Foto
Foto
Rondvraag / Poll
Dank voor u bezoek, wie bent U?
Nierpatiënt
Getransplanteerde
Geintreseerd bezoeker
Toevallige passant
Bekijk resultaat

Foto

Het dieet is voor dialysepatiënten inderdaad zeer belangrijk.
Het is ook een zeer moeilijke materie, omdat sommige raadgevingen en adviezen contradictoir zijn.
Zo verbruiken patiënten aan dialyse veel eiwitten en zouden ze eiwitrijke voeding moeten nemen.
Hierdoor verhoogt echter het fosfor en stijgt ook de uremie(= concentratie van afvalstoffen), zodat dit feitelijk tegenaangewezen is voor een dialysedieet.
Meestal krijgt men directe en concrete adviezen gericht op de specifieke patiënt.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Zoeken in blog

Ook ik wil wel eens mijn verhaal kwijt:

Ik leefde sinds mijn jeugd al met een zeer hoge bloeddruk, maar had me altijd goed bij gevoeld.
Begin 2001 begon ik opmerkelijk te vermageren en bij elke inspanning was ik vlug vermoeid.
Onder lichte dwang van mijn dochter ging ik toch op maandag 3 okt bij de dokter voor een bloedafname.
Woensdag 5 okt kreeg ik telefoon om onmiddellijk bij de dokter te gaan en deze stuurde mij donderdag naar ASZ. De diagnose die men stelde was wel een klop op men hoofd: mijn nieren werken nog maar 10%. Had zelf al gedacht dat ik zo weinig moest plassen.
Maandag 10 okt opname in ASZ en plaatsen van een catheter. Tien dagen verbleef ik er, en kreeg er alle onderzoeken voor een mogelijke transplantatie. Ondertussen draaide ik dagelijks 5 uur per dag. Na 14 dagen draaide ik 3 maal per week aan 4 uur.
Dan kreeg ik te horen dat ik eventueel kon overschakelen naar 3 maal 's nachts aan 8 uur. Deze overschakeling kwam mij wel te goede, daar het minder vermoeiend is, en zodoende kon ik nu 6 maanden terug aan het werk. Gezien ik kok ben, vroeg dit wel wat discipline om het dieet te volgen en de vocht inname te beperken.

Twee maanden later zat ik te wachten om te worden aan gesloten op het dialyse toestel als de verpleegster me kwam zeggen dat de professor me eerst wou spreken. Na amper 7 maanden wachten hadden ze een transplant nier voor mij meldde de professor me. Dit doet je wel iets hoor en wetende dat er naast u liggen die al 3 en 4 jaar wachten. Ik was blij en voelde toch spijt voor mijn mede patiënten.

In Gent aangekomen kreeg ik nog enkele onderzoeken en dan het zwaarste vind ik, wachten op de testen van de kruisproef. (aankomst ASZ : 21.30 --------- uitslag kruisproef: 6.45 !)
Om 7.30 lag ik op de operatietafel en verbleef daarna op intensieve in een steriele kamer 3 dagen. Reeds dan voel je hoe je lichaam zuiverder aan het worden is. Daarna op mijn kamer leren al je soorten medicatie zelf te nemen. ( Mensen, wat zijn er dat wat)
Normaal zou ik reeds de 9 de dag naar huis mogen als ik die nacht bloed begin te plassen. Na verdere zorg mag ik de 14 de dag naar huis.
De revalidatie verliep vrij goed, doch na 4 maanden krijg ik hevige pijnen in de heupen. Zelfs zo dat ik krukken moet gebruiken. Onderzoek toont aan dat ik Necrose heb en de oorzaak is de inname van de cortisone (Medrol). De cortisone word afgebouwd en de pijnen verminderen ook, zodanig dat ik mijn werk terug kan opnemen.
Na enkele weken is mijn bloed uitslag niet zoals het moet en moet terug cortisone nemen. De pijnen keren terug en zoals men mij had voorspeld zou het wel eens kunnen zijn dat ik door mijn heup zak. Dat gebeurt dan ook en in ASZ verblijf ik enkele dagen en kan naar huis met de melding dat als de pijnen vermeerderen ik een prothese zal moeten laten plaatsen aan beide heupen. Zo blijf ik thuis op krukken en met 4 à 5 pijnstillers per dag.
Na enkele weken ga ik dan binnen voor de heup prothese. Alles verloopt goed en mag na 8 dagen op revalidatie. Daar krijg ik een lucsatie (heup wipt uit de kom). Hevige pijnen en opname in ASZ Blankenberge. Onder narcose plaatst men de heup terug.

