Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
07-12-2024
TV
De Ronde Put (MOL)
Vandaag te zien op ECLIPS TV : "De Ronde Put (Frans VERHOEVEN) om 18:15 uur Hopelijk krijg je dit bericht nog op tijd te zien.... maar je kan op TELENET alle programma's nog tot 7 dagen terug opvragen.
Het jaarlijkse ledenfest ging ook dit jaar weer door in het blublokaal van vissersclub "De Snoekbaars" in Dessel. Dit clublokaal is gelegen aan de Goorvijvers in Witgoor-Dessel. Zowat 60 Bunters tekenden present....en het werd een leuke bijeenkomst!
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
In het Historisch Gemeentehuis van Dessel wordt een tentoonstellingsruimte ingericht. Onderwerp : natuur in Dessel en natuurgebieden in de nabijheid. Een kamer met als onderwerp “Stront, pis en kak” kan je nu al bezichtigen. Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan) MP4 Klik daarna op de "pauze-knop" als je teksten wil lezen Fotografie: Roger DAMEN en Karel VERBRUGGEN.
Vandaag 5 december is het de internationale dag van de vrijwilliger. Vrijwilligers zijn de basis van de vereniging. En die inbreng van vrijwilligers is heel divers : wandelingen uitstippelen en begeleiden, verslaggeving van een uitstap, beelden schieten en deze ordenen voor presentatie, een lezing verzorgen, eten en drinken regelen, een hart onder de riem steken als het even wat moeilijk gaat, een lach op een gezicht toveren, sokken breien, winkelen, samenstellen Buntblad, de Buntblog behartigen, artikels schrijven, vergaderingen bijwonen, het aanreiken van een helpende hand, een tent opzetten, heide maaien voor de potstal/kerststal, de kerstschapen en kippen verzorgen, herstellingen aan kerstgebouwen, verkennen te bezoeken gebieden, verlichting en geluidsinstallatie kerststal verzorgen, wafels bakken, spek bakken en een jenever of fruitsap schenken, een helpende hand bij de babyboomplantdag, opmaak van een programma met de hoop op subsidies, velerlei klussen, een luisterend oor, elke dag een dag plukken ………
Vriê bedankt voor de ondersteuning van Den Bunt met om het even wat !
Babyboomplantdag - Zondag 17 november 2024 (10 - 12 uur)
Naar jaarlijkse gewoonte was er op zondag 17 november ook weer een "babyboomplantdag". Het is een initiatief van de Gezinsbond Dessel i.s.m. Wildbeheereenheid Dessel, Natuurvereniging Den Bunt en de Gemeente Dessel.
U kent vast de vliegenzwam wel: een mooie paddenstoel met steel, een 'rokje' en een rode hoed met witte stippen. Vliegenzwammen behoren tot de groep van de amanieten. Ze komen uit een knol, waarvan je de restanten onderaan de steel kan terugvinden. De roodbruine slanke amaniet is ook een amaniet, maar is een vreemde eend in de bijt. Hij heeft namelijk geen rokje. Alle andere in Noordwest-Europa bekende amanieten – meer dan twintig soorten – hebben wel zo'n rokje. Wat je wel altijd goed kan zien, is de knol waar hij uit voortkomt. Vind je nu een mooie slanke paddenstoel met een lichtbruine hoed met een ‘gekamde’ rand, een kleine verhoging in het centrum, een witte steel, en de restanten van een knol, dan heb je een roodbruine slanke amaniet gevonden.
Roodbruine slanke amaniet (Foto's: Karel VERBRUGGEN)
De volwassen vogels raken hun zomerkleed nu ook snel kwijt en veranderen van glimmend 'vetzwart' gekleurde, in rijk met wit bestippelde vogels. Zo gaan ze de winter in. De snavel verkleurt van geel naar zwart. In de nawinter kleurt de snavel weer geel. De witte stippels slijten van de veren en het voorjaarskleed komt dan weer tevoorschijn. Zogauw de bessen van vele soorten struiken rijp zijn, zoals die van de vlier, dan zullen spreeuwen daar massaal op duiken. Dan begint ook de echte najaarstrek van de spreeuw, een van de meest spectaculaire trekverschijnselen in ons land. De piek daarvan is in oktober en november.
