Vanessa Chinitor was gast op het Banket van de Vlaamse Wijngilde. Tweemaal hoera voor Joskevermeulen, die er "grootmeester wijnproeven" werd en twee keer bij de zangeres kwam...
Mijn favoriete winnaars, van boven naar onder : Dana voor Ierland in 1970; Toto Cotugno voor Italië in 1990; Carola voor Zweden in 1991!
Over mijzelf
Ik ben Joske, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Joskevermeulen.
Ik ben een man en woon in West-Vlaanderen (Vlaanderen) en mijn beroep is muziekliefhebber.
Ik ben geboren op 15/02/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek, kunst, reizen,lachen,....
Joskevermeulen is de broer van André Vermeulen, dé kenner van het Eurosongfestival! IK HOOP OOIT IN DE VOETSPOREN VAN ANDRé TE TREDEN, misschien met dit BLOG!
Kate ziet er hier goed uit, al gaat ze niet naar de finale van Eurovisie in Griekenland!
1965 : Belgium. Mijn eerste bal, de "Male" in Esen (Diksmuide) in de brouwerij, gastzangeres Lize Marke! Nu kan je in die brouwerij in Esen terecht voor "De Dolle Brouwers".
Sandra Caldarone, geboren 15.10.1972, wint als Sandra Kim op 13-jarige leeftijd het songfestival voor "la Belgique".
EUROSONGFESTIVAL
De uitlaatklep tégen of voor het Festival, tégen of voor een lied, moet dit liedjesfestival blijven doorgaan, moeten de oostblokkers er bij blijven,.... Als U dat wenst, dan kan je op dit blog reageren op het Songfestival, of het nu dat van 1956 was, of dat van 2007... of een nieuwtje voor 2008???
08-02-2007
Making your mind up!!!
Bucks Fizz uit United Kingdom, voor ons gewoon Groot Brittanië haalde het in 1981 met "Making my mind up". Eervolle verliezers...??? Lena Valaitis voor Duitsland met "Johny Blue" werd tweede en weer eens Peter Sue en Marc uit Zwitserland werd vierde met "Io senza tei".
In 1976 is het aan Brotherhood of Man om, voor het "Verenigd Konkrijk", het songfestival te winnen met "Save your kisses for me". Maar nog meer liedjes verdienen een goede uitslag... Nummer twee, bijvoorbeeld, is Catherine Ferry voor Frankrijk met "Un, deux, trois". Voor Zwitserland waren er Peter Sue en Mary met "Djambo Djambo" op vier... Ook Al Bano en Romina Power waren aanwezig voor Italië, Pierre Rapsat voor België en Sandra Remer voor Nederland! Genoeg talent...
In 1962 wint "een buurvrouw" het songfestival! Voor Frankrijk wint Isabelle Aubret uit Lille (Rijsel, op loopafstand van West-Vlaanderen) met "Un premier Amour". Veel bekender werden hier de spelbrekers (Nederland) en "Katinka" en Conny Froboess (zie tekst afzonderlijk).
Ik heb vanmorgen het liedje "Zwei kleine Italiener" opnieuw gehoord. Zangeres was Conny Froboess! Het nummer is van 1962 en werd zesde op het songfestival in Luxemburg! De winnares toen was Isabelle Aubert voor Frankrijk met "Un premier amour"... Ooit nog iets van gehoord?? Je ziet wel, winnen is niet steeds een referetie voor blijvend resultaat!!! Maar datzelfde jaar had ze ook de Deutsche Schlagerfestspielen van Baden-Baden gewonnen. Als dochter van de muziekuitgever, componist en filmmuziekschrijver Gerhard Froboess kon dit mooie Berlijns kind niet anders dan Duitsland' s beroemdste schlagerzangeres worden. In de Lage Landen, bereikte ze in 1959 succes, toen Conny ons via de Duitse muzikale films met haar 4 jaar oudere filmpartner Peter Kraus bekoorde. Conny had in België en Nederland ook al succes met "Kleine Lucienne", uit de film "Ja, so ein Mädchen mit 16", dat zich o.a. afspeelde in Parijs en waaruit ook "Midi midinette" (1960) kwam.
De Joegoslavische Riva haalt het in 1989 met het (in Kroatisch) gezongen "Rock me". Mooi nummer??? Eerlijk gezegd, herinner ik het me niet meer.... Wie helpt me? Ingeborg ging toen "door de wind" voor België en haalde een magere score! Zij had, volgens mij, beter verdiend!
In 1958 wint Frankrijk het songfestival. André Claveau haalt het met "Dors mon amour". Het liedje dat iedereen wel is bijgebleven, en pas derde werd is het Italiaanse "Nel blu dipinto di blu" of "Volare" van Domenico Modugna. Dit nummer mocht voor mij gewonnen hebben! Het stond in de zomer van 1958 op nummmer één van de Bilboard hot-100 van Amerika!
