Ik ben Ludo
Ik ben een man en woon in Tienen (België) en mijn beroep is bediende.
Ik ben geboren op 05/05/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen, wandelen, fotografie ....
In maart startte ik met fietsen om de conditie wat bij te werken en ondertussen heb ik de smaak reeds goed te pakken. Ik probeer toch minstens één fietsroute te doen in het weekend en tussendoor fiets ik de beentjes soepel rond Tienen.
Meldert en Hoksem zijn deelgemeentes vanHoegaarden gelegen in de vallei van de Mene en de Jordaan, twee zijbeken van de Grote Gete. Hoegaarden is in vorige ritjes reeds ruim aan bod gekomen. De St. - Ermelindiskerk te Meldert kende een rijke geschiedenis. Ermelindis zou overleden zijn in het jaar 600. Zij was van adelijke afkomst. Haar ouders wilden haar uithuwelijken, maar zij verkoos een leven van godsvrucht en maagdelijkheid en vestigde zich in een kluis te Beauvechain. Vluchtend voor de mannen gaf een engel haar in zich te Meldert te vestigen. Ze bouwde een hut te Meldert. 50 jaar na haar dood vond een hoveling van Pepijn van Landen haar graf en bouwde er een kapel. De beenderen van Ermelindis werden opgegraven en in een schrijn geplaatst. Dit werd al vlug voorwerp van volksverering. Door de kerk werd Ermelindis uitgeroepen tot heilige. Ze word aanbeden tegen koorts, lamheid en oogpijn. Oorspronkelijk was de kerk uit de 12de eeuw van Romaanse stijl maar hiervan is enkel de toren overgebleven. In een hoek van het voormalige kerkhof staat de St.-Ermelindiskapel uit de 13de eeuw. In Hoksem volgen we de zuidelijke helling van de Molenbeekvallei. De valleibodems zijn overwegend vochtig tot nat en lenen zich niet tot akkerbouw. Uit de graslanden onstonden spontaan kleurrijke ruigten met hoge forse kruiden zoals moersspirea, kale jonker, riet, zege, kattestaart, valeriaan ... vaak ook werden percelen beplant met canadapopulieren. Het St.- Janskerkje van Hoksem dateert uit de 12de eeuw. Dit Romaanse kerkje heeft naast een haan op zijn torenspits ook een hen prijken; een unicum onder onze Vlaamse kerktorens. We passeren de watermolen op de Molenbeek en duiken weer de natuur in. In het gehuchtje Babelom ontdekken we de prachtige vierkantshoeve, de Carolushoeve, waarvan het poortgebouw met duiventil dateert uit 1760. Na de doortocht in Hoegaarden, waar voldoende logistiek voorhanden is, fietsen we terug richting Tienen en passeren we het gehucht Rommersom met z'n Sint-Servaaskapel, in de volksmond "vlooienkapel" genoemd. De St- Lambertuskerk van Overlaar is één van de oudste Romaanse kerkjes uit het land (12de - 13de eeuw). Ze is opgetrokken in Gobertangesteen. En zo bereiken we via de Paterskerk en Begijnhofterug het Tiense stadscentrum.
Lees ook eens het verslagje van onze fietsvriend Fransuit Laakdal. - (klik op de foto voor het fotoalbum)
Gereden knooppunten: 64 - 13 - 14 - 17 - 16 - 15 - 64 Afgelegde afstand : 22,5 km (GPS) Info : zo goed als autoloos buiten de dorpskernen - enkele stukjes onverhard - enkele stevige hellingen en vals plat - bewegwijzering is OK. - voldoende logistiek Beoordeling : goed (8,5 op 10)