Het gewone varkensoor is een opvallende paddenstoel die eruitziet als, je raadt het al, een varkensoor! Deze paddenstoel heeft een unieke, oorschelpachtige vorm en een gele tot oranjebruine kleur. Hij groeit meestal in groepjes op de grond. Gewone varkensoren groeien vaak in loofbossen en gemengde bossen, vooral op kalkrijke grond. Ze zijn meestal te vinden in de herfst, van augustus tot en met november. Ze zijn fascinerend om te zien in het bos, vooral vanwege hun ongewone vorm.
Als voedselvoorraad voor de winter maakt de mol een grote kluwen van bewusteloze regenwormen. Met een beet achter de kop verlamt hij zijn prooi, waardoor deze lang houdbaar wordt, maar niet kan wegkruipen. Mollen bewaren de wormen in een van de kamers in hun gangenstelsel. In zo’n voedselkamer kunnen wel honderden wormen opgeslagen liggen. Die voorraad is belangrijk, want een mol eet elke dag tot de helft van zijn eigen gewicht, wat neerkomt op ongeveer vijftig gram. In de winter is voedsel vinden soms lastig en de mol gaat niet in winterslaap. Als het vriest kruipen mollen gewoon wat dieper onder de grond, tot waar de grond niet meer bevroren is.
Mol in molshoop....met dode regenworm (Foto: Karel VERBRUGGEN)
De smient wordt om zijn kenmerkende roep ook wel 'fluiteend' genoemd.Op stille avonden kan je het geluid al van ver horen. Smienten komen dan samen, om op grasvelden te grazen. In onze streken broeden slechts enkele paartjes, maar in de winter is de smient talrijk aanwezig. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland en België om te overwinteren. Mannetjes hebben een kastanjebruine kop met roomgele streep op het voorhoofd. Hun borst is roze-achtig, de flanken grijsblauw met witte dijvlek, de onderbuik is wit en de onderstaartdekveren zijn zwart.
Klik op onderstaande foto om ook het geluid van de smient te horen (Geluid aan) Smient (M) - Foto's: Karel VERBRUGGEN
Omdat nachtvorst voorlopig uitblijft, kabbelt het paddenstoelenseizoen rustig verder. 2024 lijkt op paddenstoelenvlak geen slecht jaar. Een opvallende trend die zich al jaren doorzet, is de toename van de dood-hout-opruimers: paddenstoelen die vooral op dikke dode stammen te vinden zijn, zoals bv de kroontjesknotszwam.
Sinds 1995 wordt in de Kempen een intergemeentelijke sensibiliseringsactie en bomen- en struikenverkoop georganiseerd onder de naam "Behaag onze Kempen". Initiatiefnemers zijn de Kempische gemeentebesturen, de intercommunale IOK en de vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt vzw, Velt vzw.....en Den Bunt (in Dessel/Retie)
De doelstelling van deze actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin. Bij dit soort tuin wordt er rekening gehouden met mens, natuur, milieu en het landschap. Tijdens de maand oktober worden via de actie inheemse planten te koop aangeboden, die op een zaterdag in november kunnen afgehaald worden op het recyclagepark Dessel/Retie. In deze periode worden ook een aantal infomomenten georganiseerd over de actie en het hoe en waarom van aanplanten van inheemse planten.
De reuzenzwam is een grote waaiervormige paddenstoel die in stevige bundels groeit aan de voet van beuken. Zo een hele bundel kan een diameter van 1m bereiken en wel 50 kg wegen. Het jonge vlees is geel en wordt kaneelbruin naarmate de zwam ouder wordt, bij kneuzing van het vlees kleurt dit zwart. Bij levende beuken (soms ook eiken) parasiteert deze soort via de wortels en bij dode stronken verandert deze zwam zijn rol in saprofyt. In Vlaanderen is de reuzenzwam zeer algemeen.