Het gezegende jaar 1975 levert Nederland nog eens de overwinning op : Teach-in wint met "Ding-a-Dong". Teach-In is een popgroep uit Enschede. De groep is opgericht in 1967 (vandaar de hippie-achtige groepsnaam) en breekt in 1974 door in de Benelux met de hit Fly away. In 1978 haakt de groep aan bij de John Travolta-rage met de hit Dear John en in 1979 wordt de benefiet-single Greenpeace een hit. Verdienstelijk tweede was "Let me be the one" door the Shadows (Verenigd Koninkrijk). Wie beter verdiende en wat meteen ook het beste nummer ooit op het songfestival, voor België was "gelukkig zijn" van onze betreurde Anneke Christie. Ze werd vijftiende, wat véél te laag was!
Had jij tot in 2001 ook nog (bijna) nooit gehoord van Estland??? Ik ook niet! Maar dan kwamen Tanel Pader, Dave Benton + 2XL aan bod in het songfestival en zij haalden het met "Everybody". Estland mocht in 2002 organiseren en kreeg heel wat extra (toeristische) bezoekers... Wie verdiende beter??? Volgens mij was dat Spanje, dat nummmer 6 werd met "Dile que la quoero" van David Cisera!
Over 1960 heb ik maar weinig gegevens, misschien omdat wijzelf toen nog zo jong waren??? Ik ken ook maar twee liedjes uit dit Songfestival! Winares werd Jacqueline Boyer, die voor Frankrijk won met "Tom Pilibi". Interessant om weten is dat Jacqueline de dochter is van het Franse artiestenpaar Lucienne ("Parlez-moi d' amour") Boyer en Jacques Pills, die de schuilnaam is voor Jacques Ducos. Deze Jacques Pills was eind jaren '40, begin jaren '50 in Frankrijk "très à la mode". Hij maakte met Gilbert Bécaud succesvolle tournees, o.a. in de Verenigde Staten. Samen schreven ze voor Edith Piaf "Je t' ai dans la peau". Korte tijd later had hij ze wel degelijk "dans la peau" vermits hij er in 1953 mee huwde. Hij slaagde er echter niet in haar van drugs en alcohol weg te houden.Jacqueline Boyer is tot op heden steeds blijven "het Franse chanson" zingen, of wat dat ook moge betekenen. Ze trad o.m. op met Charles Aznavour, Charles Trenet, Jacques Brel, Georges Brassens en andere coryfeeën ... Wie mocht beter dan de uitslag liet vermoeden??? Ik ken alleen "Wat een geluk (dat ik een stukje van de wereld ben") van Rudi Carrell. Nederland haalde daarmee één der laatste plaatsen, dus vind ik dat Rudi toen beter verdiende!
Willekeurig neem ik een jaartal voor dit blog en, sorry, nadat ik al Ierland moest vernoemen, heb ik - heel toevallig - wéér Ierland als winnaar in 1980 te vermelden! Dat komt ervan als je al 7 keer op de 51 hebt gewonnen. Dus : The winner in 1980 was : Johnny Logan met "What's another year". En dat was verdiend! Wie verdiende beter??? Maggie MacNeal met "Amsterdam" was vijfde voor Nederland..... een prachtig nummer dat beter verdiende, naast "Theater" van Katja Ebstein (Duitsland), maar zij werd al tweede, dus beter kon Katja niet halen.
Het eurosongjaar 1992 : de Ierse Linda Martin won het festival met "Why me?". Ik heb hiernaast een mooie foto van haar, maar wel recent! Verdiende een betere uitslag : voor Israël werd Dafna met "Ze rak Sport" (voor ons "Viva Sport") zesde, terwijl dit vlug nummer even goed was als het trage winnende "why me".
And the winner is..... wacht eens even : DE VIER WINNAARS VAN 1969 ZIJN......: ten eerste, voor Nederland Lenny Kuhr en "de troubadour". ten tweede, voor Spanje Salomé en "Vivo cantando". ten derde, voor Verenigd Koninkrijk Lulu en "Boom Bang-a-bang". ten vierde, voor Frankrijk Frieda Boccara en "Un jou, un enfant".
Eerlijke verliezer (wie beter verdiende) : Louis Neefs met "Jeniffer Jennings", werd zevende!!!
Aan elk van jullie wens ik voor 2007 een vreugdevol, gezond en muzikaal jaar toe. Laat ons ook proberen om onze beloftes voor 2007 te trachten uit te voeren...
Omdat het songfestival nooit in de winter wordt gehouden, is er - uiteraard - nooit een Kerstlied aan bod gekomen. Gisteren op BBC2 tal van kerstliederen gehoord, onder andere "Happy Christmas, war is over" van mijn "vriend" John Lennon. Doet mij de link leggen naar volgend verhaal. Lees het toch maar tot onderaan...
