toegankelijk voor publiek. Het gebied trekt veel watervogels, kikkers en libellen aan. Overigens hebben veel boswachters, waaronder Tom HUYSMANS, een Instagram-pagina waarop ze mooie beelden van hun werk en natuurgebieden delen.
Tom HUYSMANS - Onze gids aan de "Ronde Put" op zondag 21 juli 2024 (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Luzerne is een vaste plant die afhankelijk van de variëteit en het klimaat vijf tot twaalf jaar oud kan worden. Met een hoogte tot 1 meter en trosjes kleine paarse bloemen lijkt de plant op klaver. De plant beschikt over een diep en krachtig ontwikkeld wortelsysteem dat zich tot 4,5 meter kan uitstrekken. Luzerne is inheems in Europa en wordt verbouwd als veevoer. De bloemen zijn violet, blauw, soms wit of roze, en kort gesteeld. Je vind luzerne dikwijls ook terug in ingezaaide fauna-akkers.
Foto's van Mando, het kleinste Deense waddeneiland. Het beslaat slechts 8 km2 en er wonen slechts enkele tientallen mensen. De molen is van 1832. Het omdijkte eiland is bereikbaar via 2 wegen maar die bij hoogwater niet bereikbaar zijn. Aan de westzijde bevindt zich een duinenrij, de rest van de zeewering bestaat uit een dijk.
Mimi en Rik
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
De grote klaproos is een eenjarige bloem en de meest bekende van de soort. Deze wordt gekenmerkt door de felle rode kleur en bladeren die elkaar overlappen. Deze soort vind je vaak langs wegbermen of bouwterreinen en dikwijls ook in grote aantallen. De grote klaproos staat ook symbool voor herdenking van de Eerste Wereldoorlog omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen! Zie ook het gedicht van Roger DAMEN (foto 6). De bloeitijd loopt van juni tot augustus en ze bereikt een hoogte tot 70 cm.
Steeds vaker, bijvoorbeeld in bermen van wegen, zie je in de zomer en het najaar de opvallend donker roze tot paarslila gekleurde bloemen van kaasjeskruid, ook wel malva genoemd. De lijnvormige tekening met donkere strepen is ook kenmerkend. De vrij grote bloemen zijn soms roze, soms donkerpaars van kleur. De plant wordt 1 tot 1,5 meter groot, bloeit tot in september, en is zeer geliefd bij bijen en vlinders. De soort is meestal spontaan verwilderd vanuit tuinen en wordt ook dikwijls gebruikt in bloemenmengsels voor fauna-akkers.
Wandelpad met uitkijkheuvel geopend aan Sibelcogroeve Donk
Zandontginningsbedrijf Sibelco heeft (een deel van) de groeve Donk in Dessel opengesteld voor het publiek. Natuurliefhebbers kunnen er voortaan gaan wandelen en genieten van het uitzicht op een speciaal aangelegd uitkijkpunt. Daarnaast is er ook een kantelstuw gebouwd die ervoor moet zorgen dat er grote hoeveelheden water gebufferd kunnen worden. Groeve Donk is gelegen vlakbij het Buntpad, aan de andere kant van de Witte Nete.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenartikel (Het Nieuwsblad) te lezen. Alle foto's: Karel VERBRUGGEN
Soms vind je in niet al te sterk bemeste akkers de opvallende gele bloemen van de ganzenbloem. Deze composiet is een echt akkeronkruid dat vroeger heel algemeen was. Nu vind je de soort minder vaak, maar altijd op open, zandige en voedselrijke plaatsen zoals sommige akkers, maar ook bermen of ruderale plaatsen waar de bodem geschikt is en de zon vrij kan instralen. De rechtopstaande planten worden tot kniehoog en de bloemen zijn zo’n 3,5 cm in doorsnee. In heel wat fauna-akkers vind je ook veelkleurige soorten.
Esparcette - Onobrychis viciifolia – Common sainfoin
De esparcette is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie. Een bloeiende esparcette lijkt veel op de lupine. De plant komt in ons land zowel gekweekt als verwilderd voor. De esparcette wordt gekweekt om gebruikt te worden als veevoer en groenbemester.
De bloem heeft een doorsnede van 1 tot 1,2 cm en heeft een donkerroze bloemkroon. De bloemen vormen een gerekte kegelvormige tros, die van mei tot september in bloei staat. Het blad is oneven geveerd. Je vind de esparcette ook regelmatig op ingezaaide fauna-akkers.
Bonte leeuwenbek, ook wel bekend als het Marokkaanse vlasleeuwenbekje, is een eenjarige bloem die oorspronkelijk uit Marokko komt. Het is een sierplant met lange, spoorvormige bloemen die lijken op kleine leeuwenbekjes. De plant groeit rechtop en kan tot 50 cm hoog worden. De bloei begint vroeg in juni en juli, en loopt langzaam af in augustus. Mooi tuinplantje dat je ook wel eens terugvind in zaadmengsels voor fauna-akkers.
Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie die geteeld wordt voor zijn zaden, waar vroeger boekweitmeel van gemaakt werd. Het is een eenjarige plant met een holle rechtopstaande, zich meermalen vertakkende, rode stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig en bevinden zich verspreid op de knopen. De bloei begint al in een jong stadium, soms al na zes weken, en gaat dan vijfentwintig tot dertig dagen door. De bloemen zijn in langstelige pluimen gegroepeerd, wit tot roze van kleur, en bevatten veel nectar. Op arme gronden bereikt boekweit een hoogte van 50 cm. Voordat de bloei ten einde is zijn er al rijpe vruchten. Deze werden vroeger, zoals reeds gezegd, vermalen tot meel maar boekweit wordt thans meer ingezaaid als nectarplant voor bijen en andere insecten…. en in het najaar zijn er heel wat vogels die ook de zaadjes eten.
Marleen VAN WOLPUTTE stuurde mooie foto's van haar tuin, die deels is ingezaaid met een mengsel dat veelal wordt gebruikt voor fauna-akkers. Dit bracht mij ook op het idee om de volgende dagen/weken dit soort bloemenmengsels aan U te tonen, telkenmale met een woordje uitleg.
Klik op de "play-knop" om het korte filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
GETEST. Swarovski AX Visio 10x32: is deze intelligente verrekijker meer dan een duur gadget?
(Uit: Het Nieuwsblad - Donderdag 20 juni 2024)
Verrekijkers van het merk Swarovski zijn vrij goed bekend bij vogelaars en natuurliefhebbers. Zopas hebben zij nog een nieuw model op de markt gebracht waarmee je nog veel meer kan dan "verrekijken". Het toestel kan ook foto's maken en filmen.... die je daarna meteen ook kan doorsturen naar vrienden. Verder identificeerd het toestel ook de namen van de vogels en zoogdieren die je kan spotten (wat je nu ook al doet met ObsIdentify bv). Kortom.... een prachtig toestel, maar helaas ook vrij duur.
Klik op onderstaande afbeelding om het krantenartikel te lezen
EK - VOETBAL "FRANKRIJK-BELGIË" - Maandag 1 juli 2024
Beste Bunters,
Ondanks de eerste zeer tegenvallende resultaten van onze Rode Duivels tijdens de afgelopen wedstrijden, blijven wij niet bij de pakken zitten en schakelen we als supportersteam een niveau hoger 😉.
Concreet: we kijken op maandag 1 juli opnieuw samen naar de match op groot scherm, maar gelet op de goeie weersvoor- spellingen koppelen we dit aan hot-dogs en een zomerbar voor onze bewoners, medewerkers, families en vrijwilligers.
Wees van harte welkom vanaf 17u00 in de polyvalente zaal en tuin.
Enkele meters verwijderd van mijn livingraam lag zij daar, een vrouwelijke merel uitgestrekt op het gras. Als eerste gedachte: ‘oei, dat ziet er niet goed uit’. Platliggend op het gras, de vleugels gespreid, de kop wat schuin gericht. De vogel verandert soms zijn krampachtige houding. Na een tijdje krabbelt ze recht, komen de veren weer mooi aangesloten als een beschermende jas te liggen, en vliegt ze gezwind weg. 12 minuten later eenzelfde gedrag, een 20 tal centimeter verwijderd van de vorige plek. Het is nu wel heel duidelijk, de merel is springlevend en houdt van zonnen.
Op 7 juni 2024 was er eindelijk zon na een lange tijd regen, in de namiddag te 13u39. Om volledig te kunnen genieten van de invallende zonnestralen werden zowel dekveren, slagpennen en staartpennen gespreid. Als ik de literatuur er even op na pluis, dan blijken meerdere vogelsoorten te zonnen. De voorkeur voor felle zon en de vrijwillige blootstelling aan oververhitting suggereren dat aan het zonnen voordelen moeten kleven, zoals bijvoorbeeld controle van parasieten (zoals veerluizen, die niet tegen zonnestralen zouden kunnen), aanmaak van vitamine D en regulatie van andere vitamines, veeronderhoud (spanning uit slagpennen halen, gunstig voor groeiende veren en thermoregulatie (volgens een artikel uit ‘het Vogeljaar’ 1968).
Ook bij kippen en huismussen heb ik dat gedrag al opgemerkt. Zij doen er zelfs nog een schepje bovenop. Meer bepaald een schepje rul zand. Als los gescharreld zand een tijd in de volle zon ligt, kunnen kippen en huismussen een stofbad nemen. Scharrelend met de poten en wapperend met de vleugels in een kuiltje vliegt de ‘stoeber’ in het rond tussen de opgezette veren. Parasieten bij kippen kunnen veel jeuk veroorzaken, afhankelijk van het ongedierte. Een zonovergoten stofbad is een wellnessbehandeling om ongewenste beestjes kwijt te raken.
….. en automatisch strand ik bij de gedachte, wie/wat was er eerst …. de kip of het ei…… de zonnende kip of de in de zon wentelende mens? Met enige nuance, stoeber past niet in het plaatje van de met sun milk besmeerde lichamen, op weg naar perkament.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (MP4)
De eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. De hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef. In de Europese volkscultuur is het paard vaak afgebeeld met een lange hoorn. Van nature ontwikkelt een narwal een tand die als eenhoorn kan doorgaan.
In het kasteel van Cormatin in de Bourgogne/Frankrijk, een parel uit de renaissance met rijke decors, heeft de markies van Huxelles een geheime kamer laten bouwen. Bijzondere genodigden mochten hier een kijkje nemen naar de verworven curiosa. Twee tanden van de narwal vormen hier een kader van een bijzondere verzameling waarbij dieren vaak het slachtoffer werden.
En ’s avonds, op 20 juni 2024 wordt met de ‘bezemwagen’ de fietstocht van 22 juni nog eens verkend. In de buurt van Theehuisje de Wouwershoeve spotten we een reebok. Kliek,kliek… Een eenhoorn wordt vastgelegd. Ditmaal een levende trofée met wat gefoeter, een reebok heeft een gewei. Hier uitzonderlijk met één stang.
Fietstocht - Zaterdag 22 juni 2024 Fotografie: Roger DAMEN
Prima georganiseerd Nancy en Jef, met zelfs de bestelling van zonnig weer zonder gedruppel. Telkens weer de verbazing van ongekende hoekjes. Herinneringen aan de ‘week van het bos’ te Ravels, toen we ook telkens een activiteit hadden bij Vic in den hof. De nostalgie die daar hangt is nog steeds om van te snoepen. En dat deden we ook van de soep met balletjes en een mini stokbrood. Ferm geregeld Guy.
Ook een extra dank aan de ‘wegenwacht’, veiligheid boven alles. Heb ook eens goed gespeurd naar de fiets zonder elektrische ondersteuning, die zijn zeldzaam.
Voor mij was de kapel van Rhoode onbekend. Een parel in het groen met ongekende verhalen ….. en vele schone broeken gezien in Schoonbroek, trouwens niet alleen de broeken: ook schone mensen, vooral van binnen!
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Tijdens onze fietstocht van afgelopen zaterdag hebben we ondermeer de Kapel van Rhoode kunnen bezoeken. Jef ADRIAENSEN gaf heel wat uitleg.... en wie dat wil kan deze uitleg nog eens nalezen.
Hieronder kan je de tekst van Jef nog eens nalezen. Kapel van Rhoode (Foto: Roger DAMEN)
De kievit…. een weidevogel die zijn eigen naam roept !
Je herkent hem meteen aan zijn stoere kuif! Kieviten zijn echte weidevogels. Ze leven op weilanden en broeden daar ook. Het broedseizoen van de kievit loopt van half maart tot in juli. In deze periode kun je veel kieviten zien en.... ondertussen ook de jongen. De kievit heeft korte pootjes. Je kunt ‘m herkennen aan de lange kuif en zijn zwart-witte verenpak. Een vrouwtjeskieviet kun je herkennen aan de kortere kuif en een witte kop. Als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Kieviten hebben hun naam te danken aan het schelle [“Kiewiet, kiewiet”] geluid dat ze maken. Ze roepen dus hun eigen naam.
