Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
26-02-2017
"Als ik op werk naar toilet wil, moet ik dat drie dagen op voorhand aanvragen. En het kost me 5 euro per keer"
Dorien Meulenijzer uit Leuven is door een spierziekte aan haar rolstoel gekluisterd en heeft hulp nodig voor bijna elke handeling. De 27-jarige vrouw heeft meer dan 50 hulpverleners, maar ze gaan gebukt onder veel stress en zijn allen even gejaagd. "Elk greintje menselijkheid is weg uit de zorgverlening", klaagt Dorien aan. "Het is bandwerk geworden."
Samen met Bieke Verlinden, Leuvens schepen van Sociale Zaken, trekt Dorien aan de alarmbel en heeft ze de campagne #ookmijnzorg gelanceerd.
Ze vinden dat de zorg is overgenomen door managers die zich bekommeren om kostenefficiëntie, en niet om mensen. Het hele systeem loopt ook vast in starre regels en procedures.
Dorien, tevens toegankelijkheidsambtenaar en OCMW-raadslid in Leuven, ondervindt het elke dag aan den lijve. Urenlang in het donker zitten omdat 'gordijnen opendoen' niet in het takenpakket zit. Gewassen worden door iemand van wie je de voornaam niet eens kent. Met natte haren moeten wachten op de volgende hulpverlener. Voor haar is het quasi dagelijkse kost.
Indien Dorien op de werkvloer iemand nodig heeft om haar te helpen bij het toiletbezoek, moet ze dat drie dagen op voorhand aanvragen. Het kost haar bovendien 5 euro per keer.
"Geen marge" Zelf krijgt ze meer dan 50 verschillende hulpverleners over de vloer die allemaal een overvol schema moeten afwerken. "Er is nul marge", legt ze uit aan Het Nieuwsblad. "Ik denk niet dat velen beseffen hoe erg het is. Tot je er zelf mee te maken krijgt, natuurlijk, dan wordt het ook je eigen zorg."
Bieke en Dorien zijn ervan overtuigd dat wie efficiëntie najaagt, inboet aan effectiviteit en kwaliteit. En dat is bij de zorg niet anders. "Van haren kammen tot steunkousen aandoen, elke zorghandeling moet tegenwoordig als prestatie afgevinkt worden in een vastgelegde procedure", schrijven ze in een opinie op de website van Knack. "Standaardbehandelingen in de zorg worden afgewerkt met de chronometer in de hand: 60 seconden om een patiënt uit bed te halen, twee minuten om te douchen."
Maar zorgen voor is geen bandwerk, wel bindwerk. Wat eens een roeping was voor verplegend personeel, mondt door al die checklists en registraties uit in gelatenheid en vervreemding. "En dat is net wat we niet willen."
Bieke en Dorien hopen dat nog meer mensen hun schrijnende verhalen delen zodat op termijn die broodnodige menselijkheid in de zorg kan terugkomen, want het is #ookmijnzorg.
Vuilniszakken met restafval en gft (groente-, fruit- en tuinafval) kunnen binnenkort ook worden toegelaten in Vlaamse containerparken. Dat bevestigt de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM.
Tot nu toe was het verboden om restafval en gft naar het containerpark te brengen. Maar in het 'Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval', dat al in september 2016 gepubliceerd werd, is aangekondigd dat er werk wordt gemaakt van een aanpassing van die regel. "Het verbod om gft en/of huisvuil in te zamelen in een (mini)recyclagepark geldt niet langer, maar mag onder strikte voorwaarden doorgang vinden", zo vermeldt het rapport.
Geen verplichting "Die mogelijkheid wordt voorzien, maar het gaat niet om een verplichting", bevestigt Jan Verheyen, de woordvoerder van OVAM. "Dat dit tot nu toe niet was toegelaten, had onder meer te maken met hygiëne en met het feit dat de afvoer van het afval niet gegarandeerd kon worden. Die problemen kunnen nu opgelost worden, maar daarvoor is wel een wijziging nodig van VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning)."
Volgens Verheyen kan de aanpassing "op relatief korte termijn" worden doorgevoerd. "Maar daarna moeten de containerparken wel nog hun milieuvergunning laten aanpassen en de nodige maatregelen treffen", zo klinkt het.
Meer recyclage Door restafval en gft in containerparken toe te laten, hoopt de Vlaamse overheid de mensen nog meer tot recycleren aan te zetten. "De bedoeling is dat er meer en beter gerecycleerd wordt. We moeten het voor de Vlamingen dan ook makkelijker maken om dat goed te doen", besluit Verheyen.
HET ZOU BETER ZIJN DAT GANS DE PLOG VAN DE NVA ZIEK WORDEN NOOITMEER TERUG KOMT BENDE DIEVEN
Vlaams Minister Ben Weyts (N-VA) is vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement onwel geworden. Weyts was een vraag van collega Annick De Ridder aan het beantwoorden, toen hij het plots moeilijk kreeg en zei dat hij zich niet goed voelde. De minister moest even gaan zitten en verliet vervolgens, ondersteund door enkele parlementsleden, het halfrond. De zitting werd geschorst.
Groen licht: lokale politie krijgt stroomstootwapens
Groen licht: lokale politie krijgt stroomstootwapens
De lokale politie krijgt binnenkort tasers of stroomstootwapens. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), bekendgemaakt. 35 zones bijten de spits af en starten binnenkort de opleiding. Dat meldt De Morgen.
