Een stad met een landelijk karakter Vakantieappartement "Lily"
29-05-2014
Archeologie op de Hoge Dijken
Natuurdomein "De Hoge Dijken"
Archeologie op de Hoge Dijken
Het gebied van de Hoge Dijken te Roksem is vanuit landschappelijk oogpunt bijzonder interessant. De kern ervan bestaat uit niveo-eolische pleistocene zandruggen die deel uitmaken van een groter complex dat zich uitstrekt van Gistel en Oudenburg in het westen tot het Waasland in het Oosten. Tijdens van de ontginning van dit zand in het verleden, werden diverse bodemvondsten geborgen: zowel steentijdartefacten, ijzertijd aardewerk, Romeins schervenmateriaal en vroeg middeleeuwse vondsten. Bij afgravingswerken in de buurt van de Roksemput werden in 1989 o.a. de resten van een vroeg-middeleeuwse bewoningskern gelokaliseerd. Gebaseerd op een van de gevonden huisplattegronden, werd een reconstructie gemaakt van wat men een woonstalhuis noemt.
Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum in IPSO FACTO - RAM neemt je mee doorheen de middeleeuwse geschiedenis van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg. Intussen maak je kennis met de figuur van de H. Arnoldus die op miraculeuze manier water in bier veranderde. Hij is dan ook de patroon van de brouwers. Herbergen, brouwersattributen en bier vormen de rode draad. Tevens krijg je een beeld van wat Oudenburg en haar deelgemeenten Ettelgem, Roksem en Westkerke nog te bieden hebben: de Romaanse kerk, de Witte Molen, het vlaams bezoekerscentrum 'De Grote Zaagbak' en het natuurdomein ‘de Hoge Dijken’, het eeuwenoude sluizencomplex Plassendale ... Ook de andere toeristische plaatsen van het Brugs Ommeland komen er aan bod.
De Zwaanhoek is een poldergebied van ongeveer 150 ha groot en is gelegen op het grondgebied van de steden Oudenburg (2/3) en Oostende (1/3).
De Zwaanhoek is een oud poldergebied met een zeer grillige slootstructuur en hierdoor dito perceelsranden.
Door ondiepe ontveningen en kleiontginning in het verleden is er een gevarieerd gebied ontstaan met weilanden, sloten, moerassen, e.d.
De voornaamste botanische natuurwaarden vinden we in de sloten en moerassen, de natte plaatsen met zilte invloed van brak grondwater en in de vochtige matig voedselrijke hooilanden. Enkele soorten: Zwanebloem, Waterpunge, Vleeskleurige Orchis, Addertong, Moeraszoutgras, Zulte, e.a.
Sedert 1911 doet deze grotendeels Romaanse constructie geen dienst meer als bidplaats. Het oorspronkelijke uitzicht van de kerk is nog duidelijk zichtbaar: een driebasilikale vorm met koor en arcaden van de middenbeuk (12 de en 14 de eeuw). De stoere toren dateert uit de 14 de eeuw en de sacristie uit de 17 de eeuw. In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en de Dienst voor Monumentenzorg van de Vlaamse Gemeenschap werd deze Romaanse kerk in 1986-1988 door het stadsbestuur gerestaureerd. Er is een educatieve tentoonstelling over de bouwgeschiedenis van de kerk. Tijdens de zomermaanden lopen er geregeld kunsttentoonstellingen.
Ik ben Freddy Ronse, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fredje.
Ik ben een man en woon in Oudenburg (Belgiƫ) en mijn beroep is Arbeider in Daikin Europe te Oostende.
Ik ben geboren op 11/09/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: op verkenning gaan in Oudenburg en mijn geboortestad Gent, Oldtimers, Voetbal, koken,.......