Vanaf de maand mei kun je weer vuurjuffers fotograferen. Ze vliegen dan weer overal langs plassen, sloten en vijvers. Deze extra fotogenieke juffer herken je vrij makkelijk aan de felrode kleur. Bovendien is het een flinke juffer, tot 36 millimeter, dus die zie je niet snel over het hoofd….. en zeker niet als ze aan het paren zijn.
EK - VOETBAL "BELGIË - OEKRAÏNE" - WOENSDAG 26 JUNI 2024
Beste Bunters,
Ondanks de eerste zeer tegenvallende resultaten van onze Rode Duivels afgelopen maandag, blijven wij niet bij de pakken zitten en schakelen we als supportersteam een niveau hoger 😉.
Concreet: we kijken woensdag 26/6 opnieuw samen naar de match op groot scherm, maar gelet op de goeie weersvoor- spellingen koppelen we dit aan hot-dogs en een zomerbar voor onze bewoners, medewerkers, families en vrijwilligers.
Wees van harte welkom vanaf 17u00 in de polyvalente zaal en tuin.
In veengebieden en op vochtige heide (vooral in de Kempen) bloeien nu struiken met talloze goudbruin glanzende katjes: de gagel. Hij vormt dikwijls grote struwelen. De sterke aromatische geur wordt meestal als aangenaam ervaren. Sommige planten zijn niet goudgeel, maar donkerrood. Dat zijn de vrouwelijke planten met rode stampers.
Enkele decennia geleden werd de bonte vliegenvanger zelden gezien in ons land. Tegenwoordig is hij algemener na een sterke opmars vanuit Centraal Europa. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten of in boomholtes. Vanaf een zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht maar ook kruipende insecten behoren tot het voedselpakket.
De keel en buik van het mannetje zijn helder wit van kleur evenals de witte vleugelvlek en een kleine dubbele witte vlek boven de snavel. De rest van het verenkleed is vrij donker bruingrijs. De vrouwtjes zijn erg gelijkend maar wat lichter bruin van kleur.
Zandoogjes zijn veel voorkomende dagvlinders in ons land (bloemrijke hooilanden maar ook tuinen). De meest voorkomende soorten zijn: bont zandoogje, bruin zandoogje en oranje zandoogje. Het bonte zandoogje is niet zo moeilijk te herkennen, en verwarring met andere soorten zal niet gauw gebeuren. Maar het bruine en het oranje zandoogje lijken wel erg veel op elkaar. Hier kan je het verschil best merken aan het zwart-bruine oog aan de vleugeltoppen. Het bruine zandoogje heeft hierin één wit vlekje... en het oranje zandoogje twee. (maar ook dit laatste verschilpunt is niet altijd 100 % zeker)
Moerasvergeet-mij-nietje - Myosotis scorpioides – Water forget-me-not
Moerasvergeet-mij-nietje is een laagblijvend, bladverliezend moerasplantje met elegante, helderblauwe bloempjes met een geel centrum en kleine, lancetvormige, glanzende, groene bladeren aan ruwbehaarde, kantige stengels. De bloeiperiode strekt zich uit van mei tot augustus. Moerasvergeet-mij-nietje houdt van een standplaats in volle zon en verkiest een vochtige tot natte bodem en groeit soms zelfs met de voeten in ondiep water.
Moerasvergeet-mij-nietje (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Uit onderzoek is gebleken dat de laatste tien jaar het aantal mensen dat gebeten is door teken, met 30 % is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen en daarom blijft een tekencheck dan ook extra belangrijk.
Teken (larve, nimf en volwassen teek) voeden zich met het bloed van zoogdieren (ook mensen), vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Daarbij kunnen ze de ziekte van lyme overbrengen. Naar schatting is 1 op 5 teken drager van de ziekte. Let dus goed op na een wandeling en controleer Uzelf op tekenbeten !!
De fitis en de tjiftjaf zijn tweelingsoorten, wat betekent dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Toch zijn er subtiele verschillen: de fitis heeft lichtbruin gekleurde poten, terwijl die van de tjiftjaf bijna zwart zijn. De vleugels van de tjiftjaf zijn korter dan die van de fitis. Dat is natuurlijk zo….. maar dan moeten ze wel vlak naast mekaar zitten om die verschillen te kunnen zien. Gelukkig is de zang nog het meest betrouwbare onderscheid: de fitis heeft een muzikaal aflopend riedeltje terwijl de tjiftjaf herhaaldelijk zijn eigen naam roept!
Graag willen we nog eens herinneren aan deze fietstocht. Je kan nog steeds inschrijven.... maar het is vandaag zondag de laatste dag!
Vertrek: 09:45 uur - Kerk Schoonbroek Middagpauze: - soep met broodje (5 euro) Inschrijven kan tot en met zondag 16 juni Bellen naar Anny en Charlie (na 17 uur) 014/37.14.58 of 0472/58.49.45
Klik op onderstaande link om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Deze gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder vliegt in ons land voornamelijk van april tot half juni. Het mannetje heeft een grote oranje vlek aan de vleugeltip van de voorvleugel, terwijl het vrouwtje deze oranje vlek mist. De onderkant van de vleugels is geschakeerd geelgroen van kleur. De rupsen van het oranjetipje voeden zich met planten zoals pinksterbloem, look-zonder-look, scheefkelk en andere kruisbloemigen. Dus als je in het voorjaar een vlinder met een oranje vleugeltip ziet, is de kans groot dat je een oranjetipje hebt gespot!
Een weide vol met deze vrolijke gele bloemen is een lust voor het oog. De bloem van de boterbloem heeft vijf gele kroonblaadjes die zó mooi glanzen dat ze wel van plastic lijken. Maar nee, deze vrolijke bijenvriend is een échte plant. De naam boterbloem slaat op het historische gebruiksdoel van de botergele bloemen. De bloemen werden vroeger gebruikt om de boter een mooie gelige kleur te geven. Echter, voor de wildplukkers onder ons, toch een belangrijke waarschuwing: de boterbloem is niet eetbaar.
De dagkoekoeksbloem is een plant uit de familie van de anjers en de naam verwijst naar het feit dat de bloemen overdag openstaan. De plant kan 30 tot 80 cm meter hoog worden en van mei tot september draagt hij roze bloemen met vijf diep ingesneden kroonbladeren aan de top. Je kan de bloemen vinden in de rand van struwelen of struikgewas, in lichte bossen en langs sloot- en waterkanten. De bodem moet redelijk voedselrijk en behoorlijk vochtig zijn.
Roger DAMEN stuurde weer enkele nachtelijke filmfragmenten die genomen werden met een automatische wildcamera aan zijn voederbak in de Ardennen. Het gaat hier om een das en een wasbeer die zich snel uit de voeten maakt als ook de vos een hapje wil mee komen eten!
Onverstoorbaar zitten knobbelzwanen al een tijd op het nest. Het duurt bij deze grote vogels lang om de eieren uit te broeden, maar liefst 36 dagen. De vrouw zit op het nest en de man zorgt voor de verdediging, al sissend en met opgeheven vleugels. Knobbelzwanen hebben meestal vijf tot zeven eieren. Het duurt nu niet lang meer voor ze uitkomen.
Zowat 8 jaar geleden werd er in het Prinsenpark een nestpaal geplaatst voor de ooievaar. Die werd vele jaren niet gebruikt…. maar daar kwam dit jaar verandering in. Begin mei bouwde een koppel er voor het eerst zijn nest en deze maand worden er jongen verwacht. Roger DAMEN maakte er enkele foto’s van en op meerdere foto’s is het ringnummer (1959) te zien. Op die manier kom je te weten vanwaar deze dieren afkomstig zijn…. maar ik weet alleen niet waar ik deze info kan vinden. Als jij dit wel weet dan hoor ik het graag!
Ooievaar in Prinsenpark (Alle foto's: Roger DAMEN)
De ree is één van de kleinste hertachtigen in Europa. Enkel het mannetje, de reebok, heeft een eenvoudig gewei. Dit begint te groeien zodra hij een jaar oud is en wordt vervolgens tot 25 cm lang. Elk jaar in oktober of november valt het gewei uit maar na een week begint het zich opnieuw te vormen
De ree heeft een zandgele tot roodbruine vacht in de zomer die in de herfst langer wordt en verkleurt tot grijsbruin. Een mannetje ree heet bok, een vrouwtje geit, een jong een kalf en een groep een sprong.
Roger DAMEN kon in het Prinsenpark te Retie een reebok spotten en maakte enkele mooie opnamen.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (MP4)
De vos is een hondachtige van middelgroot formaat. Met zijn dikke pluimstaart en zijn vossenstreken speelt hij de hoofdrol in heel wat verhalen. De laatste jaren doet de vos het steeds beter in Vlaanderen: hij heeft zich aangepast aan het samenleven met de mens. Vossen leven zelfs in het hartje van de stad. Bijgaande speelse jonge vossen werden door Roger DAMEN gespot in het Prinsenpark te Retie.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (MP4)
Groenlingen doen hun naam eer aan: ze laten zich herkennen aan allerlei tinten groen in hun verenkleed. De groenling is oorspronkelijk een bewoner van bosranden en halfopen zoomvegetatie. Nu dat natuurlijke habitat zeldzaam is, bewoont de groenling vooral cultuurlandschappen: als er maar genoeg dichte struiken zijn. Groenlingen eten zaden. In hun stevige snavel trillen ze daarvan al ronddraaiend de vrucht uit de schil om te worden opgegeten.
Ik heb nog eens aandachtig de beelden van de rotsflank in Moha bekeken. De slechtvalken die we daar konden spotten hebben een bruin voorkomen, wat duidt op jonge vogels. Bij een adult exemplaar is de borst o.a. meer witzwart gekleurd. Op de filmbeelden is duidelijk te zien dat ze al zelfstandig kunnen eten. Drie jongen zitten bij elkaar. Dus een broedsucces is bewezen.
De Falco peregrinus kan in stortduik een snelheid halen van 390 km/h. Het is de snelste vogel op aarde. Gewicht vrouwtje is 0,7 – 1,5kg en mannetje 0,33 – 1kg. Het gebruik als jachtvogel was lang een grote bedreiging van in het wild broedende vogels. De jongen werden geroofd en opgeleid tot jachtvogel. Kunstmatige nestkasten werden aanvaard als broedplaats, opgehangen in torens en kerken, waardoor de stad ook als biotoop is aangewezen. Een prima zaak voor de indijking van verwilderde duiven.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten. (MP4)
De teunisbloempijlstaart, een nachtvlinder, laat zich zelden zien, maar de rups valt op en is te zien van juni tot september. Het is een van de weinige insecten die Europese bescherming genieten. De nachtvlinder met de mooie groene tekening krijg je zelden te zien. De rups daarentegen, die kan uitgroeien tot wel zes centimeter, valt op. Anders dan andere pijlstaarten heeft de rups van de teunisbloempijlstaart geen stekel op het einde van haar lijfje, maar een bleekgele, vaak zwartomrande vlek. Waardplanten van de rups zijn naast teunisbloem (vandaar ook de naam) het wilgenroosje en kattenstaart.
Rups van de vrij zeldzame teunisbloempijlstaart (de foto's zijn genomen in2018) Foto's: Marleen VAN WOLPUTTE
Boommarters jagen tussen de bomen, maar vaker nog speuren ze naar muizen op de grond. Daarbij belanden ze nogal eens op een weg. Hun uitgebreide territorium wordt vaak ook door wegen doorsneden. En jonge dieren die op zoek moeten naar een eigen leefgebied, passeren daarbij eveneens de nodige wegen. Al die bewegingen zorgen ervoor dat boommarters regelmatig worden doodgereden.
Boommarter (verkeersslachtoffer) Foto's: Roger DAMEN
De pootafdrukken van een das zijn door een leek gemakkelijk te verwisselen met die van een hond of vos. Helaas heeft dit kleinigheidje voor de das desastreuze gevolgen. Sinds tijden wordt hij ten onrechte beschuldigd van de schade veroorzaakt door honden en vossen. De pootafdrukken die gevonden werden waren vrij groot en aangezien de das het grootste landroofdier van ons land is, en dan ook nog eens een marterachtige, moest hij het wel gedaan hebben. Massaal zijn er dassen vermoord omdat honden schapen hadden doodgebeten of vossen aan het pluimvee hadden gezeten.
Daguitstap Kasteel van Hex – Natuurpark Burdinale Mehaigne
Zaterdag 01 juni 2024
Graag willen we alle deelnemers van de daguitstap van morgen, zaterdag, nog even herinneren dat laarzen nodig zijn (zie bericht van gisteren). En voor zover als nodig vind je hierbij ook nog het weerbericht voor morgen.
Daguitstap Kasteel van Hex – Natuurpark Burdinale Mehaigne
Zaterdag 01 juni 2024
Na ons bezoek aan de kasteeltuinen van Hex trekken we zuidwaarts naar het natuurpark Burdinale Mehaigne. Naast het riviertje de Mehaigne situeert zich in Braives “le village de saule”, het dorp van de wilg. Wilgen groeien in vochtige bodem. Als je de gevlochten constructies van wilgentenen wil ontdekken zijn laarzen aangewezen. De paadjes liggen er plaatselijk erg zompig met plassenvorming. Het volgende bezoek in de namiddag, de kasteelruïnes van Moha kan je aan met wandelschoenen. De kasteeltuin van Hex in de voormiddag is gereserveerd als groep, dus we gaan gezamenlijk in en uit. En ….. laat je niet verrassen door een plaatselijke bui!
