Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
20-07-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als ik enkel kijk naar het gegeven ‘Diepte’ in deze foto dan moet ik zegen dat er ‘diepte in je foto zit. Je hebt rekening gehouden met een aantal elementen die diepte in je foto geven en dat is zeker ok.

De foto op zich is iets minder. Ik vermoed dat Lightroom er voor iets tussen zit. Misschien een tip. Op mijn toestel staat de witbalans voor landschap steeds op bewolkt. Zelfs als ik in volle zon fotografeer. Krijg je veel warmere kleuren. Een collega van mij zet zijn WB standaard op Zon = veel koelere kleuren. Kwestie van smaak zeker…

Hiermee heb je het einde van deze lessenreeks ‘Diepte’ bereikt en kan je door naar ‘Portret’. Ga al eens kijken op dat blog voor je eerste opdracht.


14-05-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnetje2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit is mooi gebracht en er zit diepte in. Je werkt van scherp naar onscherp dus goede diafragmakeuze en ook nog eens van groot naar klein. Dat laatste versterkt ook nog eens het dieptegevoel. Goed gedaan dus.

Als ik even mag muggenziften, de afstand tussen het eerste en tweede poppetje lijkt groter dan bij de rest maar dat werkt niet negetief voor 'diepte'. Dat heeft te maken met je plaatsing van je kamera ten opzichte van de rij poppetjes. Een klein beetje meer naar links was de oplossing.

Goed bezig! Je kan dus beginnen aan je laatste opdracht voor dit thema. Ik kijk er al naar uit..

Grtn, Digiwill


18-04-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnetje2-3

Originele aanpak van deze opracht. Knap gezien! In de foto lopen de invoerende lijnen (balk en wand) mooi vanuit de hoeken naar achter en nemen alzo het oog mee. Zo krijg je diepte in een foto... Goed gedaan dus.

Persoonlijk had ik de foto gespiegeld want dan wordt de foto m.i. sterker. Ons oog leest altijd een foto van links naar rechts. Ik heb ze als voorbeeld gespiegeld bijgevoe0gd. Zo kan je het verschil zien.

Voilà, je kan al beginnen aan opdracht 4. Ik kijk er al naar uit...






21-03-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnetje2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze foto voldoet volledig voor opdracht 2 en er zit diepte in... Door de s-bocht wordt het oog meegenomen naar achter en de kijker is nieuwgierig wat daar achter ligt. Die s-bocht begint mooi links onderaan de foto. Eigenlijk moet ik hier weinig commentaar op geven. Het enige wat ik spijtig vind is dat de foto onderaan nogal donker is. 

Je kan dus beginnen aan opdracht 3...

Grts, Digiwill


19-02-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnetje2
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo,

Dit is een goed basic foto met een correcte belichting en scherpte. Er zijn 3 elementen aanwezig nl. lucht, veld en een weg. Het is geen 'spannende' foto maar ze voldoet volkomen aan het opzet van deze lesreeks. Er zit 'diepte' in. Je hebt opnieuw opdracht 1 genomen zie ik en je hebt goed rekening gehouden met de raad die ik je gaf. Goed zo. De horizon op 1/3e is perfect. De weg vertrekt in de hoek van de foto en loopt mooi naar achter met op het einde nog een bocht. Dat geeft dus diepte aan een foto. 

Je kan dus aan opdracht 2 beginen. Ik kijk al uit naar het resultaat.

Grtn, Digiwill.


05-02-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnetje2
Mooi landschap waarin de S-bocht ons meeneemt naar de horizon.Mooie kleurschakeringen in het veld maken de foto interessant. Het gaat hier over ‘diepte’ en daar kan nog een en ander aan verbeterd worden.
-De weg vertrekt mooi rechts in de foto. Dat is zeker goed gedaan!
- De horizon staat ongeveer in het midden van de foto. Daar moet je op letten. Beter is de horizon op een sterke lijn te zetten. Je kan dan kiezen: leg ik de nadruk op de voorgrond (het veld) of op de lucht. Door je kamera iets te kantelen kan je dat bereiken.
- het boompje op de horizon rechts trekt teveel de aandacht weg van het eindpunt van de weg. Dit gaat ten koste van de diepte. 
Ik heb even een andere uitsnede van je foto gemaakt. Daardoor komt de horizon op een sterke lijn en is het boompje rechts iets minder storend.








Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!