Afscheid van Manuel als voorzitter van de Gentse Politiewielerclub
Politiecommissaris en bekende Gentenaar Mauel Mugnica Gonzales werd gehuldigt nadat hij 20 jaar de Gentse politiewielerclub leidde.Nu vond hij het tijd om de fakkel door te geven aan collega-commissaris Philippe Tallieu.Gonzales trok het ledenaantal op van 27 naar 71 en organiseerde de Grote Prijs Gonzales en een tijdrit rond de Watersportbaan waarin ook Eddy Merkx meereed. Burgemeester Termont,schepen Peeters en zonechef Carlier bedankten hem uitvoerig voor zijn inzet.
Ronde van Vlaanderen-fietsroute: oranje lus (72 km)
Voor als we al wat meer in conditie zijn,en op onze kilometerteller een getal van vier cijfers staat.
Ronde van Vlaanderen-fietsroute: oranje lus(72 km)
Beschrijving
Deze prachtige lus neemt een vlakke start via de scheldevallei. Eénmaal de Kluisberg op, dan volgen de verschillende hellingen zich in sneltempo op. Wees erop voorbereid!
Routeprofiel
Totale afstand: 72.0 Km
Startplaats: Centrum Ronde van Vlaanderen - Markt Oudenaarde
7 keer opgenomen in de Ronde (1942, 1953, 1954; 1994-1996; 2008) Dit is de Waalse zijde van de Kluisberg
Gemiddelde hellingsgraad: 6 %
Maximale hellingsgraad: 12 %
Afstand: 1025m
Hoogteverschil: 61m
Straat: Rue des Résistants - Rue de la montagne - Enclus du haut
Plaats: Mont de l'Enclus (Orroir)
2 - Koppenberg
Beschrijving
De helling is in totaal 18 maal (1976-1987, 2002-2006, 2008) opgenomen in de Ronde. Vroeger was er eerst nog 120m asfalt aan de voet van de helling, sinds heraanleg in 2002 zijn er dus meer kasseien. Omdat de Koppenberg in 2007 niet in de Ronde zat werd die door stad Oudenaarde opnieuw onder handen genomen. De kasseien liggen nu vaster dankzij een soort cement. Zwaar verkeer wordt gebannen.
Gemiddelde hellingsgraad: 9 %
Maximale hellingsgraad: 19 %
Afstand: 682m
Hoogteverschil: 66m
Straat: Steengat - Koppenberg
Plaats: Oudenaarde (Melden)
3 - Oude Kwaremont
Beschrijving
35 maal in de Ronde (1974-2008) Voor 1974 werd de (Nieuwe) Kwaremont beklommen
Deze helling is 10 maal in de Ronde opgenomen (1999- 2008).
Gemiddelde hellingsgraad: 4 %
Maximale hellingsgraad: 17 %
Afstand: 800m
Hoogteverschil: 40,82m
Straat: Wolvenberg
Plaats: Oudenaarde (Volkegem)
2 - Molenberg
Gemiddelde hellingsgraad: 7 %
Maximale hellingsgraad: 14 %
Afstand: 462m
Hoogteverschil: 32,40m
Straat: Molenberg
Plaats: Zwalm (Sint-Denijs-Boekel)
3 - Nokereberg
Gemiddelde hellingsgraad: 5 %
Maximale hellingsgraad: 7 %
Afstand: 350m
Hoogteverschil: 20m
Straat: Nokeredorpstraat
Plaats: Kruishoutem (Nokere)
KASSEISTROKEN
1 - Doorn
Beschrijving
Licht dalend. Kasseistenen liggen er niet optimaal bij.
Afstand: 1650m
Moeilijkheidsgraad: 4
Straat: Doorn
Plaats: Oudenaarde (Eine)
2 - Huisepontweg
Deze kasseistrook werd uit de Ronde gebannen omdat zde staat ervan te erbarmelijk werd om er nog renners langs te sturen. De strook is nu heraangelegd winter 2007-2008.
Afstand: 1500m
Moeilijkheidsgraad: 4
Straat: Huisepontweg
Plaats: Kruishoutem (Wannegem-Lede)
3 - Kerkgate
Beschrijving
Lastige kasseistrook omwille van zijn licht stijgingspercentage.
Na kerkgate wordt rechtsafgeslaan. Hier tref je nog enkele meters kasseien: de Holle Weg. Dit laatste deel is heraangelegd in de winter van 2007-2008.