Zijn uitheemse boomsoorten de toekomst van onze bossen?
Krant “De Standaard” (Maandag 27 mei 2024)
Buntlid Marc Meeus stuurde ons een link naar onderstaand krantenartikel. “Bosgroep Zuiderkempen” en het “Agentschap voor Natuur en Bos” zijn bezig met een experiment om te weten te komen of uitheemse boomsoorten al dan niet nog moeten bestreden worden.
Om het volledige artikel te lezen: - klik op onderstaande link:
De Brandgans is een kleine, vrij compacte gans met een wit gezicht, een dikke, korte, zwarte hals, zwarte borst en een kleine snavel. De bovendelen zijn lichtgrijs met zwart-witte banden. De flanken zijn vuilwit. In vlucht is het scherpe contrast tussen de zwarte borst en de lichte buik duidelijk zichtbaar. Net zoals alle andere soorten van het geslacht Branta zijn de snavel en de poten zwart. Groepen vliegen vaak in een onregelmatige, U-vormige lijn.
Brandganzen broeden tegenwoordig ook al bij ons. Ontsnapte vogels uit parken, verwilderde kooibeesten of verzwakte achterblijvers die niet mee kunnen met de trek: het zal wel een mix zijn van diverse redenen. Dat maakt dat er tegenwoordig in Nederland, maar ook bij ons, zelfs in de zomer brandganzen te zien zijn. En in de winter komen daar veel trekvogels bij die hier komen overwinteren.
Brandganzen langsheen het Buntpad (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
Vuurjuffer - Pyrrhosoma nymphula – Large red damselfly
Heb je de afgelopen tijd rode juffers zien vliegen? Dat kan heel goed! De vuurjuffer, een felrode juffer, is de juffer die het eerst uitsluipt van alle juffers. Het is gelijk een soort die goed te herkennen is aan de rode kleur, want zoveel rode juffers zijn er niet. Daarbij is het ook nog eens een heel algemene soort. Kijk dus eens goed om je heen bij vennetjes en andere soorten stilstaand water. Grote kans dat je vuurjuffers ziet vliegen of ziet rusten op planten langs de waterkant.
Vierdaagse “Westhoek en Heuvelland” 6 tem 9 september 2024
Tijdens het weekend van 18/19 mei ging Roger nog eens op verkenning om onze 4-daagse voor te bereiden. Hij stuurde een hele reeks foto’s over de garnalenvissers aan de kust, hij bracht een bezoek aan de kerktoren van Lampernisse, en ging wandelen in Natuurreservaat “De Blankaart”.
Door de annulatie van twee ingeschreven deelnemers zijn er plots opnieuw twee vrije plaatsen bijgekomen. Mocht je na het bekijken van zijn filmpje toch nog meewillen….. dan kan je nu nog steeds inschrijven!! Neem dan zo vlug mogelijk telefonisch contact op met Anny en/of Charlie:
014 / 37 14 58 of 0472 58 49 45 (na 17 uur)
Klik op de “play-knop” om het filmpje van Roger te bekijken (Geluid aan) MP4
De brem is een struikvormende plant uit de vlinderbloemenfamilie en kan een hoogte van 2 meter bereiken. Brem komt veel voor op zandgrond, heidevelden, duinen en langs spoordijken. De goudgele bloemen vormen losse trossen en hebben een lengte van ongeveer 2 cm. Brem bloeit in mei en juni.
De bloeitijd is van april tot juni. De favoriete standplaats van deze plant is op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen, langs bospaden en beken, liefst enigszins in de schaduw, dus vaak aan de zoom van parken en bossen en in heggen. Deze plant is gemakkelijk te herkennen aan de witte bloemen, het blad en de geur. Na het wrijven van een blad komt er een geur vrij die door de meeste mensen als knoflook wordt aangeduid….. en vandaar ook de naam natuurlijk. Ecologisch gezien is de plant een waardplant voor de rups van het oranjetipje en het klein geaderd witje.
Op nectar en stuifmeel in bloesem en andere bloeiende planten komen allerlei insecten af, maar honingbijen vormen vaak de hoofdmoot. Toch is niet elke bij ook echt een bij want bijvliegen zijn zweefvliegen die – de naam zegt het al – veel op bijen lijken. De kegelbijvlieg is een soort die al vroeg in het jaar vliegt en nu veel te zien is. Ze komen in het hele land voor, ook veel in tuinen. Als ze even stilzitten op een bloem kan je ze goed bekijken. Het borststuk en achterlijf zijn donker en vrij behaard, op het achterlijf zitten bovenaan twee gele vlekken. Hun unieke kenmerk: gele voor- en middentarsen oftewel ‘gele tenen’. Maar om dat zien moet je wel een hele scherpe blik hebben!
Graag willen we nog eens herinneren aan de daguitstap naar Limburg op 01/06/2024. Alle praktische gegevens vind je hieronder. Inschrijven kan nog tot en met zaterdag 25 mei.... maar doe het vandaag nog !!
Voorbije donderdag hebben we (Paul, Charlie, ik) onze daguitstap van 1 juni verkend. De brief ter aankondiging heeft U ondertussen ook al ontvangen. Moha met zijn rotspartijen met opmerkelijke flora en slechtvalken imponeren. Zowel de kasteeltuin van Hex als het natuurpark van de valleien van de Burdinalle en Mehaigne zullen bekoren.
Roger DAMEN.
Programma:
8:30 uur : - Vertrek op de Markt (kerk) van Dessel-Centrum 10:00 uur: - Bezoek aan de kasteeltuinen van Hex + middaghapje (zelf kiezen en betalen) 14:00 uur: - Wandelen in Natuurpark Burdinalle en Mehaigne .....en daarna: avondeten. Kostprijs: 53,00 euro Inschrijven kan tot en met Zaterdag 25 mei. Bellen naar Anny en Charlie SLEGERS (014/37.14.58 of 0472/58.49.45) na 17 uur
Klik op de "play-knop" om filmpje van Roger te bekijken (Geluid aan) MP4 Correctie: zeestreepvaren = schubvaren (Roger)
De pinksterbloem bloeit van april tot juni. De oevers van rivieren en beken kleuren vooral nu roze van de vele pinksterbloemen. Want hoewel de naam anders doet vermoeden, bloeien zij juist vroeg in het voorjaar rond Pasen en nauwelijks rond de pinksterdagen. In ons land is de soort zeer algemeen, al is ze wel sterk in aantal achteruitgegaan. Vroeger kleurde ze vele weilanden geheel roze op het hoogtepunt van haar bloei. Tegenwoordig is ze door de intensivering van de landbouw meestal beperkt tot de slootkanten.
Nog nooit gezien..... en nog nooit van gehoord !! Terwijl hij in zijn tuin aan het werken was spotte Jef ADRIAENSEN een prachtig insect en maakte onderstaande beelden. Verder is er weinig te vinden van dit beestje behalve dan dat het een tweevleugelig insect is uit de familie van de langpootmuggen.... en dat is duidelijk te zien!
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (MP4)
Zopas (15 mei) was op RTV nieuws de melding dat het vrouwtje ooievaar gesneuveld is te Oosterlo . Op 14 april was het koppel samen op het nest te bespeuren. In de nabijheid drie zangposten van de nachtegaal. Een fladderend landkaartje om dit mooie gebeuren nog wat op te fleuren. Hoe mooi kan de natuur zijn! Met de hoop dat het mannetje ooievaar genoeg voedsel kan aanreiken en de kracht heeft om drie jongen alleen groot te brengen!
De nestpaal van het prinsenpark te Retie heeft ook belangstelling gekregen van ooievaars. Op 10 mei, met de ochtendnevel nog in de lucht, werd één ooievaar zittend op het nest waargenomen (8u28). 10 minuten later stond deze rechtop. Een uur later was er geen ooievaar te bespeuren. Zal een geslaagd broedgeval hier lukken?
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Nu in het voorjaar kun je een vrij algemene slijmzwam tegenkomen: het zilveren boomkussen, ook wel boompuist genoemd. Als een wit bolletje van 5 tot 8 centimeter zit het op dood hout geplakt. Eerst voelen ze zacht aan, dan drogen ze op en worden papierachtig, om uiteindelijk open te barsten en uiteen te vallen in een poeder van lichtbruine sporen. Als je dit voorjaar dus een gek ei tegen een boomstam ziet zitten, weet je waar je mee te maken hebt.
Zilveren boomkussen (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
De bosmestkever leeft op zandige gronden zoals heidevelden en verstuivingen maar ook wel in bossen en langs bosranden en houdt van drogere mest. Zowel de kever als de larve leeft van mest van runderen of paarden, hoewel de vraatzuchtige larve veel meer eet. De eitjes worden ondergronds gelegd tussen een ingegraven voorraad mest als voedsel voor de larve. De larven overwinteren om in het voorjaar te verpoppen. De volwassen kever is van mei tot oktober te zien.
Eind april/begin mei zien de edelherten en reeën er wat plukkerig uit. De wintervacht komt los en wordt wat rafelig en de meer ‘rossige’ zomervacht verschijnt. Jagers noemen edelherten in zomerjas roodwild. Ook de Franse naam Cerf rouge, de Engelse naam Red deer, de Duitse naam Rothirsch duiden op de kleur van de zomervacht. Ook reeën ondergaan een vergelijkbare kleurverandering betreffende de zomervacht. Nog even en de dieren kunnen stoefen met hun nieuwe jas !
Paula en Theo DAMS stuurden bijgaande foto van een Europese hoornaar.... die ze gevonden hadden binnen in de open haard van hun woning! Hopelijk zijn deze diertjes niet bezig met het bouwen van hun nest in de schoorsteen. Je kan dit voorkomen door de uitlaat van de schoorsteen af te dekken met een fijn gaas.
De otter is een zeldzaam en bedreigd dier in België, dat vooral leeft in zoetwatergebieden met een goede waterkwaliteit en veel vis. De otter was bijna uitgestorven in ons land, maar sinds 2012 zijn er weer enkele waarnemingen geweest in Vlaanderen en Wallonië.
WWF Belgie werkt aan het beschermen en herstellen van de leefgebieden van de otter, onder andere door het aanleggen van kunstmatige oevers onder bruggen, zodat de otter zich veilig kan verplaatsen. De otter is een symbool van gezonde rivieren en een paraplusoort, wat betekent dat de bescherming ervan ook veel andere soorten ten goede komt.
Tonderzwammen vind je het hele jaar door! Aan verzwakte en dode bomen, vaak op beuken, kan je de echte tonderzwam aantreffen. Deze zwammen kunnen een verzwakte boom doodmaken en daarna eten ze hem ook nog deels op. De echte tonderzwam lijkt een beetje op een grijze paardenhoef. Het is een meerjarige zwam waarvan je soms de jaarringen kan tellen. Ze kunnen wel 30 jaar oud worden en tot 50 cm groot.
Goede vooruitzichten voor muizen in het bos in 2024
Het aantal bosmuizen en rosse woelmuizen in onze bossen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hoeveelheid gevulde beukennootjes die in de herfst wordt geproduceerd, de zogenaamde mast. Als er in de herfst veel mast is, dan zullen meer muizen de winter overleven waardoor er in het daaropvolgende voorjaar veel muizen in het bos te vinden zijn.
Zie je deze dagen een dikke zwarte hommel met een rode achterlijfpunt rondvliegen? Dikke kans dat het een koningin steenhommel is. Steenhommels hebben een vrij korte tong en kunnen dus geen nectar drinken uit diepe bloemen. Gelukkig zijn er nu volop bloesems, dovenetels en paardenbloemen die ze wel kunnen bezoeken. Als je iets wil doen om bijen en andere insecten te helpen, moet je vooral paardenbloemen laten staan! Steenhommels komen vaak voor in tuinen en open landschappen.
Het is nogal wisselvallig voorjaarsweer. Gelukkig is er in de regen ook nog genoeg te beleven, de volop zingende vogels trekken zich weinig aan van een beetje nattigheid. Ideaal om eens je oor te luisteren te leggen bij de zang van de vink.Nu in het voorjaar klinkt ook weer de ‘vinkenslag’, een snelle triller van aflopende tonen met aan het einde weer een uithaal omhoog. In Vlaanderen wordt het liedje ook wel “suskewiet” genoemd. Vinken laten dit liedje horen om hun territorium af te bakenen in het broedseizoen. Je kan deze vinkenslag dus alleen maar horen in het voorjaar, want vinken broeden van april tot en met juni.
Gemeente Dessel: - Opening toeristisch seizoen 2024
Op 1 mei werd door de Gemeente Dessel het nieuwe toeristisch seizoen geopend. Er waren tal van activiteiten voor jong en oud rond de Sas-4 Toren. Ook Natuurvereniging Den Bunt verleende zijn medewerking en had er een standje.