Vorig jaar hadden de politiezones te kennen gegeven hun wapenarsenaal te willen uitbreiden met stroomstootwapens. Met zo'n taser worden de spieren van het lichaam tijdelijk verlamd door een elektrische schok. Het is sterker dan pepperspray en efficiënter dan een vuurwapen. De vraag kwam er na verschillende schietincidenten waarbij een verdachte geraakt werd door een politiekogel. "Met een taser kan men iemand onmiddellijk neutraliseren. Daarom willen we dat elke agent zo'n wapen bij zich heeft", klonk het toen.
Minister Jambon stuurde de wapencommissie van de politie vorig jaar de opdracht om de vraag te onderzoeken. Hij zette het licht vandaag op groen. Alle 188 politiezones van ons land kregen een uitnodiging voor een testfase. 35 zones gingen akkoord.
"Tien van de 35 zones zullen in een eerste fase beginnen met de opleiding van het personeel", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. Onder meer in de zone Brussel-West zullen twintig agenten van de Brigade Anti-Banditisme het stroomstootwapen leren gebruiken.
Intussen werkt Binnenlandse Zaken wel nog aan een kader die regels moet opstellen voor het gebruik van zo'n taser.
Donald Trump heeft gisteren in een toespraak in Florida gesuggereerd dat er de avond voordien een terreuraanslag werd gepleegd in Zweden. Maar er is vrijdagavond niets bijzonders gebeurd in dat land. "Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt?", reageerde de voormalige Zweedse premier Carl Bildt op Twitter. Het is niet de eerste keer dat er langs de kant van Trump gepraat wordt over fictieve aanslagen. Eerder deze maand had zijn topadviseur het nog over 'Bowling Green Massacre', een bloedbad dat nooit heeft plaatsgevonden.
Trump sprak in zijn speech over nationale veiligheid. Hij zei dat het land sterke grenzen nodig heeft. Als illustratie van hoe het niet moet, noemde hij Zweden. "Kijk wat er gisteravond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", zei Trump, die meteen ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs.
#LastNightInSweden Al snel wezen media en Twittergebruikers erop dat er in Zweden geen aanslag is geweest vrijdagavond en dat het dus helemaal niet duidelijk is waarover Trump het dan wel had. De voormalige premier en buitenlandminister van Zweden Carl Bildt was niet de enige die er zich vrolijk over maakte. Onder de hashtag #LastNightInSweden verscheen grap na grap op Twitter.
Donald Trump Appears To Make Up Sweden Terror Attack
Nieuwssite The Huffington Post heeft een mogelijke verklaring. Vrijdagavond was er op de conservatieve Amerikaanse zender Fox News in het programma Tucker Carlson Tonight een item over de criminaliteitsstatistieken na de migratiegolf in Zweden. Misschien had president Trump daarnaar gekeken.
Bowling Green Massacre Het is niet de eerste keer dat er uit het kamp van Trump berichten komen over fictieve aanslagen. Begin deze maand had zijn topadviseur Kellyanne Conway het over 'Bowling Green Massacre', een zogenaamd bloedbad gepleegd door twee Iraakse vluchtelingen in een poging het omstreden inreisverbod van Donald Trump te verdedigen.
"Ik wed dat het voor de mensen compleet nieuw is dat president Obama een zes maanden durend verbod op het Iraaks vluchtelingenprogramma had ingevoerd, nadat twee Irakezen het land waren binnengekomen en radicaliseerden en de kopstukken waren achter het bloedbad van Bowling Green", zei ze een interview met nieuwszender MSNBC. Ze verontschuldigde zich achteraf wel.
Vlaams minister-president en N-VA-kopstuk Geert Bourgeois houdt zich in VTM NIEUWS op de vlakte over zijn partijgenoot Kamervoorzitter Siegfried Bracke. "Siegfried gaat door zeer zwaar weer", is zowat het enige wat Bourgeois kwijt wil. "Hij is zwaar aangeslagen en is ook beschadigd."
Siegfried Bracke kwam de afgelopen week in opspraak omdat hij in de adviesraad van Telenet zat en daar ook vergoedingen voor kreeg. Bracke was tegelijkertijd ook degene die het voortouw nam in de PubliPart-affaire, waarin de sp.a-schepen Tom Balthazar ontslag moest nemen. Na aanhoudende kritiek nam Bracke zelf ontslag bij Telenet.
"Er zijn naast Bracke nog andere mensen in beeld gekomen", zegt Bourgeois meermaals. "Ik ga niet focussen op wat bepaalde mensen wel of niet fout gedaan hebben." Ook de vragen of Bracke volgens Bourgeois de grenzen van de ethiek overschreden heeft en of hij lijsttrekker kan worden in Gent, ontwijkt de minister-president. "Hij heeft zijn conclusies genomen en zijn ontslag genomen. Ik wil vooruit kijken." En nog: "Over het lijsttrekkerschap zal de afdeling Gent moeten beslissen."
Na zijn uitschuivers in de nasleep van het PubliPart-schandaal trekt de partijtop van N-VA haar handen af van Gents kopstuk Siegfried Bracke. Zijn macht binnen de partij wordt fors afgezwakt en hij zit niet langer in poleposition als kandidaat-burgemeester voor N-VA in Gent. “De toekomst van N-VA zal maar in geringe mate van een Bracke afhangen”, klinkt het bij de partijtop.
