Een foto met een vage achtergrond kan heel mooi zijn, zoals bij bijv. portretten of macro. De beste manier is om dat te doen bij de opname. Een lens met een wijde opening kan helpen, maar ook fotografische kennis waar je op moet letten om dat te bereiken.
Achteraf iets vervagen in een foto gaat heel goed in Photoshop, maar ook bij Lightroom zijn er mogelijkheden.
Kies de penseel
zet de helderheid op -100
grootte, doezelaar naar keuze
rustig borstelen, want het kost veel computertijd
In het voorbeeld zie je van links naar rechts:
originele foto
het gebied in rood dat ik geborsteld heb met helderheid -100
het resultaat
Twee opmerkingen:
je kunt het resultaat van de bewerking versterken door te rechtsklikken op de bewerkingspunt en dan te dupliceren
Wil je in één keer maximaal vervagen zet dan zowel contrast, als helderheid en scherpte op -100
Klik op start -> er verschijnt een kruisje met grote lijnen
Klik op beginpunt van je tekstfile (Word), houd linker muisknop ingedrukt en klik dan op ander hoek rechtsonder van je Wordfile.
Als alles goed gegaan is, staat nu de tekstfile met de extensie PNG in de goede submap en kun je da aangeven in Lightroom (zie punt 7 openingstekst alhier)
Mocht je er helemaal niet uitkomen, dan moet je me maar even een privémailtje sturen.
In Lightroom kun je het naamplaatje “Lightroom”vervangen door een ander woord of zelfs een afbeelding. Niet meer dan een leuke aardigheid waar je in feite niets aan hebt.
Toch heb ik er een tweetal kleine toepassingen voor.
Tijdens de trainingen merkte ik regelmatig dat cursisten in de knoei zaten, omdat ze niet in de gaten hadden dat ze in een andere module van Lightroom bezig waren. Dat was voor mij de reden om de naan van de werkzame module felgeel te maken voor een duidelijker onderscheid.
Omdat ik vanwege Sennet regelmatig moet wisselen tusen Nederlands en Engels (standaard hier) en soms ook tussen versie LR 5 en LR CC, heb in in het naamplaatje een onderscheid gemaakt tussen beide versies. Overigens kunnen twee verschillende versies niet tegelijk gedraaid worden op de PC.
Veranderen naamplaatje
Kies Bewerken -> Naamplaatje instellen
Er verschijnt een nieuw scherm
links kun je van de naam van alles veranderen: lettersoort, cursief, vet enz., grootte en kleur
rechts idem voor de namen van de modules
Taal
De taal kun je (in tegenstelling tot Photoshop) per keer gemakkelijk veranderen.
Klik op Bewerken -> Voorkeuren
Bij de tab Algemeen kun je helemaal bovenaan de taal veranderen
Zet gelijk daaronder meteen tonen splash-screen uit, want dat is verloren opstarttijd
Klik helemaal onderaan links op Lightroom opnieuw optarten en de nieuwe taal is direkt zichtbaar
Naar aanleiding van een vraag over het exporteren van een foto het volgende.
Je foto’s staan ergens op de harde schijf. Ik zet zelf de foto’s gewoon per jaar en daaronder in submappen per maand:
Foto-2016
- 2016-01
- 2016-02
- 2016-03
- enz.
Twee zaken zijn heel belangrijk:
zorg dat je wéét waar je originele foto’s op je schijf staan
zorg dat de bewerkte foto’s vanuit lightroom altijd in een andere map terecht komen, bijv. de map LR_foto
Lightroom doet niets met je originele foto, maar houdt in een database (de catalogus) alleen de veranderingen bij. Je kunt je origineel dus nooit verpesten met Lightroom.
Dan nu de werkwijze van het exporteren.
Klik linksboven op Bestand -> Exporteren
Je krijgt nu een nieuw scherm te zien
Ik loop dat van boven naar beneden even langs.
Helemaal bovenaan wil LR weten waar de bewerkte foto naartoe moet:
Kies Vaste schijf
Exportlocatie
Het handigste is om te kiezen voor een Specifieke map, want dan weet je precies waar je foto’s terecht komen.
Je kunt exact aangeven in welke submap dit moet zijn (bij mij staat het nu op LR tips)
Bestandsnaamgeving
Ik kies altijd voor de naam van het bestand met daarachter een of meer cijfers.
Op die manier weet ik van een bewerkte foto altijd bij welk origineel deze hoort.
Welk cijfer je kiest, maakt niet zoveel uit. Je kunt bijv. 8 kiezen omdat we in de achtste maand zijn. Zo kun je zelf betekenissen geven aan de toevoeging. Overigens is het jammer dat je hier geen letters kunt toevoegen. Kies nooit Bestandsnaam, want dat werkt verwarrend met het origineel.
Bestandsinstellingen
Voor plaatsing op internet kies je altijd voor JPEG en sRGB. Je kunt rechts ook de omvang van de foto beperken, bijv. tot 425 k.
Afbeeldingsgrootte
Voor een liggende foto voor Sennet kun je kiezen voor max. 1024 pixels.