Fotografie: Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om dit korte filmpje te bekijken. (Geluid aan) MP4
Daguitstap Kasteel van Hex – Ruïnes van Moha – Natuurpark La Burdine-Mehaigne Zaterdag 01 Juni 2024
Op zaterdag 1 juni brengen we eerst een bezoek aan het kasteel van Hex met de focus op de prachtig aangelegde tuin. Deze reis was al langer gepland maar werd geschrapt door corona. Twee maal per jaar is deze kasteeltuin voor het publiek geopend, telkens een weekend waarbij er meerdere exposanten tuinplanten en tuinartikelen showen. Er bloeit een uitgebreide collectie rozen, er staan gigantische bomen in de tuin en de moestuin is in terrasvorm uitgewerkt. Er zijn standen met drank en hapjes, genoeg om ruim de voormiddag en middag te vullen. De tuin opent om 10 uur.
In de namiddag verplaatsen we ons zuidelijk richting de Maas. We focussen ons onder andere op de ruïnes van Moha op een kalkheuvel gelegen. Dit maakt deel uit van het plaatselijk natuurpark la Burdine – Mehaigne, twee riviertjes die door een kalklandschap kronkelen.
Noteer deze datum reeds in Uw agenda. De inschrijvingsbrief zal volgen na nog een verkenning.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Het blijft altijd moeilijk te zien bij die kraaiachtigen. Is het nou een kraai of een roek? Roeken hebben twee makkelijke kenmerken: de basis van de snavel is lichtgrijs, ze hebben daar geen veren en de kraaien wel. En: een roek is nooit alleen. Het liefst zijn ze in een grote groep, gezellig kletsend met z’n allen.
Kraai of roek? (Foto's: Roger DAMEN en Karel VERBRUGGEN)
Eksters zijn standvogels. Ze blijven het hele jaar in hun eigen territorium, dat maar een paar hectare groot is. Daar weten ze precies wat er te halen is. Eigenlijk eten ze alles wat voedzaam is en wat in hun snavel past…. ook aas. Eksterstellen beginnen de dag vaak met een rondje langs de weg op zoek naar verkeersslachtoffers. ’s Winters eten ze ook vruchten en zaden en zeker ook afval en voedsel dat mensen laten slingeren. Die voedseltochten maken ze alleen of met hun partner.
Tijdens een wandeling zag Jef ADRIAENSEN plots een esdoornblad vol met rode stippen: gallen van de esdoornhoornmijt en hij maakte er meteen een mooie foto van. De esdoornhoornmijt is voornamelijk te herkennen aan de gallen; de mijten zelf zijn onooglijk kleine, witte en wormachtige diertjes van ongeveer 0,5 millimeter lang. De esdoornhoornmijt veroorzaakt roodkleurige gallen die bij esdoorn vaak in grote aantallen aanwezig zijn aan de bovenkant van het blad. De gallen zien er uit als hoorntjes of knobbeltjes. De opening van de gal zit aan de onderzijde van het blad.
Gallen van de esdoornhoornmijt (Foto: Jef ADRIAENSEN)
Start nieuw toeristisch seizoen Dessel - 1 mei 2024 om 9:00 uur.
Woensdag 1 mei is er een wandeling geleid door Den Bunt vertrekkend aan de Sas-4 toren: de Zandloper. Er wordt ook een infostand opgesteld en er zijn meerdere exposanten. We hebben 2 gidsen ter beschikking. Met een verrekijker zie je meer.
Tongvaren is een soort varen die behoort tot de streepvarenfamilie. Hij heeft lange, leerachtige, tongvormige bladeren die glanzen en gegolfd zijn. Hij groeit op vochtige, schaduwrijke, kalkrijke plaatsen, zoals muren, duinen, of rotsen. Het is een wintergroene inheemse plant.
Hij heeft zijn naam niet gestolen. De zwerminktzwam is een algemene inktzwam die vaak in grote groepen wordt aangetroffen op dood hout of schors van levende bomen. De paddenstoeltjes hebben een klokvormig hoedje met een diameter van amper 1 cm. In tegenstelling tot zijn grote broer, de geschubde inktzwam, vloeit de inkt hier niet zo overvloedig en duidelijk. De zwerminktzwam komt voor in loofbossen en is een opruimer die vooral te vinden is op dode stronken, stobben en stammen van loofbomen.
Natuurpareltjes Limburg - Zaterdag 20 april 2024 (NM)
De namiddagwandeling startte aan "Camping Heidestrand" in Zonhoven.... maar eerst gingen we nog een hapje eten. Natuurgebied "De Wijers" is gekend om zijn 1001 vijvers.... en zijn 15 meter hoge uitkijktoren. We hebben heel wat waarnemingen kunnen doen waaronder een visarend en enkele boomkikkers. Als afsluiter gebruikten we nog het avondmaal in taverne "De Waterhoek" in Balen.
Fotografie: Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN - Chris VAN WOLPUTTE
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Daguitstap "Natuurpareltjes van Limburg - Zaterdag 20 april 2024
In de voormiddag bezochten we het Natuurcentrum Limburg waar Luc Crevecoeur ons een fotopresentatie liet zien over de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarna bracht de bus ons naar het Arboretum van Bokrijk waar we een mooie lentewandeling hebben gemaakt. De voormidddag werd afgesloten met het middagmaal in Camping Stuifzand in Zonhoven.
Fotografie: Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN - Chris VAN WOLPUTTE.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
De ransuil, +/- 35 cm groot, is van andere uilensoorten gemakkelijk te onderscheiden door z'n lange oorpluimen. Het is een standvogel, dus ook in de winter bij ons te zien.
Ransuilen slapen nu in groepjes, want ze brengen samen de winter door en slapen met zijn allen in een groenblijvende boom zoals klimop, hulst, dennen en coniferen. Dat kan in een natuurgebied zijn, maar ook in een park, op een begraafplaats of zelfs in een tuin. Op die zogenaamde roestplaatsen zie je dan een paar of meerdere ransuilen bij elkaar. Juist overdag, want dan rusten ze en in de avondschemer gaan ze weer op jacht naar rondscharrelende muizen.
Kuifeenden kun je in ons land het hele jaar tegenkomen, en ze zien er ook het hele jaar hetzelfde uit. De mannen zwart-wit, de vrouwen zwart-bruin. Allebei met heldergele ogen en een blauwgrijze snavel. Veel van onze broedvogels gaan in de winter naar Engeland, Frankrijk of Spanje om te overwinteren. Hun plek wordt dan ingenomen door kuifeenden die de zomer ten noorden van ons doorbrengen. Door klimaatverandering nemen de aantallen wel iets af, steeds meer kuifeenden blijven ook ’s winters in noordelijker gebieden.
De bladeren van de Slanke sleutelbloem zitten dicht bij de grond en zijn vrij groot en spatel- tot omgekeerd eivormig. Ze lijken een krans of rozet te vormen. De stengel wordt zo'n 25 cm hoog en is behaard. Bovenop de stengel staan 10 à 15 gele trompetvormige bloemen. In het midden binnenin de bloemen zie je een goudgele ring. De soort is een echte bosplant, die een grote affiniteit heeft met vochthoudende, vrij natte standplaatsen.
Kerkuilen nestelen doorgaans in donkere, verscholen ruimten in schuren van boerderijen, kerktorens of andere gebouwen waar ze in en uit kunnen vliegen. Dit is meestal in de nabijheid van een bosrijke omgeving met weilanden waar ze goed kunnen jagen. De voortplanting van de kerkuil geschiedt doorgaans na het tweede en derde levensjaar en begint meestal in maart/april. De broedperiode valt samen met een overvloed aan kleine knaagdieren en grote insecten in het voorjaar. Het mannetje lokt het vrouwtje, dat tot twee keer per jaar een legsel produceert, in goede muizenjaren kan er zelfs sprake zijn van een derde legsel. Een legsel bestaat uit 4-5 eieren. De broedduur is 28-30 dagen. Na het uitkomen van de eieren gaat het mannetje op zoek naar kleine knaagdieren zoals bv muizen of jonge vogeltjes.
Na het overwinteren van een groep flamingo’s in het Grevelingenmeer nabij Battenoord, alwaar we tijdens een Buntreis de groep mochten spotten, vliegen ze naar Zwillbrock, een grensdorp nabij Groenlo. De eerste, vermoedelijk ontsnapte flamingo’s, hebben er nog meerdere aangetrokken. Nu is het een mengelmoes van Chileense-, Europese- en Caraïbische flamingo’s. Deze groep vormt de meest noordelijk gelegen broedkolonie.
Dit jaar op 1 april 2024 zochten we tevergeefs naar deze hoogpotige krombekken. Al werden ze al wel gezien volgens een trouwe vogelaar. De kokmeeuwen (een kolonie tot 15000 stuks) waren reeds luidruchtig hun broedplaats aan het veroveren. De ontgoocheling maakte snel plaats voor verwondering wanneer we in de buurt kleine wegentjes volgend de groep ontwaarden in een nabij de straat gelegen ven. Zowel qua eenden soorten als de gehoopte flamingospot was dit een droomlocatie. Niet minder dan 36 flamingo’s heb ik geteld. Bij één flamingo is de ringnummer duidelijk leesbaar: rode ring 89A7. Tot op heden is mijn vraag naar ringgegevens echter nog niet beantwoord.
Roger DAMEN.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Geluid aan) Als de download klaar is, verder klikken op eigen tempo.
De muurleeuwenbek nestelt zich vooral in de spleten van oude bakstenen muren. Waarschijnlijk is hij in dit gebied als tuinplant verwilderd. Deze plant geeft de voorkeur aan beschaduwde, vochtige plaatsen, zoals verweerde muren, zerken van oude graven, oude dijkbeschoeiingen en kademuren. De hoge relatieve luchtvochtigheid in deze omgevingen is ideaal voor de muurleeuwenbek. Hij bloeit van april tot september.... en dit jaar misschien nog wel wat vroeger!
Op donderdag 11 april namen enkele Bunters de verfborstel in handen om het tentoonstellingslokaal wat op te frissen. Het is geen late aprilgrap…. maar het onderwerp van deze tentoonstelling is wel degelijk: “stront, pis en kak”. Benieuwd wat dat zal worden? Ik kijk er alvast naar uit !
In de 12de eeuw stond er hier al een kasteel aan de samenvloei van de Sterkselse Aa en de Groote Aa. De oude bossen van hoog opgaand loof- en naaldhout sluiten aan bij de Strabrechtse Heide en landgoed de Lange Beek bij Sterksel. Als de zon doorbreekt na een fikse aprilse gril is er een frisheid om van te snoepen. Het landgoed is in het bezit van Brabants Landschap.
Roger DAMEN. Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Daarna klikken op eigen tempo (Fotografie: Roger DAMEN)
De blauwborst is een opvallende vogel die bekend staat om zijn kleurrijke uiterlijk en melodieuze zang. Het mannetje heeft een kenmerkende blauwe borst met een centrale witte vlek en wordt omringd door zwarte en roestbruine banden. De staartbasis is oranjebruin met een brede zwarte eindband. De blauwborst maakt zijn nest op de grond, goed verborgen tussen de vegetatie, en voedt zich voornamelijk met insecten, larven, wormen en slakjes. In de nazomer eet hij ook wel bessen.
Wim MARTENS maakte een prachtige filmopname zowel qua beeld als geluid.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Limburgse Natuurpareltjes - Zaterdag 20 april 2024
In de voormiddag bezoeken we het Provinciaal Natuurcentrum in Genk. Hier worden door Luc CREVECOEUR o.a. de geheimen van de processierups uit de doeken gedaan. Daarna trekken we naar het arboretum van Bokrijk met zijn unieke planten en bomen. ’s Middags lunchen we in taverne “Heidestrand” in Zonhoven. En in de namiddag gaan we op zoek naar de boomkikkers en de visarend in het prachtige natuurgebied van “De Wijers”, het grootste vijvercomplex van België. En we sluiten de dag af met een leuk avondmaal in ‘De Waterhoek’ te Balen.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken Klikken op eigen tempo - Fotografie: Roger DAMEN
Tijdens onze daguitstap van zaterdag 20 april bezoeken we het Provinciaal Natuurcentrum in Genk waar we ontvangen worden door Luc Crevecoeur met koffie en een verrassing. Maar wie is deze man? We vroegen het aan "Copilot" de chatbot van Microsoft. Klik op onderstaande afbeelding en je komt het allemaal te weten !!
Minder eikenprocessierupsen door het slechte weer.... (Uit: Het Nieuwsblad van maandag 02 april 2024)
Het seizoen van de eikenprocessierups is aangebroken. Maar er zullen dit jaar minder rupsen zijn dan andere jaren. Een trend die in heel West-Europa te zien is. “Dat komt door het slechte weer, maar er kan ook meer aan de hand zijn.” zegt Luc CREVECOEUR.