Nu voorlopig ben ik terug aan het revalideren, welke moeilijk verloopt gezien die andere heup me nog veel pijn geeft. Ik kijk er nu naar uit om die andere heup ook te plaatsen, zodat die pijnen eens verdwijnen. En laat ons dan hopen dat het stopt, als was het maar voor enkele jaartjes.

Ik wens mijn dank te uiten aan alle profs, dokters, begeleiders en verplegend personeel op elke plaats waar ik geweest ben.

Ondertussen kreeg ik reeds een tweede heup, moet wel zeggen door de nieuwe operatie methode welke men nu toepast is het herstel tienmaal vlugger.
Voor info, mail me gerust.

Ook mijn medicatie is minder geworden.
Voor wie interesse heeft hier wat ik neem per dag:
4 x cellcept 500 mg/ 4 maal/dag
20 ml Fosfaatsiroop, 1maal/dag
1 mg Rapamune Co 100/ 1 maal/dag
Losec Ca 20 mg, 1maal/dag
Coversyl 4 mg, 1 maal/dag
Tenormine, 1 maal/dag
Ca.Carbonaat, 1 maal/dag
Alpha Leo, 1 maal/dag
Tildiem Retard, 1 maal/dag
Na. Bicarbonaat, 1 maal/dag
Lipitor Co 40 mg, 1 maal/dag
Ezetrol, 1 maal/dag



PERSOONLIJKE KOSTPRIJS ONGEVEER PER JAAR.

Men mag gelukkig zijn dat men door transplantatie een nieuw leven bekomen heeft.
Al hoewel het nooit meer kan zijn als voorheen.
Wel zijn er vele zaken die zwaar wegen.
Een getransplanteerde patiënt mag rekenen op een persoonlijke kost van:

Dokters kosten: tussen de 400 à 600 € per jaar
Medicatie: rond de 800 € per jaar.
Dit is wel de persoonlijke opleg.
De werkelijke kost ligt veel hoger.

Ook dialyse kost enorme bedragen.
We mogen ons als patiënt gelukkig prijzen dat er een tussenkomst is van de ziekenbonden.
Gerechten en Tips voor nierpatienten
Deze gerechten zijn zelf ontworpen en de berekening gedaan met NUBEL
Stuur gerust een vraagje
03-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Paling ( rivier) in t’ groen.

 

Benodigdheden:

150 gr paling                                                              10 gr dieetmargarine

15 gr bloem                                                                20 gr munt

25 gr sjalotten                                                            10 gr dragon

25 gr spinazie                                                             30 gr basilicum

½ citroen                                                                     1 glas witte wijn

Witte peper                                                                

 

Bereiding:

De paling schoonmaken, schraap met een koffielepel het bloed van de graat.

Snij de zijgraatjes van de paling en snij in stukjes van 8 cm.

Plaats de paling onder stromend water gedurende 15 min, zodat hij wit uitslaat.

De stukjes paling in een kom doen met enkele lepels water, witte wijn en aan de kook brengen.

Hak alle kruiden en de sjalotten zeer fijn.

Doe ze bij de paling na 5 min. en kook nog ongeveer 3 à 4 min.

Paling is gaar tussen de 8 à 10 min.

Smaak af met peper en citroensap.

Meng de dieetboter met de bloem en roer onder de paling om wat te binden.

Laat nog 1 min. sudderen.