“Bracke? Hij heeft het volledig over zichzelf afgeroepen.” Op veel medelijden van de partijtop hoeft Siegfried Bracke (N-VA) niet meer te rekenen na zijn blunders van de afgelopen dagen. Niemand, ook voorzitter Bart De Wever niet, voelde zich geroepen om zijn verdediging op te nemen. Meer nog, zijn lijsttrekkerschap in Gent én zijn positie binnen de partij krijgen een stevige klap.
“Hij is op nationaal niveau niet het grote uithangbord van de partij”, nuanceerde de partijwoordvoerder van N-VA gisteren de impact van de blunders van Bracke. Volgens een andere partijtopper “hangt de toekomst van N-VA maar in geringe mate af van Bracke”. Het zijn pijnlijke uitspraken over de man die ooit werd aangezocht om de Vlaams-nationalisten in Gent op de kaart te zetten. Als Kamervoorzitter staat Bracke voor N-VA niet ter discussie, maar hij wordt nu wel stevig op zijn plaats gezet. En dat heeft hij volgens zijn partijgenoten dus volledig aan zichzelf te danken.
eigenhandig voor dat ook N-VA na het PubliPart-schandaal in het oog van de storm kwam te staan. Onvergeeflijk voor een partij die zich juist wil afzetten tegen de oude politieke cultuur en de traditionele partijen.
Bracke als witte ridder? Dat kwam ook binnen zijn eigen partij niet erg geloofwaardig over. Een treffend beeld: toen gisteren bekend raakte dat Bracke een betaald mandaat bij de Universiteit Gent niet had aangegeven, reageerde de universiteit dat de N-VA’er nochtans altijd netjes aandrong op zijn zitpenningen. Ook al laten velen die aan zich voorbijgaan. Zijn Gentse partijgenoot Peter Dedecker (N-VA) reageerde fijntjes: “Ik heb Bracke daar drie keer vervangen. En de zitpenning? Die heb ik zelf nooit opgevraagd.”
Als Kamervoorzitter verdient Bracke overigens 16.000 euro netto per maand. Dat is op zich al een fraai bedrag, maar daar kwam nog een vergoeding als lid van de adviesraad bij Telenet bovenop. Bracke bleef dagenlang weigeren om dat bedrag bekend te maken. Tégen de goede raad van N-VA-voorzitter Bart De Wever in. “Op het moment dat de vraag komt over een vergoeding of een mandaat, is het beter om gewoon te antwoorden in alle eerlijkheid. Er is bij ons niets dat het daglicht niet kan verdragen”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “Bracke koos er zelf voor om dat bedrag niet bekend te maken en we kunnen hem daar ook niet toe dwingen.”
“U bent geen mens”
Het Gentse stadsbestuur nam Brackes blunder met beide handen aan en speelde die vervolgens magistraal uit op de speciaal bijeengeroepen gemeenteraad. Wat voor Bracke een gloriemoment had moeten worden, werd een pijnlijke vernedering. Eerst lekte de SP.A het specifieke bedrag dat Bracke bij Telenet verdient: jaarlijks zo’n 12.000 euro. En vervolgens benadrukte Termont dat hij de job bij Telenet zelf ooit had afgeslagen “omdat hij het niet deontologisch vond”.
Terwijl het protest op de sociale media tegen “graaier” Bracke aanzwol, bleef het Gentse stadsbestuur op hem inbeuken. Tot hij, na een telefoontje met Bart De Wever, aangeslagen zijn ontslag uit Telenet aankondigde op Twitter.
Burgemeester Termont duwde daarna nog even door: “Voelt u nu een beetje wat Tom (Balthazar, de Gentse schepen die ontslag nam, nvdr.) gevoeld heeft? Nee? Dan bent u geen mens.”
“Heel die gemeenteraad ging alleen maar over Bracke, Bracke, Bracke”, zegt een topper bij N-VA. Hij begrijpt maar niet dat de gewezen VRT-journalist zich als een beginneling liet wegzetten door Termont en co. “Bij een communicatiestrategie moet je áltijd incalculeren wat de tegenpartij gaat doen. Hij heeft deze crisis zelf georganiseerd.”
De partijwoordvoerder van N-VA blijft vriendelijker: “Ze hebben hem perfect in de val gelokt.” Zelf hield Bracke het gisteravond via zijn woordvoerster bij een kort: “Achteraf is het makkelijk spreken.”
Kansen op de sjerp“niet groter geworden”
De officiële reactie van de partij is dat ze Bracke steunt, “zoals we al onze mensen steunen”. Maar in de praktijk hebben zijn uitschuivers grote gevolgen. In Gent was Bracke bijna een zekerheid als kandidaat-burgemeester voor N-VA. “Het kleinste kind ziet dat dit zijn kansen niet vergroot heeft”, klinkt het nu bij de top. N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs neemt de poleposition over, met steun van veel gemeenteraadsleden van N-VA, die de “Bracke-show” wat overdreven vonden.
Ook al geven velen toe dat de “ietwat grijze staatssecretaris” niet de allerbeste garantie is op succes, ze is wel geloofwaardiger dan Bracke. Of zoals een Gentse N-VA’er het verwoordt: “Bracke is nog niet afgeserveerd, maar hier komt hij niet ongeschonden uit. Dit blijft aan hem kleven.”
hln Nieuws Regio Sport Showbizz Nina meer hln Buitenland Donald Trump Melania Trump
"Melania Trump voelt zich miserabel als First Lady"
Die hare dollar begint stilaan te vallen. Echtgenoot Donald denkt dat hij het kan opnemen tegen de pers. Die zullen, zonder medelijden, graag de confrontatie aangaan zonder wroeging.