Afstand: 2500m
Moeilijkheidsgraad: 4
Straat: Kerkgate-Karel Martelstraat
Plaats: Oudenaarde (Mater)
4 - Paddestraat
Beschrijving
Deze zeer lange kasseistrook heeft overbrugt een licht niveauverschil. De kasseien liggen er goed bij.
De straat volgt deels het traject van de Romeinse heirbaan Boulogne-Keulen. In de omgeving kruiste die de heirbaan van Bavai naar Gent. Dat was voldoende om hier een Romeins vicus te stichten.
De fiets: Er is een verschil met de hometrainer en de indoorbike. De indoorbike heeft meestal een freewheel waardoor men tijdens het fietsen de beenbeweging abrupt kan stoppen. De indoorbike is een zogenaamde doortrapper. Als je stopt met trappen draaien de pedalen verder. Aan de fiets zit een weerstand,waardoor men alle trainingsvormen kan simuleren. Weinig weerstand(vlakke weg,sprints) Middelmatige weerstand(vals plat,running,lichte klim) Hoge weerstand(steile klim,zittend of staand)
Meestal staat er een rem opde fiets,waardoor moest men uit de pedalen schieten tijdens een sprint men onmiddellijk het vliegwiel kan stoppen. Alles is instelbaar aan de fiets.
Het stuur,zadel voor of achteruit,hoger of lager. Er is soms keuze tussen klikpedalen of gewone toeclips. Het beste is met klikpedalen. Met de harde zool van de fietsschoen kan men een uitstekende krachtoverbrenging maken,en voorkomt men pijn in de voetzolen.
Kledij:Wie regelmatig met de indoorbike traint doet er goed aan een fietsbroek aan te schaffen. Door het zeemleer voorkomt men drukkingen op het zitvlak. Ook een fietsshirt van synthetisch materiaal dat goed zweet opneemt behoort tot de uitrusting.
Toebehoren:Op de meeste indoorbikes staat een bidonhouder voor een bidon met water of een sportdrank. Ook een handdoek behoort tot de basisuitrusting.
De hartslagmeter mag niet ontbreken,want alleen als je de hartfrequentie controleert heb je zekerheid in het juiste trainingsgebied te trainen.
Training:Er zijn verschillende trainingsintensiteiten.
De compensatoire training:Deze training heeft een lage intensiteit en is bedoeld als hersteltraining. Met fietst hier met lage weerstand op vlakke weg .Dehartslag ligt tussen de 80-120 slagen per minuut.
Basisduurtraining 1 :Hierbij wordt de vetverbranding uitstekend getraindwaardoor het voor de gezondheid en overgewicht de beste zone is. Lage weerstand ,licht bergop. De hartslag ligt tussen de 115-145 slagen per minuut.
Basisduurtraining 2: Hier wordt het onderste deel van het aerobe-anaerobe overgrensgebied getraind. Hier traint men wedstrijdsituaties(klimmen,korte sprints)
Middelmatige weerstand,vals plat,running en hellingen. De hartslag ligt tussen 145-165 slagen per minuut.
Wedstrijdspecifieke duurtraining:Het bovenste deel van het aerobe-anaerobe gebied wordt hier getraind. Deze vorm van training is voor gevorderden en profs. Hier worden sprints,sprongen,dubbele tempos en steil klimmen afgewisseld. De hartslag komt rond de 90% van de maximale hartslag.
Wie begint met indoorcycling doet er goed aan een fietstest te doenom zijn hartslagzones te bepalen om zijn trainingen uitstekend te sturen.
Vandaag een trip met de fiets gedaan van 94km.Ik had eens mijn fototoestel meegenomen om enkele beelden langs de route te maken.Hier een beschrijving van het traject.Start aan Topsporthal Vlaanderen aan de watersportbaan te Gent.Langs de R4 Richting Mariakerke,en zo naar de Brugse vaart.Vervolgens langs het Schipdonkkanaal richting Deinze.Over de brug in Deinze,en langs de overzijde het jaagpad vervolgen tot de brug in Machelen.Over de brug en door het centrum over de baan Gent-Kortrijk richting Kruishoutem. Langs binnenwegen,voorbij de uitkijktoren naar Kruishoutem.Voorbij het kasteel in Nokere naar Ooike.Vervolgens naar de Schelde in Eine,en zo terug richting Gent. Het is een relatief autoluwe route met ongeveer een 60km langs jaagpaden van de waterlopen.De rest zijn rustige landwegen,met een paar lichte hellingen.Het is zeker een aanrader.Voor de fotomontage klik op de foto.