Dit blog beschrijft de genealogie van de familie RAEPERS. Overgrootmoeder Maria Odilia bracht haar jeugd grotendeels door te Sint-Truiden (provincie Limburg). Zij verbleef tot haar 17° jaar op het adres Lange Vissegat en vertrok op 27.2.1928 naar de stad Antwerpen, waar zij vanaf 13.3.1928 werd ingeschreven. In de bevolkingsregisters van Antwerpen van de jaren 1920-1930 vinden wij haar terug op het adres Graaf van Egmontstraat 14, Wijk 8., als dienstmeid bij de Eerwaarde Heer Stukkens, aalmoezenier in de celgevangenis, Begijnenstraat. Op zaterdag 10.5.1931 trouwde zij te Antwerpen met overgrootvader Augustinus VAN CAMP (auteur's vader). Zij kreeg 5 kinderen (waarvan het eerste levensloos werd geboren). Bij het einde van de wereldoorlog II was zij het slachtoffer van een V-bom, die terecht kwam op het huis Montignystraat 148 te Antwerpen, waar zij onder het puin kwam en met kwetsuren werd overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis. Haar 3 kinderen (Henri was toen nog niet geboren) verbleven toen, uit veiligheid voor de door de Duitsers afgevuurde raketten en V-bommen, bij de familie in Sint-Truiden. Bij een hartaanval werd overgrootmoeder overgebracht naar het AZ-Middelheim, gelegen Lindendreef te Antwerpen, alwaar zij op donderdag 14.2.1980, om 15.00 uur overleed. De plechtige Eucharistieviering vond plaats op dinsdag 19.2.1980, om 10.00 uur in ded parochiekerk St.-Jan-den-Doper, Lange Elzenstraat 79 te Antwerpen. Haar stoffelijk overschot werd geplaatst op het gemeentelijk kerkhof "Schoonselhof" te Antwerpen
V.18.2.b.- PEETERS Odile - Geboorteakte van oudnicht -
Geboorteakte nr 266, dd. 27.8.1929, Sint-Truiden (Lm) van :
Oudnicht : V.18.2.b.- - PEETERS Odile ° Sint-Truiden (Lm), op dinsdag 27.8.1929, om 10.00 uur 's morgens.
De vertoning en verklaring werd gedaan door de - gemelde vader, in het bijzijn van : - Emile Vandersteegen, 45 jaar, handwerker, en - Joseph Plevoets, 29 jaar, fabriekwerker. Beiden gehuisvest te Sint-Truiden.
V.18.2.a.- PEETERS Louis Celestin - Doodsbrief van Oudkozijn -
Doodsbrief van :
Oudkozijn : V.18.2.a.- - PEETERS Louis Celestin ° Sint-Truiden (Lm), op vrijdag 27.11.1925, om 7.00 uur 's morgens. + Ixelles op maandag 17.6.1985 na een langdurige en pijnlijke ziekte
V.18.2.a.- PEETERS Louis - Geboorteakte van Oudkozijn -
Geboorteakte nr 351, dd. 28.11.1925, St.-Truiden (Lm) van :
Oudkozijn : V.18.2.a.- - PEETERS Louis Celestin ° Sint-Truiden (Lm), op vrijdag 27.11.1925 om 7.00 uur 's morgens.
De aangifte van de geboorte werd gedaan door de - gemelde vader (Peeters Gerard, koolmijnwerker, 25 jaar, gehuisvest te St.-Truiden), en de verklaring en vertoning werd gedaan in het bijzijn van : - Auguste Raepers, 62 jaar, handwerker, en - Henri Cortenray, 24 jaar, handwerker. Beiden gehuisvest te St.-Truiden.
V.18.2.- RAEPERS Anne Marie - Vervolg van de huwelijksakte van OVERGROOTTANTE -
Vervolg van de Huwelijksakte z/nr dd. 25.7.1925, Sint-Truiden (Lm) van Oudtante -en oom
zie vorig bericht
Getuigen bij hun huwelijk : - Joseph Peeters, 22 jaar, fabriekwerker, broer van de bruidegom, en - Jean Thomas, 62 jaar, handwerker, geen bloedverwantschap met de gehuwden. Beiden gehuisvest te Sint-Truiden.
