Steengroeve Sibelco in Ratum/Winterswijk
Winterswijk is aangewezen als één van de 20 Nationale Landschappen in Nederland met een oppervlakte van bijna 22000ha. In dit coulissenlandschap graaft Sibelco naar Muschelkalk, grondstof voor o.a. kunstmest, mobiele telefoons en gemengd met asfalt voor landingsbanen op luchthavens (Schiphol). Door de kalksteenwinning zijn de miljoen jaren oude aardlagen zichtbaar in de rotswanden aan de oppervlakte, wat bezoekers een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis van Winterswijk biedt.
Geschiedenis van de steengroeve
240 miljoen jaar geleden, in het Triastijdperk, bestond de aarde uit een oceaan en een supercontinent met een binnenzee, die beschouwd wordt als de kraamkamer van nieuwe planten- en dierensoorten. De westelijke kustvlakte van de binnenzee bevond zich op de plek waar nu Winterswijk ligt. Doordat de kustvlakte bij tijd en wijle droog viel, was het de ideale plek voor zowel land- als zeedieren. Deze unieke plek op aarde maakt dat er nu nog steeds belangrijke fossiele vondsten worden gedaan van schelpen, vissen, insecten en ook pootafdrukken en botten van sauriërs. Afdrukken van sauriërskeletten en poten van een Nothosaurus, een Palatondonta en een Lariosaurus zijn al in de steengroeve ontdekt. Onlangs werd door een lokale paleontoloog zelfs een fossiel ontdekt van een pissebed dat 245 miljoen jaar oud is. Volgens deskundigen een extra bijzondere vondst omdat fossiele pissebedden zeldzaam zijn. Er zijn wereldwijd maar negen soorten uit het Triastijdperk bekend.
Vanop een kijkmuur heb je zicht op een oude steengroeve, biotoop van de oehoe. In de hoogvenen in de buurt zijn al enkele broedgevallen genoteerd van kraanvogels. Een wandeling met zicht op de steengroeve is gepland op 10 september als start van de meerdaagse grensstreek Nederland – Duitsland.
Alle foto's: Roger DAMEN








16-03-2025 om 00:00
geschreven door Karel VERBRUGGEN
|