Ik ben Ludo
Ik ben een man en woon in Tienen (België) en mijn beroep is bediende.
Ik ben geboren op 05/05/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen, wandelen, fotografie ....
In maart startte ik met fietsen om de conditie wat bij te werken en ondertussen heb ik de smaak reeds goed te pakken. Ik probeer toch minstens één fietsroute te doen in het weekend en tussendoor fiets ik de beentjes soepel rond Tienen.
Vandaag koos ik Axel, stadje in het landje apartals uitvalsbasis voor m'n 3de fietstocht. Via knooppunten 66- 62 - 63 - 61 - 50 - 49 - 47 - 46 - 45 ging het richting Absdale. We naderen hier stilaan het eigenlijke thema van deze fietsroute : de Fortenroute. Tijdens de80-jarige Oorlog , zo rond 1630, wierpen de Spanjaarden hier in deze regio een fortenlinie op.Tal van deze forten duiken nog op in het landschap.Het waren vooral aarden wallen, omringd door een gracht. Binnen de wallen was er een primitief kamp voor de soldaten. We passeren de restanten van de forten Sint Jan, Sint Joseph, Sint Jacob, Sint Livinus, Sint Nicolaas en Sint Marcus. Net vanaf de route liggen de restanten van de forten Kijkuit, Nassau en Ferdinandus. Zoals je merkt gaven de Spanjaarden namen van heiligen aan deze forten. Aan de Gentse Poort had ik koning Nobel beloofd dat ik de Vos zou meebrengen indien ik hem vond. De schapen fluisterden me echter in dat ze Reynaert in lange tijd niet meer gezien hadden. In Zuiddorpenodigt het marktpleintje onder de lindenbomen uit tot een terrasje voor een natje en een droogje. Fietsend naar Axel passeren we achter de Watertoren, door het recreatieoordde Smitsschorre. Het is een binnengedijkte en laaggelegen schor en samen met de reeds de eerder genoemde Axelse kreek en de Zwartenhoekse kreek vormt het een 300 ha groot natuurgebied, waar het tof wandelen en fietsen is. Het stadje Axel werd in de geschiedenis reeds vernoemd in 991. Net als Hulst is het een vestingstadje. Veel sporen blijven daarvan niet over. De naam staat voor "elzenbosje". Na een kort bezoekje aan het stadje met o.a. de Axelse Korenmolen, die op zaterdagen en bij voldoende wind, nog granen maalt, verlaten het stadje langs de Axelse Kreek. Behalve langs historischevestingwerken, voert de tocht door polders en langs fraaie kreken met rietvelden, drassige weiden en klien buurtschappen. We treffen veel ardappelvelden aan. De Axelaars worden schertsend erpelkappers (= aardappelkappers) genoemd. Dit herinnert aan het agrarisch verleden, de tijd waarin de mensen na de aardappeloogst, gewapend met een kapper, naar het veld trokken om te proberen hun "kostje" bij elkaar te harken. Ook in deLuntershoekontdekken we nog een prachtig stukje krekengebied.En zo zijn we weer op ons beginpunt in Hulst. Nog even tijd om een verfrissing in de binnenstad en dan terug naar mijn thuishaven in Graauw.
Routeplan : Routeplanner Zeeland en kaart Fortenroute Afstand : 74 km Info : voldoende logistiek Beoordeling : zeer mooie en rustige route met veel natuur en cultuur
Dag 5 - 09/09/2006
Het afscheid naderde en na een laatste ontbijt maakte ik me klaar om "het landje apart " te verlaten en terug naar Tienen te sporen en te fietsen. Ik nam afschid van m'n gastvrouw Rita en schreef nog een bedankje in haar gastenboek. Tijd voor een evaluatie van mijn eerste fietsvakantie :
Het weer : met dank aan de weergoden voor het prachtige nazomertje.
Logies : met dank aan mijn gastvrouw en gastheer van de De Kreek , de uitbaters van Eetcafé Modern en Herberg De Graauw voor de gastvrije ontvangst, het lekkere eten, de vriendelijke bediening en de vriendelijkheid.
De omgeving : woorden schieten te kort, je moet het zelf beleven. Zeeland ziet me zeker terug.
Reacties op bericht (1)
12-09-2006
en dan zeggen ze : het zijn toch maar hollanders ??