Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
15-07-2024
FAUNA-AKKERS 15
Zonnebloem - Helianthus annuus - Sunflower
De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die wel 3 m hoog kan worden. De bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen een lekkernij voor vogels. De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand.
Nieuwe inrichting voor Groeve Donk biedt recreatie, natuurversterking en waterbuffering
De nog actieve Sibelco-zandgroeve Donk (aan de Gravenstraat tegenover Tabloo) onderging een grondige metamorfose.
Door de bouw van een regelbare stuw wordt de groeve een KlimaatPlas waar water gebufferd kan worden voor droge periodes. Ook werd er een uitkijkheuvel en een nieuw wandelpad aangelegd. De nieuwe beplanting met gaspeldoorn versterkt ook de natuurontwikkeling en de biodiversiteit door het aantrekken van wilde bestuivers.
Groeve Donk van Sibelco (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
Klik op onderstaande afbeelding om nog meer info over de nieuwe inrichting te lezen (WordDoc)
Witte maar vaak ook paars geaderde bloemen, met 4 kroonblaadjes en rechtopstaande kelkblaadjes, in een tros. Stengel rechtop en vertakt, tot 80 cm hoog. Bladeren liervormig veerdelig met grote eindlob, behaard.
Wat weet U van Tom HUYSMANS (Agentschap voor Natuur en Bos) ?
Antwoord van “Copilot” – AI (Artificiële Intelligentie)
Tom Huysmans is een boswachter die actief is bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hij is betrokken bij de bescherming en het beheer van natuurgebieden in België. Eén van de gebieden waar hij zich mee bezighoudt, is De Ronde Put in Postel en de Watering in Retie.. Dit zijn twee waardevolle natuurgebieden met open water, rietland, moeras, heide, naaldbos en hooilanden. De Ronde Put is een gebied met Europese topnatuur waar wandelaars tot rust kunnen komen en van de natuur kunnen genieten. Je kunt er ook vogels spotten in twee vogelkijkhutten. De Watering is een rustgebied voor de natuur en niet toegankelijk voor publiek. Het gebied trekt veel watervogels, kikkers en libellen aan. Overigens hebben veel boswachters, waaronder Tom HUYSMANS, een Instagram-pagina waarop ze mooie beelden van hun werk en natuurgebieden delen.
Tom HUYSMANS - Onze gids aan de "Ronde Put" op zondag 21 juli 2024 (Foto: Karel VERBRUGGEN)
Luzerne is een vaste plant die afhankelijk van de variëteit en het klimaat vijf tot twaalf jaar oud kan worden. Met een hoogte tot 1 meter en trosjes kleine paarse bloemen lijkt de plant op klaver. De plant beschikt over een diep en krachtig ontwikkeld wortelsysteem dat zich tot 4,5 meter kan uitstrekken. Luzerne is inheems in Europa en wordt verbouwd als veevoer. De bloemen zijn violet, blauw, soms wit of roze, en kort gesteeld. Je vind luzerne dikwijls ook terug in ingezaaide fauna-akkers.
Foto's van Mando, het kleinste Deense waddeneiland. Het beslaat slechts 8 km2 en er wonen slechts enkele tientallen mensen. De molen is van 1832. Het omdijkte eiland is bereikbaar via 2 wegen maar die bij hoogwater niet bereikbaar zijn. Aan de westzijde bevindt zich een duinenrij, de rest van de zeewering bestaat uit een dijk.
Mimi en Rik
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
De grote klaproos is een eenjarige bloem en de meest bekende van de soort. Deze wordt gekenmerkt door de felle rode kleur en bladeren die elkaar overlappen. Deze soort vind je vaak langs wegbermen of bouwterreinen en dikwijls ook in grote aantallen. De grote klaproos staat ook symbool voor herdenking van de Eerste Wereldoorlog omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen! Zie ook het gedicht van Roger DAMEN (foto 6). De bloeitijd loopt van juni tot augustus en ze bereikt een hoogte tot 70 cm.
Steeds vaker, bijvoorbeeld in bermen van wegen, zie je in de zomer en het najaar de opvallend donker roze tot paarslila gekleurde bloemen van kaasjeskruid, ook wel malva genoemd. De lijnvormige tekening met donkere strepen is ook kenmerkend. De vrij grote bloemen zijn soms roze, soms donkerpaars van kleur. De plant wordt 1 tot 1,5 meter groot, bloeit tot in september, en is zeer geliefd bij bijen en vlinders. De soort is meestal spontaan verwilderd vanuit tuinen en wordt ook dikwijls gebruikt in bloemenmengsels voor fauna-akkers.