Serveer met frietjes ( zie bereiding)

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

150

36

29

302

129

883

478

218

03-11-2005 om 13:09 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makreel met aardappelschubben

Makreel met aardappelschubben.

 

Benodigdheden:

120 gr makreel filet.

1 eetlepel olie, peper

50 gr aardappelen

 

Bereiding:

Snij aardappel schillen en wassen.

Snij ze iets dikker dan chips.

Was ze nog enkele malen en kook zeer kort.

Giet af en dep ze droog.

Leg de makreel op een geoliede bakplaat.

Doe nu de schijfjes aardappel trapsgewijze op de vis.

Zo bekom je schubben.

Bestrijk met olie en kruid met peper.

Plaats in de oven aan 180° gedurende 10 minuten.

Serveer er puree van witloof bij.

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

160

25

52

137

22

915

343

94

03-11-2005 om 13:07 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met kerrie
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kipfilets met kerrie

 

Benodigdheden:

100 gr kipfilet, 1 eetlepel olie, ½ ui, 75 gr rijst,

150 ml water, 1 theelepelkerrie, 1 schijf ananas, peper, 2 eetlepels dieetroom 

 

Bereiding:

Snij de kipfilet in blokjes en bak in de olie met de ui en kruid met peper.

Kook de rijst.

Meng de kerrie en de room onder de rijst.

Snij de ananas schijf in blokjes.

Verdeel de ananas en de kip over de rijst

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

160

26

7

93

41

460

281

199

29-10-2005 om 13:37 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten macaroni sla

Groenten macaroni sla

 

Benodigdheden:

60 gr macaroni, 50 gr snijbonen, 50 gr wortels, 25 kalkoenbeleg,

2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel kerriepoeder, 50 gr mandarijntjes uit blik 

 

Bereiding:

Snij de groentjes fijn en kook ze beetgaar.

Kook de macaroni en verfris in koud water.

Snij de kalkoen in stukjes.

Meng de mayonaise met de kerriepoeder.

Meng nu alles samen en bestrooi met de mandarijntjes zonder sap.

Serveer er een broodje bij 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

150

11

25

63

63

331

141

185

29-10-2005 om 13:36 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paarden Stoofschotel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Paarden Stoofschotel

 

Benodigdheden: 

100 gr paardenstoofvlees                                                 1 eetlepel bloem

1 eetlepel dieetboter                                                          50 gr macaroni

1 ui                                                                                    50ml bruin bier

50ml water                                                                         1 eetlepel mosterd

Peper, laurier                                                                    1 snede peperkoek 

 

Bereiding: 

Bak het vlees met de gesnipperde ui goed bruin.

Kruiden met peper.

Bevochtig met water en bier.

Doe er het laurierblad en de bloem bij.

Smeer de mosterd op de peperkoek en leg met de mosterd naar onder op het vlees.

Laat rusting sudderen, let op dat het niet droog kookt.

Serveer er macaroni bij. 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

150

27

10

168

38

384

284

231

 

28-10-2005 om 11:12 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenlapjes met zuurkool
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Kalkoenlapjes met zuurkool

 

Benodigdheden:

50 gr kalkoenblokjes

100 gr zuurkool ( natriumarm)

Peper, laurier en kruidnagel.

1 glas witte wijn.

1 glas water.

1 eetlepel dieetboter 

 

Bereiding: 

Doe de zuurkool los in een kom.

Meng er de kalkoenblokjes onder.

Voeg er laurier, peper en kruidnagel bij.

Bevochtig met wijn en water.

Leg er een eetlepel dieetboter op.

Druk licht aan en leg er een neteldoek of aluminiumfolie op.

Laat zachtjes sudderen. ( ong. 20 minuten)

Het moet praktisch droog zijn.

Serveer er een aardappel bij 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

140

11

11

311

73

288

117

370

 

28-10-2005 om 11:10 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met asperges
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Kabeljauw met asperges

 

Benodigdheden: 

100 gr kabeljauw

½ citroen

60 gr asperges

2 eetlepels dieetboter

1 beschuit

1 eetlepel dieetroom

peper 

 

Bereiding: 

Schil de asperges
Snij ze nog enkele malen in de lengte door.

