Geen referendum dus in Gent, maar een burgerkabinet. De meerderheidspartijen moesten lang nadenken over hun antwoord nadat N-VA de druk fors had opgevoerd om een volksraadpleging te organiseren over het nieuwe circulatieplan.
De partij van Siegfried Bracke haalde maandagavond fors uit naar het plan en naar Filip Watteeuw. Elke Sleurs noemde het plan 'asociaal'. Guido Meersschaut noemde Watteeuw zijn beleid een dictatuur. Maar de meerderheid zal het voorstel van N-VA afwijzen. Formeel moet dat dinsdagavond nog gebeuren, op een tweede zittingsavond van de gemeenteraad.
Burgerkabinet
In plaats van een referendum installeert Gent een 'burgerkabinet', naar een experiment met een burgerjury dat al loopt in Rotterdam. Een groep van 120 a 150 onafhankelijke Gentenaars die via een open oproep geselecteerd wordt en na de invoering van het circulatieplan in de lente van 2017 twee keer per jaar samenkomt.
'Dit burgerkabinet moet een afspiegeling zijn van de Gentse bevolking', klinkt het. 'Het oordeel en de adviezen van het burgerkabinet worden gebruikt om het circulatieplan te verbeteren enom oplossingen te realiseren voor specifieke problemen.'
Problemen
Daarnaast wordt in Gent 'voortdurende volksbevraging' aangekondigd. Op 3 april 2017 wordt een systeem van enquêtes opgezet. Gentenaars en bezoekers zullen bevraagd worden over thema’s rond het circulatieplan. 'De resultaten van deze bevragingen kunnen inspirerend werken voor de verdere verfijning van het circulatieplan en voor mogelijke problemen', klinkt het.
Niet alleen de kiesgerechtigde Gentenaars zullen aan het woord komen. 'Ook kinderen en jongeren en de zogenaamde Gent-gebruikers zoals handelaars en hun klanten, ondernemers, leveranciers, zorgverstrekkers en bezoekers aan onze stad.'