Nog even en Trump zal aftreden wegens gezondheidsproblemen.
Ja meiske, als je trouwt voor het geld...
De Amerikaanse First Lady Melania Trump zou zich "miserabel" voelen sinds haar man Donald Trump het Witte Huis betrad. Omdat alle ogen meer dan ooit op haar gericht zijn, moet ze steeds vaker onderduiken in de Trump Tower. "Dit leven was niet haar droom, het was die van Donald", zegt een vriend van het koppel.
Stylist en vriend van het paar Phillip Bloch vertelde aan Us Weekly dat Melania zich steeds vaker opsluit in de Trump Tower, waar ze samen met haar zoon Barron verblijft. Door de enorme media-aandacht zou ze zich rotslecht voelen.
Melania Trump kende een niet al te beste start als First Lady. Toen Donald Trump de ambt van president opnam, werd ze er al meteen van beschuldigd haar positie te gebruiken om een merk rond haar persoon op te richten. Bovendien wees een poll uit dat ze de minst geliefde moderne First Lady ooit was.
Gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA) is niet mals voor de rol van partijgenoot Siegfried Bracke in het Publipart-verhaal. "De N-VA heeft altijd geprobeerd op een andere manier aan politiek te doen en de partij doet dat ook. Maar dit doet daar afbreuk aan", zegt een ontgoochelde Hofkens aan persagentschap Belga.
Kamervoorzitter en Gents N-VA-fractieleider Siegfried Bracke trok mee de discussie aan over de intercommunale Publipart, maar kwam zelf onder vuur te liggen voor de vergoedingen die hij kreeg voor zijn adviseursfunctie bij Telenet. Bracke, die eerst meermaals had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop gisterenavond via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet. Bracke krijgt niet enkel kritiek van andere partijen.
Pot verwijt de ketel Ook in de eigen rangen is niet iedereen te spreken over zijn optreden. Zo tweette gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens: "Pijnlijk, hoe een zogenaamde media specialist de pot de ketel verwijt, zich in de voet schiet en de geloofwaardigheid van N-VA besmeurt". "Ik sta volledig achter die tweet", legt Hofkens aan Belga uit. Hofkens zelf legde vorig jaar zijn mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger neer om zich volledig te kunnen concentreren op zijn advocatenpraktijk.
"Ik heb geen enkel politiek mandaat meer en heb dus wat meer vrijheid om te spreken", legt hij uit. "Al dat gecumuleer is iets wat mij geweldig stoort. Ik heb zelf gemerkt dat die combinatie van parlementslid en advocatenpraktijk niet werkt. Daarom roep ik politici op om een keuze te maken. Al dat gecombineer is niet goed. Ik word daar ook op aangesproken door de mensen die ik spreek. Mensen raken hun geloof in de politiek kwijt", klinkt het.
Goede voorbeeld Hofkens vindt dat Bracke zichzelf in de voet heeft geschoten en noemt dat ook schadelijk voor zijn partij. "Net de N-VA moet daar terughoudend in zijn. De N-VA moet daar het goede voorbeeld geven. Wij probeerden altijd op een andere manier aan politiek te doen, en wij doen dat ook. Maar dit doet daar echt afbreuk aan", aldus Hofkens.
Maar liefst 27 procent van de getrouwde koppels blijft bij elkaar voor het geld. Dat blijkt uit een onderzoek van Intrum Justitia bij 1.012 Belgen waarover Het Laatste Nieuws bericht.
De groep gehuwden die getrouwd blijven voor het geld is het laatste jaar opvallend toegenomen. In 2015 gaf ‘maar’ 21 procent van de getrouwden aan dat geld een reden kon zijn om niet te scheiden. In 2016 steeg die groep tot 27 procent. Vooral jonge mensen zijn bang dat ze door een scheiding in slechte papieren zullen belanden.
Daarmee scoort ons land opvallend slechte tegenover het Europese gemiddelde, dat op 17 procent ligt. Slechts drie landen doen nog slechter. In Portugal geeft de helft van de ondervraagden aan bij elkaar te blijven voor het geld. In Frankrijk gaat het om 39 procent, in Griekenland 32 procent. In Scandinavië kunnen ze de beste cijfers voorleggen: slechts één op de tien Zweden en Noren vindt dat geld een doorslaggevende rol heeft bij een mogelijke breuk.
Na 48u smaakt je eten al beter: dit zijn de effecten van stoppen met roken en zo snel zijn ze merkbaar
Na 48u smaakt je eten al beter: dit zijn de effecten van stoppen met roken en zo snel zijn ze merkbaar
Heb 60 jaar gerookt. Sinds 8 maand gestopt. Al dat geleuter over meer smaak in eten, gezondere lucht, zich beter voelen e.d. is zever. Het enige merkbare is de verdikking en toename in gewicht.
Je krijgt er kanker en rimpels van, je tanden en handen worden geel en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, en stoppen is altijd een goed idee. Maar wist je dat sommige effecten van stoppen ook al heel snel merkbaar zijn?
In ons land rookt momenteel 18,3 procent van de bevolking. Een bijzonder hoog percentage, als je weet dat eveneens in ons land elke dag 40 mensen sterven aan de gevolgen van roken. Ondanks de gezondheidsrisico's lukt het veel rokers echter niet om (lang) te stoppen. Onlangs vroegen we nog aan tabakoloog Laura Jacobs hoe je het best stopt om het ook effectief vol te blijven houden. Dat interview kun je hier lezen.
