Ik ben Ludo
Ik ben een man en woon in Tienen (België) en mijn beroep is bediende.
Ik ben geboren op 05/05/1955 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen, wandelen, fotografie ....
In maart startte ik met fietsen om de conditie wat bij te werken en ondertussen heb ik de smaak reeds goed te pakken. Ik probeer toch minstens één fietsroute te doen in het weekend en tussendoor fiets ik de beentjes soepel rond Tienen.
Ik start de route in Halle-Booienhoven, deelgemeente van Zoutleeuw. Langs de hoofdbaan is er een parking nabij het café " De Magneet". De dorpjes die we doorfietsen zijn allen deelgemeeentes van Sint-Truiden Al vlug rijden we door het dorpje Halle-Booienhoven met zijn driebeukige St.-Bartholomeuskerk uit 1880. De weg van knooppunt 52 naar 358 loopt gestaag bergop, zogenaamd "vals plat"zoals we hier zeggen, maar eens boven vergeet je de inspanning door het wijdse panorama dat als het ware tevoorschijn komt. Dan zie je een kerkje links tussen de boomgaarden, dan steekt er rechts weer een imposante vierkantshoeve of een kasteel de kop op tussen de akkers. Het volgende dorpje op onze route is Velm met z'n St.-Martinuskerk en kasteel van Peten. Tussen knooppunt 186 en 359 kunnen we onze klimmersbenen weer even oefenen. Het volgende dorpje op de afspraak is Gingelom met zijn St.-Pieterskerk uit 1890 en het 19de eeuwse kasteel geflankeerd door een gesloten hoeve. Via Niel fietsen we verder naar Borlo met de neoclassicistische St.-Pieterskerk uit 1835. We ontdekken hier verder het Abtshof uit 1667 en het Manoir van Borlo, een hoevecomplex uit 1777. Recht hierover ligt het Pachthof waar we de kelen kunnen smeren of iets eten. Je kunt hier ook terecht voor hoevetoerisme. De éénbeukige H.Kruiskerk van Muizen dateert uit de 16de eeuw. Aan de Trullingenstraat ligt de fotogenieke Damshoeve. Kerkom bij St.-Truiden, tijd voor een pitstop en dit kun je best doen in de ambachtelijke brouwerij, waar enkele streekbieren van hoge gisting gebrouwd worden, waaronder de "Bink" (spotnaam voor Truienaren) en de "Adelardus" (een bekende abt uit St.-Truiden). Genoeg geproefd, want Kerkom heeft nog 2 kastelen voor ons in petto. Het "Rode kasteel" of Alstergoed dateert uit 1889 en is gelegen in een prachtig Engels landschapspark. Het "Wit kasteel" is een 17de eeuws herenhuis opgetrokken in Maasstijl en de zijvleugels zijn afgesloten met een schuur in vakwerk. De St.- Martinuskerk dateert uit 1820. Even verderop ligt het oude gehucht Straeten, vermoedelijk ontstaan bij een Romeinse versterking langs de heirweg Tongeren - Tienen. De bebouwing bestaat uit enkele oude hoeven en in het "Wijngaerdvelt" cultiveerden de abten vanaf 1487 hun druiven. Nu wordt er Blanke Haspengouwer gemaakt.
We naderen nu de fruitstad via de Brustempoort, het enige gedeelte van de middeleeuwse omwalling die de tand des tijds heeft doorstaan. De route loopt als het ware door de winkelstraten, dus even oppassen. Het zijn wel éénrichtingsstraten. De Grote Markt is met zijn oppervlakte van 2 ha, na deze van St. - Niklaas, de 2de grootste van het land. Rondom het marktplein staan mooie 18de - en 19e eeuwse patriciërshuizen die vroeger allen een naam droegen. Het rode stadhuis met Hallentoren springt natuurlijk dadelijk in het oog. Het dateert uit 1755. Even verder ontdek je de abdijtoren met barok kerkportaal. Aan de basis van St.- Truiden ligt de stichting van een priestergemeenschap door St.-Trudo rond 655. Het gotische bouwwerk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateert uit de 14de - 15de eeuw. De stad heeft nog meer schatten in petto, maar die zijn voor een andere keer.
Ook Wilderen toont ons een prachtige vierkantshoeve, de stokerij Nicolaï, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1665. De toren van het zaalkerkje dateert uit de 12de eeuw. Zoutleeuw draagt terecht de titel van "Kunstschrijn van Vlaams-Brabant". De gotische St.-Leonarduskerk (13de - 16de eeuw) herbergt enkele middeleeuwse kunstschatten zoals de Sacramentstoren, paaskandelaar en houtsnijwerk. Tegenover de kerk bevinden zicht het prachtige gotische stadhuis uit de 16de eeuw en het Spiegelhuis. Een rustig fietspad brengt ons langsheen populieraanplantingen terug naar ons startpunt in Dormaal. Deze populieren zijn restanten van plantages die vroeger dienden voor het vervaardigen van lucifers. Natuur, cultuur en geschiedenis gingen vandaag weer hand in hand zou ik zo zeggen. Zeker een fietsroute om nog eens terug te doen in spetember als de appeltjes en peren rijp zijn.
Gereden knooppunten : 52 - 358 - 186 - 359 - 183 - 182 - 184 - 185 - 134 - 135 - 188 - 187 - 51 - 52 (groene bordjes routenetwerk Hageland - blauwe borden netwerk Haspengouw) Afgelegde afstand : 42 km Info : Ongeveer 50 % is autovrij - klein onverhard stukje - op een 5 tal plaatsen dient een hoofdweg gekruist te worden, dus even oppassen - enkele lange steile stukken - logistiek is ok ( 6 fietsvriendelijk horecazaken). - In het centrum van Sint-Truiden en in Zoutleeuw is er eetgelegenheid. Beoordeling : goed - een must voor amateurfotografen - voldoende logistiek.