Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
23-11-2024
NU TE ZIEN - KLEVERIGE KORAALZWAM
Kleverige koraalzwam
Er is een grote groep paddenstoelen die veel weg hebben van iets wat we alleen uit zee kennen: de koraalzwammen. Daar zitten moeilijk te determineren soorten tussen, maar er zijn er een paar waarvan je wel meteen kan zeggen wat het is. De kleverige koraalzwam is er daar één van. Deze groeit veelal op oude stronken van naaldhout en is in een jong stadium oranjegeel (in een loofbos hoef je dus al niet te zoeken). En een beetje kleverig is hij dan ook. Het lijkt soms net of dat stuk hout in de fik staat ! Ook nu nog te vinden……
Eekhoorns zijn misschien wel de meest fotogenieke bosbewoners. In het najaar heb je extra veel kans om eekhoorns te zien. Ze zijn dan druk in de weer om hun wintervoorraden aan te leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap maar wel een winterrust. Ze verblijven liefst zo veel mogelijk in hun nest. Dat nest is soms in een holle bom, of soms is het aangelegd met behulp van takken. En af en toe gaan ze even naar hun voorraadplek voor wat voedsel.
Beenbreek draagt nu zijn opvallende, feloranje vruchten. De zaden worden door de wind uit de doosvruchten geschud en zo zaait de plant zich verder uit. Zijn naam dankt de plant aan het idee dat de plant slecht was voor de botten van dieren. Boeren lieten hun vee en schapen vroeger grazen in venen en moerassen. In het oneffen terrein braken de dieren wel eens een been, en dat werd ten onrechte toegeschreven aan deze plant. Tegenwoordig is de plant zeldzaam geworden, hij houdt van schoon water en een constant hoge grondwaterstand en die plekken worden steeds schaarser.
Het voorziene bezoek aan het historisch gemeentehuis te Dessel zal in twee fasen gebeuren omwille van de beperkte tentoonstellingsruimte.
- Fase 1 : start om 14:15 uur
- Fase 2 : start om 15:30 uur
Isabelle zal toelichting geven omtrent de expositie met als thema : “Stront, pis en kak” die je nu al kan bezichtigen.Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn, meer bepaald natuur in Dessel in de dorpskern en op den buiten en in een andere kamer de ligging en bijzonderheden van natuurgebieden in de nabijheid.
Iedereen kan zelf kiezen welke voorstelling hij wil bijwonen. Kom rechtstreeks naar het historisch gemeentehuis tegen het voorziene uur, en nadien ben je dan welkom in het lokaal van de “Snoekbaars”. Personen die deze voorstelling niet willen bijwonen, zijn welkom vanaf 15:00 uur in het lokaal van de vissersclub.
Dirk neemt ons voor een blik op diversiteit van dieren en planten mee naar stad, polder, bos, strand, vijver, zee... Dieren en planten en wij ook hebben biodiversiteit nodig om te overleven. We kunnen er zelf iets aan doen. Dirk geeft tips.
Retie GC Den Dries Kerkhofstraat 37, 2470 Retie Inkom: 12 euro
Door de Verenigde Naties is 19 november ingesteld als ‘Wereldtoiletdag’. Het doel van deze dag is het grote publiek bewust te maken van het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen in sommige delen van de wereld en het verbeteren daarvan. Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft geen toilet. De basis om wereldwijd de aandacht te trekken voor dit onderwerp werd gelegd door Jack Sim uit Signapore in 2001. Hiermee wil ‘Mister Toilet’ een taboe wereldwijd bespreekbaar maken: “ Wat wij niet bespreken, kunnen wij niet verbeteren.” Sinds 2013 wordt deze dag door de Verenigde Naties ondersteund.
Schokkende cijfers: - 4,2 miljard mensen leven zonder veilig beheerd toilet - elke dag sterven bijna 1000 kinderen aan ziekten die verband houden met slechte sanitaire voorzieningen - Sanitaire voorzieningen zijn de frontlinie in de strijd tegen infectieziekten zoals diarree, cholera en tyfus.
Roger DAMEN.
Vertaling logo:
Promoot het belang van schone en veilige sanitaire voorzieningen wereldwijd en benadruk de impact ervan op de volksgezondheid en het milieu.
Als smaakmaker voor ons ledenfeest van dit jaar: hierbij nog eens het fotoverslag van de bijeenkomst van vorig jaar. Haast je om in te schrijven.... het kan nog tem woensdag 20 november !
Samengevat:
Een mooie wandeling….. Een leuke babbel….. Een lekker pintje…. Hapjes en frietjes…. Viering jubilarissen….. Hartelijk lachen….. Een prijs van de tombola…. En daarna huiswaarts…...
Met dank aan alle helpers!!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4 Fotografie: Jef ADRIAENSEN - Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN
De panteramaniet is de grote tegenhanger van de overbekende vliegenzwam.: niet rood met witte stippen, maar bruin met witte stippen. Hij komt in ons land vrij algemeen voor in loof- en naaldbossen. De steel is wit en helemaal glad... en heeft, net zoals de vliegenzwam, een witte ring.