Heb je nog extra motivatie nodig? De eerste lichamelijke effecten zijn quasi meteen al merkbaar. Zo smaakt je eten al beter na 48 uur omdat het gevoel in je smaakpapillen terugkeert. 20 minuten na je laatste sigaret daalt je bloeddruk zelfs al. Binnen de 24 uur neemt ook het risico op een hartaanval af. Meer effecten van stoppen met roken weten die je razendsnel opmerkt? Bekijk dan de onderstaande video.
5 concrete tips om te stoppen met roken van tabakoloog Laura Jacobs
1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.
2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!
3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?
4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen? Waarom vraag je het hem of haar niet gewoon?
5. Er bestaat niet zoiets als "slechts één" sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen
75 procent van de Belgen heeft een slapend energiecontract. Het gaat om een product voor elektriciteit of aardgas dat door de leverancier niet meer wordt aangeboden of intussen is gewijzigd. Daarom lanceert de energiewaakhond CREG de 'Creg Scan'. Hiermee kan u controleren of uw bestaande contract nog wel een goede keuze is. Oude, zogenaamde slapende contracten, komen namelijk vaak duurder uit. Met zes muisklikken kan je controleren hoe duur jouw product is tegenover de rest van de markt.
Er bestaan in ons land al heel wat prijsvergelijkingswebsites, maar de Creg Scan is de eerste die ook de niet-actieve energieproducten mee opneemt. "Klassieke websites vergelijken contracten niet meer op een correcte manier. Daar worden appels met peren vergeleken", legt CREG-voorzitter Marie-Pierre Fauconnier uit.
75 procent Drie kwart van de gezinnen valt bij zulke vergelijkingswebsites uit de boot, omdat hun product niet meer aangeboden wordt op de markt, of omdat hun product door de energieleverancier is gewijzigd. "De meerderheid van de slapende contracten is duurder dan wat op de markt is", aldus Creg-directeur Laurent Jacquet.
Zo werkt het Om beter te kunnen vergelijken heeft de federale regulator de Creg Scan ontwikkeld, een online instrument waarmee de consument in zes muisklikken kan controleren waar zijn product zich situeert tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt. Met dat resultaat kan de consument dan naar een klassieke vergelijkingssite om het goedkoopste product op de markt te kiezen.
Calvo: 'Parlementair loon De Wever is pure verspilling'
Calvo: 'Parlementair loon De Wever is pure verspilling'
Weg met de Wever rot op
De partijen Groen en Ecolo willen een nieuwe, frisse wind zien waaien door het Belgische politieke landschap. Zo willen ze - in nasleep van de Publifin-affaire - enkele regels rond cumuls grondig aanpakken. En daarbij moet Antwerps burgemeester Bart De Wever het stevig ontgelden.
'De democratie is een oud huis. Weliswaar in goede staat, maar wel toe aan een stevige renovatie. Maar als we nu niet starten, dan krijgen figuren zoals Donald Trump of Marine Le Pen vrij spel om onze democratie onderuit te halen', klinkt het woensdag bij beide partijen fors in La Libre Belgique.
Een belangrijk strijdpunt is het inperken van de zogenaamde 'décumuls'. In ons land combineren politici vaak verschillende mandaten. Zo kan een politicus ook zetelen in de raad van bestuur van een bedrijf. Maar die kan net zo goed twee politieke mandaten met elkaar combineren.
Burgemeesters
Maar die regels zijn sinds kort in enkele delen van ons land strenger geworden. 'Het parlement van de Duitstalige gemeenschap was de eerste om niet langer meer burgemeesters te laten zetelen als parlementslid', zegt Kristof Calvo.
'Ook in Wallonië en zelfs in Brussel bestaan al gelijkaardige regels. Maar in zowel het federaal als het Vlaams parlement kunnen beide mandaten nog perfect gecombineerd worden.'
Calvo haalt daarbij fors uit naar de nederlandstalige burgemeesters, met in het bijzonder Bart De Wever. 'De meeste burgemeesters zitten niets te doen in het parlement. Het loon van Bart De Wever (die naast burgemeester van Antwerpen ook federaal parlementslid is, red.) is dus pure verspilling.'
Federale kieskring
Naast de decumul-inperking stellen de groenen ook voor om een gemengde parlementaire commissie, met Kamerleden en burgers, op te richten om te debatteren over een uitbreiding van het stemrecht voor vreemdelingen en de oprichting van een federale kieskring.
Trump: "Ik weet niet of hij het zal toegeven maar Obama vindt mij leuk"
Manman wat ben ij een grote lul
Jarenlang stelde Donald Trump zelfs de legitimiteit van Barack Obama's presidentschap in twijfel, maar toch denkt de huidige president van de VS dat zijn voorganger hem best leuk vindt. Dat zei hij in een interview met Fox News.
"Het is een bizar fenomeen maar wij kunnen het goed vinden met elkaar", zei Trump gisteren op televisie aan Fox-journalist Bill O'Reilly. "Ik weet niet of hij het zal toegeven, maar hij vindt mij aardig. En ik hém." "Hoe weet je dat?" vroeg O'Reilly. "Omdat ik dat zo aanvoel", antwoordde Trump. "Dit is wat ik doe in het leven. Het is zoiets als 'ik begrijp het'".
Het klinkt velen ongetwijfeld in de oren als een soort van 'alternatieve emotie', maar Trump leek er in het interview alvast heilig van overtuigd. "De campagne was hard en Obama vocht harder voor Hillary dan zijzelf. Hij was gemeen tegen mij en ik tegen hem. We hebben vreselijke dingen over elkaar gezegd. Maar toen we samen in de auto door Pennsylvania Avenue reden, hebben we het er zelfs niet over gehad. Politiek is iets ongelooflijks."