Bij een staande foto moet je wat anders doen, want Sennet wil niet dat de hoogte meer is dan 800 pixels. Dan moet je de lange rand dus zetten op 800 pixels. Gelukkig kan het eenvoudiger. Kies bij Passend maken nu voor Niet vergroten en 1024 x 800 pixels.
Klik als laatste op de knop Exporteren (rechts onderaan) en je bewerkte foto staat in de door jou gekozen submap onder de naam Bestandsnaam-8.jpg.
Veel praktische toepassingen zijn er niet voor, maar soms is het leuk om eens uit te proberen: een foto waar nog maar één kleur in zit.
Als begin neem ik een foto van een etalage in de binnenstad alhier. Ik wil alleen het geel in het centrale hemd overhouden, de rest van de foto moet zwart-wit worden.
Ga naar Module Ontwikkelen
Kies in het rechterscherm HSL
Kies vervolgens in de regel eronder Verzadiging
Schuif de druppels van alle kleuren (behalve geel) helemaal naar links
De foto is nu grijs, behalve het hemd en wat restjes (zie rode markeringen)
Van die restjes gaan we de laatste kleur wegborstelen
Kies de borstel (penseel)
Kies als effect Verzadiging en zet de verzadiging op nul
Borstel de restjes kleur boven en onder helemaal weg (Vaak kost dit nogal wat tijd van de computer).
Deze tip is naar aanleiding van een vraag. Voor mij is dat heel prettig, want dan weet ik waar ik mensen het beste mee kan helpen.
Even een korte inleiding over het ontstaan van Lightroom. Adobe had met Photoshop een geweldig programma, maar toen eind 2005 Apple op de markt kwam met Aperture, schrok men bij Adobe. Aperture was namelijk een soort database van foto’s, die je kon waarderen, sorteren en bewerken. Lightroom moest ook zoiets worden, maar natuurlijk niet Photoshop gaan verdringen. Begin 2006 (men was bij Adobe al langer bezig met het idee) kwam Lightroom op de markt. In mijn herinnering was versie drie werkbaar, versie vier een duidelijke verbetering en versie vijf een dijk van een programma. Inmiddels is versie zes uit, in de cloudversie CC genoemd.
Terug naar de vraag die ging over hoe het beste samen te werken tussen Lightroom en Photoshop.
De meest gebruikelijke werkwijze is om te beginnen in Lightroom. Foto importeren en aanpassingen doen. Lightroom doet overigens niets met je origineel , maar legt alleen de bewerkingen vast.
Wil je verder gaan in Photoshop, dan klik je CTRL-E (een van de meest bekende shortcuts). Photoshop wordt automatisch geopend en je krijgt hetzelfde beeld te zien, inclusief je bewerkingen. De file heeft nu standaard de extensie TIFF, maar daar hoef je je niet druk om te maken. In Photoshop kun je nu verder gaan. Ik heb als voorbeeld een duidelijke bewerking gedaan. Hierna kun je twee kanten op: de foto saven vanuit Photoshop. Voor het internet is dan een filenaam met de extensie JPG. Maar je kunt ook teruggaan naar Lightroom om daar weer verder te gaan. Dat doe je met het commando Save. De foto, inclusief de bewerking van Photoshop, zit nu weer in Lightroom.
Samengevat: Lightroom -> (A) foto bewerken (B) en dan ⦁ Exporteren of ⦁ Via CTRL-E verder gaan in Photoshop Photoshop -> foto verder bewerken (C) en dan ⦁ Save als JPG ⦁ Save -> foto gaat weer terug naar Lightroom (D)
Opm. Als je de eerste bewerking doet in Photoshop is er voor zover ik weer, geen shortcut om direkt verder te gaan in Lightroom.
Soms is het charmant om de lucht wat meer accent te geven, zeker in combinatie met witte wolken. Ik neem hier een vrijwel wolkenloze lucht.
De lucht donkerder maken met de borstel (penseel) is hier vervelend vanwege o.a. het standbeeld waar je omheen moet borstelen, maar het kan wel.
Werken met de gradient is hier ook lastig, omdat je heel snel zowel standbeeld als hoofden meeneemt in de verdonkering.
Dat is te corrigeren met een borstel om hoofden enz. weer lichter te maken (in LR CC eenvoudiger met de erase funktie van de borstel), maar het blijft een heel gedoe.
Omdat de lucht (altijd) een blauwe tint heeft, is de snelste manier het veranderen van de luminantie bij de kleur blauw. Zie het geel omrande deel dat komt uit het rechterscherm.
Als je het blauw te overdreven vindt, kun je bijv. de saturatie minder maken (dat heb ik hier niet gedaan)
Omdat ALLE blauw in de foto verdonkerd wordt, zijn bijv, ook de shirts van de man en vrouw vooraan donkerder geworden. Dit kan eventueel op diverse manieren met de borstel gecorrigeerd worden (lichter maken, kleurtoon warmer zetten, saturatie verminderen).
De hond is erg donker -> ga naar schaduwen en schuif naar rechts
Het gras ziet er nogal bleekjes uit -> omdat het gras overwegend groen is, nemen we de kleur groen, klikken op luminantie en schuiven naar links voor een donkerder gras
Mocht je het gras nu te opvallend groen vinden, dan kun je de verzadiging van het groen terugbrengen door -> klikken op verzadiging en naar links schuiven