Een ogenblik Vrede !
Het enige mooie moment van de hele oorlog aan de Yzer, hebben de soldaten meegemaakt aan de Hoge Brug te Diksmuide, bijna op de plaats waar nu de Yzertoren staat. Het was Kerstmis 1914, aan beide oevers van de rivier lagen de soldaten ingedijkt in hun slijkerige loopgraven. Het was bitter koud, de bijtende oostenwind zweepte over de hard toegevroren vlakte. Het was er ook stil : de kanonnen en mitrailleurs zwegen en er was geen enkel geweerschot!
Doch opeens, hoor!Stemmen, zingende stemmen, eerst aarzelend, dan vaster, aanzwellend tot een machtig kerstlied.
Ja, t komt van over de Yzer, uit de loopgraven!
De onzen, verstomd eerst, juichen begrijpend toe en uit Vlaamse soldatenborsten galmt als wedergroet een kerstlied. Wedergejuich der Duitsers!
Méér zang, samenzang van stille nacht, er wordt geroepen : Kerstnacht, nacht van vrede, niet schieten!
Eén der onzen waagt het hoofd boven de schansen, nog een, nog meer.Er wordt verbroederd.Sigaren, chocolade en allerlei snuisterijen worden elkaar over het ijs van de Yzer toegeschoven.
Een Duitse soldaat laat verstaan dat hij een priester vraagt, die een aandenken aan deze nacht mag ontvangen.Daarna ontvangt een Belgische aalmoezenier uit de handen van een Duitser een remonstrans, die zij in Diksmuide ontdekt hadden.Het was de remonstrans uit de hospitaalkapel van Diksmuide, die de zusters, alvorens te vluchten, hadden verstopt in de kolenkelder en die door de Duitsers werd gevonden.Hij was ongeschonden, behalve het kruisje bovenop, dat intussen ontbrak.
Toen kunstschilder Sam de Vriendt in 1930 van Diksmuide de opdracht kreeg om een oorlogsschilderij te maken, herinnerde hij de gebeurtenis van kerst 1914, en hij liet zijn fantasie de vrije loop : hij schilderde een Duitse soldaat (met pinhelm) en een Belgische piot, met de monstrans onder de arm.Beiden aanbidden, in de vlakte, met op de achtergrond de Yzer, het Kerstkind .
De legerleiding was met deze tijdelijke wapenstilstand weinig ingenomen.Men kon van deze hoge heren, die ook wel op hun manier en zover mogelijk achteruit de kerstnacht hadden gevierd, toch niet vragen, de schoonheid aan te voelen van wat er te Diksmuide was gebeurd!Zij namen het dus zeer kwalijk op en de twee ondergeschikte officieren, die de verbroedering niet hadden willen beletten, werden zéér zwaar gestraft.
De schilder, Sam de Vriendt, geeft toe dat dit schilderij de werkelijkheid niet uitbeeldt, maar de geest is juist.Het is een Kerstschilderij, een vredesschilderij geworden!
Dank zij het vorige artikel over Jetty Paerl, ben ik aanbeland in de tweede wereldoorlog!!! Eén van jullie heeft mij volgende tekst bezorgd over deze "Jetty van Radio Oranje" : Tijdens de 2e wereldoorlog maakte Radio Oranje gebruik van de zender van de BBC om in die donkere tijden het Nederlandse volk een hart onder de riem te steken. In die tijd zong Jetty Paerl liedjes om nooit meer te vergeten. Er is helaas heel erg weinig foto materiaal van Radio Oranje te vinden. Hierbij de foto van Jetty Paerl in de volksmond ook wel "Jetje van Radio Oranje" genoemd. De Nederlandse regering sprak via Radio Oranje het volk toe. Andere radio zenders in het bezette Europa werden gecontroleerd door de Duitsers en gaven het nieuws in het voordeel van de Duitsers. Op 28 Juni 1940 was het zo ver en opende koningin Wilhelmina in Londen de eerste uitzending van "Radio Oranje".Tot grote ergernis van de Duitsers drong niet lang hier na een vrije Nederlandse stem die niet meer tot zwijgen te brengen was tot het Nederlandse volk door. Van dat moment af had onze regering in Engeland een middel hoe gebrekkig ook om de opini in het bezette gebied te beinvloedde en propaganda tegen de bezetter te bedrijven. Nederlanders (en ook de Vlamingen) die méér info hebben mogen HIER reageren!
Aansluitend op vorig bericht : via reacties verneem ik dat JETTY PAERL, die voor Nederland in 1956 deelnam aan het allereerste songfestival, wel een bekend radiopersoon was in de tweede wereldoorlog en kort daarna! Wie bezorgt me meer informatie over deze vrouw???