Kook ze beetgaar.

Leg de uitgedrupte asperges in een vuurvast schoteltje.

Plaats er de kabeljauw op.

Verkruimel de beschuit en meng er een lepel dieetboter onder.

Kruid de kabeljauw met peper en het citroensap.

Bestrijk de vis met de beschuit.

Doe er de andere lepel dieetboter op.

Gaar in de oven.

Juist voor het opdienen, roer de lepel dieetroom onder het sap. 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

140

20

21

137

46

511

264

182

 

28-10-2005 om 11:09 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeegjes met peer

 

Bladerdeegjes met peer.

 

Benodigdheden:

 

1 vel bladerdeeg.

1 peer uit blik.

1 lepel suiker.

1 theelepel poire williams.

1 ei. 

 

Bereiding: 

Leg de schijfjes peer op de helft van het bladerdeeg.

Besprenkel met de poire williams.

Klop het ei los en bestrijk de randen.

Vouw dicht en druk even aan.

Borstel de rest van het ei over het bladerdeeg.

Strooi er de lepel kristalsuiker over.

Bak in een oven van 180° gedurende 12 min.

Kan warm of koud worden geserveerd.

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

50

3

19

241

9

77

20

47

 

28-10-2005 om 11:07 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duxelles van champignons op toast

 

Duxelles van champignons op toast

 

Benodigdheden:

1 snee brood ( wit)                                                             
1 eetlepel dieetboter

50 gr champignons                                                              
1 ei

½ ui                                                                                       
6 schijfjes komkommer

1 koffielepel tomatenpuree

 

Bereiding: 

Maak een toast van het brood.

Was de champignons.

Hak de champignons en ui zeer fijn.

Stoof aan in de dieetboter en kruid met peper.

Meng er de tomatenpuree onder en laat droog stoven.

Beleg de warme toast hier mee.

Snij het hard gekookt ei in schijfjes.

Leg op de toast afwisselend een schijfje ei en komkommer trapsgewijze.

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

75

4

4

133

39

517

97

130

 

26-10-2005 om 16:45 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanille Flan
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Vanille Flan ( is voor 4 personen)

 

Benodigdheden:

 

150 gr suiker

4 eieren

1 zakje vanille suiker

800 ml melk

100 gr mandarijntjes uit blik ( zonder sap)

 

 

Bereiding:

 

Kook de melk met de vanillesuiker.

Klop ondertussen de eieren en de suiker goed los.

Giet de niet meer kokende melk op de eieren.

Klop goed alles samen.

Schep het schuim er af, geeft gaatjes in de flan.

Vul hiermee 4 mokka- of koffietassen.

Plaats de tassen op een braadslede en giet er koud water rond.

Zet een oven van 170° gedurende ongeveer 15 min.

Prik met de punt van een mes in de flan, als er niets meer aankleeft, is de flan gaar.

Haal uit de oven en laat koud worden.

Stort de vormpjes op een bord en versier met mandarijntjes uit blik en zonder sap, er rond

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

50

4

2

51

131

221

97

122

 

26-10-2005 om 16:43 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krab Cocktail
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Krab Cocktail

 

Benodigdheden: 

½ appel                                                                    1 blad sla

1 krabstick ( surimi)                                                 eventueel scheutje whisky

2 eetlepels dieetroom                                               platte peterselie

1 eetlepel ketchup

 

Bereiding: 

Kuis en was de sla en versnipper.

Leg in een glas op voet.

Meng de gerafelde surimi met appelblokjes.

Doe op de sla.

Meng de dieetroom met de ketchup.

Eventueel meng je een koffie lepel whisky onder de saus.

Doe de saus over de krab.