Wandelpad met uitkijkheuvel geopend aan Sibelcogroeve Donk
Zandontginningsbedrijf Sibelco heeft (een deel van) de groeve Donk in Dessel opengesteld voor het publiek. Natuurliefhebbers kunnen er voortaan gaan wandelen en genieten van het uitzicht op een speciaal aangelegd uitkijkpunt. Daarnaast is er ook een kantelstuw gebouwd die ervoor moet zorgen dat er grote hoeveelheden water gebufferd kunnen worden. Groeve Donk is gelegen vlakbij het Buntpad, aan de andere kant van de Witte Nete.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige krantenartikel (Het Nieuwsblad) te lezen. Alle foto's: Karel VERBRUGGEN
Soms vind je in niet al te sterk bemeste akkers de opvallende gele bloemen van de ganzenbloem. Deze composiet is een echt akkeronkruid dat vroeger heel algemeen was. Nu vind je de soort minder vaak, maar altijd op open, zandige en voedselrijke plaatsen zoals sommige akkers, maar ook bermen of ruderale plaatsen waar de bodem geschikt is en de zon vrij kan instralen. De rechtopstaande planten worden tot kniehoog en de bloemen zijn zo’n 3,5 cm in doorsnee. In heel wat fauna-akkers vind je ook veelkleurige soorten.
Esparcette - Onobrychis viciifolia – Common sainfoin
De esparcette is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie. Een bloeiende esparcette lijkt veel op de lupine. De plant komt in ons land zowel gekweekt als verwilderd voor. De esparcette wordt gekweekt om gebruikt te worden als veevoer en groenbemester.
De bloem heeft een doorsnede van 1 tot 1,2 cm en heeft een donkerroze bloemkroon. De bloemen vormen een gerekte kegelvormige tros, die van mei tot september in bloei staat. Het blad is oneven geveerd. Je vind de esparcette ook regelmatig op ingezaaide fauna-akkers.
Bonte leeuwenbek, ook wel bekend als het Marokkaanse vlasleeuwenbekje, is een eenjarige bloem die oorspronkelijk uit Marokko komt. Het is een sierplant met lange, spoorvormige bloemen die lijken op kleine leeuwenbekjes. De plant groeit rechtop en kan tot 50 cm hoog worden. De bloei begint vroeg in juni en juli, en loopt langzaam af in augustus. Mooi tuinplantje dat je ook wel eens terugvind in zaadmengsels voor fauna-akkers.
Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie die geteeld wordt voor zijn zaden, waar vroeger boekweitmeel van gemaakt werd. Het is een eenjarige plant met een holle rechtopstaande, zich meermalen vertakkende, rode stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig en bevinden zich verspreid op de knopen. De bloei begint al in een jong stadium, soms al na zes weken, en gaat dan vijfentwintig tot dertig dagen door. De bloemen zijn in langstelige pluimen gegroepeerd, wit tot roze van kleur, en bevatten veel nectar. Op arme gronden bereikt boekweit een hoogte van 50 cm. Voordat de bloei ten einde is zijn er al rijpe vruchten. Deze werden vroeger, zoals reeds gezegd, vermalen tot meel maar boekweit wordt thans meer ingezaaid als nectarplant voor bijen en andere insecten…. en in het najaar zijn er heel wat vogels die ook de zaadjes eten.
Marleen VAN WOLPUTTE stuurde mooie foto's van haar tuin, die deels is ingezaaid met een mengsel dat veelal wordt gebruikt voor fauna-akkers. Dit bracht mij ook op het idee om de volgende dagen/weken dit soort bloemenmengsels aan U te tonen, telkenmale met een woordje uitleg.
Klik op de "play-knop" om het korte filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
GETEST. Swarovski AX Visio 10x32: is deze intelligente verrekijker meer dan een duur gadget?
(Uit: Het Nieuwsblad - Donderdag 20 juni 2024)
Verrekijkers van het merk Swarovski zijn vrij goed bekend bij vogelaars en natuurliefhebbers. Zopas hebben zij nog een nieuw model op de markt gebracht waarmee je nog veel meer kan dan "verrekijken". Het toestel kan ook foto's maken en filmen.... die je daarna meteen ook kan doorsturen naar vrienden. Verder identificeerd het toestel ook de namen van de vogels en zoogdieren die je kan spotten (wat je nu ook al doet met ObsIdentify bv). Kortom.... een prachtig toestel, maar helaas ook vrij duur.
