De Zwaanhoek is een poldergebied van ongeveer 150 ha groot en is gelegen op het grondgebied van de steden Oudenburg (2/3) en Oostende (1/3).
De Zwaanhoek is een oud poldergebied met een zeer grillige slootstructuur en hierdoor dito perceelsranden.
Door ondiepe ontveningen en kleiontginning in het verleden is er een gevarieerd gebied ontstaan met weilanden, sloten, moerassen, e.d.
De voornaamste botanische natuurwaarden vinden we in de sloten en moerassen, de natte plaatsen met zilte invloed van brak grondwater en in de vochtige matig voedselrijke hooilanden. Enkele soorten: Zwanebloem, Waterpunge, Vleeskleurige Orchis, Addertong, Moeraszoutgras, Zulte, e.a.
Sedert 1911 doet deze grotendeels Romaanse constructie geen dienst meer als bidplaats. Het oorspronkelijke uitzicht van de kerk is nog duidelijk zichtbaar: een driebasilikale vorm met koor en arcaden van de middenbeuk (12 de en 14 de eeuw). De stoere toren dateert uit de 14 de eeuw en de sacristie uit de 17 de eeuw. In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Dienst voor Monumentenzorg van de Vlaamse Gemeenschap werd deze Romaanse kerk in 1986-1988 door het stadsbestuur gerestaureerd. Er is een educatieve tentoonstelling over de bouwgeschiedenis van de kerk. Tijdens de zomermaanden lopen er geregeld kunsttentoonstellingen.
Het domein De Hoge Dijken (52ha) kwam tot stand door de zandwinning, die nodig was voor de aanleg van de autoweg Jabbeke-Veurne (1973-76). De Hoge Dijken groeiden snel uit tot een belangrijke voedsel-en rustplaats voor watervogels. In 1986 besliste de Vlaamse Regering het gebied uit te bouwen tot een natuureducatief centrum, met mogelijkheid tot stille recreatie (natuurbeleving, wandelen en hengelen).
De Hoge Dijken zijn in Vlaanderen vooral bekend voor hun belang als vogelgebied. Jaarlijks overwinteren tot 6000 vogels in en om het domein. Bij strenge winters loopt dit aantal soms op tot 10.000 eenden en ganzen. Vooral voor de smient, de wintertaling en de slobeend, vormen de Hoge Dijken een belangrijk overwinteringsgebied. Een buitenbeentje is zeker de grote zaagbek, die hier een jaarlijkse overwinteraar is. De aantallen aalscholvers kenden de jongste jaren, net zoals in de rest van Vlaanderen, een explosieve toename met maxima tot meer dan 300 exemplaren. Jaarlijks overzomeren ook steeds meer volwassen aalscholvers op de Hoge Dijken, wat wijst op mogelijke broedgevallen van deze soort in de nabije toekomst.
was een Belgisch figuratief, postimpressionistisch kunstschilder, aquarellist en etser. Hij was bekend voor zijn landschappen en haventaferelen.Sedert de jaren 30 had hij een verblijf te Oudenburg en hij ging in de streek werken : het Vlaamse platteland, kanaalgezichten afgezet met schuingewaaide bomerijen, pittoreske haventafereeltjes uit Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge Ook Brugge boeide hem zeer.
Ik ben Freddy Ronse, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fredje.
Ik ben een man en woon in Oudenburg (België) en mijn beroep is Arbeider in Daikin Europe te Oostende.
Ik ben geboren op 11/09/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: op verkenning gaan in Oudenburg en mijn geboortestad Gent, Oldtimers, Voetbal, koken,.......