Overgrootoom : - PEETERS Gerard ° Sint-Truiden (Lm), 31.7.1900 + Sint-Truiden (Lm), 13.11.1943 man van : Overgroottante : V.18.2.- RAEPERS Anne Marie
De aangifte van het overlijden werd gedaan door : - Jan Bergen, 85 jaar, en Frans Spiritus, 73 jaar, beiden zonder beroep en gehuisvest te Sint-Truiden.
Geboorteakte nr 271 dd. 31.7.1900, St.-Truiden (Lm) van :
Overgrootoom : - PEETERS Gerard ° St.-Truiden, 31.7.1900 man van Overgroottante : - RAEPERS Anne Marie (V.18.2)
De aangifte van de geboorte werd gedaan in tegenwoordigheid van : - Pierre Steukers, dagloner, 55 jaar, en - Alphonse Coninckx, politieagent, 37 jaar Beiden gehuisvest te Sint-Truiden.
V.18.2.- RAEPERS Anne Marie - Overlijdensakte van OVERGROOTTANTE -
Overlijdensakte nr 271, dd. 5.7.1966, Sint-Truiden (Lm) van :
Overgroottante : V.18.2.- - RAEPERS Anne Marie ° Borgloon (Lm), 18.3.1906 + Sint-Truiden (Lm), 4.7.1966
De aangifte van het overlijden werd gedaan door : - Hubert Joachims, koster, 43 jaar, en - Frans Claes, bediende, 27 jaar, beiden gehuisvest te Sint-Truiden
Gemeente Lummen : geboortestad van Oudgrootvader VII.72. RAEPERS Jan Mathijs
Gemeente Lummen Geboortestad van oudgrootvader VII.72.- - RAEPERS Jan Mathijs = Lummen (Lm) 21.5.1785
Gemeenteschild Lummen
Gemeentehuis van Lummen
-=-=-=-=-=-=-
Geschiedenis
De naam "Lummen" wordt op verschillende manieren verklaard. Zo is er de verwijzing naar het Latijnse "Lumen" wat "Licht" betekent. In de tijd van pater Jacobs, die leefde tussen 1750 en 1838, was iedereen ervan overtuigd dat "Lumen" "Licht" betekende. Andere klimmen in hun uitleg van de naam "Lummen" zelf op tot het Keltisch of zelfs het Fins. In de tweede helft van de vierde eeuw leeft Lummen onder Saalfrankse bezetting. Toen sprak men over Lummen als "Lampinam", "Lempinam" en "Salampinam". Rekening houdend met het feit dat -am plaatsaanduiding is in het Latijn, kwam men dicht bij " Lampmen"- "Lumpmen", onze oude vorm van Lummen. Wat nu precies de juiste betekenis is van de naam "Lummen", is tot nu toe nooit met zekerheid achterhaald. De naam "Laer" komt vrij veel voor in namen van Lummense gehuchten. "Laer" zou betekenen: braakland, een uitgestrekte open plaats met gras en onkruid bezaaid. Het is wel niet met zekerheid te zeggen of de naam "Laer" teruggaat tot het Keltisch, maar hij wijst toch op een zekere hoge ouderdom.
Lummen ligt in de Kempen en heeft dus een zandige ondergrond. De gemeente heeft naast de deelgemeenten Meldert en Linkhout nog de volgende gehuchten: Genenbos, Gestel, Thiewinkel, Groenlaren en Laren.
Gemeente WELLEN - geboorteplaats van BETOVERGROOTMOEDER - Melania Christine VANDENRIJN
Geboorteplaaats van Betovergrootmoeder
Melania Christine VAN DEN RIJN
WELLEN
Wellen is een groene landbouwgemeente in Limburgs Haspengouw. De gemeente ligt in de waterrijke vallei van de Herk, in de drie- hoek die gevormd wordt door Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren. De landbouw is er een belangrijke economische activiteit. De gemeente telt meerdere oude watermolens en enkele kastelen.
Historische informatie : In de Wellense deelgemeente Berlingen zijn archeologische sporen gevonden uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. De 12de eeuwse, Romeinse kerk van Wellen is na een brand grotendeels in gotische stijl heropgebouwd. Later werden nog meer verbouwingen doorgevoerd. De omstreken van Wellen werden in de late 18de eeuw onveilig gemaakt door de bokkerijders. Een groot aantal rovers werd in 1775 in Wellen terechtgesteld. In de deelgemeente Ulbeek ligt het elegante kasteel Trockaert. Rond het omgrachte kasteel is een Franse tuin aangelegd.