Op zaterdag 20 april gaan we op daguitstap. We bezoeken onder meer natuurgebied "De Weijers", het arboretum van Bokrijk en het Provinciaal Natuurcentrum in Genk. Daar zal Luc CREVECOEUR ons uitvoerig informeren over de eikenprocessierups.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen Eikenprocessierups (Foto: Achiel CLAESSEN)
Eikenprocessierups - Thaumetopoea processionea - Oak processionary
Sinds het begin van de jaren negentig neemt het voorkomen van de eikenprocessierups gestaag toe. Aangezien de brandharen van deze rups bij mens en dier heel wat last veroorzaken tracht men op allerlei manieren deze rups uit te roeien.
Wat precies de problemen zijn en wat men er kan aan doen kan je lezen in bijgevoegd document. Zo ben je al een klein beetje voorbereid op wat Luc Crevecoeur ons te vertellen heeft tijdens onze daguitstap naar het Provinciaal Natuurcentrum in Genk.
Klik op onderstaande afbeelding om het document te bekijken. Eikenprocessierups (Foto’s: Karel VERBRUGGEN)
Ontbijt met Lentewandeling – Zaterdag 06 april 2024
Een 50-tal Bunters hadden ingeschreven voor deze activiteit. We begonnen in het “Dessels Hof” met een lekker ontbijt. Daarna verplaatsten we ons naar “De Linde” in Retie voor de lentewandeling. Deze was +/- 6 km lang…. en het was prachtig weer! Bij aankomst brachten we nog een bezoek aan het keramiek-atelier van Nathalie (vriendin van jongste zoon van Jef ADRIAENSEN)
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Eerst waren er de sneeuwklokjes. Tot eind maart kleuren wilde narcissen de uitgestrekte bossen geel. Een zeldzaamheid. Daarna schilderen de bosanemonen alles wit. En rond half april nemen de boshyacinten het over die een blauw tapijt vormen. Tenslotte komt de daslook die het bos weer wit hult tot het begin van de zomer.
In onze steden en dorpen staan vaak witte paardenkastanjes als straat- en parkboom aangeplant in openbaar groen. Met een maximale hoogte van 30 meter, een koepelvormige kroon en een korte dikke stam is deze boom een indrukwekkende verschijning in parken en lanen. Tijdens de bloei staan veel bloemen in een rechtopstaande pluim die wel iets heeft van een kaarsenstandaard. Na de bloei met witte bloemen ontwikkelen zich de bolsters met daarin de zaden, de kastanjes met hun witte vlek maar zonder puntje.
Witte paardenkastanje (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Er is een tentoonstelling gepland in ons Buntlokaal over… ‘Stront, pis en kak’.
Graag willen we dus nog eens een werkdag organiseren. Op donderdag 11 april om 10 uur komen we samen aan ons Buntlokaal. We hebben wat hulp nodig om het lokaal op te frissen: vooral schilderwerk en wij zorgen voor de verf!
We rekenen weer op een aantal helpende handen… Graag een seintje vooraf als jullie kunnen helpen.
Graag willen we nog eens herinneren aan deze daguitstap. Inschrijven kan nog tot en met zondag 7 april 2024
Bellen naar ANNY en CHARLIE SLEGERS ( 014 / 37 14 58 of 0472 58 49) 45) OPGELET na 17 uur! En geen voice-mail. Charlie belt terug.
Tijdens ons bezoek aan het Provinciaal Natuurcentrum in Genk worden de geheimen van de processierups uit de doeken gedaan. Daarna trekken we naarr het arboretum van Bokrijk met zijn unieke planten en bomen. In de namiddag gaan we op zoek naar de boomkikkers in het prachtige natuurgebied van "De Wijers", het grootste vijvercomplex van België. En we hopen dat de zon van de partij is !!
Bij de paring klimt het mannetje half op het vrouwtje waar na enig gefriemel de inseminatie plaatsvindt. Het vrouwtje gaat er daarna alleen vandoor om ergens – vaak in de buurt van bladluizen – de eitjes af te zetten. De larven kruipen na enkele dagen uit het ei en gaan dan op zoek naar prooi, meestal bladluizen. Na enkele weken zijn ze volgroeid en verpoppen ze zich tot adult. Het zevenstippelig lieveheersbeestje is een van de meest algemene lieveheersbeestjes van ons land en is in elke tuin te vinden. Ze kunnen makkelijk herkend worden aan de zeven zwarte stippen op de rode dekschilden.
Parende lieveheersbeestjes (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Hondsdraf is één van de eerste wilde bloempjes die zich in het voorjaar laten zien. Het komt vrij algemeen voor mits er voldoende vocht en humus aanwezig is. De paarsblauwe bloemen zijn te zien vanaf maart tot in juni.
Méér dan 50 Bunters hebben zich ingeschreven voor het ontbijt met wandeling op zaterdag 6 april. En Jef ZOEF heeft gezorgd voor prachtig weer: zonnig van de vroege morgen tot de late namiddag. Temperaturen van 22° en geen drup regen!
De Noorse esdoorn is meestal aangeplant maar doordat de gevleugelde vruchten tot 1 km hoog en soms 4 km ver kunnen vliegen, kom je hem ook wel eens tegen in de vrije natuur. Hij bloeit einde maart-begin april nog voordat de bladeren ontluiken. De gele bloemen vormen mooie rechtopstaande tuilen. Bijgaande foto’s zijn genomen op 20 maart in Mol-Maat.
Het is niet altijd wat je denkt….. (Geen aprilgrap)
Onlangs ging ik nog eens wandelen op “De Maat” in Mol…. en uiteraard had ik ook mijn fototoestel mee. De herfsttijloos stond te pronken met zijn prachtige groene bladeren en ook de Japanse duizendknoop was al hoog opgeschoten. Bij mijn thuiskomst ging ik de naam van de planten toch nog eens nakijken (ObsIdentify op Waarnemingen.be) omdat ik deze niet altijd kan onthouden en mij soms ook vergis. En al maar goed want……
Droogbloeier kan worden verwisseld met de gelijkende herfsttijloos. Belangrijke verschillen zitten in het aantal bloemen per knol (veel meer bij droogbloeier) en de bladeren (veel breder en in de lengte geplooid bij droogbloeier). Droogbloeier is van oorsprong afkomstig uit Turkije en is in België te vinden als tuinplant op buitenplaatsen. Op sommige plaatsen is ze verwilderd.
Sachalinse duizendknoop is afkomstig van Japan en Korea en wordt in Europa als sierplant gekweekt. Hij staat vooral in parken, tuinen en rond privé-vijvers waar ze oorspronkelijk ook aangeplant is. Maar ook deze soort is sinds 1990 meer en meer verwilderd.
Kleine veldkers - Cardamine hirsuta - Hairy bittercress
De kleine veldkers is een onopvallend plantje dat je nu overal, en soms zelfs tussen de straatstenen, kan vinden. Je loopt er soms over nog voordat je het gezien hebt. De bladrozet is nauwelijks een paar centimeter hoog en de groene blaadjes zijn een beetje ruitvormig of rond. De bloemstengels worden tussen de 7 en de 25 cm hoog en dragen kleine trosjes witte bloemen. Dit gebeurt meestal vanaf de maand maart.
In deze tijd van het jaar hebben roodborsttapuiten het druk: baltsen, een nest maken, eieren uitbroeden en voedsel verzamelen. Ze zitten vaak op een uitkijkpost te zingen of naar insecten te speuren, zo kun je ze vrij gemakkelijk zien.
Er is grote activiteit door het bevergezin dat hier leeft. Als wintervoer wordt boomschors gegeten en vooral ratelpopulier is erg in trek. Bomen worden geveld, ontschorst en deels in stukken geknabbeld om dan via wissels naar de burcht gesleept te worden. Aan hun huis wordt extra gebouwd nu er nog wat werktijd rest. Nog even en dan gaat de aandacht naar een nieuwe kroost. Toch wel bewonderenswaardig hoe noest beverwerk wel is, en dat zonder pepdrankjes!
Verse latrines van de dassen verraden hun aanwezigheid. Ook sneeuwklokjes en wilde narcissen staan in bloei, en het frisse groen van herfsttijloos kondigt de lente aan.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken. (Geluid aan) MP4
De keep is een vogel uit de familie van de vinkachtigen. De mannetjes hebben een donkere kop en een strogele snavel (met donkere punt), oranje borst en schouders, en een witte buik. De vrouwtjes zijn fletser gekleurd maar zijn vooral makkelijk te herkennen aan hun bruingrijze kop. In de winter (oktober tot begin april) verblijven grote aantallen Scandinavische kepen in ons land waar ze vaak te vinden zijn in beukenbossen, etend van de afgevallen nootjes.
Ontbijt met lentewandeling - Zaterdag 6 april 2024
Graag willen we nog eens herinneren aan onderstaande activiteit Inschrijven kan nog tot en met zondag 31 maart
Samenkomst: Taverne Dessels Hof, Turnhoutsebaan 220, 2480 DESSEL Start met ontbijt: 9 uur Kostprijs : 16,00 euro Inschrijven tem Zondag 31 maart bij Anny/Charlie Tel. 014/37.14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur) Meer info: Gids Jef ZOEF - Tel. 0475/29.07.16
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Op dinsdag 19 maart was Jef ADRIAENSEN, samen met zijn vader, op bezoek in het Prinsenpark te Retie. Op de grote vijver merkten zij plots twee Canadese ganzen die eigenaardig gedrag vertoonden (zij steken om beurt hun kop onder water). Jef nam meteen zijn camera en maakte onderstaand filmpje. Vraag van Jef: is dit baltsgedrag?
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten. (MP4)
Ik ken er ook niet zoveel van..... en dus ging ik te rade bij "Copilot" (Artificiële Intelligentie) met de volgende opdracht: - "Zoek een video van twee Canadese ganzen die baltsgedrag vertonen". Nog geen 5 seconden later kreeg ik onderstaand filmpje gepresenteerd.... waaruit duidelijk bleek dat Jef gelijk had !!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4
Werkdag "Natuurtuin Den Hof" - Donderdag 7 maart 2024
Tijdens de werkdag werden de wilgen geknot en de bloemenweide is gemaaid. De technische dienst van de Gemeente heeft inmiddels ook de rasters voor het verzamelen van bladeren opgehaald. Natuurtuin Den Hof ligt er momenteel al mooi bij. Landschappelijk een meerwaarde voor de natuurlijke tuin die ook opengesteld is voor wandelaars en deel uit maakt van het Buntpad. Ga dus gerust nog een keer kijken....
Roger DAMEN.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te openen. Vervolgens klikken op eigen tempo.
Dat is de vraag die ik stelde via “Copilot” een systeem van AI (artificiële intelligentie). Vijf seconden later kreeg ik onderstaand antwoord…. ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen!
Karel Verbruggen is een natuurliefhebber, fotograaf en lid van twee natuurverenigingen: Natuurpunt en Den Bunt. Hij maakt graag foto’s en filmpjes van de lokale fauna en flora, zoals de kerkuil van het Molenhuisje. Hij won de winterfotowedstrijd van Visit Mol in 2023 met een foto van een besneeuwd landschap in het Buitengoor. Hij woont in de Guido Gezellestraat in Mol en heeft een blog waar hij verslag doet van de activiteiten van Den Bunt. En zo draagt hij bij aan het bewustzijn en de waardering voor de regionale natuur. 🌿📸
Kerkuil in 't Molenhuisje te Mol (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Visit "MooiMol" .... ook in de winter (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Dat is de vraag die ik stelde via “Copilot” een systeem van AI (artificiële intelligentie). Vijf seconden later kreeg ik onderstaand antwoord…. ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen!
Roger Damen, een natuurgids uit Dessel, neemt enthousiastelingen mee op ontdekkingstocht door de prachtige natuur in de omgeving. Hier zijn enkele interessante feiten over Roger Damen:
Buntpad: Roger Damen gidst wandelaars langs het Buntpad, waar de Witte Nete zich in schilderachtige bochten door het landschap slingert. Tijdens deze wandeling ontdek je zandputten, waterplassen en stuifduinen. De kleine karekiet zingt vrolijk tussen het riet, oeverzwaluwen bouwen nesten en libellen fladderen rond in de beken. Een uniek stukje groene Kempen om van te genieten!
Den Bunt vzw: Roger Damen is ook voorzitter van Natuurvereniging Den Bunt vzw in Dessel. Deze vereniging zet zich in voor natuurbehoud en educatie.
Authentiek Huisje: Roger Damen heeft zelfs een authentiek huisje nagebouwd om jongeren kennis te laten maken met dit traditionele concept. Het huisje is een tastbare herinnering aan het verleden en een manier om de jeugd te betrekken bij erfgoed.
Stront, Pis en Kak Wandeling: Als je meer wilt weten over de fascinerende wereld van mest, urine en uitwerpselen, kun je de begeleide Stront, Pis en Kak Wandeling boeken. Vertrekpunt is Den Bunt, het oude gemeentehuis in Dessel. Roger Damen zal je tijdens deze 2 tot 2,5 uur durende wandeling alles vertellen wat je wil weten.
Kortom, Roger Damen is een gepassioneerde natuurliefhebber en een waardevolle bron van kennis voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuurlijke schoonheid van Dessel.
