Fietstocht - Zaterdag 22 juni 2024 (info elders op deze blog)

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    30-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOOR U GELEZEN

    GETEST. Swarovski AX Visio 10x32: is deze intelligente verrekijker meer dan een duur gadget?

    (Uit: Het Nieuwsblad - Donderdag 20 juni 2024)

    Verrekijkers van het merk Swarovski zijn vrij goed bekend bij vogelaars en natuurliefhebbers. Zopas hebben zij nog een nieuw model op de markt gebracht waarmee je nog veel meer kan dan "verrekijken". Het toestel kan ook foto's maken en filmen.... die je daarna meteen ook kan doorsturen naar vrienden. Verder identificeerd het toestel ook de namen van de vogels en zoogdieren die je kan spotten (wat je nu ook al doet met ObsIdentify bv). Kortom.... een prachtig toestel, maar helaas ook vrij duur. 

    Klik op onderstaande afbeelding om het krantenartikel te lezen

    30-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    29-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOETBAL

    EK - VOETBAL "FRANKRIJK-BELGIË" - Maandag 1 juli 2024

    Beste Bunters,

    Ondanks de eerste zeer tegenvallende resultaten van onze Rode Duivels tijdens de afgelopen wedstrijden, blijven wij niet bij de pakken zitten en schakelen we als supportersteam een niveau hoger 😉.

     Concreet: we kijken op maandag 1 juli opnieuw samen naar de match op groot scherm, maar gelet op de goeie weersvoor-
    spellingen koppelen we dit aan hot-dogs en een zomerbar voor onze bewoners, medewerkers, families en vrijwilligers.

     Wees van harte welkom vanaf 17u00 in de polyvalente zaal en tuin.

     Hopelijk tot dan!

     Sportieve groeten,

    Alfons Smet Residenties


    29-06-2024 om 10:31 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOI

    Zonnende merel

    Enkele meters verwijderd van mijn livingraam lag zij daar, een vrouwelijke merel uitgestrekt op het gras. Als eerste gedachte: ‘oei, dat ziet er niet goed uit’. Platliggend op het gras, de vleugels gespreid, de kop wat schuin gericht. De vogel verandert soms zijn krampachtige houding. Na een tijdje krabbelt ze recht, komen de veren weer mooi aangesloten als een beschermende jas te liggen, en vliegt ze gezwind weg. 12 minuten later eenzelfde gedrag, een 20 tal centimeter verwijderd van de vorige plek. Het is nu wel heel duidelijk, de merel is springlevend en houdt van zonnen.

    Op 7 juni 2024 was er eindelijk zon na een lange tijd regen, in de namiddag te 13u39. Om volledig te kunnen genieten van de invallende zonnestralen werden zowel dekveren, slagpennen en staartpennen gespreid. Als ik de literatuur er even op na pluis, dan blijken meerdere vogelsoorten te zonnen. De voorkeur voor felle zon en de vrijwillige blootstelling aan oververhitting suggereren dat aan het zonnen voordelen moeten kleven, zoals bijvoorbeeld controle van parasieten (zoals veerluizen, die niet tegen zonnestralen zouden kunnen), aanmaak van vitamine D en regulatie van andere vitamines, veeronderhoud (spanning uit slagpennen halen, gunstig voor groeiende veren en thermoregulatie (volgens een artikel uit ‘het Vogeljaar’ 1968).

    Ook bij kippen en huismussen heb ik dat gedrag al opgemerkt. Zij doen er zelfs nog een schepje bovenop. Meer bepaald een schepje rul zand. Als los gescharreld zand een tijd in de volle zon ligt, kunnen kippen en huismussen een stofbad nemen. Scharrelend met de poten en wapperend met de vleugels in een kuiltje vliegt de ‘stoeber’ in het rond tussen de opgezette veren. Parasieten bij kippen kunnen veel jeuk veroorzaken, afhankelijk van het ongedierte. Een zonovergoten stofbad is een wellnessbehandeling om ongewenste beestjes kwijt te raken.

    ….. en automatisch strand ik bij de gedachte, wie/wat was er eerst …. de kip of het ei…… de zonnende kip of de in de zon wentelende mens? Met enige nuance, stoeber past niet in het plaatje van de met sun milk besmeerde lichamen, op weg naar perkament.

    Roger DAMEN.

    Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (MP4)

    29-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    28-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - EENHOORN

    Eénhoorn

    De eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. De hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef. In de Europese volkscultuur is het paard vaak afgebeeld met een lange hoorn. Van nature ontwikkelt een narwal een tand die als eenhoorn kan doorgaan.

    In het kasteel van Cormatin in de Bourgogne/Frankrijk, een parel uit de renaissance met rijke decors, heeft de markies van Huxelles een geheime kamer laten bouwen. Bijzondere genodigden mochten hier een kijkje nemen naar de verworven curiosa. Twee tanden van de narwal vormen hier een kader van een bijzondere verzameling waarbij dieren vaak het slachtoffer werden.

    En ’s avonds, op 20 juni 2024 wordt met de ‘bezemwagen’ de fietstocht van 22 juni nog eens verkend. In de buurt van Theehuisje de Wouwershoeve spotten we een reebok. Kliek,kliek… Een eenhoorn wordt vastgelegd. Ditmaal een levende trofée met wat gefoeter, een reebok heeft een gewei. Hier uitzonderlijk met één stang.

    Eénhoorn (Alle foto's: Roger DAMEN)

    28-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    27-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTOVERSLAG - FIETSTOCHT

    Fietstocht - Zaterdag 22 juni 2024
    Fotografie: Roger DAMEN

    Prima georganiseerd Nancy en Jef, met zelfs de bestelling van zonnig weer zonder gedruppel. Telkens weer de verbazing van ongekende hoekjes. Herinneringen aan de ‘week van het bos’ te Ravels, toen we ook telkens een activiteit hadden bij Vic in den hof. De nostalgie die daar hangt is nog steeds om van te snoepen. En dat deden we ook van de soep met balletjes en een mini stokbrood. Ferm geregeld Guy.

     Ook een extra dank aan de ‘wegenwacht’, veiligheid boven alles. Heb ook eens goed gespeurd naar de fiets zonder elektrische ondersteuning, die zijn zeldzaam.

     Voor mij was de kapel van Rhoode onbekend. Een parel in het groen met ongekende verhalen ….. en vele schone broeken gezien in Schoonbroek, trouwens niet alleen de broeken: ook schone mensen, vooral van binnen!

    Roger DAMEN.

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4

    Fotografie: Roger DAMEN.     

    27-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    26-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAPEL VAN RHOODE

    Kapel van Rhoode - Fietstocht zaterdag 22 juni

    Tijdens onze fietstocht van afgelopen zaterdag hebben we ondermeer de Kapel van Rhoode kunnen bezoeken. Jef ADRIAENSEN gaf heel wat uitleg.... en wie dat wil kan deze uitleg nog eens nalezen.

    Hieronder kan je de tekst van Jef nog eens nalezen.
    Kapel van Rhoode (Foto: Roger DAMEN)

     

    26-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    25-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - KIEVIT

    De kievit…. een weidevogel die zijn eigen naam roept !

     Je herkent hem meteen aan zijn stoere kuif! Kieviten zijn echte weidevogels. Ze leven op weilanden en broeden daar ook. Het broedseizoen van de kievit loopt van half maart tot in juli. In deze periode kun je veel kieviten zien en.... ondertussen ook de jongen. De kievit heeft korte pootjes. Je kunt ‘m herkennen aan de lange kuif en zijn zwart-witte verenpak. Een vrouwtjeskieviet kun je herkennen aan de kortere kuif en een witte kop.  Als je ze niet ziet, dan hoor je ze wel. Kieviten hebben hun naam te danken aan het schelle [“Kiewiet, kiewiet”] geluid dat ze maken. Ze roepen dus hun eigen naam.

    Kievit (Foto's: Achiel CLAESSEN)

     

    25-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    24-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - VUURJUFFER

    Vuurjuffer – Pyrrhosoma nymphula – Red damselfly

    Vanaf de maand mei kun je weer vuurjuffers fotograferen. Ze vliegen dan weer overal langs plassen, sloten en vijvers. Deze extra fotogenieke juffer herken je vrij makkelijk aan de felrode kleur. Bovendien is het een flinke juffer, tot 36 millimeter, dus die zie je niet snel over het hoofd….. en zeker niet als ze aan het paren zijn.