Canne (Limburg) - Geboortestad van RAEPERS Paulus - Oudvader -
Brug over Albertkanaal
Kanne is een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gespleten door het Albertkanaal. Het dorp ten het noordoosten van het kanaal heet Neerkanne, ten zuidwesten heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg.
Kanne telt 1156 inwoners (2005). Een belangrijk deel van de inwoners is van de Nederlandse nationaliteit. Deels zijn dit mensen die fiscaal voordeel zoeken, of eenvoudigweg gecharmeerd zijn van het aantrekkelijk gelegen dorp, en deels studenten, die het kamertekort en de hogere huurprijzen in Maastricht ontwijken.
Bezienswaardigheden
Château Neercanne of Agimont, vlakbij het dorp maar op Nederlands grondgebied (in de gemeente Maastricht). Het kasteel is het enige terrassenkasteel van Nederland. Het werd in 1698 op de resten van een oudere burcht gebouwd door de militair gouverneur van Maastricht, Graaf Daniel Wolf von Dopff.
de barokke Heilig-Grafkapel, die volledig uit mergel of kalksteen opgetrokken is. De kapel werd door Herman Jekermans, een timmersmanszoon en bezoeker van het heilige land in 1647 gebouwd als kleine kopie van de H. Grafkerk te Jeruzalem om zijn belofte bij behouden terugkeer na te komen. Vooral de gevel van de kapel is sterk geornamenteerd met onder meer Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
In Kanne zijn er ook mergelgroeves te bezichtigen. Deze groeves werden tot begin 20ste eeuw gebruikt voor de winning van mergelblokken, waaruit veel plaatselijke huizen en monumentale gebouwen zoals kerken in de wijde omstreken zijn opgetrokken. Later werden champignons gekweekt in de gangen die door de stabiele temperatuur daar geschikt voor zijn. Momenteel worden deze mergelgrotten gebruikt voor toerisme, en door plaatselijke boeren als koeienstal en voor opslag.
Een belangrijke inkomstenbron is het toerisme, vooral van dagjesmensen en wandelaars, die van het eindpunt van het Pieterpad af naar Kanne komen. De jaarlijkse rommelmarkt rond pinksteren trekt dan zo'n 10.000 bezoekers.
Kanne en de Tweede Wereldoorlog
Het 2e regiment Grenadiers had in april 1940 de opdracht gekregen om het gebied rond de brug over het Albertkanaal te Kanne te verdedigen. De bevelhebber van het fort Eben-Emael kon op 10 mei, toen het fort werd aangevallen door Duitse troepen, de soldaten van het Fort van Eben-Emael, die in de bruggenbunker van Kanne zaten, verwittigen zodat de brug kon worden opgeblazen. De bruggen te Veldwezelt en Vroenhoven bleven intact. De Duitsers konden zo tanks aan de overkant van het kanaal krijgen waarmee ze de Belgen in de rug aanvielen. Op 11 mei 's avonds gaven de Belgen zich over. Te Kanne sneuvelden 10 officieren, 207 onderofficieren, korporaals en grenadiers.
Overgenomen uit "Wikipedia", de vrije encyclopedie.
Sint-Truiden (provincie Limburg) De stad waar mijn zuster Julia, broer Jean en ikzelf verbleven in de periode van de V-bommen en raketten, op het einde van de Eerste wereldoorlog. Gezien onze ouders het te gevaarlijk vonden om hun kinderen in Antwerpen te laten verblijven voor de door de Duitsers afgeschoten bommen naar onze havenstad, besloten zij ons onder te brengen bij familie te Sint-Truiden. Daar beleefden wij een rustiger periode en leerden er vele nichtjes en kozijntjes kennen. Spijtig genoeg is er praktisch geen kontakt meer met de familie, gezien de zusters en broer van mijn moeder, nl. Anna, Eulalie en Jean + hun echtgenoten allen gestorven zijn. Evenzo zijn de kozijns, van mijn ouderdom ook reeds overleden, zodat mijn zuster Julia en ikzelf de oudste familieleden zijn geworden. Wat vliegt de tijd toch snel.