Klik op onderstaande afbeelding om het krantenartikel te lezen
EK - VOETBAL "FRANKRIJK-BELGIË" - Maandag 1 juli 2024
Beste Bunters,
Ondanks de eerste zeer tegenvallende resultaten van onze Rode Duivels tijdens de afgelopen wedstrijden, blijven wij niet bij de pakken zitten en schakelen we als supportersteam een niveau hoger 😉.
Concreet: we kijken op maandag 1 juli opnieuw samen naar de match op groot scherm, maar gelet op de goeie weersvoor- spellingen koppelen we dit aan hot-dogs en een zomerbar voor onze bewoners, medewerkers, families en vrijwilligers.
Wees van harte welkom vanaf 17u00 in de polyvalente zaal en tuin.
Enkele meters verwijderd van mijn livingraam lag zij daar, een vrouwelijke merel uitgestrekt op het gras. Als eerste gedachte: ‘oei, dat ziet er niet goed uit’. Platliggend op het gras, de vleugels gespreid, de kop wat schuin gericht. De vogel verandert soms zijn krampachtige houding. Na een tijdje krabbelt ze recht, komen de veren weer mooi aangesloten als een beschermende jas te liggen, en vliegt ze gezwind weg. 12 minuten later eenzelfde gedrag, een 20 tal centimeter verwijderd van de vorige plek. Het is nu wel heel duidelijk, de merel is springlevend en houdt van zonnen.
Op 7 juni 2024 was er eindelijk zon na een lange tijd regen, in de namiddag te 13u39. Om volledig te kunnen genieten van de invallende zonnestralen werden zowel dekveren, slagpennen en staartpennen gespreid. Als ik de literatuur er even op na pluis, dan blijken meerdere vogelsoorten te zonnen. De voorkeur voor felle zon en de vrijwillige blootstelling aan oververhitting suggereren dat aan het zonnen voordelen moeten kleven, zoals bijvoorbeeld controle van parasieten (zoals veerluizen, die niet tegen zonnestralen zouden kunnen), aanmaak van vitamine D en regulatie van andere vitamines, veeronderhoud (spanning uit slagpennen halen, gunstig voor groeiende veren en thermoregulatie (volgens een artikel uit ‘het Vogeljaar’ 1968).
Ook bij kippen en huismussen heb ik dat gedrag al opgemerkt. Zij doen er zelfs nog een schepje bovenop. Meer bepaald een schepje rul zand. Als los gescharreld zand een tijd in de volle zon ligt, kunnen kippen en huismussen een stofbad nemen. Scharrelend met de poten en wapperend met de vleugels in een kuiltje vliegt de ‘stoeber’ in het rond tussen de opgezette veren. Parasieten bij kippen kunnen veel jeuk veroorzaken, afhankelijk van het ongedierte. Een zonovergoten stofbad is een wellnessbehandeling om ongewenste beestjes kwijt te raken.
….. en automatisch strand ik bij de gedachte, wie/wat was er eerst …. de kip of het ei…… de zonnende kip of de in de zon wentelende mens? Met enige nuance, stoeber past niet in het plaatje van de met sun milk besmeerde lichamen, op weg naar perkament.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken (MP4)
De eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. De hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef. In de Europese volkscultuur is het paard vaak afgebeeld met een lange hoorn. Van nature ontwikkelt een narwal een tand die als eenhoorn kan doorgaan.
In het kasteel van Cormatin in de Bourgogne/Frankrijk, een parel uit de renaissance met rijke decors, heeft de markies van Huxelles een geheime kamer laten bouwen. Bijzondere genodigden mochten hier een kijkje nemen naar de verworven curiosa. Twee tanden van de narwal vormen hier een kader van een bijzondere verzameling waarbij dieren vaak het slachtoffer werden.
En ’s avonds, op 20 juni 2024 wordt met de ‘bezemwagen’ de fietstocht van 22 juni nog eens verkend. In de buurt van Theehuisje de Wouwershoeve spotten we een reebok. Kliek,kliek… Een eenhoorn wordt vastgelegd. Ditmaal een levende trofée met wat gefoeter, een reebok heeft een gewei. Hier uitzonderlijk met één stang.