    Parende vuurjuffers (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    24-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    23-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EK VOETBAL

    EK - VOETBAL "BELGIË - OEKRAÏNE" - WOENSDAG 26 JUNI 2024

    Beste Bunters,

    Ondanks de eerste zeer tegenvallende resultaten van onze Rode Duivels afgelopen maandag,
    blijven wij niet bij de pakken zitten en schakelen we als supportersteam een niveau hoger 😉.

     Concreet: we kijken woensdag 26/6 opnieuw samen naar de match op groot scherm, maar gelet op de goeie weersvoor-
    spellingen koppelen we dit aan hot-dogs en een zomerbar voor onze bewoners, medewerkers, families en vrijwilligers.

     Wees van harte welkom vanaf 17u00 in de polyvalente zaal en tuin.

     Hopelijk tot dan!

     Sportieve groeten,


    Alfons Smet Residenties

    Lukasstraat 2 A

    2480 Dessel

    014/37 88 54

    23-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    22-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - GAGEL

    De gagel bloeit... in mei/juni

    In veengebieden en op vochtige heide (vooral in de Kempen) bloeien nu struiken met talloze goudbruin glanzende katjes: de gagel. Hij vormt dikwijls grote struwelen. De sterke aromatische geur wordt meestal als aangenaam ervaren. Sommige planten zijn niet goudgeel, maar donkerrood. Dat zijn de vrouwelijke planten met rode stampers.

    Wilde gagel (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    22-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    21-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - BONTE VLIEGENVANGER

    Bonte vliegenvangerFicedula hypoleucaPied flycatcher

    Enkele decennia geleden werd de bonte vliegenvanger zelden gezien in ons land. Tegenwoordig is hij algemener na een sterke opmars vanuit Centraal Europa. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten of in boomholtes. Vanaf een zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht maar ook kruipende insecten behoren tot het voedselpakket.

    De keel en buik van het mannetje zijn helder wit van kleur evenals de witte vleugelvlek en een kleine dubbele witte vlek boven de snavel. De rest van het verenkleed is vrij donker bruingrijs. De vrouwtjes zijn erg gelijkend maar wat lichter bruin van kleur.

    Bonte vliegenvanger (Alle foto's: Wim MARTENS)

    21-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    20-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GESPOT - ZANDOOGJE

    Dat is een zandoogje.... maar welk zandoogje ?

    Zandoogjes zijn veel voorkomende dagvlinders in ons land (bloemrijke hooilanden maar ook tuinen). De meest voorkomende soorten zijn: bont zandoogje, bruin zandoogje en oranje zandoogje. Het bonte zandoogje is niet zo moeilijk te herkennen, en verwarring met andere soorten zal niet gauw gebeuren. Maar het bruine en het oranje zandoogje lijken wel erg veel op elkaar. Hier kan je het verschil best merken aan het zwart-bruine oog aan de vleugeltoppen. Het bruine zandoogje heeft hierin één wit vlekje... en het oranje zandoogje twee. (maar ook dit laatste verschilpunt is niet altijd 100 % zeker)

    Bont zandoogje (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Bruin zandoogje (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    Oranje zandoogje (Foto: Karel VERBRUGGEN)

    20-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    19-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - MOERASVERGEET-MIJ-NIETJE

    Moerasvergeet-mij-nietje - Myosotis scorpioides – Water forget-me-not

    Moerasvergeet-mij-nietje is een laagblijvend, bladverliezend moerasplantje met elegante, helderblauwe bloempjes met een geel centrum en kleine, lancetvormige, glanzende, groene bladeren aan ruwbehaarde, kantige stengels. De bloeiperiode strekt zich uit van mei tot augustus. Moerasvergeet-mij-nietje houdt van een standplaats in volle zon en verkiest een vochtige tot natte bodem en groeit soms zelfs met de voeten in ondiep water.

    Moerasvergeet-mij-nietje (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    19-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    18-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TEKEN

    Waarom moeten we oppasen voor teken ??

    Uit onderzoek is gebleken dat de laatste tien jaar het aantal mensen dat gebeten is door teken, met 30 % is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen en daarom blijft een tekencheck dan ook extra belangrijk.

    Teken (larve, nimf en volwassen teek) voeden zich met het bloed van zoogdieren (ook mensen), vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Daarbij kunnen ze de ziekte van lyme overbrengen. Naar schatting is 1 op 5 teken drager van de ziekte. Let dus goed op na een wandeling en controleer Uzelf op tekenbeten !!

