Sedert 1911 doet deze grotendeels Romaanse constructie geen dienst meer als bidplaats. Het oorspronkelijke uitzicht van de kerk is nog duidelijk zichtbaar: een driebasilikale vorm met koor en arcaden van de middenbeuk (12 de en 14 de eeuw). De stoere toren dateert uit de 14 de eeuw en de sacristie uit de 17 de eeuw. In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Dienst voor Monumentenzorg van de Vlaamse Gemeenschap werd deze Romaanse kerk in 1986-1988 door het stadsbestuur gerestaureerd. Er is een educatieve tentoonstelling over de bouwgeschiedenis van de kerk. Tijdens de zomermaanden lopen er geregeld kunsttentoonstellingen.
Het domein De Hoge Dijken (52ha) kwam tot stand door de zandwinning, die nodig was voor de aanleg van de autoweg Jabbeke-Veurne (1973-76). De Hoge Dijken groeiden snel uit tot een belangrijke voedsel-en rustplaats voor watervogels. In 1986 besliste de Vlaamse Regering het gebied uit te bouwen tot een natuureducatief centrum, met mogelijkheid tot stille recreatie (natuurbeleving, wandelen en hengelen).
De Hoge Dijken zijn in Vlaanderen vooral bekend voor hun belang als vogelgebied. Jaarlijks overwinteren tot 6000 vogels in en om het domein. Bij strenge winters loopt dit aantal soms op tot 10.000 eenden en ganzen. Vooral voor de smient, de wintertaling en de slobeend, vormen de Hoge Dijken een belangrijk overwinteringsgebied. Een buitenbeentje is zeker de grote zaagbek, die hier een jaarlijkse overwinteraar is. De aantallen aalscholvers kenden de jongste jaren, net zoals in de rest van Vlaanderen, een explosieve toename met maxima tot meer dan 300 exemplaren. Jaarlijks overzomeren ook steeds meer volwassen aalscholvers op de Hoge Dijken, wat wijst op mogelijke broedgevallen van deze soort in de nabije toekomst.
was een Belgisch figuratief, postimpressionistisch kunstschilder, aquarellist en etser. Hij was bekend voor zijn landschappen en haventaferelen.Sedert de jaren 30 had hij een verblijf te Oudenburg en hij ging in de streek werken : het Vlaamse platteland, kanaalgezichten afgezet met schuingewaaide bomerijen, pittoreske haventafereeltjes uit Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge Ook Brugge boeide hem zeer.
Gelegen op het kanaal Brugge-Oostende en Oudenburg-Nieuwpoort. Dit sluizencomplex werd al in de 17de eeuw aangelegd en vormde een voorname schakel in de verbinding tussen het achterland en de zee. Het werd aangepast in de 18de eeuw en in 1996 geklasseerd. Recent werd een nieuwe brug gebouwd, waardoor er een rustgevende site is ontstaan. Het geheel ligt in de nabijheid van het natuurgebied "Zwaanhoek". In de onmiddellijke nabijheid langs de Vaartdijk-Zuid ligt het voormalig Spaans Tolhuis.
De archeologische Romeinse verzameling van Oudenburg is werkelijk uniek. Daartoe behoort bijvoorbeeld een uitzonderlijke collectie glas en mantelspelden, die mogelijks ook militaire eretekens waren. Het geheel is op een esthetische manier geprensenteerd en behandelt verschillende thema's. Via beeldschermen, foto's en de vele opgravingsvondsten doorloopt de bezoeker het pas vernieuwde museum. Intussen wordt kennis gemaakt met de komst van de Romeinen, de bouw van diverse castella en met de leefgewoonten van de soldaten. Wat aten ze? Welke uniformen droegen ze? Waar woonden ze? Ook vrouwen en kinderen komen aan bod. Zo verneem je meer over hun kledij, allerlei spelletjes en hun religie. In de laatste zaal werd een Romeinse begraafplaats gereconstrueerd.
In 1084 werd in Oudenburg een benediktijnenabdij ('Sint-Pietersabdij') gesticht door de heilige Arnoldus (bisschop van Soissons). Na de Franse revolutie, in 1797, werd deze abdij opgeheven.
De abdijhoeve met de monumentale ingangspoort, met kantelen en een beeldnis die een Mariabeeldje herbergt, is één van de schaarse overblijfelen van deze abdij.
Oudenburg heeft zich letterlijk neergevleid op de grens van polder en zandstreek. De geschiedenis ervan kan namelijk niet worden gezien zonder het spel van land en water. Eeuwen geleden spoelde de zee namelijk tot Oudenburg aan en juist op die strategisch gelegen landtong bouwden de Romeinen in de derde eeuw een versterking tegen invallende 'barbaren'. Naast zijn naam herinnert daaraan ook de huidige vierkantige stadsstructuur en de vele archeologische vondsten. Een rijke fauna en flora tref je zeker ook aan in het natuurdomein 'De Hoge Dijken', in de omgeving van de pas gerestaureerde molen (Roksem) of langs de Bourgognevaart in Westkerke. Oudenburg biedt dus een waaier van mogelijkheden. Natuur en cultuur sloten hier een subliem harmonisch huwelijk, overgoten met heerlijke gastronomische geneugten waarbij zelfs een eigen wijngaard niet ontbreekt.
Oudenburg bestaat uit 4 rustige poldergemeenten,
Oudenburg, Ettelgem, Westkerke en Roksem,
deze gemeenten hebben heel wat te bieden op toeristisch gebied :
Ik ben Freddy Ronse, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fredje.
Ik ben een man en woon in Oudenburg (België) en mijn beroep is Arbeider in Daikin Europe te Oostende.
Ik ben geboren op 11/09/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: op verkenning gaan in Oudenburg en mijn geboortestad Gent, Oldtimers, Voetbal, koken,.......