Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 483 horecazaken blijkt dat 38 procent van de etablissementen in 2013 te maken had met tafelschuimers. In 2012 was dat nog 34 procent. Bij 11 procent van de horecazaken verlaat gemiddeld één klant per maand de zaak zonder te betalen.

Slechts één vijfde van de horecabazen haalt de politie erbij. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws betreurt dat. 'Het is sowieso steeds aan te raden om de politie in te schakelen. Tafelschuimerij is een ernstige vorm van criminaliteit waarvan ook heel wat andere horeca-uitbaters het slachtoffer kunnen worden.'

Horeca-uitbaters zien verschillende redenen voor het stijgende aantal tafelschuimers: de toegenomen onbeschoftheid (43 procent), de economisch ongunstige situatie waarin we ons bevinden (29 procent) en het rookverbod in de horeca (19 procent). Door die laatste maatregel kunnen klanten makkelijker naar buiten glippen, zogezegd voor een sigaret, maar ze kunnen even goed de zaak verlaten zonder te betalen.