    18-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    17-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN

    Is het nu een fitis of een tjiftjaf ?

    De fitis en de tjiftjaf zijn tweelingsoorten, wat betekent dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Toch zijn er subtiele verschillen: de fitis heeft lichtbruin gekleurde poten, terwijl die van  de tjiftjaf bijna zwart zijn. De vleugels van de tjiftjaf zijn korter dan die van de fitis. Dat is natuurlijk zo….. maar dan moeten ze wel vlak naast mekaar zitten om die verschillen te kunnen zien. Gelukkig is de zang nog het meest betrouwbare onderscheid: de fitis heeft een muzikaal aflopend riedeltje terwijl de tjiftjaf herhaaldelijk zijn eigen naam roept!

    Fitis of tjiftjaf? (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    17-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    16-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - FIETSTOCHT

    Fietstocht - Zaterdag 22 juni 2024

    Graag willen we nog eens herinneren aan deze fietstocht.
    Je kan nog steeds inschrijven.... maar het is vandaag zondag de laatste dag!

    Vertrek: 09:45 uur - Kerk Schoonbroek
    Middagpauze: - soep met broodje (5 euro)
    Inschrijven kan tot en met zondag 16 juni
    Bellen naar Anny en Charlie (na 17 uur)
    014/37.14.58 of 0472/58.49.45

    Klik op onderstaande link om de omzendbrief nog eens na te lezen.

    https://www.dropbox.com/scl/fi/jwj6hudf4ifccle9x3zcs/24-08-fietstocht2024.docx?rlkey=mcur6aikig23vsamn685max6d&st=h388vee3&raw=1

    16-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    15-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - ORANJETIPJE

    Oranjetipje

    Deze gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder vliegt in ons land voornamelijk van april tot half juni. Het mannetje heeft een grote oranje vlek aan de vleugeltip van de voorvleugel, terwijl het vrouwtje deze oranje vlek mist. De onderkant van de vleugels is geschakeerd geelgroen van kleur. De rupsen van het oranjetipje voeden zich met planten zoals pinksterbloem, look-zonder-look, scheefkelk en andere kruisbloemigen. Dus als je in het voorjaar een vlinder met een oranje vleugeltip ziet, is de kans groot dat je een oranjetipje hebt gespot!

    Oranjetipjes (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    15-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    14-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOED OM WETEN - BOTERBLOEM

    Boterbloem – Ranunculus - Buttercup

    Een weide vol met deze vrolijke gele bloemen is een lust voor het oog. De bloem van de boterbloem heeft vijf gele kroonblaadjes die zó mooi glanzen dat ze wel van plastic lijken. Maar nee, deze vrolijke bijenvriend is een échte plant. De naam boterbloem slaat op het historische gebruiksdoel van de botergele bloemen. De bloemen werden vroeger gebruikt om de boter een mooie gelige kleur te geven. Echter, voor de wildplukkers onder ons, toch een belangrijke waarschuwing: de boterbloem is niet eetbaar.

    Boterbloem (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)

    14-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    13-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NU TE ZIEN - DAGKOEKOEKSBLOEM

    Dagkoekoeksbloem - Silene dioica – Red campion

    De dagkoekoeksbloem is een plant uit de familie van de anjers en de naam verwijst naar het feit dat de bloemen overdag openstaan. De plant kan 30 tot 80 cm meter hoog worden en van mei tot september draagt hij roze bloemen met vijf diep ingesneden kroonbladeren aan de top. Je kan de bloemen vinden  in de rand van struwelen of struikgewas, in lichte bossen en langs sloot- en waterkanten. De bodem moet redelijk voedselrijk en behoorlijk vochtig zijn.

    Dagkoekoeksbloem (Foto's: Karel VERBRUGGEN)

    13-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)
    12-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WILDCAMERA

    Das, wasbeer en vos.

    Roger DAMEN stuurde weer enkele nachtelijke filmfragmenten die genomen werden met een automatische wildcamera aan zijn voederbak in de Ardennen. Het gaat hier om een das en een wasbeer die zich snel uit de voeten maakt als ook de vos een hapje wil mee komen eten!

    Roger DAMEN.

    Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten.

    12-06-2024 om 00:00 geschreven door Karel VERBRUGGEN


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!