‘Belgische werknemers worden niet alleen nog steeds het zwaarst belast in Europa, maar de doorsnee werknemer werkt nu drie dagen langer dan vijf jaar geleden om de staat te betalen’, meent EY in een persbericht naar aanleiding van de studie, volgens het auditkantoor ‘de enige studie die de hele EU beslaat en een consistente methodologie gebruikt om te berekenen hoe lang Europeanen moeten werken voordat ze hun inkomen kunnen houden en niet langer aan de staat moeten betalen’.

‘Wat nettoloon betreft, nemen de hooggekwalificeerde en productieve Belgische werknemers in de EU de achtste plaats in, maar door de belastingen zijn ze in Europa de duurste arbeidskrachten’, stelt ook James Rogers van het Institut économique Molinari (IEM) uit Parijs, coauteur van de studie. ‘Als werkgevers wegtrekken uit België, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn in Europa.’

‘Tax Liberation Day’ werd in de Europese Unie dit jaar het eerst gevierd op 21 maart door Cyprus. Pas op 28 april werd opnieuw gevierd, dit keer in Ierland en Malta. Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (28 juli) waren de laatste landen waar de werknemers voor zichzelf konden beginnen. Nu België nog.