Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
14-05-2024
GESPOT - HOORNAAR
Europese hoornaar (Vespa crabro)
Paula en Theo DAMS stuurden bijgaande foto van een Europese hoornaar.... die ze gevonden hadden binnen in de open haard van hun woning! Hopelijk zijn deze diertjes niet bezig met het bouwen van hun nest in de schoorsteen. Je kan dit voorkomen door de uitlaat van de schoorsteen af te dekken met een fijn gaas.
De otter is een zeldzaam en bedreigd dier in België, dat vooral leeft in zoetwatergebieden met een goede waterkwaliteit en veel vis. De otter was bijna uitgestorven in ons land, maar sinds 2012 zijn er weer enkele waarnemingen geweest in Vlaanderen en Wallonië.
WWF Belgie werkt aan het beschermen en herstellen van de leefgebieden van de otter, onder andere door het aanleggen van kunstmatige oevers onder bruggen, zodat de otter zich veilig kan verplaatsen. De otter is een symbool van gezonde rivieren en een paraplusoort, wat betekent dat de bescherming ervan ook veel andere soorten ten goede komt.
Tonderzwammen vind je het hele jaar door! Aan verzwakte en dode bomen, vaak op beuken, kan je de echte tonderzwam aantreffen. Deze zwammen kunnen een verzwakte boom doodmaken en daarna eten ze hem ook nog deels op. De echte tonderzwam lijkt een beetje op een grijze paardenhoef. Het is een meerjarige zwam waarvan je soms de jaarringen kan tellen. Ze kunnen wel 30 jaar oud worden en tot 50 cm groot.
Goede vooruitzichten voor muizen in het bos in 2024
Het aantal bosmuizen en rosse woelmuizen in onze bossen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hoeveelheid gevulde beukennootjes die in de herfst wordt geproduceerd, de zogenaamde mast. Als er in de herfst veel mast is, dan zullen meer muizen de winter overleven waardoor er in het daaropvolgende voorjaar veel muizen in het bos te vinden zijn.
Zie je deze dagen een dikke zwarte hommel met een rode achterlijfpunt rondvliegen? Dikke kans dat het een koningin steenhommel is. Steenhommels hebben een vrij korte tong en kunnen dus geen nectar drinken uit diepe bloemen. Gelukkig zijn er nu volop bloesems, dovenetels en paardenbloemen die ze wel kunnen bezoeken. Als je iets wil doen om bijen en andere insecten te helpen, moet je vooral paardenbloemen laten staan! Steenhommels komen vaak voor in tuinen en open landschappen.
Het is nogal wisselvallig voorjaarsweer. Gelukkig is er in de regen ook nog genoeg te beleven, de volop zingende vogels trekken zich weinig aan van een beetje nattigheid. Ideaal om eens je oor te luisteren te leggen bij de zang van de vink.Nu in het voorjaar klinkt ook weer de ‘vinkenslag’, een snelle triller van aflopende tonen met aan het einde weer een uithaal omhoog. In Vlaanderen wordt het liedje ook wel “suskewiet” genoemd. Vinken laten dit liedje horen om hun territorium af te bakenen in het broedseizoen. Je kan deze vinkenslag dus alleen maar horen in het voorjaar, want vinken broeden van april tot en met juni.
Gemeente Dessel: - Opening toeristisch seizoen 2024
Op 1 mei werd door de Gemeente Dessel het nieuwe toeristisch seizoen geopend. Er waren tal van activiteiten voor jong en oud rond de Sas-4 Toren. Ook Natuurvereniging Den Bunt verleende zijn medewerking en had er een standje.
Fotografie: Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om dit korte filmpje te bekijken. (Geluid aan) MP4
Daguitstap Kasteel van Hex – Ruïnes van Moha – Natuurpark La Burdine-Mehaigne Zaterdag 01 Juni 2024
Op zaterdag 1 juni brengen we eerst een bezoek aan het kasteel van Hex met de focus op de prachtig aangelegde tuin. Deze reis was al langer gepland maar werd geschrapt door corona. Twee maal per jaar is deze kasteeltuin voor het publiek geopend, telkens een weekend waarbij er meerdere exposanten tuinplanten en tuinartikelen showen. Er bloeit een uitgebreide collectie rozen, er staan gigantische bomen in de tuin en de moestuin is in terrasvorm uitgewerkt. Er zijn standen met drank en hapjes, genoeg om ruim de voormiddag en middag te vullen. De tuin opent om 10 uur.