Leg er enkele blaadjes platte peterselie over

 

Vervang eventueel de appel door ananas, abrikoos of mandarijntjes uit blik. ( geen sap)

 

 

Hoeveel

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

75

10

5

364

47

264

113

125

 

26-10-2005 om 16:22 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonijsla ( als middag of avondmaal)

 

Tonijnsla. ( als middag of avondmaal)

 

Benodigdheden:

50 gr verse tonijn                                        1 beschuit zonder zout

2 eetlepels platte kaas                                  50 gr sluimererwten

1 koffielepel sesamzaad                               1 koffie lepel mosterd

1 aardappel                                                    2 blaadjes sla

1 eetlepel mayonaise 

 

 

Bereiding:

 

Stoom de verse tonijn gaar.

Kook de aardappel en de sluimererwten zonder zout gaar. ( liefst in tweemaal)

Kuis en was de sla.

Meng de platte kaas met de mosterd en de sesamzaadjes.

Plet de tonijn fijn en meng onder de platte kaas.

Snij de sluimererwten in reepjes.

De aardappel in blokjes.

Leg de sla op een bord en plaats er de zoutarme beschuit op.

Doe er de tonijn op.

Schik er nu de aardappelblokjes bij en ook de sluimererwten.

Leg er de lepel mayonaise naast.

Serveer er een zoutarm broodje bij.

 

 

Hoeveelheid   

Eiwitten

Vet

Natrium

Calcium

Kalium

Fosfor

Water

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

120

22

24

195

242

765

361

222

 

25-10-2005 om 16:04 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele algemene regels.

Enkele algemene regels:

 

-          Kook aardappels en groenten liefst in tweemaal zo gaat er ruim 1/3 van het kalium naar het water welke je weg giet.

-          Gebruik veel water om groenten en aardappels te koken.

-          Neem regelmatig rijst of deegwaren daar deze nauwelijks kalium bevatten.

-          Eet best groenten en aardappels apart op u bord, maak er geen stoemp van.

-          Frietjes kan je beter snijden en ¾ gaarkoken, laat ze uitlekken op keukenpapier en koud worden. Bak ze dan in de friteuse.

-          Versnijd alles zoveel mogelijk zo bekom je een gevuld bord en eet je toch niet te veel.

-          Kook niet in de magnetron daar er minder kalium verloren gaat.

-          Neem liever thee dan koffie.

-          Let op met natriumarme producten want het zout is vervangen door kaliumzout.

-          Stomen is ook te vermijden.

-          Drink steeds kleine porties zo kan je meerder malen per dag je dorst lessen of neem een ijsblokje.

-          Maak bijvoorbeeld ijsblokje in plastiek zakjes inde handel te koop en voeg een smaak bij tijdens het vullen.

-          Gebruik liever de pepermolen dan gemalen peper uit een potje

-          Ben je op een feestje en je hebt zin in iets hartig, neem dan een jenever (4cl), is weinig vocht inname en bevat geen eiwitten, natrium en kalium.

-          Wissel zoveel mogelijk van past- of rijstsoorten, zo bekom je veranderingen in je dagelijkse voeding.

-          Ook verse kruiden zijn beter dan gedroogde.

-          Maak zelf je saus in plaats van flesjes. ( vb: vinaigrettesaus)

-          Er is een algemene regel bij nierinsufficiëntie, doch doe het steeds in overleg met je arts of diëtist.

                  Dag inname per dag: blijf onder

                             Natrium: 2000 mg ( = 5 gr zout)

                             Kalium: 2000 à 3000 mg

                             Fosfaat: door eiwit beperking zal u minder fosfaat innemen.