Waarover ze dan wél praatten? "Over een militair probleem op een bepaalde plaats", zei Trump die Obama naar eigen zeggen had gevraagd naar de drie grootste knelpunten waar het land volgens de voormalige president mee kampte. Trump wou daar verder niet op ingaan, al ontkende hij wel dat het over China ging.
Blokker wil 69 winkels in België dicht: 302 banen op de tocht
Blokker wil 69 winkels in België dicht: 302 banen op de tocht
Er zullen nog van die ketens volgen , de kracht van verandering doet zijn wer
De kracht van de verandering...
Economie De directie van huishoudketen Blokker heeft vandaag de intentie bekendgemaakt om 69 van de 190 winkels in België te sluiten. Daardoor staan 302 van de ruim 900 banen op het spel. Dat meldt Blokker in een persbericht.
Volgens de directie is de omzet de voorbije vijf jaar met 20 procent gedaald. In 2015 was er een operationeel verlies van 15 miljoen euro, dat in 2016 nog zou zijn opgelopen. Om de rendabiliteit te herstellen, wordt een reeks maatregelen genomen, zoals een "optimalisatie van het beheer van de verkooppunten".
"Ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker nv de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen", stelt Bernd Bosch, CEO van Blokker België.
Blokker is sinds 1977 aanwezig in België. Het maakt deel uit van de Nederlandse Blokker Holding B.V.
Waar en hoeveel?
In Vlaanderen gaan meer concreet 37 Blokker-winkels dicht, zo is vernomen uit vakbondsbron. Het gaat onder meer om vestigingen in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt (2). Dat zijn de winkels die volgens de directie de slechtste resultaten kunnen voorleggen.
In Brussel en de rand worden 7 Blokker-winkels gesloten. In Wallonië 25.
"Sociaal bloedbad"
Pascal Strube van de socialistische vakbond heeft het over "een echt sociaal bloedbad". "Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België?", klinkt het wanhopig. "Sommige personeelsleden werkten al 25 of 30 jaar bij Blokker."
De vakbonden gaan proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden, aldus Strube. Daarnaast willen ze een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. De vakbondsman wijst erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker. "Waarom heeft men niet geïnvesteerd?"
Het personeel van de getroffen winkels wordt momenteel ingelicht door de directie. "Als zij door de schok van de aankondiging niet kunnen werken vandaag, dan hebben zij onze steun", aldus Strube.
Francken teruggefloten door EU-hof: Syrisch gezin moet visum krijgen
Francken teruggefloten door EU-hof: Syrisch gezin moet visum krijgen
Rot op lul
De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie geeft staatssecretaris Theo Francken (N-VA) ongelijk in de veelbesproken zaak over de toekenning van een humanitair visum aan een Syrisch gezin. Voorlopig gaat het slechts om een niet-bindend advies, de uitspraak ten gronde volgt pas later.
De zaak draait rond de interpretatie van de Europese verordening die de gemeenschappelijke visumregels vastlegt. In de veelbesproken kwestie weigert Francken een gezin met twee kinderen een humanitair visum te verstrekken om daarmee in België asiel aan te vragen. Een van zijn argumenten is dat de aanvraag in ons land moet gebeuren, niet in een Belgische ambassade of een consulaat.
Advocaat-generaal Mengozzi van het EU-Hof volgt de redenering van Francken echter niet. Volgens hem moeten de lidstaten een humanitair visum afgeven “wanneer zwaarwegende gronden bestaan om aan te nemen dat bij weigering personen die om internationale bescherming verzoeken, zullen worden blootgesteld aan folteringen of onmenselijke of vernederende behandelingen”.
En voor Mengozzi “staat het vast dat verzoekers in Syrië in elk geval een reëel risico liepen op een uiterst onmenselijke behandeling die duidelijk onder het verbod van artikel 4 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie valt”.
Volgens de advocaat-generaal kon ons land - “vooral gezien de beschikbare informatie over de situatie in Syrië” - niet tot de conclusie komen dat niet hoefde te worden voldaan aan de positieve verplichting die voortvloeit uit dat artikel 4 van het Handvest.
Slotsom: de advocaat-generaal raadt het Hof aan om op de vragen van de Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen te antwoorden dat een EU-lidstaat in gevallen zoals dit “een dergelijk visum dient af te geven wanneer zwaarwegende gronden bestaan om aan te nemen dat bij weigering daartoe het directe gevolg is dat die onderdaan een behandeling dreigt te ondergaan die in strijd is met artikel 4 van het Handvest, en hem een wettelijke mogelijkheid wordt ontnomen om gebruik te maken van zijn recht om in die lidstaat internationale bescherming aan te vragen”.
Slimme teller, dure grap: digitale stroommeter verplicht in elk huis
Slimme teller, dure grap: digitale stroommeter verplicht in elk huis
Grappig: het is weer de schuld van de socialisten!
En ze blijven ons bijna dagelijks verder afzetten en straat arm maken. Dit is echt niet meer normaal wat we al allemaal meer hebben moeten betalen onder deze regeringen.Smeerlappen zijn het en toch beweerd De Wever dat we meer over houden!
Het liberale banditisme komt op kruissnelheid
Hup, weer een hoop geld uit ons zakken met deze belastingsregering! Elektriciteit, de nieuwe melkkoe. En wij blijven dat allemaal maar slikken!
