De 47-jarige man gooide in januari vorig jaar twee plastieken zakken met oude rommel en afval in een grote afvalcontainer die op straat stond in de Zwijnaardsesteenweg. Na een klacht van de eigenaar van de container vond de politie onder andere mappen met de naam van de zoon van de sluikstorter in de zakken.

‘Dit is een duidelijk geval van sluikstorten. Dat is een ernstig sociaal probleem dat bestraft moet worden’, zei het Openbaar Ministerie dinsdag in de rechtbank van Gent. De man riskeert daarvoor nu een boete van 600 euro.

Compleet onredelijk

‘600 euro boete voor twee zakken? Een volledige container afhuren kost maar 350 euro’, reageerde de man verbouwereerd. ‘Dat is toch compleet onredelijk?’ Zeshonderd euro is de wettelijke minimumboete voor sluikstorten, benadrukte de rechter. ‘Dat is de wet. Wij hebben die niet gemaakt.’

De man geeft toe twee zakken met oude kledij en spullen in de container te hebben gegooid. ‘Dat waren oude spullen die ik aan een kennis wou geven. Toen hij ze niet moest hebben, heb ik ze in de container gegooid.’ Uitspraak over een maand.