25-10-2005 om 16:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (26 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berekening van een dag
Voorbeeld van dag indeling,
Omschrijving energie eiwit vet Na Ca K P  Water
  kcal gr gr mg mg mg mg g
ontbijt 
2 sneden brood 263 1 6 49 15 45   13
10 gr dieetmargarine 63 0 7 2 16     3
15 gr zoet broodbeleg 56 0 2 6 7 48 12 2
15 gr achterham 19 3 1 140 1 50 42 11
1 kop thee met suiker 24 0 0 6 15 21   120
tussendoor
1 stuk vers fruit 68 1 0 3 9 238 20 105
lunch
3 sneden brood bruin 251 10 2 600 33 221 253 38
12 gr dieetmargarine 76 0 8 19       3
40 gr goudakaas 152 10 13 352 314 33 210 15
15 gr jam 36 0 0 4 1 10 1 6
1 kop koffie zwart 1 0 0 1 3 59 0 74
tussendoor
1 schaaltje yoghurt 150 gr 50 6 0 86 186 224 141 135
avondmaal
100 gr zeetong gebakken 194 22 11 100 101 372 125 67
150 gr gekookt witloof 18 2 0 375 32 315   143
100 gr aardappels zz 76 2 0 2 9 441 57 76
Dag totaal 1346 57 50 1758 721 2075 861 811

25-10-2005 om 15:32 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vislasagna
Klik op de afbeelding om de link te volgen  

Vislasagna

 

Benodigdheden:
Broccoli 100 gr
Aardappels 100 gr
Verse kruiden 40 gr
Wijting 100 gr
Becel room 1 dl
Magere zoutarme gekookte ham of kalkoenwit 50 gr

 

Bereiding:
Kook de broccoli gaar.
De aardappels in plakken snijden en beetgaar koken.
Giet beiden af en laat uitlekken.
Leg in een oven schotel een laag aardappels en bestrooi met fijn gehakte kruiden
Leg hierop de broccoli en terug kruiden.
Leg er de wijting filets op en herhaal dit, eindig met een laag aardappels.
Tussen elke laag een zeer dun sneetje kalkoenwit of magere zoutarme ham
Giet er de Becel room op
Plaats in een voorverwarmde oven ( 200°) gedurende 20 minuten.

 

 

hoeveel

eiwit

vet

Na

Ca

K

P

water

Vislasagna

gr

gr

gr

mg

mg

mg

mg

gr

 

350

48

18

195

179

1647

587

283

 

10-10-2005 om 10:52 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs filet op bedje van witloof
Klik op de afbeelding om de link te volgen   Pladijs filet op bedje van witloof.
Benodigdheden voor 1 personen:
Pladijsfilets 100 gr Aardappelen 75 gr Margarine 20 grWitloof 70 gr
Basilicum vers 2 grKerriepoeder 1.50 gr
Bereiding:
Schil en was de aardappelen.
Snij ze in schijven en kook ze in water ( zonder zout) beetgaar. ( Max. 0.50 cm dik)
Afgieten en droog deppen
Het witloof zeer fijn snijden en wassen. ( hou vochtig, voor de bereiding)
Neem een lepel margarine en stoof er het vochtig witloof in gaar en droog.
Meng hier de 6 gr kerriepoeder onder.
Wrijf een vuurvaste schotel in met een lepel margarine.
Plaats hierin de schijven aardappels.
Bestrijk het geheel met witloof.
Leg er de 8 gr verse basilicum op
Leg er nu de pladijsfilets op.
Smelt de rest van de margarine en smeer met een borstel op de filets.
Geef enkele flinke draaien van de pepermolen.
Doe aluminiumfolie over de schotel en plaats 10 min. in de oven
 

Grondstoffen

Hoeveelheid

Eiwit

Na

Ca

K

 

 

gram

gr

mg

mg

mg

 

Aardappels

75

2

34.50

11.50

600

 

Pladijs

100

17

95

20

300

 

Margarine

20

0

67.50

 

 

 

Witloof

70

0.75

3.50

11.50

149.75

 

Basilicum vers

2

0

0.5

0.75

14

 

Kerriepoeder

1.50

0.25

13.50

8

19

 

Totaal

268.5

20

214.50

33.75

1082.25

 

05-10-2005 om 14:20 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-07-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kook tip 1
Als patient mag je geen zout innemen.( of toch zo beperkt mogelijk)
Kook aardappels in twee maal.
Indien je nu moet koken voor u gezin, kook dan de aardappels gewoon.
Maar leg deze van u in aluminium folie gerold erbij in het kookvocht.

