Verschillende diensten (stedelijke diensten, ombudsman Stad Brugge, Gaia en Ministerie Dierenwelzijn) kregen maandagvoormiddag een telefoontje van Bruggeling Alain Motheu. De man is niet te spreken over het Blauwe Kruis en wil hun werkwijze aanvechten. Hij wil zelfs gerechtelijke stappen ondernemen en een advocaat onder de arm nemen om een zaak aan te spannen tegen het Blauwe Kruis Brugge.

Weggelopen

‘Zondag was mijn hondje Tobias rond 17 uur weggelopen. Ik heb zelf de buurt afgezocht. Tijdens mijn zoektocht kreeg ik te horen dat mijn hondje was meegenomen door het Blauwe Kruis, wellicht nadat iemand het hondje had opgemerkt. Eenmaal thuis wou ik contact opnemen met het Blauwe Kruis, maar het dierenopvangcentrum is op zondag gesloten.'

Op de website van het Blauwe Kruis Brugge kreeg Alain de raad om contact op te nemen met de Brugse politie. 'Daar vroeg ik het telefoonnummer van de permanentie van het Blauwe Kruis. De inspecteur weigerde het nummer te geven en heeft ook geweigerd om de permanentie te contacteren. Het Blauwe Kruis Brugge kon de hond eigenlijk snel terugbezorgen, want mijn viervoeter heeft een chip waarop het adres vermeld staat.'

98 euro

Maandag kreeg de man telefoon van het Blauwe Kruis. 'Ik moest 98 euro meebrengen: 65 euro administratieve onkosten en 33 euro verzorgingskosten. Maandagnamiddag mocht ik mijn hondje ophalen. Toen ik dreigde om mijn verhaal in de pers te brengen, moest ik nog maar 33 euro betalen. Het ging om 20 euro administratieve kosten en 13 euro voor verzorging, voeding en water. Het bedrag van 98 euro was voor mij bijzonder veel, zeker als je het vergelijkt met het Blauwe Kruis Oostende waar je slechts 15 euro moet betalen als je hond daar opgevangen wordt’, meent Alain Motheu.

'Kost ons ook geld'

Volgens Johan Schoutteet, voorzitter van het Blauwe Kruis Brugge, is het normaal dat er geld gevraagd wordt. ‘Onze mensen hebben de hond op zondag moeten ophalen en dat kost ook ons geld. Verder wordt alles, van zorg en voeding tot water, nauwkeurig bijgehouden waarbij de vrijwilligers telkens een code moeten ingeven. Het bedrag is dan ook bij elke hond anders, afhankelijk van de verzorging’, vertelt Schoutteet die erop wijst dat de man gelukkig moet zijn dat hij zijn hondje terug heeft.