Ook het nachttarief verdwijnt verklaarde hij op de radio ..alleen het duurste tarief zal dus nog gelde
Tommelein,je bent een ordinaire leugenaar.
Vanaf 1 januari 2019 wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de teller in uw elektriciteitskast vervangen door een digitale meter. Die zal u helpen om te besparen op uw factuur, maar uiteraard kost dat toestelletje ook geld.
De klassieke elektriciteitsmeters worden niet meer gemaakt, en de Vlaamse regering wil ze vervangen door digitale exemplaren. Daarmee kunnen distributienetbeheerders uw verbruik vanop afstand meten, waardoor ze geen controleurs meer hoeven langs te sturen voor een meteropname. De Vlaming kan dankzij zo'n meter ook meteen zijn reële verbruik checken en desgewenst aanpassen om te besparen. Minister Tommelein heeft een plan klaar en hoopt morgen op groen licht van zijn coalitiepartners. De liberaal wil vanaf 1 januari 2019 aan de installatie van een (goedkoop) basisexemplaar beginnen.
Nieuwbouw Vlamingen die een nieuwbouw zetten of zonnepanelen bezitten, zullen als eersten de teller in huis moeten halen. Pas na enkele jaren zal iedereen een digitale meter moeten hebben. Het gaat om een forse investering, maar de precieze grootte van het prijskaartje is nog niet bekend. Oppositiepartij sp.a verwijst naar een studie die zegt dat een volledige uitrol 2 miljard euro zou kosten. "En die rekening dreigt bij de gezinnen terecht te komen. Bovendien zal slechts een minderheid de voordelen plukken van zo'n slimme meter."
Hoe dan ook moet de ommeslag gemaakt worden, zegt Tommelein. Hij benadrukt dat hij bewust niet voor de Rolls-Royce van de meters kiest en de installatie over enkele jaren spreidt. Bovendien zal de consument er sowieso energie mee kunnen besparen.
"Dat is er met de pet naar gooien" Tommelein reageerde vanmorgen in het radioprogramma 'Hautekiet' geprikkeld op de kritiek van sp.a. Volgens hem heeft die partij zelf het probleem voor zich uit geschoven.
Tommelein verwijst daarmee naar voormalig minister van Energie Freya Van den Bossche. "Door het getreuzel van het verleden zijn we nu bij de laatsten in Europa die de overstap maken naar digitale meters. Ook de kostprijs die de sp.a noemt -2 miljard euro- klopt volgens Tommelein niet. "Dat is er met de pet naar gooien", dixit Tommelein.
De Open Vld-minister benadrukt dat zijn plan betaalbaar zal zijn en dat het gefaseerd zal ingevoerd worden. Dat eigenaars van zonnepanelen gestraft zullen worden met digitale meters, klopt dus volgens Tommelein ook niet. "Het zal ook eigenaars van zonnepanelen helpen. Zij zullen veel meer kunnen doen dan met de huidige meters. Het is de bedoeling om eigenaars van zonnepanelen te belonen en niet te bestraffen", klonk het. Morgen legt hij daarover een nota voor aan de Vlaamse regering.
Groen: "Niet op factuur van de Vlaming" Oppositiepartij Groen staat achter de overstap. "Maar de Vlaamse regering moet wel goed nadenken over de manier waarop ze de meters invoert", zegt Groen-parlementslid Johan Danen. " Tommelein moet ervoor zorgen dat een eventuele meerkost van de slimme meter niet op het bord van de gezinnen terechtkomt."
"Voor nieuwbouw zie ik niet meteen problemen. De prijs van een slimme meter is dezelfde als die van de klassieke meters. Voor wie een nieuw huis bouwt maakt dit dus weinig verschil. Maar dan moet Tommelein wel voor een goede prijs/kwaliteit kiezen. De meters moeten er ook voor zorgen dat de consument goedkoper stroom kan afnemen en zo kan besparen op zijn factuur".
Maar de oude meters vervangen door nieuwe is volgens Groen niet dringend. "Het mag ook zeker niet op de factuur van de Vlaming terechtkomen", aldus Danen. "De invoering moet gefaseerd zijn. Door de Turteltaks is de energiefactuur van de mensen al torenhoog. De minister moet ervoor zorgen dat de distributienetbeheerders de meerkost van de slimme meters betalen. Het zijn uiteindelijk immers de netbeheerders die op kosten zullen besparen, doordat niemand die meter moet komen opnemen".
Een cartoon van de Canadese cartoonist Pia Guerra over Trump gaat de wereld rond. ‘Dit had ik niet verwacht, maar ik ben wel blij dat mijn werk aanzet tot debat’, aldus Guerra.
Met meer dan 30.000 retweets en een veelvoud aan commentaren en likes is de Trump-cartoon van de Canadees Pia Guerra een internationaal fenomeen geworden op minder dan een week tijd.
Op de cartoon is te zien hoe de kersverse Amerikaanse Donald Trump op schoot zit bij de rechtse radicaal Steve Bannon, die in de Nationale Veiligheidsraad zetelt en wordt beschouwd als de machtigste man van het Witte Huis. Bannon zou de grootste drijfveer zijn achter het omstreden inreisverbod dat Trump oplegde voor zeven islamitische landen.