Al in de winter ruien aalscholvers naar hun verenpak voor het broedseizoen. Het prachtkleed heet dat, geen gekke naam in het geval van de aalscholver. Op hun dijen hebben ze een ronde, witte vlek en ook de wangen kleuren wit. Die steken mooi af tegen de heldergele snavel. Op hun hoofd en nek krijgen ze zilvergrijze, iets langere veren die als manen hun hoofd tooien. Op het nest showen ze de witte dijvlekken en hopen zo een partner te versieren, zoals te zien op bijgaande foto. Sommige vroege vogels beginnen nu al met baltsen, de meeste beginnen wat later. En zodra de eieren zijn gelegd, doen ze hun alledaagse verenkleed weer aan. Aalscholvers broeden in kolonies.
Het Ravels Kamp is Europees beschermd als habitat- en vogelrichtlijngebied. Met het project LIFE Nardus & Limosa wil Natuur en Bos in dit gebied het open karakter van de landduinen herstellen en het leefgebied voor de vele soorten versterken.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken. Daarna klikken op eigen tempo om teksten te kunnen lezen.
Vogeltrek sites melden het volop: er zijn duizenden kraanvogels onderweg! Deze majestueuze vogels hebben overwinterd in Zuid-Spanje en zijn weer onderweg naar hun broedgebieden in Noord-Europa. Vooral boven de Ardennen en in (Zuid)oost-Nederland worden grote groepen gezien en gehoord. Hun geluid is zo mooi!
Wie wil er niet gewekt worden door de merelzang? Een feestje! Z’n prachtige zang geeft ons van de vroege lente tot in de zomer puur luistergenot. De merel, een huisvriend om te koesteren én een handje te helpen. Iedereen met een tuin kan wat doen. Enkele struiken en een heg bieden nestgelegenheid, en struiken met bessen zorgen voor voldoende voedsel.
Wandeling TABLOO in Dessel - Zaterdag 16 maart 2024
Roger DAMEN stuurde nog wat info over een wandeling in Dessel die vertrekt aan TABLOO (Gravenstraat 3, 2480 DESSEL). Deze wandeling gaat door nu zaterdag 16 maart 2024 en vertrekt om 15:30 uur (einde rond 18:00 uur) Er zijn wisselende biotopen: heide en schraal grasland, dennenbos, zandwinningsplas, schermbeplanting met struiken, nieuwe natuur. Iedereen is welkom.... en bij ruime belangstelling kunnen we de groep splitsen. O ja, breng zeker ook Uw verrekijker mee !
De webcams van "Beleef de Lente" zijn weer actief....
Beleef de Lente is sinds 2007 de gratis website van Vogelbescherming Nederland waar iedereen vanaf 1 maart tot eind juni met webcams live kan kijken naar vogels in hun nest. Miljoenen bezoekers over de hele wereld hebben zo de afgelopen jaren de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen van de broedvogels gevolgd. Beleef de Lente is te vinden via vogelbescherming.nl/beleefdelente
Klik op de link hierboven of op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de webcams. Klik vervolgens op de vogel die je wil bekijken. De kerkuil, de bosuil en de zeearend zijn nu reeds te zien !
Welk nestkastje gebruik je voor welke vogel ? (Uit: Het Nieuwsblad 22 februari)
Als u in het voorjaar jonge vogels wilt zien rondfladderen in de tuin, is nu het moment om nestkasten op te hangen en/of te reinigen. Maar dat doe je niet om het even waar en voor om het even welke vogel. Sommige van onze gevederde vrienden kunnen best kieskeurig zijn in hun zoektocht naar de ideale woonst. Gelukkig is er voor elke vogel wel de perfecte nestkast.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenbericht te lezen (WordDoc)
Ontbijt met lentewandeling - Zaterdag 6 april 2024
Samenkomst: Taverne Dessels Hof, Turnhoutsebaan 220, 2480 DESSEL Start met ontbijt: 9 uur Kostprijs : 16,00 euro Inschrijven tem Zondag 31 maart bij Anny/Charlie Tel. 014/37.14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur) Meer info: Gids Jef ZOEF - Tel. 0475/29.07.16
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Jef ZOEF staat al op U te wachten.....
.... en Saskia zorgt voor een lekker ontbijt.....
.... vorig jaar waren we hier ook al eens te gast....
De goudgele bloemen van het klein hoefblad zijn nu te vinden. Het is samen met speenkruid een van de eerste gele bloeiende planten na de jaarwisseling. Het is een algemene soort die in heel ons land te vinden is. Kijk eens of je de kleine bloemetjes kunt herkennen. Vroegbloeiende soorten, zoals het klein hoefblad, zijn belangrijk voor insecten. Ook zij starten op na de winter en kunnen de nectar goed gebruiken. De dagpauwoog, die steeds meer vliegt, komt bijvoorbeeld regelmatig op klein hoefblad zitten.
Proefproject met lokvallen om populatie van Aziatische hoornaar te beheersen Uit: Het Nieuwsblad - Dinsdag 27-02-2024
De provincie Antwerpen plaatst vanaf maandag 26 februari 35 lokvallen in Mol. De komende drie jaar onderzoekt de provincie of lokvallen een effectief middel zijn om de populatie van de Aziatische hoornaar te beheersen. In 2023 werden 383 nesten gemeld in de provincie Antwerpen.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenartikel te lezen
Aziatische hoornaar (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Lokval Aziatische hoornaar (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Vorige zondag stond ik weer eens verstomd omwille van moedwillige bezoedeling van één van onze natuurparels. Duinengebied "De Westhoek", waar er momenteel verschillende omleidingen zijn aangeduid omwille van ondergelopen paden, werd illegaal gebruikt als kampplaats.... en daarna werd de boel gewoon achtergelaten. Een smet op de grote inspanningen die het ANB hier uitgevoerd heeft voor wandelaar, plant en dier.
Roger DAMEN
Duinengebied "De Westhoek" (Alle foto's: Roger DAMEN)
Graag willen we nog eens een werkdag organiseren. Op donderdag 7 maart om 10 uur komen we samen aan het Historisch Gemeentehuis van Dessel....nu ons Buntlokaal! Er staan heel wat klussen op het programma: werken aan ons Buntlokaal, de kerststal van Dessel en natuurtuin "Den Hof" in de A. Smet-Residentie. Er is voor iedereen wel wat te doen.... we rekenen dus op een talrijke opkomst!
Nu te zien op "Plattelands-TV" - Turnhouts Vennengebied
Deze prachtige documentaire over het "Turnhouts Vennengebied" is deze week meerdere malen te zien op Plattelands-TV. Noteer alvast een uitzenduur dat U past of neem het op!
Marleen VAN WOLPUTTE spot nagenoeg dagelijks putters in haar tuin…. soms zelfs een tiental. Een putter is een soort vogel uit de familie van de vinkachtigen. Het is een kleurrijke vogel met een rood gezicht, een gele vleugelstreep en een zwart-witte kop. De putter wordt ook wel distelvink genoemd, omdat hij graag zaden van distels eet.
Zuurstof is het online magazine van de provincie Antwerpen, voor al wie professioneel of geëngageerd bezig is met klimaat, water, natuur en milieu.
Buntlid Bas VAN DER VEKEN, tevens coördinator van "Landschap Kleine en Grote Nete" wordt in dit magazine geïntervieuwd ivm één van de projecten waarmee hij thans bezig is: groene snelwegen voor fauna en flora.
Klik op onderstaande afbeelding om dit artikel te lezen.
"Witte Bergen" in Lichtaart - Zondag 25 maart 2024
Wandelend in de bossen en over de duinruggen van de “Witte Bergen” lieten wij ons door Sus (onze gids) meevoeren langs de mooiste plekjes in dit glooiende landschap.
Klik op de "play-knop" om dit filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Bomen herkennen in de zomer is vrij gemakkelijk: je ziet het blad, de bloem of de vrucht. In de winter en de lente is het wel heel wat moeilijker: je kan ze alleen maar herkennen aan de bast of de knoppen. Bij onderstaande foto’s is de naam vermeld. Als je in het voorjaar naar buiten trekt…. kijk dan of je ze kan herkennen aan de knoppen.
Bomen herkennen in de zomer is vrij gemakkelijk: je ziet het blad, de bloem of de vrucht. In de winter en de lente is het wel heel wat moeilijker: je kan ze alleen maar herkennen aan de bast of de knoppen. Bij onderstaande foto’s is de naam vermeld. Als je in het voorjaar naar buiten trekt…. kijk dan of je ze kan herkennen aan de knoppen.
Bomen herkennen in de zomer is vrij gemakkelijk: je ziet het blad, de bloem of de vrucht. In de winter en de lente is het wel heel wat moeilijker: je kan ze alleen maar herkennen aan de bast of de knoppen. Bij onderstaande foto’s is de naam vermeld. Als je in het voorjaar naar buiten trekt…. kijk dan of je ze kan herkennen aan de knoppen.
Het laatste weekend van januari scheen de zon volop en dat heeft overwinterende vlinders verleid om uit hun winterschuilplaatsen te komen. Op tientallen plekken werden sindsdien vlinders gezien, vooral dagpauwoog, atalanta en citroenvlinder.
Boommarters kraken uilenkast in Prinsenpark te Retie Uit: Het Nieuwsblad - Woensdag 21 februari 2024
Medewerkers van het provinciaal groendomein Prinsenpark in Retie deden vorig jaar een bizarre ontdekking in een nestkast voor bosuilen. Dat deelt de provincie Antwerpen nu mee met een schattig filmpje.
Klik op onderstaande afbeelding om het artikel te lezen en filmpje te bekijken.
Boomzaden zijn een belangrijk onderdeel van het herfst- en wintermenu van veel vogels. De haagbeuk is een echte vogelfavoriet, omdat zijn zaden lang aan de boom blijven hangen. De boomklever houdt ook erg van haagbeukzaden. Deze vogels trekken in de herfst niet naar het zuiden, maar blijven het hele jaar in hun eigen territorium. Vooral in oudere loofbossen wonen ze graag. Daar zorgen oude bomen voor nestgelegenheid en bovendien zijn daar ’s winters ook genoeg zaden en noten te vinden. Boomklevers zetten hazelnoten vast in een gegroefde boomstam, en hakken er dan met hun sterke snavel op los. De kleinere haagbeukzaden kunnen ze met een pootje vasthouden en zo opeten.
Even een deel van het park doorgelopen. De voorjaarsbloeiers en magnolia’s bloeien er prachtig. Van Graaf Renaud de Kerchove kreeg ik de toegang om op zijn domein te wandelen.
Dit landgoed strekt zich uit over een oppervlakte van 25 hectare en is sinds 1783 eigendom van dezelfde familie. De indeling, in landschapsstijl, dateert uit 1873, uit de Romantiek. Het basisidee is om op een relatief klein gebied alle elementen samen te brengen die je zou willen in een ideaal landschap: romantische uitzichten, zacht glooiende weilanden, de illusie van een open plek in een bos, kronkelende paden, grillige waterpartijen, bruggen, sprookjesgebouwen enz.. De regel is: “Alles is door de mens gemaakt, maar het moet natuurlijk lijken.”
De toegang tot het Beerveldepark verloopt via de Toverstraat aan het Koetshuis, en dit enkel mits je toestemming krijgt.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Slimme gaaien hebben een wintervoorraad aangelegd.
Gaaien eten vooral insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. 's Winters eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren gaaien de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze terug opgegraven. De eikels die ze niet opgraven, kunnen uitgroeien tot bomen.
Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan - Kempense Meren II
(Uit: Het Nieuwsblad 13-02-2024)
Al tien jaar wordt er naarstig gedokterd aan ingrijpende plannen voor de regio van de Kempense Meren. Als alles uitgevoerd wordt zoals nu in het PRUP Kempense Meren II wordt voorzien, kan het witzandbedrijf Sibelco in Postel zand gaan winnen en krijgt het Zilvermeer definitief de bestemming recreatiegebied.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenartikel te lezen.
Aan het eind van de namiddag, wanneer het al begint te schemeren, vormen kauwtjes groepen en zoeken ze hun gezamenlijke slaapplaats op. Het zijn echt groepsvogels met een uitgebreid sociaal netwerk. In het winterhalfjaar is het aantal kauwen in ons land drie tot vijf keer zo hoog als in het broedseizoen, omdat kauwen uit Noord- en Oost-Europa hier ook overwinteren. (foto's gemaakt in de Statiestraat te Mol aan Carrefour - 2021)
Kauwen (Ik heb ze geteld - 487 stuks) Foto: Karel VERBRUGGEN
Kauwen (Ik heb ze geteld - 1108 stuks) Foto: Karel VERBRUGGEN
Het is altijd een winters gezicht: aan de kale takken van de zwarte els hangen nog de donkere elzenproppen naast de nieuwe katjes. Die elzenproppen zijn de vrouwelijke bloemen van dit jaar waarvan de schutbladeren helemaal houtig zijn geworden. Daarin zitten de zaadjes verstopt, en veel vogels doen hun best ze eruit te peuteren! De nieuwe katjes zijn nu kort en gedrongen, bij de bloei gaan ze open staan. Dat begint meestal in februari, maar in zachte winters (zoals nu) kan je in januari ook al bloeiende elzen zien.
