De fiets: Er is een verschil met de hometrainer en de indoorbike. De indoorbike heeft meestal een freewheel waardoor men tijdens het fietsen de beenbeweging abrupt kan stoppen. De indoorbike is een zogenaamde doortrapper. Als je stopt met trappen draaien de pedalen verder. Aan de fiets zit een weerstand,waardoor men alle trainingsvormen kan simuleren. Weinig weerstand(vlakke weg,sprints) Middelmatige weerstand(vals plat,running,lichte klim) Hoge weerstand(steile klim,zittend of staand)
Meestal staat er een rem opde fiets,waardoor moest men uit de pedalen schieten tijdens een sprint men onmiddellijk het vliegwiel kan stoppen. Alles is instelbaar aan de fiets.
Het stuur,zadel voor of achteruit,hoger of lager. Er is soms keuze tussen klikpedalen of gewone toeclips. Het beste is met klikpedalen. Met de harde zool van de fietsschoen kan men een uitstekende krachtoverbrenging maken,en voorkomt men pijn in de voetzolen.
Kledij:Wie regelmatig met de indoorbike traint doet er goed aan een fietsbroek aan te schaffen. Door het zeemleer voorkomt men drukkingen op het zitvlak. Ook een fietsshirt van synthetisch materiaal dat goed zweet opneemt behoort tot de uitrusting.
Toebehoren:Op de meeste indoorbikes staat een bidonhouder voor een bidon met water of een sportdrank. Ook een handdoek behoort tot de basisuitrusting.
De hartslagmeter mag niet ontbreken,want alleen als je de hartfrequentie controleert heb je zekerheid in het juiste trainingsgebied te trainen.
Training:Er zijn verschillende trainingsintensiteiten.
De compensatoire training:Deze training heeft een lage intensiteit en is bedoeld als hersteltraining. Met fietst hier met lage weerstand op vlakke weg .Dehartslag ligt tussen de 80-120 slagen per minuut.
Basisduurtraining 1 :Hierbij wordt de vetverbranding uitstekend getraindwaardoor het voor de gezondheid en overgewicht de beste zone is. Lage weerstand ,licht bergop. De hartslag ligt tussen de 115-145 slagen per minuut.
Basisduurtraining 2: Hier wordt het onderste deel van het aerobe-anaerobe overgrensgebied getraind. Hier traint men wedstrijdsituaties(klimmen,korte sprints)
Middelmatige weerstand,vals plat,running en hellingen. De hartslag ligt tussen 145-165 slagen per minuut.
Wedstrijdspecifieke duurtraining:Het bovenste deel van het aerobe-anaerobe gebied wordt hier getraind. Deze vorm van training is voor gevorderden en profs. Hier worden sprints,sprongen,dubbele tempos en steil klimmen afgewisseld. De hartslag komt rond de 90% van de maximale hartslag.
Wie begint met indoorcycling doet er goed aan een fietstest te doenom zijn hartslagzones te bepalen om zijn trainingen uitstekend te sturen.