Naar verluidt zou er voor de begroting zo'n 750 miljoen euro gevonden zijn. Aangezien het Monotoringcomité vooropgesteld had dat er 524 miljoen moest bespaard worden zou dat betekenen dat er een extra buffer van goed 200 miljoen gevonden is. Dat meldt de VRT. Voor de begroting 2014 zou men ook al 2,4 miljard euro gevonden hebben van de 3,5 miljard die het Monitoringcomité gevraagd had.

Het kernkabinet probeert sinds zondagmiddag opnieuw om een akkoord te bereiken over de begrotingscontrole voor dit jaar en de opmaak van de begroting 2014. De marathon van vrijdag op zaterdag leek nog in de kleren van de topministers te zitten en aanvankelijk was er weinig enthousiasme te bespeuren rond de vergaderingstafel. Naarmate de avond vorderde, werden de signalen echter steeds positiever.

Een greep uit de maatregelen waarover al een consensus zou bestaan:

* Opvallend in de voorgestelde maatregelen is dat er dan toch geen hogere accijzen op diesel en benzine zouden geheven worden. Dat zou wel het geval zijn voor op tabak en alcohol (6 cent op krat bier, 2 cent op fles wijn).

* Ook advocaten zouden voortaan een de btw-regeling onderhavig zijn.

* Er komt bovendien een belasting op intercommunales die commerciële activiteiten uitoefenen (afvalverwerking, bijvoorbeeld)

* De minimumbelasting voor bedrijven komt er ook. Die is vooral gericht op bedrijven die winst uitkeren aan hun aandeelhouders, maar door allerlei constructies geen belastingen betalen. Een deel van de opbrengsten daarvan zou terugvloeien naar KMO's door een verlaging op loonlasten.

* De schoolpremie zou dit jaar 15 procent verminderen en in 2014 nog eens 15 procent.

Maandag om 10 uur is er een persconferentie waar de maatregelen zullen toegelicht worden.