Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
21-11-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Underdog
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie foto om deze lessenrteeks te beeindigen. Door het hoge standpunt krijg je een mooi lijnenspel in de straten en het oog wordt automatisch getrokken naar het 'gat' tussen de bergen in de verte. Dit staat ook nog op een sterk punt wat de foto ten goede komt. De huizen gaan van groot naar klein achteraan wat een nog beter dieptegevoel geeft. 

Een minpuntje is dat de foto wat naar links overhelt. Daardoor valt het op dat de kerktoren, die ook op een sterk punt staat , scheef staat. Ook de huizen links vooraan hellen allemaal een beetje af. Het panoramazicht zal daar wel voor iets tussenzitten.

Al bij al een goede foto om deze lessenreeks te beeindigen en je kan dus starten met de volgende lessen van 'Portret. Kijk even op dat blog voor je eerste opdracht.

 


18-05-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Underdog
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is een originele en tegelijk mooie foto. Door het lichtspel in de donkere buizen komt de structuur terug tot leven. Ook het licht-lijnenspel in de buis geeft een extra dieptegevoel. Deze foto is gewoon goed en vraagt geen verdere bemerking. Goed gedaan dus en je kan verder met je laatste opdracht:

Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,

Digiwill


30-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Underdog opdracht 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De foto op zich is niet slecht. Alleen je vertrekt van onscherp vooraan naar scherp verder naar achter. Daardoor komt het scherpe gedeelte schijnbaar naar voor en dat is nefast voor het dieptegevoel. Als je de foto in klein formaat bekijkt gaat het nog maar als je ze op vol scherm bekijkt valt dit zeer goed op. Daarbij komt dat op het einde van de 'tunnel' er een zwart gedeelte is dat ogenschijnlijk alles afsluit. Je had al een foto ingezonden voor deze opdracht maar die heb ik je teruggegeven omdat ze niet strookte met de opgave. Bij deze opgave heb je het wel geprobeerd maar dit ook niet echt gelukt. Daarom vraag ik je om nogmaals deze oefening te doen. Probeer geen speciallekes te doen. Neem gewoon een foto van een tunnel (mag een brug zijn waar je onderdoor kijkt).Zorg ervoor dat de voorkant scherp is en dat je aan het einde iets hebt dat de aandacht trekt (dat mag eventueel zelfs iets onscherper zijn).

Succes,

Digiwil.

Bijlagen:
underdog 3.jpg (104.2 KB)   


Tags:a



Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!