KBC verlaagt rente op spaarboekjes

KBC verlaagt de basisrente op haar klassieke spaarrekening op 1 augustus van 0,35 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,15 procent.

De vorige daling, van 0,45 procent naar 0,35 procent, dateert nog maar van 1 april. De totale rente op het klassieke KBC-spaarboekje bedraagt vanaf augustus nog amper 0,40 procent. KBC verwijst naar andere spaarproducten, zoals KBC-Start2Save, met ongewijzigde en hogere rentes, maar die zijn gebonden aan een automatische maandelijkse storting van maximaal 500 euro.

Ex-topman Delhaize aan het roer bij Walmart Canada, Belg aan het hoofd van Macintosh

Dirk Van den Berghe, die tot voor kort de topman was van supermarktketen Delhaize in België en Luxemburg, wordt vanaf 1 augustus voorzitter en CEO van de Amerikaanse keten Walmart in Canada. Hij krijgt er de leiding over 391 winkels en meer dan 95.000 werknemers die dagelijks meer dan 1,2 miljoen klanten bedienen. Kurt Staelens komt dan weer aan het hoofd te staan van de Nederlandse retailgroep Macintosh, bekend van merken als Brantano, Scapino en Kwantum. Hij volgt er Frank De Moor, ook een Belg, op.

Staelens was eerder vicepresident Sales & E-business bij Belgacom, en daarvoor ook actief bij onder meer Neckermann, Brussels Airport en Telenet. Hij heeft in zijn carrière verschillende commerciële directiefuncties bekleed en was ook zelfstandig online ondernemer, klonk het in het persbericht van Macintosh waarin de aanstelling werd bekendgemaakt.

Deadline voor SEPA-migratie bij alle Europese lidstaten

Tegen 1 augustus moeten alle lidstaten van de Europese Unie de nodige stappen hebben gezet om over te stappen naar het Europese betalingssysteem SEPA. “België is al klaar sinds 1 april, en het ziet er nu toch naar uit dat de andere lidstaten de deadline ook zullen halen”, aldus Bob De Leersnyder van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

De Leersnyder baseert zich op cijfers van de Europese Centrale Bank, waarin te zien is hoe ver de migratie in de verschillende landen al gevorderd is. “De laatste cijfers dateren van juni 2014. Griekenland scoort met 88,6 procent momenteel het slechtst, dus de kans is groot dat de laatste weken nog voldoende inspanningen zullen worden gedaan om in elk land aan honderd procent te komen”, aldus de woordvoerder. De deadline voor de migratie lag oorspronkelijk op 1 februari, maar in januari merkte de Europese Commissie dat de migratie nog niet ver genoeg stond. Daarop werd een overgangsperiode ingevoerd tot 1 augustus. Omdat de Belgische banken en bedrijven eigenlijk al zo goed als rond waren met de migratie op 1 februari, koos Febelfin ervoor de overgangsperiode maar tot 1 april te laten lopen. De SEPA-standaard (Single Euro Payments Area) zal gebruikt worden in meer dan 30 landen voor alle betalingen in euro, zodat betalingen tussen deze landen makkelijker en efficiënter verlopen. Ook zullen consumenten in al die landen dezelfde rechten genieten. De grootste verandering voor de consument is dat domiciliëringen voortaan door de schuldeisers zullen worden beheerd, en niet meer door de banken.