Het risico dat er bij u thuis wordt ingebroken, is nog nooit zo groot geweest. Vorig jaar registreerde de politie ruim 75.000 woninginbraken of pogingen tot inbraak. Na analyse van al die misdrijven komt de politie tot de conclusie dat liefst 660 verschillende daderbendes aan het werk waren, met samen ruim 2.440 leden.

In werkelijkheid ligt het aantal inbraken nog een stuk hoger. Twintig tot dertig procent hoger, schat de politie, omdat veel feiten niet aangegeven worden. En uiteraard opereren naast de dievenbendes ook nog veel inbrekers in hun eentje.

Asse het gevaarlijkst

Opvallend is wel dat het risico op een woning­inbraak in Wallonië merkelijk hoger ligt dan in Vlaanderen (zie kaart). De arrondissementen Luik, Charleroi en Hoei gaan Asse vooraf, het enige Vlaamse arrondissement in de top 10 van deze rangschikking. Antwerpen staat op 11, Gent op 14. ‘Op nationaal niveau bedraagt het gemiddelde risico 1,53 inbraken per 100 woningen per jaar. In 2010 lag dat gemiddelde nog op 1,34 per 100 woningen. De situatie is er dus niet beter op geworden. Dat betekent dat een woning statistisch gezien om de zestig jaar het doelwit van inbrekers zal zijn.’

 

Bendes

‘Een bende bestaat uit minstens drie dieven, maar telt gemiddeld vijf tot tien leden’, zegt Eddy De Raedt, hoofd van de cel ‘Misdrijven tegen goederen’ van de federale politie. ‘We hebben 2.003 van de 2.444 leden van deze groepen kunnen identificeren. Meestal zijn ze tussen de 20 en de 30 jaar oud. Toch is één op de vijf minderjarig.’

Oost-Europa

De identificatie bevestigt het vermoeden dat heel wat inbrekers uit Oost-Europa komen. Roemenië levert het gros van de dieven, op afstand gevolgd door andere gewezen Oostbloklanden. De Albanezen waren op een bepaald ogenblik verdwenen uit de politiestatistieken, maar zijn sinds het openstellen van hun grenzen terug van weggeweest.

Binnen de inbrekersbendes zijn de taken goed afgebakend. Vrouwen en kinderen worden vaak ingeschakeld om op verkenning te gaan, bijvoorbeeld door onder een of ander voorwendsel aan te bellen en zo na te gaan of er iemand thuis is. Kinderen worden soms ook ingeschakeld om zich door nauwe doorgangen te wurmen. Maar het inbreken en stelen zelf blijft een taak voor de mannen.

De diverse nationaliteiten hebben zich klaarblijkelijk ook gespecialiseerd. De Roemenen zijn het meest bezig met het inbreken zelf. De Albanezen lijken zich toe te leggen op heling van de gestolen goederen.

In Het Nieuwsblad van woensdag 20 augustus leest u veel meer over de inbraken. Wij tonen je hoe inbrekers hun doelwit kiezen en hoe ze er zelf versteld van staan hoe naïef wij Belgen zijn.