Inhoud blog
  • 33 Een zorgmedewerkster op pensioen
  • 32 Gezondheidsbussen - valbus
  • 31 De wet op de patiëntenrechten: Bevraging - resultaten
  • 30 De wet op de patiëntenrechten bestaat al tien jaar.
  • 29 Vooruitgang en verandering volgens vrouwen
    Zoeken in blog

    EmpathischeZorg
    Werkplekleren
    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 Empathische zorg - aanvullingen synthese

    Empathische zorg (synthese voor jaargang 2011)

    Zorgmedewerkers weten wat empathie betekent: de competentie om je in te leven in de gevoelens van anderen. Door er over te spreken met elkaar wordt dit begrip geleidelijk aan rijker.

    Informele situaties en media
    De onderwerpen van deze vormingssite Empathische zorg komen uit informele situaties die vaak ontstaan rond de koffie of de break:  anekdotes over verjaardagen (met gebak en pralines), kleine ongemakken (misselijkheid, verkoudheden), over de kinderen en kleinkinderen, over de kapper, over een of ander dieet, over ervaringen met zorgvragers.
    De zorgmedewerkers - meerderheid vrouwen - verwijzen geregeld naar wat ze zagen op de televisie, hoorden op de radio en lazen in de krant. Deze media leveren interessante achtergronden en zijn actueel, dus gespreksstof.
    In heel wat gevallen zijn er dus aanknopingspunten in de media met de verhalen die verteld worden.

    Empathische zorg:  Wanneer en hoe? Tijd, ruimte, training

    Empathische zorg is geen vaktechnische -medische bijscholing. Ze ligt in het domein van informele bijscholing op het werk, door te luisteren naar elkaar en naar de zorgvragers.
    De meesten kennen de basisprincipes van gezond bewegen en voeding. Elke arts en zorgmedewerker zal dit aanbevelen. De volgende stap ligt dicht in het domein van de empathische zorg. Hoe komt het dat er weerstanden zijn? Hoe kunnen luisteren, samen naar oplossingen zoeken met respect voor de eigenheid. We zitten zo in het domein van de preventie,  van de begeleiding én de nazorg. Het strikt medische staat niet op de voorgrond wel de vaak kwetsbare, fragiele, onzekere, onrustige zorgvrager en zorgmedewerker.
    Is er training en opleiding nodig voor Empathische zorg? Niet systematisch, wel aandacht schenken aan een verrijking van de inhoud, door meer de nadruk te leggen op de care. De ene zorgmedewerker zal zich vlugger empathisch kunnen opstellen dan de anderen. Door interne communicatie zowel informeel als formeel (intranet bijv.) kunnen er gedragsveranderingen optreden. Indien er aandacht wordt besteed aan competentietraining m.b.t. waarden, kunnen de essentiële vaardigheden van Empathische zorg daar aan bod komen.

    Methodieken empathische zorg

    • aanpakken: kennisvergaring, -deling en verspreiding

    • actualiteit: gebruik maken van de actualiteit garandeert levensechtheid

    • gevalstudies: Casusbespreking is een effectieve en efficiënte manier voor leren op de werkvloer door kennisdeling. Belangrijk is dat de cases uit het leven zijn gegrepen van zorgmedewerkers en zorgvragers. De cases worden besproken met enkele deelnemers. Ze werden op intranet geplaatst, samen met de analyses.

    Vormingsonderwerpen en aanpakken Empathische zorg(EZ)

    Empathische zorg kan qua onderwerpen alle kanten uit. Het hangt af van het aangebrachte materiaal door zorgmedewerkers en -vragers. Deze onderwerpen kan men in een logboek noteren of op een prikbord of via intranet. Het komt erop aan niet teveel administratie en organisatie er rond te doen. Het luisteren naar elkaar en zoeken naar aangepaste oplossingen en aanpakken primeren.
    We zien de aanpak niet op de eerste plaats door systematische vormingsessies, wel een geregeld aandacht door de vormingsmedewerkers. Men kan voorstellen aan de dienst bijscholing of HRM , via de hoofdverpleegkundigen, een of twee keer per jaar aan kennisdeling te doen. Het probleemoplossend vermogen kunnen we activeren, door tekens te zoeken: hoe kan het beter in het belang van onszelf (zorgmedewerkers) en van zorgvragers. In elke aflevering geven we daarvoor aanzetten, aangeduid met Aanpak EZ (empathische zorg).


    Actualiteit en directe werkomgeving

    Empathische zorg speelt vaak in op de actualiteit: een anekdote, iets wat men gezien of gehoord heeft. Een hulpmiddel hierbij is het gebruik maken van prikborden en uitstallingen die op de verschillende afdelingen van een zorginstellingen aanwezig zijn.
    Op de prikborden staan de mededelingen en de nieuwtjes van de medewerkers en de bewoners/patiënten, zoals ansichtkaarten, aankondigingen van geboorte, huwelijk, overlijden, jubileum en activiteiten. Vaak ook de uitstappen en reizen van de zorgmedewerkers en zorgvragers en krantenknipsels.
    Aanpak EZ: Welke concrete gebeurtenissen hebben we kunnen gebruiken?

    Tevens zijn er uitstallingen: voorwerpen die verwijzen naar een burgerlijke en kerkelijke feestdagen periodes of jaargetijden: van kermissen tot kerststal, Paaseieren, vakantiestemming, terug naar school enz. Eventueel: de kunstwerken die werden aangekocht.
    Aanpak EZ: Welke concrete gebeurtenissen voorvallen hebben we kunnen gebruiken.

    Empathische omgang en actualiteit: op afdelingsruimte, op de kamers, leefruimte, eetzaal...Vooral de TV is een bron van aanknopingspunten. Op de kamer: leesmateriaal, foto's, religieuze of andere symbolen, bloemen en planten, kindertekeningen.
    Aanpak EZ: Is er er geen interferentie met de privacy?




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 23/05-29/05 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!