Zaterdag 24 mei 2025 - Daguitstap BLEGNY

      Buienradar

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door.


Kalender 2025

Klik op onderstaaande foto om de kalender te bekijken.

Klik op onderstaande afbeelding en wij linken U door naar de Facebookpagina

Downloads
Klik op onderstaande foto om brochure van het Buntpad te downloaden.

Klik op onderstaande foto om Buntpad-brochure van Gary SPAENENBORGH te downloaden.

Archief per jaar
  • 2025
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • Goeie morgen
  • Goeden avond
  • ijsvogel
  • mooi
  • mooi

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Categorieën
    Natuurvereniging DEN BUNT vzw



    Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
    16-03-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KALENDER - MEERDAAGSE

    Steengroeve Sibelco in Ratum/Winterswijk

    Winterswijk is aangewezen als één van de 20 Nationale Landschappen in Nederland met een oppervlakte van bijna 22000ha. In dit coulissenlandschap graaft Sibelco naar Muschelkalk, grondstof voor o.a. kunstmest, mobiele telefoons en gemengd met asfalt voor landingsbanen op luchthavens (Schiphol). Door de kalksteenwinning zijn de miljoen jaren oude aardlagen zichtbaar in de rotswanden aan de oppervlakte, wat bezoekers een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis van Winterswijk biedt.

    Geschiedenis van de steengroeve

    240 miljoen jaar geleden, in het Triastijdperk, bestond de aarde uit een oceaan en een supercontinent met een binnenzee, die beschouwd wordt als de kraamkamer van nieuwe planten- en dierensoorten. De westelijke kustvlakte van de binnenzee bevond zich op de plek waar nu Winterswijk ligt. Doordat de kustvlakte bij tijd en wijle droog viel, was het de ideale plek voor zowel land- als zeedieren. Deze unieke plek op aarde maakt dat er nu nog steeds belangrijke fossiele vondsten worden gedaan van schelpen, vissen, insecten en ook pootafdrukken en botten van sauriërs. Afdrukken van sauriërskeletten en poten van een Nothosaurus, een Palatondonta en een Lariosaurus zijn al in de steengroeve ontdekt. Onlangs werd door een lokale paleontoloog zelfs een fossiel ontdekt van een pissebed dat 245 miljoen jaar oud is. Volgens deskundigen een extra bijzondere vondst omdat fossiele pissebedden zeldzaam zijn. Er zijn wereldwijd maar negen soorten uit het Triastijdperk bekend.

    Vanop een kijkmuur heb je zicht op een oude steengroeve, biotoop van de oehoe. In de hoogvenen in de buurt zijn al enkele broedgevallen genoteerd van kraanvogels. Een wandeling met zicht op de steengroeve is gepland op 10 september als start van de meerdaagse grensstreek Nederland – Duitsland.

    Alle foto's: Roger DAMEN



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!