Peeters verwees in De Ochtend (Radio 1) naar een onderzoek van de Hoge Raad voor Financiën. Daaruit bleek dat een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 procent betekent dat de belastbare basis uitgebreid moet worden met 30 miljard. "Niet evident", aldus de CD&V'er. Vooral omdat er in de definitieve nota van Van Overtveldt geen sprake meer is van een meerwaardebelasting of een verhoging van de roerende voorheffing. "Hoe gaan we dat in hemelsnaam financieren?"
Bovendien hekelt Peeters de manier waarop zijn collega-minister communiceert: "Men maakt de bedrijven onnodig onrustig en opent discussies die niet publiek gevoerd moeten worden".
Minister Peeters zei ook dat hij het resultaat van de discussie over de vennootschapsbelasting wil afwachten voor zelf met voorstellen over een rechtvaardige fiscaliteit te komen. Hij wees erop dat de regering ook nog op zoek moet naar 2,4 miljard euro voor de begroting van 2017.
Sp.a: "Onbeschaamd miljarden uitdelen"
"Er komt deze legislatuur geen bijdrage van de grote vermogens". Dat besluit sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven uit de nota van Van Overtveldt. "Als N-VA en Open Vld hun veto stellen tegen een meerwaardebelasting om de vennootschapsbelasting te kunnen verlagen, dan lijkt die piste definitief begraven", stelt Vanvelthoven vast. "N-VA en Open Vld zetten de CD&V met de billen bloot. Al twee jaar zegt CD&V dat de meerwaardebelasting of Coucketaks er komt. Mooi niet als het van Johan Van Overtveldt en Alexander De Croo afhangt."
Het eerste voorstel voor de hervorming van de vennootschapsbelasting zou al 2 à 3 miljard kosten, stelt sp.a. Om VOKA en het VBO te plezieren, heeft Vanovertveldt de belastingverhogingen uit de eerdere versie van het voorstel geschrapt. "Vanovertveldt is bezig een budgettaire krater van ongeziene omvang te maken. Dit is onbeschaamd miljarden uitdelen aan aandeelhouders terwijl de regering gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen op kosten jaagt. Het zullen allicht ook zij zijn die nog met het tekort van 8 miljard op de begroting worden opgezadeld", besluit Peter Vanvelthoven.
Groen: "Niet opnieuw hetzelfde liedje"
"Telkens als er even sprake was van een vermogenswinstbelasting, sneuvelde dat idee onder druk van N-VA en Open Vld. Dat moet deze keer anders zijn: niet opnieuw hetzelfde liedje alsjeblieft. Anders blijven het elke keer de gewone mensen die de facturen gepresenteerd krijgen", reageert Groen-kamerlid Kristof Calvo.
Voor Groen dienen vormen van vermogensfiscaliteit niet om een lagere vennootschapsbelasting te financieren. "Die hervorming moet budgetneutraal zijn. Een lagere, eenvoudigere vennootschapsbelasting moet er komen door te snoeien in aftrekposten en subsidies. Wel kan een vermogenswinstbelasting dienen om de begroting op orde te krijgen en de lasten op arbeid te verlagen", vindt Calvo.
De partij moedigt CD&V aan om deze keer voet bij stuk te houden. Calvo doet een oproep aan de christendemocraten om samen met de oppositie aan één zeel te trekken voor fiscale rechtvaardigheid: "Zonder CD&V heeft de regering geen meerderheid in het parlement. Die eerlijke bijdrage van de grootste vermogens moet er komen. Er is trouwens een breed draagvlak voor, zowel in het parlement als in de samenleving."