‘Ik moest mijn woede en verontwaardiging ergens kwijt’, zegt cartoonist Pia Guerra. ‘Het feit dat zo’n man in een veiligheidsraad wordt binnengeloodst, raakt kant noch wal. Het was de bedoeling om mensen aan te zetten tot nadenken, maar ik had nooit verwacht dat het zo hard zou gedeeld worden. En al zeker niet dat de internationale nieuwszenders en pers hem zouden gebruiken om de machtsverhoudingen tussen de twee heren uit te beelden. Mijn cartoon verschijnt zelfs op de achtergrond als mensen in debat gaan over het inreisverbod: waanzin.’
Hoewel de media Guerra een cartoonist noemen, beschouwt ze zichzelf naar eigen zeggen meer als een striptekenaar met een uit de hand gelopen cartoonhobby. Guerra is evenwel zeer tevreden met de aandacht: ‘Ik ben blij dat mijn werk aanzet tot debat.’
Kris Peeters brak vorig jaar de begrotingsonderhandelingen af om de eis voor een meerwaardebelasting kracht bij te zetten
Het voorstel voor de meerwaardebelasting treft ‘bijna niemand’, maakt CD&V zich sterk. Het doet de twijfel rijzen of het wel om meer dan een symbooldossier gaat.
CD&V is nog altijd verbolgen over de manier waarop Open VLD en de werkgevers vorig jaar haar voorstel afbrandden door een foute ‘framing’. Vooral uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zetten veel kwaad bloed. Zij sprak van een maatregel die vooral de zuinige middenklasse zou treffen.
Een studie van Financiën toont echter aan dat enkel de rijkste gezinnen soms getroffen zullen worden, werpt CD&V-parlementslid en voorzitter van de commissie Financiën Eric Van Rompuy tegen. Volgens de studie brengt de meerwaardebelasting op kruissnelheid 276 tot 465 miljoen euro op.
Maar als de regeling geen betrekking heeft op kmo’s, zoals CD&V ook voorstelt, brengt ze ‘slechts’ tussen de 20 tot 88 miljoen euro op. ‘Minder dan 5 procent van de vennootschappen zijn betrokken.’ Die lage opbrengst grijpt Van Rompuy aan om hard te maken dat hun meerwaardebelasting kmo’s en gewone beleggers buiten schot laat.
De vraag is of een meerwaardebelasting, die amper iets opbrengt, niet meer is dan een symbool dat helemaal geen antwoord biedt aan het onrechtvaardigheidsgevoel dat CD&V wil bestrijden. In het slechtste geval brengt die belasting zelfs minder op dan de 36 miljoen euro die de speculatietaks moest opbrengen. Die mislukte belasting is intussen afgevoerd.
‘De hele discussie is gestart met Marc Coucke die zijn bedrijf voor miljarden verkocht en daar geen belastingen op betaalde, terwijl de burgers een indexsprong moesten slikken’, zegt Van Rompuy. ‘Dat zal niet meer kunnen, maar de kmo’s en gewone beleggers zullen buiten schot blijven. Dat komt tegemoet aan het rechtvaardigheidsgevoel. Ik vind dat meer dan symbolisch.’
Intussen blijft het koffiedik kijken wanneer premier Charles Michel (MR) de drie grote fiscale dossiers tackelt. Hij heeft de voorbije weken bilaterale contacten gehad met de betrokken vicepremiers. ‘Maar hij houdt de kaarten stevig tegen de borst’, luidt het.
Schauvliege: "Breng plastic verpakkingen terug naar de winkel"
Zou u uw plastic verpakkingen achterlaten in de supermarkt of naar daar terugbrengen?
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) roept op om bepaalde plastic verpakkingen in de winkel achter te laten of terug te brengen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Schauvliege wijst daarbij op de terugnameplicht van grote winkels. Maar volgens handelsfederatie Comeos geldt die verplichting enkel bij de aankoop. "Een winkel is geen containerpark", klinkt het.
Nu wordt het plastic rond conserven of flessen water door de consument bij het restafval geplaatst, maar eigenlijk bestaat er ook zoiets als een terugnameplicht voor grote winkels.
"Het is zo dat het al een hele tijd een verplichting is dat supermarkten de verzamelverpakking ook terugnemen", vertelt Schauvliege aan onze redactie. "Het is iets wat weinig bekend is. Ik vond het ook wel goed om het nog eens onder de aandacht te brengen. Het zorgt ervoor dat de consument minder afval heeft en dat er beter gerecycleerd kan worden. Het is ook zo dat leveranciers van de supermarkten tegelijk zullen aangezet worden om minder van die verzamelverpakkingen aan te brengen als men weet dat men die kan achterlaten in de supermarkt."
"Een winkel is geen containerpark"
Maar Comeos, de federatie van de handel, spreekt minister Schauvliege tegen. Volgens Comeos geldt de verplichting om plastic verpakkingen terug te nemen alleen bij de aankoop. Op dat moment kunnen consumenten beslissen om de verpakking achter te laten. Achteraf verpakkingen terugbrengen, kan niet, omdat het onmogelijk is om te controleren of zo'n verpakkingen uit een bepaalde winkel komt.
"Een winkel is geen containerpark. We hebben veel verplichtingen, onder meer op het vlak van voedselveiligheid, dus wij kunnen niet al die verpakkingen recupereren. De bedoeling is dat wij enkel de verpakkingen recupereren die gelinkt zijn met de producten die wij verkocht hebben. Daarom hebben wij met de gewesten een aantal jaar geleden beslist om de mogelijkheid te geven aan de consument om de verpakkingen achter te laten", vertelt Dominique Michel van Comeos aan VRT Nieuws.