De grote stelling van maar liefst dertien verdiepingen hoog is maandagochtend naar beneden gekomen aan Leiebos, vlak naast de drukke Bredabaan in Merksem.

Volgens de Antwerpse lokale politie raakten daarbij een aantal wagens op een nabije parking beschadigd door brokstukken. De brandweer was even voordien gealarmeerd en probeerde het gevaarte nog recht te houden, maar dat bleek uiteindelijk niet mogelijk. Er vielen gelukkig geen gewonden.

Bewoners geëvacueerd

Omdat de ordediensten vrezen dat er nog delen van de stelling zouden kunnen loskomen, werd beslist een twintigal appartementen tijdelijk te ontruimen. De bewoners zouden immers gewond kunnen raken als delen van de stelling naar de terrassen van het gebouw zouden vliegen en daar ramen doen sneuvelen.

Honderd oproepen

Intussen kreeg het Antwerpse brandweerkorps al ruim honderd oproepen over stormschade te verwerken, al gaat het nog steeds meestal over kleinere incidenten. De Antwerpse parken blijven vooralsnog gesloten, net als die in Mechelen. Ook alle groendomeinen van de provincie Antwerpen en verschillende parken en begraafplaatsen in onder meer Kapellen en Lier zijn afgesloten.