Meerdaagse "Heuvelland en Westhoek" - 17 tem 20 mei 2024
Met z’n achten hebben we de meerdaagse Heuvelland en Westhoek van Natuurvereniging Den Bunt voorbereid. Een wandeling in het Natuurreservaat De Westhoek is er een deel van. Een uitermate prachtig gebied met duinen in velerlei vormen: begroeid met struiken en bomen, begroeid met mossen en planten, ontdaan van begroeiing. Benieuwd hoe deze ‘nieuwe’ duinen botanisch zullen evolueren met volgend de fauna. De grote regenval van de laatste maanden heeft de duinpannen flink van water voorzien, een lust voor het oog al was de wandelweg plaatselijk wel overstroomd.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4 Klik op de "pauze-knop" als je teksten wil lezen.
Zie je wel eens een grote bonte specht in je tuin, of in een boom in de buurt? Deze zwart-wit-rode specht is veelzijdig en komt overal voor waar genoeg bomen zijn, ook in de stad. Ze peuteren en hakken in boomschors op zoek naar insecten. Maar in de winter moeten ze ook op zoek naar ander voedsel. In naaldbossen zijn dat bijvoorbeeld zaden van dennen en sparren, die ze behendig uit de kegels halen. Stadse spechten hebben iets anders ontdekt: de rijkgevulde voedertafels van vogelliefhebbers. Daarmee lok je de grote bonte specht dus naar je tuin!
Wist je dat je het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje gemakkelijk kunt zien? Mannelijke grote bonte spechten hebben een rode vlek in de nek, vrouwtjes hebben die niet. Grote bonte spechten komen vrij veel voor in ons land, dus kijk eens of je de rode vlek kunt zien!
Iedere winter vertoeven er flinke aantallen sijzen in ons land. Het is een contrastrijke vinkensoort. Mannetje sijs is opvallend geelgroen gekleurd met zwarte kruin, kin en vleugelstrepen. Het vrouwtje is meer grijsgroen en gestreept. Vleugels van beide zijn zwart met contrasterende gele vleugelstreep. Het korte, gevorkte staartje heeft ook gele staartzijden. Groepen foeragerende sijzen kunnen variëren van enkele vogels tot een paar honderd en zijn vaak luidruchtig. De sijs heeft een korte golvende vlucht.
Veilige paddenoversteek in Rauw enMillegem (Uit: Het Nieuwsblad - maandag 12/02/2024)
Natuurpunt Netebronnen en natuur- en milieuvereniging De Gagel slaan de handen in elkaar om samen met tal van vrijwilligers, padden, kikkers en salamanders veilig te laten oversteken van 9 februari tot en met 1 april.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenartikel te lezen. Paddenpaar aan de oversteek in Millegem (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Als de natuur nog in winterstemming is, vallen de sneeuwklokjes extra op. Het is een bolgewas dat behoort tot de narcisfamilie. Het is een van de eerste bloemen die bloeien in het voorjaar, soms zelfs als er nog sneeuw ligt. Ze worden vaak aangeplant in tuinen, parken, bossen en grasvelden. Een ideaal onderwerp om foto’s van te maken. Als je ze van dichtbij fotografeert plaats je de lens best op dezelfde hoogte als de bloemen.
Koolmezen zijn echte rupsenvreters. Je hebt misschien wel gemerkt dat de koolmezen bij je in de buurt nu wat meer van zich laten horen. Misschien zijn het groepjes uit Scandinavië of Oost-Europa, die hier zijn aangekomen. Sommige blijven hier, andere trekken nog zuidelijker om zonder sneeuw en kou de winter door te brengen. Onze ‘eigen’ koolmezen zijn geen trekvogels, ze blijven ook hier en tijdens de winter tot maart zijn er dus extra veel koolmezen. Rupsen zijn er nu niet meer te vinden en dus schakelen ze over op zaden en beukennootjes. Misschien kan je hen helpen door het plaatsen van een voedertafel.
In het weekend van 27-28 januari vond ook in Nederland de 21e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats en zijn er weer massaal tuinvogels geteld. Bijna 114.000 mensen zagen meer dan 1,6 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en op de derde plek de pimpelmees.
Net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Deze vogels zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met z’n achten in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees.
Badderende spreeuwen…. en als je goed kijkt zie je ook nog de huismus en de ringmus. Bijna alle vogelsoorten nemen af en toe een bad. Maar waarom de vogels badderen, is nog niet precies duidelijk. Een van de theorieën is dat het gebadder goed is voor het verendek.
Volgens mij is de zaak nochtans heel simpel: - waarom neem jij een bad?
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Fotografie: Roger DAMEN) MP4
Het Land van Maas en Waal (onderwerp van onze daguitstap van zaterdag 27 januari) is al vele jaren bekend door het liedje van Boudewijn de Groot. Voor de muziekliefhebbers tonen we hierbij nog graag het YouTube filmpje van dit lied.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4
Daguitstap "Land van Maas en Waal" - Zaterdag 27 januari 2024
Na ons bezoek aan het Metropole-Museum wandelen we in Druten langs de Waal door de uiterwaarden tussen de zomer- en winterdijk. Na de middag nog een wandeling in het charmante dorpje Batenburg aan de Maas met heel wat geschiedenis.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4
Het “Metropole Museum” herbergt een unieke collectie exclusieve automobielen: oldtimers, youngtimers en newtimers. Deze bijzondere privécollectie is het resultaat van een jarenlange wereldwijde zoektocht van de eigenaar. Laat u verrassen en inspireren in een authentieke automotive omgeving en bezoek één van onze unieke exclusieve collecties.
Hier vind je 200 exclusieve automobielen, 30 brom- & motorfietsen en 35 vrachtwagencombinaties, ieder met zijn historie en unieke verhaal. Deze gevarieerde collectie omvat automobielen van beroemde merken en modellen uit het verleden en heden: sportcars, chique limousines, cabrio’s, en racing cars uit begin jaren 30, Porsche en Ferrari’s. Ook de amfibie wagen van kapitein Zeppos is er te vinden, weet je nog?
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Metropole-museum in Druten - 30.000 m² automobiel beleving
Het “Metropole Museum” herbergt een unieke collectie exclusieve automobielen: oldtimers, youngtimers en newtimers. Ik had al vrij snel mijn keuze gevonden....
De torenvalk is een kleine roofvogel. Hij jaagt op kleine zoogdieren vogels en insecten die ze opsporen door stil in de lucht te hangen (ook wel “bidden” genoemd) of vanaf een hoge zitplaats. Tijdens onze wandelingen door het “Land van Maas en Waal” hebben we er meermaals een kunnen waarnemen.
Door de combinatie van een paar koude nachten opgevolgd door warme weken zijn er dit jaar al veel voorjaarsbloeiers waargenomen. Krokussen, sneeuwklokjes en speenkruid zijn regelmatig gemeld. Ook winterbloeiende bomen en struiken zoals hazelaar staan al te bloeien. Tijdens onze daguitstap naar "Het Land van Maas en Waal" hebben ook wij al enkele vroege voorjaarsbloeiers kunnen waarnemen.
Start: Floreal, Herentalsesteenweg 64, Lichtaart (om 14 uur) Na de wandeling: koffie/thee met gebak (kostprijs: 5 euro) Inschrijven tem17/2 bij Anny en Charlie: 014/37/14.58 of 0472/58.49.45 (na 17 uur)
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.
Tijdens onze wandeling door het historische stadje Batenburg, in het Land van Maas en Waal, zagen we dit tegen een huisgevel hangen. Niemand wist wat het was.... maar Dokter Google wist meteen het antwoord!
De koperwieken zijn weer in het land! De koperwiek is een noordelijke lijster, die in Scandinavië broedt en hier langskomt op de najaarstrek. Een deel blijft ook in ons land overwinteren. Ze kunnen in grote groepen rondhangen of in kleine plukjes, in de bosjes of op de grond. Ze doen zich overdag te goed aan bessen van meidoorn, lijsterbes, duindoorn en hulst. Koperwieken trekken vooral in het donker.
Bovendelen bruin en onderdelen wit met sterke donkere streping. De flanken en ondervleugeldekveren zijn koperrood gekleurd en vallen in de vlucht goed op. De kop is opvallend getekend met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep.
Normaal gezien keren de witte ooievaars pas eind februari terug naar ZOO Planckendael. De verrassing bij de verzorgers is daarom groot, want er vliegen maar liefst al 51 vogels rond in het park. Sommige vogels zouden al in november of december teruggekeerd zijn. Dankzij de natte en tamelijk zachte winters hebben de ooievaars ook in deze periode voldoende mogelijkheden om hun voedsel te zoeken.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken. (Geluid aan)
Gemeenten willen de strijd tegen de Aziatische hoornaaropvoeren. (Uit: Het Nieuwsblad 23 januari 2024)
Voor Frans Daems van de Limburgse Imkersbrond moet de strijd tegen de Aziatische hoornaar dringend opgevoerd worden. Overal in Vlaanderen gaan gemeenten op zoek naar mensen die in hun tuin een val willen zetten voor de Aziatische hoornaar. Er wordt gemikt op 6.500 mensen of 1 per duizend inwoners, en die zijn broodnodig. “Als we nu niet massaal ingrijpen, zitten we over een paar jaar met tienduizenden nesten”, klinkt het.
Aziatische hoornaar (Foto: Karel VERBRUGGEN) Klik op onderstaande foto om het volledige krantenbericht te lezen. (Pdf)
De grote barmsijs is een kleine, grijsbruine vogel met een rood voorhoofd, een zwarte bef en een gele snavel. Het is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen. De grote barmsijs komt in de winter naar Nederland en België vanuit Scandinavië, waar hij broedt in berken- en elzenbossen. Hij eet vooral zaden van deze bomen, maar ook insecten.
Alle onderstaande foto's werden gemaakt door Wim MARTENS
Daguitstap "Land van Maas en Waal" - Zaterdag 27 januari 2024
De voorbije zondag gingen enkele Bunters nog eens op verkenning. Daarbij bleek dat de wandeling langs de Maasoevers en uiterwaarden in Batenburg er nogal nat bijlagen.... en er werd ook een bever gespot! Daarom vraagt Roger om nog eens te melden dat laarzen zeker nodig zijn !! Niet vergeten dus !!
Op NL 2 (Vanavond van 23:10 uur tot 00:10 uur) documentaire reeks "Het water komt".
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van Nederland land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest. Enkele jaren geleden tijdens een daguitstap zijn wij met Den Bunt de regio gaan bezoeken.
Op VRT 1 (Vanavond van 22:50 uur tot 23:42 uur) documentaire "Andermans Zaken"
Kamal Kharmach bezoekt "Hof ten Dormaal" in Haacht. Sinds 2009 brouwt de familie Janssens eigenzinnige bieren met hun eigen producten. Hierdoor kunnen ze garanderen dat alle ingrediënten van de hoogste qualiteit zijn. Maar toch loopt alles niet naar wens.... Ook hier waren wij tijdens een Buntuitstap al eens te gast.
Het Agentschap voor Natuur en Bos start met voorbereidingen om een aantal percelen te bebossen in Postelse reservaten met als doel de natuurwaarde van de reservaten en bossen in Postel te verhogen.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenbericht te lezen. Abdij Postel (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Natuurtuin “Den Hof” – A. Smet Residentie in Dessel
Het heeft gesneeuwd in “Natuurtuin Den Hof”. Er zijn weinig sneeuwsporen, want de meeste mensen blijven binnen. Dat is evenwel een gemiste kans…. want Fons heeft nieuwe nestkastjes opgehangen voor de vogels en gaat eens kijken of ze die al gevonden hebben.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Grote vogelweekend Natuurpunt - 27 & 28 januari 2024
Het Grote Vogelweekend is dé grootste en leukste vogeltelling in Vlaanderen. Mis het niet, want een kwartiertje vogels spotten in je tuin of je balkon werkt verslavend. Onze oppervogelvrouw Tine Embrechts ondervond dat ook: zij is al gestart met het lokken van de vogels.
Start nu met het voederen van onze gevederde vrienden en tel ze tijdens Het Grote Vogelweekend op 27 en 28 januari. Hoe je dat juist doet, vind je hier.
Daguitstap "Land van Maas en Waal - Zaterdag 27 januari 2024
Ben je nog niet ingeschreven? Doe het dan vandaag of morgen nog.... want anders kom je te laat! Wij hebben ook al eens naar het weerbericht gekeken voor die dag (zie afbeelding hieronder). Het wordt blijkbaar prachtig weer: een hele dag zon, temperatuur van 8°, geen drupje regen en een zachte tot matige wind. Waarop wacht je nog....? Schrijf nu meteen in !!
Het lijkt tegenstrijdig: terwijl mannelijke edelherten en damherten nu in vol ornaat zijn, laat de reebok vanaf oktober/november zijn gewei juist vallen. Dat komt omdat voor reeën de bronsttijd al in de zomer is geweest. Daar valt wat voor te zeggen, paren tijdens een zwoele zomernacht. De jonge hertjes – kalfjes – van ree, edelhert en damhert worden wel tegelijkertijd geboren in het late voorjaar. Reegeiten zijn dus veel langer zwanger! Ze hebben een verlengde draagtijd waarbij de zwangerschap als het ware een paar maanden stilstaat.