In de namiddag verplaatsen we ons zuidelijk richting de Maas. We focussen ons onder andere op de ruïnes van Moha op een kalkheuvel gelegen. Dit maakt deel uit van het plaatselijk natuurpark la Burdine – Mehaigne, twee riviertjes die door een kalklandschap kronkelen.
Noteer deze datum reeds in Uw agenda. De inschrijvingsbrief zal volgen na nog een verkenning.
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop" om filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Het blijft altijd moeilijk te zien bij die kraaiachtigen. Is het nou een kraai of een roek? Roeken hebben twee makkelijke kenmerken: de basis van de snavel is lichtgrijs, ze hebben daar geen veren en de kraaien wel. En: een roek is nooit alleen. Het liefst zijn ze in een grote groep, gezellig kletsend met z’n allen.
Kraai of roek? (Foto's: Roger DAMEN en Karel VERBRUGGEN)
Eksters zijn standvogels. Ze blijven het hele jaar in hun eigen territorium, dat maar een paar hectare groot is. Daar weten ze precies wat er te halen is. Eigenlijk eten ze alles wat voedzaam is en wat in hun snavel past…. ook aas. Eksterstellen beginnen de dag vaak met een rondje langs de weg op zoek naar verkeersslachtoffers. ’s Winters eten ze ook vruchten en zaden en zeker ook afval en voedsel dat mensen laten slingeren. Die voedseltochten maken ze alleen of met hun partner.
Tijdens een wandeling zag Jef ADRIAENSEN plots een esdoornblad vol met rode stippen: gallen van de esdoornhoornmijt en hij maakte er meteen een mooie foto van. De esdoornhoornmijt is voornamelijk te herkennen aan de gallen; de mijten zelf zijn onooglijk kleine, witte en wormachtige diertjes van ongeveer 0,5 millimeter lang. De esdoornhoornmijt veroorzaakt roodkleurige gallen die bij esdoorn vaak in grote aantallen aanwezig zijn aan de bovenkant van het blad. De gallen zien er uit als hoorntjes of knobbeltjes. De opening van de gal zit aan de onderzijde van het blad.
Gallen van de esdoornhoornmijt (Foto: Jef ADRIAENSEN)
Start nieuw toeristisch seizoen Dessel - 1 mei 2024 om 9:00 uur.
Woensdag 1 mei is er een wandeling geleid door Den Bunt vertrekkend aan de Sas-4 toren: de Zandloper. Er wordt ook een infostand opgesteld en er zijn meerdere exposanten. We hebben 2 gidsen ter beschikking. Met een verrekijker zie je meer.
Tongvaren is een soort varen die behoort tot de streepvarenfamilie. Hij heeft lange, leerachtige, tongvormige bladeren die glanzen en gegolfd zijn. Hij groeit op vochtige, schaduwrijke, kalkrijke plaatsen, zoals muren, duinen, of rotsen. Het is een wintergroene inheemse plant.
Hij heeft zijn naam niet gestolen. De zwerminktzwam is een algemene inktzwam die vaak in grote groepen wordt aangetroffen op dood hout of schors van levende bomen. De paddenstoeltjes hebben een klokvormig hoedje met een diameter van amper 1 cm. In tegenstelling tot zijn grote broer, de geschubde inktzwam, vloeit de inkt hier niet zo overvloedig en duidelijk. De zwerminktzwam komt voor in loofbossen en is een opruimer die vooral te vinden is op dode stronken, stobben en stammen van loofbomen.
Natuurpareltjes Limburg - Zaterdag 20 april 2024 (NM)
De namiddagwandeling startte aan "Camping Heidestrand" in Zonhoven.... maar eerst gingen we nog een hapje eten. Natuurgebied "De Wijers" is gekend om zijn 1001 vijvers.... en zijn 15 meter hoge uitkijktoren. We hebben heel wat waarnemingen kunnen doen waaronder een visarend en enkele boomkikkers. Als afsluiter gebruikten we nog het avondmaal in taverne "De Waterhoek" in Balen.
Fotografie: Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN - Chris VAN WOLPUTTE
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4
Daguitstap "Natuurpareltjes van Limburg - Zaterdag 20 april 2024
In de voormiddag bezochten we het Natuurcentrum Limburg waar Luc Crevecoeur ons een fotopresentatie liet zien over de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarna bracht de bus ons naar het Arboretum van Bokrijk waar we een mooie lentewandeling hebben gemaakt. De voormidddag werd afgesloten met het middagmaal in Camping Stuifzand in Zonhoven.
Fotografie: Roger DAMEN - Karel VERBRUGGEN - Chris VAN WOLPUTTE.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan) MP4