Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
25-09-2022
MOOI - REUZENSLUIPWESP
Reuzensluipwesp - Dolichomitus imperator
Deze grote sluipwesp heeft achteraan het lichaam een legboor die langer is dan het lichaam zelf. Alleen de vrouwelijke sluipwesp heeft een legboor. Ze legt haar eitjes in keverlarven die in hout zitten. Zodra het eitje uitkomt, voedt de sluipwesplarve zich met het weefsel van de keverlarve. De reuzensluipwesp is algemeen in België en Nederland. Ze komt van juni tot oktober voor langs bosranden en bospaden.
In het filmpje is duidelijk te zien hoe de sluipwesp haar voelsprieten gekromd tegen het hout drukt. Met reukreceptoren op de voelsprieten detecteert ze waar een larve zit. Eens de larve gevonden, klapt de legboor die in een legboorschede zit onder het lichaam. Merk op dat voelsprieten en legboorpunt gecoördineerd samenwerken om de juiste plek te vinden waar moet worden geboord. Is de boorplek gevonden dan laat de legboorschede de legboor los. En, het is enkel de legboor die diep in het hout boort om de keverlarve te steken, te verdoven en een eitje in de larve te leggen. Daarna wordt de legboor terugetrokken en opgeborgen in de legboorschede.