Daguitstap "Land van Maas en Waal" - Zaterdag 27 januari 2024
Graag willen we U nog eens herinneren aan deze daguitstap.
We wandelen in Druten langs de Waal door de uiterwaarden tussen de zomer- en winterdijk en bezoeken het Metropole Museum (wereldwijd bekend automuseum - zie ook het filmpje van Roger hieronder)) Na de middag nog een wandeling in het charmante dorpje Batenburg aan de Maas met heel wat geschiedenis.
Vertrek: 07:30 uur aan het Buntlokaal. Prijs: 73€ (30 deelnemers) of 68€ (40 deelnemers) Inschrijven (met opgave middag/avondeten) tot 20 januari:- bellen met Anny/Charlie (014/37.14.58 of 0472/58.49.45) na 17 uur Je kan de omzendbrief nog eens raadplegen als je klikt opdeze link
Metropole Museum - 30.000 m² automobiel beleving
Het “Metropole Museum” herbergt een unieke collectie exclusieve automobielen: oldtimers, youngtimers en newtimers. Deze bijzondere privécollectie is het resultaat van een jarenlange wereldwijde zoektocht van de eigenaar. Laat u verrassen en inspireren in een authentieke automotive omgeving en bezoek één van onze unieke exclusieve collecties.
Hier vind je 200 exclusieve automobielen, 30 brom- & motorfietsen en 35 vrachtwagencombinaties, ieder met zijn historie en unieke verhaal. Deze gevarieerde collectie omvat automobielen van beroemde merken en modellen uit het verleden en heden: sportcars, chique limousines, cabrio’s, en racing cars uit begin jaren 30, Porsche en Ferrari’s. Ook de amfibie wagen van kapitein Zeppos is er te vinden, weet je nog?
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Met driekoningen zijn de dagen met een hanenschreeuw gelengd….
Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: de dagen worden na 21 december stilaan langer en langer! Ook het gezegde: “Met driekoningen zijn de dagen met een hanenschreeuw gelengd” is U wellicht ook niet onbekend.
Maar hoe lang duurt een hanenschreeuw dan? Als je op onderstaande tabel naar de daglengte gaat kijken kom je al gauw op 12 min en 20 sec. terecht (verschil van 21/12 tot 6/1)…. en ik ken geen enkele haan die zo lang kan schreeuwen. Maar de haan is een ochtenddier dat zich ’s morgens heel vroeg laat horen. En dus bedoelt men met het gezegde waarschijnlijk het tijdstip van de zonsopgang !? En als je dat gaat nakijken op bijgaande tabel zal je merken dat die na 21 december toch nog verschillende dagen iets later is of gelijk blijft en pas op 5 januari terug vroeger begint!! Een hanenschreeuw duurt in dat geval dus slechts een 10-tal of 20-tal seconden!!
De bosmuis is een typevoorbeeld van de groep van de ware muizen, met grote, opstaande oren, een staart langer dan het lichaam en opvallend grote ogen. De rugzijde is goudkleurig bruin en de buik wit, met een scherpe overgang tussen beide. Jonge bosmuizen zijn wat grijzer, waardoor verwarring met de huismuis mogelijk is. In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden komt de bosmuis niet alleen in bossen voor, maar overal waar voldoende dekking is, zoals in bossen, houtkanten, niet-begraasde graslanden, parken en tuinen, heide en akkers. Nu is de goede tijd voor ze, want ze eten graag zaden, bessen, noten en ook paddenstoelen.
De beste periode om een nestkast op te hangen is gek genoeg het najaar. Vogels zijn dan namelijk al op zoek naar goede plekjes voor een nest. Daarnaast maken ze graag gebruik van neskastjes om te schuilen tegen de regen en de kou (in de herfst en de winter). De kans is groot dat als er een vogel af en toe overwintert in jouw kastje, hij in het voorjaar langskomt om zijn nestje te bouwen. Heb je al nestkastjes hangen? Vergeet dan niet om ze leeg en proper te maken....
Verschillende soorten nestkastjes (Foto: Karel VERBRUGGEN)
In het vogelopvangcentrum nabij de vlieghaven van Oostende heb ik een vogeltaart gekocht en het boek “Beestenboel Bis’ van Dirk Draulans. Dat is steun aan de weldoende inzet van hulp aan ‘gestrande’ beesten, dat is leesvoer op de donkere dagen tijdens de jaarwisseling, en dat is kijkplezier naar de vogels die smullen van de taart. Of voel ik me een beetje schuldig bij het boffen van ‘chinees’ tijdens de jaarwisseling terwijl er buiten moet geknokt worden om de winter door te komen?!
Leuk om zien, de zenuwachtigheid bij het taartsmullen en de keuze die vogels maken. Er is ook een voedertafel op twee meter afstand. De eekhoorn laat het maar begaan. Die zoekt nog naar noten die in de herfst verstopt zijn. Sneeuw heeft geen vat op het verenpak. De dekveren vormen een waterdichte winterjas. Wij mensen moeten grijpen naar de kapstok, onze schamele haardos biedt geen bescherming tegen de koude. De evolutie heeft mode gecreëerd, en solden.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmje te bekijken (Geluid aan) MP4
Na een algemene verwelkoming op de voormalige parking van FBFC gaf Leo toelichting over zijn vroeger werk, de werking van FBFC zeg maar. Daarna splitsing in twee groepen. Leo koos voor de droge wandeling en Roger opteerde voor de natte wandeling. Laarzen waren hierbij noodzaak. Paden stonden plaatselijk onder water waardoor struinen noodzakelijk was. Het is zeer uitzonderlijk dat het uitgezette wandelpad er zo nat bij ligt, nooit eerder gezien. Den Bunt challenge: nog nooit is er zo hard gewerkt voor een jeneverdrupke als beloning. De sfeer drupte er van af mede dank zij Luc zijn preek vanop de kansel en Leo die het nog veel hoger zocht op de toren van FBFC. Het begin van 2024 is ingezet, ’t is nu al uitkijken naar het “Land van Maas en Waal” op 27 januari.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Daguitstap "Land van Maas en Waal" - Zaterdag 27-01-2024
We wandelden in Druten langs de Waal door de uiterwaarden tussen de zomer- en winterdijk. Daarna nog een wandeling in het charmante dorpje Batenburg aan de Maas met heel wat geschiedenis.
Vertrek: 07:30 uur aan het Buntlokaal. Prijs: 73€ (30 deelnemers) of 68€ (40 deelnemers) Inschrijven (met opgave middag/avondeten) tot 20 januari:- bellen met Anny/Charlie (014/37.14.58 of 0472/58.49.45) na 17 uur Je kan de omzendbrief nog eens raadplegen als je klikt op deze link
Klik op de "play-knop"om filmpje te bekijken (Geluid aan) Fotografie: Mimi VERTESSEN
Spek- en Jeneverwandeling - Zondag 07 Januari 2024
Niet minder dan 52 Bunters kwamen opdagen voor de eerste activiteit van het nieuwe jaar. Zoals gewoonlijk was er een korte en een lange wandeling gepland..... en daarna was er, zoals gebruikelijk spek en jenever !! René OOMS ging mee met de lange wandeling, gegidst door Leo PEETERS en schreef een verslag. Klik op onderstaande afbeelding om het verslag van René OOMS te lezen. Spek- en jenever (Foto: Roger DAMEN)
Er zijn heel wat mensen en verenigingen die zich inzetten voor het opruimen van zwerfvuil…. en dan denken we in de eerste plaats aan Den Bunt natuurlijk. De zwerfvuilcijfers in Vlaanderen blijven de pan uit swingen. Steeds vaker kom je op straat uitpuilende vuilniszakken en rondslingerend zwerfvuil tegen. Vaak achteloos weggeworpen, maar soms ook stiekem in een bos of gracht gedumpt, en zo bezoedelt deze rotzooi onze mooie planeet. Gelukkig duiken er af en toe ook initiatieven op om het zwerfvuil tegen te gaan. Zo ook bijvoorbeeld de zwerfvuilacties van de Olense klimaatmakers die jaarlijks “De Olense Kartoenale” organiseren en in 2023 was “zwerfvuil” het hoofdthema.
Klik op de “play-knop” om een filmpje van deze cartoon-wedstrijd te bekijken (Geluid aan) MP4
Roger en Leo hebben vandaag een voorbereidende wandeling gedaan voor de jenever- en spekwandeling van zondag aanstaande. Door de aanhoudende regenval is het normaal openlijk wandelgebied vaak overstroomd en hebben we een variante uitgestippeld. Laarzen geven wel de zekerheid om droge voeten te behouden. Op de verharde parking van FBFC kunnen we onze auto kwijt en kunnen we nog gebruik maken van het afdak dat dienst deed als fietsenstalling voor spijs en drank. Vergeet je verrekijker niet! Er zijn ook leuke beelden te schieten van een Kempens landschap dat je ‘verloren’ waant. Zelfs in vogelperspectief kan er gefotografeerd worden vanaf de ‘toren’ van de voormalige fabriek. Hiervoor hebben we uitzonderlijk begeleide toegang kunnen bekomen mits we aan de gestelde veiligheidsnormen voldoen.
De Kleine Nete tussen het Prinsenpark en Kasterlee is plaatselijk buiten zijn oevers getreden. Het Prinsenpark zelf is nog goed te bewandelen. Neem ook eens een kijkje in de tentoonstellingsruimte en kom meer te weten over de wolf. Bij het binnenkomen neem je het ontdekboekje, in te vullen met allemaal weetjes over wolven, die je snuisterend ontdekt tijdens het bezoek. Ook voor kinderen een aanrader!
Tot zondag…. goed ingeduffeld !
Leo & Roger
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te downloaden (Geluid aan) Power Point bekijken op eigen tempo (klikken op enter)
Er zijn heel wat grote paddenstoelen te zien in de herfst tot in het begin van de winter. Maar ook allerlei kleiner grut, bijvoorbeeld de paarse knoopzwam. Die maakt kleine (een halve tot twee centimeter groot) roze tot paars gekleurde vruchtlichamen, met een onregelmatige, kronkelende vorm. Soms zijn het allemaal losse bolletjes, maar vaak is het ook een soort hersenachtige klodder. Wanneer ze sporen gaan maken, veranderen ze van vorm. Dan worden het platte schijfjes: net kleine knoopjes op het hout. Ze zijn te zien tot in december.
Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Herenthout heeft er opnieuw een druk jaar op zitten. 4407 dieren uit de Kempen en Rivierenland werden er het voorbije jaar opgevangen. Dat zijn er zo'n 300 meer dan vorig jaar, maar een stuk minder dan tijdens de coronajaren. De egel is nog altijd het meest opgevangen dier, vooral egels die lijden aan de egelziekte.
Het opvangcentrum mocht in 2023 meer dan 4400 dieren opvangen, een stijging ten opzichte van het jaar voordien. Maar wel een pak minder dan 2021. Populaire bezoekers zijn de huismussen en houtduiven, maar het zijn nog altijd de egels die het vaakst binnen gebracht worden. En een groot deel daarvan lijdt ook nog aan de egelziekte. Daarnaast zijn nog verschillende dieren binnen gekomen die vaak voorkomen in de regio, zoals eekhoorns, hazen, uilen of reeën. Maar soms zijn er ook enkele uitzonderlijke dieren die bij het VOC terecht komen.
Momenteel is het relatief rustig in het VOC, omdat de meeste dieren in hun winterslaap zitten of naar warmere gebieden trekken. Maar van april tot september kan het er heel druk zijn. De vrijwilligers hopen daarom op wat meer financiële middelen om uit te kunnen breiden, maar daar zijn vooral ook meer helpende handen voor nodig. Het VOC doet daarom een oproep naar vrijwilligers.
Klik op "de play-knop" om dit RTV nieuws-item te bekijken (Geluid aan)
Omdat paddenstoelen plotseling verschijnen, vreemde vormen hebben en sommige soorten ook nog giftig zijn, werden ze vroeger met wantrouwen bekeken. Dat is terug te zien in de namen waarin opvallend veel heksen en duivels figureren. Bijvoorbeeld het heksenschermpje: een paddenstoeltje dat je nu in loofbossen op zandgronden kan zien. Het is niet heel groot – de hoed is twee tot zes centimeter breed – lichtroze van kleur en ruikt naar radijsjes. Of heksen ze gebruiken, wie weet, maar deze schattige paddenstoeltjes zijn wel giftig.
Het plooivlieswaaiertjeis in principe het hele jaar door te zien, maar vooral van september tot eind januari. Het is een opruimer (saprofyt) van dood loofhout en is vaak te vinden op takken en stammen van berk, beuk, hazelaar en kers. In principe is het een zeer gemakkelijk herkenbare soort, als je tenminste ook goed naar de onderzijde van het vruchtlichaam kijkt. Dan zie je geen plaatjes of gaatjes maar smalle plooien die aan plaatjes doen denken, waaraan dit zwammetje zijn naam te danken heeft.
Plooivlieswaaiertje (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)