Let goed op !! - Er is een nep-website van "Natuurvereniging Den Bunt"
Van Isabella Van de Velde kregen we een bericht dat er een nep-website van Natuurvereniging Den Bunt bestaat, compleet met alle gegevens van onze vereniging en zelfs de gegevens van drie van onze bestuursleden (wel met valse gegevens en foto's !!) Erger nog: - via een knop "Donate now" probeert men bezoekers te overhalen onze vereniging te steunen en een gift te doen. Wees dus voorzichtig en ga hier dus zeker niet op in !!
Deze website lijkt evenwel helemaal niet op die van onze blog zodat je ze zeker zal herkennen als je er toch zou op inloggen . Voor wie inlogt via "Google" :
- http://blog.seniorennet.be/denbuntvzw is de juiste link
- https://natuurverenigingdenbunt.org/ is de foute link
Klik op onderstaande afbeelding als je ook de valse pagina wil bekijken
Er is een grote groep paddenstoelen die veel weg hebben van iets wat we alleen uit zee kennen: de koraalzwammen. Daar zitten moeilijk te determineren soorten tussen, maar er zijn er een paar waarvan je wel meteen kan zeggen wat het is. De kleverige koraalzwam is er daar één van. Deze groeit veelal op oude stronken van naaldhout en is in een jong stadium oranjegeel (in een loofbos hoef je dus al niet te zoeken). En een beetje kleverig is hij dan ook. Het lijkt soms net of dat stuk hout in de fik staat ! Ook nu nog te vinden……
Eekhoorns zijn misschien wel de meest fotogenieke bosbewoners. In het najaar heb je extra veel kans om eekhoorns te zien. Ze zijn dan druk in de weer om hun wintervoorraden aan te leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap maar wel een winterrust. Ze verblijven liefst zo veel mogelijk in hun nest. Dat nest is soms in een holle bom, of soms is het aangelegd met behulp van takken. En af en toe gaan ze even naar hun voorraadplek voor wat voedsel.
Beenbreek draagt nu zijn opvallende, feloranje vruchten. De zaden worden door de wind uit de doosvruchten geschud en zo zaait de plant zich verder uit. Zijn naam dankt de plant aan het idee dat de plant slecht was voor de botten van dieren. Boeren lieten hun vee en schapen vroeger grazen in venen en moerassen. In het oneffen terrein braken de dieren wel eens een been, en dat werd ten onrechte toegeschreven aan deze plant. Tegenwoordig is de plant zeldzaam geworden, hij houdt van schoon water en een constant hoge grondwaterstand en die plekken worden steeds schaarser.
Het voorziene bezoek aan het historisch gemeentehuis te Dessel zal in twee fasen gebeuren omwille van de beperkte tentoonstellingsruimte.
- Fase 1 : start om 14:15 uur
- Fase 2 : start om 15:30 uur
Isabelle zal toelichting geven omtrent de expositie met als thema : “Stront, pis en kak” die je nu al kan bezichtigen.Begin van 2025 zullen ook de twee andere kamers voltooid zijn, meer bepaald natuur in Dessel in de dorpskern en op den buiten en in een andere kamer de ligging en bijzonderheden van natuurgebieden in de nabijheid.
Iedereen kan zelf kiezen welke voorstelling hij wil bijwonen. Kom rechtstreeks naar het historisch gemeentehuis tegen het voorziene uur, en nadien ben je dan welkom in het lokaal van de “Snoekbaars”. Personen die deze voorstelling niet willen bijwonen, zijn welkom vanaf 15:00 uur in het lokaal van de vissersclub.
Dirk neemt ons voor een blik op diversiteit van dieren en planten mee naar stad, polder, bos, strand, vijver, zee... Dieren en planten en wij ook hebben biodiversiteit nodig om te overleven. We kunnen er zelf iets aan doen. Dirk geeft tips.
Retie GC Den Dries Kerkhofstraat 37, 2470 Retie Inkom: 12 euro