De nieuwe regels zouden volgens de bond betekenen dat er "geen duidelijkheid" over mogelijke werkuren in het contract meer zou staan, dat uurroosters tot pas de dag voordien gekend kunnen zijn en dat er geen loontoeslag voor bijkomende uren meer zou zijn.
"Verstoord evenwicht tussen privé- en beroepsleven"
De vakbondsactie stond in het teken van het kind en het gezinsleven. De nieuwe regels zouden volgens de bond namelijk aan "het evenwicht tussen het privé- en beroepsleven" raken. Volgens BBTK hebben veel mensen met een deeltijds contract immers verschillende banen, met vaak slechte voorwaarden en zeer flexibele uren, om rond te geraken. "Het gaat om een derde van de werknemers in België en het zijn meestal vrouwen", aldus vicevoorzitter Myriam Delmée. Het gaat vooral om de handel en de non-profit, verduidelijkt ze.
Eind januari hekelde de bond reeds dat de regering aan de versoepeling werkt. Een ontwerp werd immers voor advies overgemaakt aan de Nationale Arbeidsraad (NAR), maar BBTK vreest dat de regering het dossier wil doorduwen.
Volgens de bond bieden de huidige regels bescherming en transparantie over uren, werkdagen en loon. Nu krijgt de werknemer bijvoorbeeld minimum vijf dagen op voorhand zijn werkrooster of geeft het arbeidsreglement bij een deeltijdse werkregeling begin en eindduur van de verschillende types uurrooster aan.
Unizo voorstander van hervorming
Ondernemersorganisatie Unizo begroet wel de geplande hervormingen. "Het huidige systeem van deeltijdse arbeid is complex en vooral rigide", aldus topman Karel Van Eetvelt. Unizo haalt andere pijnpunten aan die zouden blijven bestaan, bijvoorbeeld de minimale werkperiode van 3 uur
Het kabinet van minister van Werk Kris Peeters wijst erop dat de regering wacht op het advies van de sociale partners in de NAR en de Groep van 10. Op de VRT-radio voegde de minister eraan toe dat de deeltijdse werknemer minimaal één dag vooraf zijn rooster moet krijgen en dat in de bedrijven ook de vakbonden moeten instemmen om het tot minimum één werkdag, maar mogelijk meer, te herleiden.