Zaterdag 30 november - Ledenfeest (meer info: - bekijk de blog)

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om activiteitenkalender te downloaden.


Klik op onderstaande foto om de kalender van de cursus te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi
  • Geniet van het mooie weer. Doe ik ook.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    17-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIERDAAGSE

    ZIEKE KONIJNEN - MYXOMATOSE EN RHD

    Tijdens onze meerdaagse begin september werd de monding van de IJzer bezocht. Slikken en schorren vloeien over in duinen. Landschappelijk prachtig waarbij de duinen een aantrekkelijk biotoop vormen voor konijnen. Een waarschuwend bord vermeld de mogelijkheid dat je zieke en dode konijnen ontdekt (zie tekst bord). Helaas zijn er steeds minder, een verlies voor het landschap.

    Konijnen (Oryctolagus cunilunis) in de wilde natuur zijn beslist geen doetjes. Met hun vlijmscherpe tanden kunnen ze zich een weg knabbelen door haast ondoordringbare duindoornstruiken. Bij pas opschietende struiken op kale duinen is dat knabbelgedrag erg nuttig om bosvorming te voorkomen. Duingraslanden worden daardoor in stand gehouden en losgekomen zand door het graven van pijpen kan verstuiven. Een uniek duinenbestand heeft een mix van:

                           - duinen met struiken en bomen
                                - kale duinen die kunnen verstuiven
                                            - natte duinpannen met eigen fauna en flora
    - duingraslanden

    Minder konijnen vertaalt zich in meer struikgewas en minder duingraslanden en andere duinbiotopen. Ook landduinen met een soortelijk verhaal zijn erg zeldzaam: een door de wind uitgewervelde kom met water en daarachter een paraboolduin.

    Als eenmaal de vergrassing/verruiging te fel is opgetreden, waardoor de duinen uiteindelijk een ondoordringbaar geheel vormen, kunnen Noorse fjordenpaarden, Poolse Konikpaarden, Shetlandpony’s , Schotse Hooglanders …. de boel nog wat open trekken. Hun latrines, vaste kakplaatsen zeg maar, lokken op hun beurt specifieke insecten en hier verschijnt mogelijk ook al eens een unieke zwam. Zelfs vlinders lusten ervan.

    Myxomatose is sinds vele jaren (vanaf 1950) een konijnenkiller, maar er is nu ook RHD (Rabit Haemmorrhagic Disease) sinds de jaren 1990. RHD veroorzaakt inwendige bloedingen. Het calacivirus komt vrij via het speeksel, de ontlasting of urine van het konijn. Meestal sterven besmette konijnen snel, binnen de 24 tot 48 uur. Er zijn twee varianten van het virus: VHD1 en VDH2. Meer dan 80% van de VDH1 besmette konijnen sterft binnen de twee à drie dagen. De prognose bij VDH2 (V staat voor viraal) besmetting is iets gunstiger. Zo’n 30 tot 95% van de besmette konijnen overleeft de infectie (volgens AniCura google). De ziekte werd het eerst in China waargenomen en komt sinds 1988 in Europa voor. In Nederland is de wildpopulatie van konijnen in 2004 massaal besmet door het virus. Zowel myxomatose als RHD maakt dat konijnen vrij zeldzaam zijn in de natuur.

    De volgende symptomen van RDH: krampen, bloederige neusvloei, verminderde eetlust, coördinatieproblemen, tanden knarsen en schreeuwen …….

    Myxomatose uit zich door blindheid, tumoren op de kop, geen eetlust ….

    Roger DAMEN

    Alle foto's: Roger DAMEN




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!