Panteramaniet in diverse groeistadia (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
De zwartvoetkrulzoom is een saprofiet, wat betekent dat hij leeft van dood plantenmateriaal, vooral naaldhout. In ons land staat hij op de rode lijst van zeldzame of bedreigde soorten. De hoed is schelpvormig en heeft een diameter van 8 tot 20 cm en is okerbruin van kleur. De lamellen onderaan de hoed staan erg dicht bij mekaar. Deze paddenstoel komt meestal voor in naaldbossen op voedselarme zandgronden.
Zoals elk jaar organiseert Natuurpunt ook dit najaar de "Dag van de Natuur", in het laatste weekend van november. Dit is dé kans om de natuur van dichtbij te leren kennen en actief mee te helpen met het natuurbeheer. Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat waardevolle natuurgebieden behouden blijven en zelfs verbeteren.
Natuurpunt - Netebronnen (Mol) voert beheerswerken uit in de Molse Netevallei. Meer info : klik op onderstaande banner en wij linken U door.
Waarheid of mythe: Eten we spinnen op in onze slaap?
Sommige mensen beweren bij hoog en laag dat we jaarlijks 8 spinnen opeten als we slapen (met de mond open). De meeste mensen gruwen van het idee. Maar wat is er eigenlijk van aan? Waarheid of mythe? Dit is een (hardnekkige) mythe. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft het ooit bevestigd en het is hoogst onwaarschijnlijk.
In de herfst blijven in de natuur de afgevallen bladeren meestal liggen. Maar in de tuin gaan veel mensen aan de slag om ze op te ruimen. Toch is het beter om dode planten en bladeren zoveel mogelijk te laten liggen. Daar doe je jezelf en de dieren in je tuin een plezier mee! Wil je toch een beetje orde scheppen? Veeg dan afgevallen blad onder de heg, onder een tafel of in een verlaten hoekje. Ze vormen een plek voor egels om te schuilen en ook tal van insecten kunnen er in overwinteren. Rupsen, kevers en spinnetjes bijvoorbeeld gebruiken de afgevallen bladeren als bescherming tegen de kou. En die zijn weer belangrijk als voedsel voor allerlei vogels. Kortom: lekker laten liggen en zoveel mogelijk genieten van het leven in je tuin.
Vroeger, toen ik nog klein was (ik ben nu 73), kreeg de straathond die in een grote ren met slaaphok een plaats had in den hof, de restafval van de keuken. Als omnivoor was hij/zij daar best content mee waarvoor de hond ons overlaadde met veel vriendschap als trouwe gezinsgenoot. En Bengo ……. werd oud zonder pillen en hondeneten van de bazaar.
Nu komen in de Ardennen de keukenresten ook in een voederbak terecht. Altijd spannend om te checken welke dieren er tijdens de nacht gepasseerd zijn. Het voelt ook nu een beetje als de tijd van toen!
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Fotografie: Roger DAMEN)
Totdat de eerste ‘echte’ nachtvorst is geweest kun je nog heidelibellen tegenkomen. Vooral de bruinrode en de steenrode heidelibel zijn zeker nog te zien. Daarvoor hoef je niet naar de heide, want ze zitten verspreid door het hele land. En denk niet dat je die twee aan de kleur uit elkaar kan houden, want zo passend zijn de namen niet.
Babyboomplantdag - Zondag 17 november 2024 (10 - 12 uur)
Naar jaarlijkse gewoonte is er op zondag 17 november ook weer een "babyboomplantdag". Het is een initiatief van de Gezinsbond Dessel i.s.m. Wildbeheereenheid Dessel, Natuurvereniging Den Bunt en de Gemeente Dessel. Den Bunt heeft er, zoals altijd, een infostand waar je ook wafels, chocomelk, soep en bessenjenever kan consumeren. Helpers zijn natuurlijk welkom.... maar ook als je alleen maar iets wil consumeren, zien wij je graag komen! Dit evenement gaat door aan het nieuwe "Babybos" langs het Groesgoor in Dessel-Witgoor tussen 10 en 12 uur. Rij dwars door het centrum van Witgoor en sla direct na de kanaalbrug linksaf. Even verder (vlak bij taverne "De Witte Haas") heeft het gebeuren plaats.
Iedereen welkom !!!
Foto's van vorige babyboomplantdag (Foto's: Roger DAMEN)
Voorheen heette ‘onze’ gaai Vlaamse gaai. Over de reden om hem ooit Vlaams te noemen, wordt gespeculeerd. In 1999 werd bepaald dat de naam van de Vlaamse gaai moest veranderen in ‘gaai’, omdat hij tenslotte niet alleen in Vlaanderen, maar in een groot deel van Europa voorkomt. Maar wie dat wil, mag de gaai nog steeds Vlaamse gaai noemen, want er bestaan 35 ondersoorten van de gaai. De Latijnse naam voor de bij ons voorkomende ondersoort is Garrulus glandarius glandarius. Dit betekent ‘babbelzieke eikelzoeker’. Je ziet de gaaien nu ook druk in de weer met het verstoppen van eikels, ze leggen zo een voedselvoorraad aan die ze tijdens de winter kunnen aanspreken.