Verzekeringsfraude is allesbehalve een nieuw fenomeen. Al in de middeleeuwen konden gilden zich verzekeren tegen brand of diefstal en werd af en toe getracht om wat meer geld terug te trekken van de verzekering dan er eigenlijk schade geleden was. Maar sinds kort is er een nieuwe golf van verzekeringsfraude, voornamelijk op de wegen.

Creatief omgaan met schadegevallen

Het gaat om mensen die bewust een ongeval veroorzaken als ze weten dat ze op dat moment in hun recht zijn. De professionele fraudeurs weten maar al te goed op welke wegen ze eigenlijk voorrang van rechts hebben, maar waar dat dikwijls problemen oplevert. Ze wachten simpelweg tot een auto op de hoofdweg de voorrang niet verleent om plots toch de weg op te rijden. De bestuurder in fout weet niet eens dat hij in het ootje wordt genomen. Anderen waren wel degelijk betrokken in een verkeersongeval maar dikken de gevolgen wat aan door zelf extra schade toe te brengen.

‘Maar niet enkel op de weg zien we dergelijke verzekeringsfraude’, vertelt Wauthier Robyns van de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen Assuralia. Zo zijn er ook geregeld mensen die hun reisverzekering tot de laatste cent willen uitmelken. ‘Een goed voorbeeld is de schadevergoeding voor een verloren koffer. Mensen die hun koffer zijn kwijtgespeeld op reis met het vliegtuig, en die een schadevergoeding willen voor de inhoud ervan. Maar wanneer je alle verloren spullen in een koffer van het zelfde formaat zou proppen, dan zou die niet eens meer dicht kunnen’, legt Robyns uit.

Of mensen per ongeluk met hun wagen tegen hun eigen brievenbus rijden, maar het dan op een akkoordje gooien met de buurvrouw. ‘Als ik nu invul dat ik moest uitwijken voor jouw hond, dan betaalt de verzekering mijn ‘bluts’ terug. Dikwijls wordt zelfs een financiële compensatie voorzien voor degene die de schuld dan op zich neemt’, legt Wauthier Robyns uit.

Knipperlichten voor merkwaardige gevallen

Sommige fraudeurs zijn zo goed in hun vak dat ze er bijna van kunnen gaan leven. Maar dat heeft natuurlijk een prijs. Een prijs die wordt betaald door ieder wie een verzekering heeft afgesloten. ‘Dat kost elk Belgisch gezin over de verschillende verzekeringen heen tussen 150 en 160 euro per jaar’, klinkt het bij Robyns.

Gelukkig zijn de verzekeringsmaatschappijen steeds beter in staat om fraudeurs te ontmaskeren. Er zijn verzekeraars gespecialiseerd zijn in het ontmaskeren van fraudeurs en vaak wordt ook een beroep gedaan op onafhankelijke detectives. Maar er zit ook een ‘alarmsysteem’ op de module waar de schadegevallen worden ingevoerd. ‘Wij hebben knipperlichten die als het ware afgaan bij merkwaardige gevallen. Mensen die op maandagochtend een arbeidsongeval oplopen op weg naar het werk, blijken bijvoorbeeld in het weekend gewoon iets te hebben opgelopen bij het klussen. Of autobestuurders die op vrijdagmiddag nog snel bellen om hun dure wagen te verzekeren en erbij vermelden dat het niet kan wachten tot maandag. 99% kans dat de wagen simpelweg al beschadigd is op het moment van het telefoontje’, verklaart Robyns.

Betrapt? Vergeet het maar om je ooit nog te verzekeren

Voor wie betrapt wordt zijn de gevolgen overigens geen lachertjes. Je riskeert een strafrechterlijke veroordeling voor valsheid in geschrifte of (poging tot) oplichting. Bovendien word je uitgesloten bij de verzekeringsmaatschappij, zodat je je spullen niet langer kan verzekeren. ‘En dit wordt ook naar andere maatschappijen gecommuniceerd, dus vergeet het maar dan’, besluit Robyns.