23-07-2005 om 09:52 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-07-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikers Niet toegelaten

Omdat ze te veel kalium bevatten
Kandijsiroop
Alle siropen
Fruitsiroop
Alle snoepgoed.
chocolade
chocopasta
pindakaas

20-07-2005 om 18:21 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikers toegelaten
witte suiker
bleke bruine suiker
honing
konfituur
gelei
druivensuiker ( dextrose)
suiker hagelslag

20-07-2005 om 18:17 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetstoffen NIET toegelaten
Alle gezouten en ongezouten boters
gewone margarinesoorten
reuzel
rundvet
frituurvet
arachideolie
gekochte mayonaise

20-07-2005 om 18:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (75 Stemmen)
>> Reageer (1)


Gastenboek

Druk op onderstaande knop,zeker van antwoord


Rondvraag / Poll
Dieet
Ja, ik volg strikt mijn dieet.
Neen, ik durf er op te zondigen
Mijn grootste probleem is vocht inname
Bekijk resultaat



Info
  • DIEET INFO
  • NUBEL
  • VOOR NIERPATIENTEN

  • Archief
  • Lang geleden.
  • Lange tijd hier nog geweest.
  • Foto van de dagelijkse medicatie
  • Staartvis met prei
  • Konijnrug met sinaasappelsaus
  • Frivoolslaatje met champignons en vinaigrette
  • Goulash van kippenblokjes
  • Stoofvlees op Aalsterse wijze
  • Gevulde gele paprika
  • Courgette pannetje met gehakt
  • Appeltaartje
  • Bourgondische Struisvogelblokjes
  • Roulade van avocado met krab
  • Torentjes van cake en vanille pudding
  • Perzik mousse
  • Aardappelkoekje met groenten en eistruif
  • Buideltje van preitaart
  • Toastjes met Kalkoenfilet
  • Chinese Kalfslapjes
  • Gegrilde Ananasschijfje met rum
  • Schelvis met asperges en blanke botersaus.
  • Tilapia met Boursin
  • Pannenkoek met kersen
  • Gevulde witloof blaadjes met garnaal
  • Aardappel, brood, deegwaar en rijst
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vleessoorten
  • Voedingswaarden tabel van toegelaten vissoorten
  • Voedingswaarden tabel van groenten
  • Voedingswaarden tabel van toegestaan fruit
  • Fritten
  • Perzik met garnaal salade
  • Warm en koude Champignonsalade
  • Gevulde peer met tonijnsla
  • Zalm mayonaise mat avocado
  • Kookboek voor nierpatiënten
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Rode Poon met fijne groenten in bladerdeeg
  • Makreel met aardappelschubben
  • Kipfilet met kerrie
  • Groenten macaroni sla
  • Paarden Stoofschotel
  • Kalkoenlapjes met zuurkool
  • Kabeljauw met asperges
  • Bladerdeegjes met peer
  • Duxelles van champignons op toast
  • Vanille Flan
  • Krab Cocktail
  • Tonijsla ( als middag of avondmaal)
  • Enkele algemene regels.
  • Berekening van een dag
  • Vislasagna
  • Pladijs filet op bedje van witloof
  • Kook tip 1
  • Suikers Niet toegelaten
  • Suikers toegelaten
  • Vetstoffen NIET toegelaten
  • Vetstoffen toegelaten
  • Dranken NIET toegelaten
  • Dranken toegelaten
  • KALIUM
  • Hoe zou er een dag kunnen uitzien
  • Groenten voorzichtig te gebruiken
  • Groenten te gebruiken
  • Kruiden te laten
  • Kruiden voorzichtig te gebruiken
  • Kruiden te gebruiken
  • Brood niet toegestaan
  • Brood toegestaan
  • Kaas niet toegestaan
  • Kaas toegestaan
  • Vissoorten niet toegestaan
  • Vissoorten toegestaan
  • Vleessoorten die NIET toegestaan zijn
  • Vleessoorten die toegestaan zijn
  • Dieët voor dialyse patiënten
  • Voorwoord

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • topchef


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!