Onze fietsmicrobe
Wandel- en fietsroutes
Welkom op ons blog

Enkele jaren geleden kregen we een heel besmettelijke ziekte: de ,,fietsmicrobe''. Het begon allemaal na mijn oppensioenstelling en met een tripje langs de Moezel. De microbe had ons onmiddellijk te pakken. Het hoogtepunt van die reis was een ontmoeting met familie van het Belgische koningshuis. Sedertdien zijn we een paar onvergetelijke ervaringen rijker. Een drietal jaar geleden startte ik al een blog op, maar die ligt op apegapen door een zware ziekte. Nu ik volledig hersteld ben, betekent dit nieuwe blog een nieuwe start. Ik hoop dat menig wandelaar en fietser inspiratie vindt om de wandelschoenen aan te binden of om op de tweewieler te kruipen. Veel kijk-, lees-, wandel- en fietsgenot.


Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Willekeurig SeniorenNet Blogs
1992
blog.seniorennet.be/1992
Onze geestverwanten
  • De doortrappers
  • Sportblogs
  • SNITT
  • Blog als favoriet !
    03-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fort van Steendorp

    naar de diashow
    Naar de diashow

    Het geheim van het
    Fort van Steendorp

    Op 17 februari 1882 werd een wet gestemd tot het bouwen van het Fort van Steendorp. Het was het laatste fort dat opgetrokken werd in bakstenen. Het volledig domein is 23 ha groot en maakt deel uit van de Antwerpse verdedigingsgordel. Onder leiding van Henri-Alexis de Brialmont (Brialmontlei!) werd een verdedigingsplan opgesteld, maar al spoedig bleek dat de gordel onvoldoende was, daarom werd besloten een extra gordel aan te leggen.
    De verantwoordelijken lieten hun oog vallen op Steendorp omwille van de goede ligging. Het gebied ligt vrij hoog en bestaat uit voornamelijk landbouwgrond. Met de bouw werd begonnen in 1883. De arbeiders kwamen van heinde en verre. Een metselaar verdiende toen 2,5 frank. In die tijd was het het duurste bouwwerk in Belgiƫ. Het kostte 2 miljoen goudfrank.
    Tijdens de eerste wereldoorlog wordt het fort onverdedigbaar . De bevelhebber beslist het fort te verlaten. Wapens en communicatiemiddelen worden vernietigd. Door het ontploffen van de munitie wordt grote schade toegebracht aan het fort. Na de oorlog wordt het fort een tweetal jaar gebruikt als kazerne. Eind 1928 wordt er een militaire fabriek voor de productie van oorlogsgassen in ondergebracht. Later worden er gasmaskers en -filters gemaakt.
    In de tweede wereldoorlog bezetten de Duitsers het fort en gebruiken het als munitie-opslagplaats. Bij hun aftocht in '44 brengen ze de resterende munitie tot ontploffing. Later werd het fort ook gebruikt als schuilplaats tegen de V1- en V2-bombardementen. Het fort is door de vele vernielingen ongeschikt voor bewoning en wordt door de genietroepen gebruikt als oefenterrein voor explosieven.
    In 1995 wordt het fort beschermd als landschap en in 1997 als monument. In 1999 wordt het onteigend en als natuurreservaat geklasseerd. Momenteel overwinteren er honderden vleermuizen.
    Wandeling: rond het fort is een wandeling van 'n viertal km uitgetekend. De toegang tot het fort is zonder begeleiding verboden.
    Bezoek: de eerste zaterdag van iedere maand kan het fort onder begeleiding van een gids worden bezocht. In februari en maart is er geen rondleiding om de vleermuizen niet te storen tijdens hun in winterslaap. Meer info: dienst toerisme Temse.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Inhoud blog
  • Donkmeer
  • Rondje Clervaux
  • Clervaux
  • Beieren
  • Tocht door het Brugse ommeland
    Gastenboek
  • 67423
  • solar
  • fietsmicrobe
  • Groetjes vanuit het fietsparadijs Limburg.
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!