Broer Bart De Wever waarschuwt: "Vlaams-nationalisten willen vandaag wetten maken waarvan hun grootouders het slachtoffer zijn geweest"
Er zijn toch nog verstandige mensen in de familie van BDW, heb die Bruno al verschillende malen horen praten en die stelt als mens heel wat meer voor dan zijn arrogante broer, het feit dat Bruno dit zegt, wil zeggen dat hij het noodzakelijk vindt en weet tot wat zijn broer in staat is. Trouwnes BDW heeft zijn partij niet meer in de hand, het rommelt er enorm, nog een kwestie van tijd voor ze mekaar gaan afmaken daar, niet moeilijk met zo'n extreme ideeën, populisme blijft niet duren
Niemand weet, op dit moment, wat hij voorstelt, niemand maar toch wordt het al met de grond gelijk gemaakt. Wie zei ook al weer dat je het vel van de beer pas kan verkopen als hij geschoten is ? Er ligt nog niks op tafel, wat kan je dan van tafel vegen ? Juist, het stof.
Dat zijn nu eens nagels met koppen van iemand die men langs de populistische NVA zijde toch niet kan negeren. De broer van de grote leider zelf. Blijkbaar oneindig veel verstandiger dan zijn megalomane broer uit de schoon verdiep. Zou Bart De Wever teveel naar Erdogan gekeken hebben en geilt hij op een dergelijk optreden ?
Bruno De Wever, historicus en de oudste broer van Bart De Wever, waarschuwt voor de Patriot Act die de N-VA wil doorduwen in ons land. "Vlaams-nationalisten willen vandaag wetten maken waarvan hun grootouders het slachtoffer zijn geweest", zo waarschuwt hij in een interview met Humo.
Deze zomer opperde Bart De Wever de idee voor een Belgische Patriot Act, een reeks antiterreurmaatregelen. De Antwerpse burgervader wil onder andere dat burgemeesters, politie en staatsveiligheid makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden. Eén van de prioriteiten blijkt de mogelijkheid om een noodtoestand te kunnen invoeren. Ons land werkt vandaag met vier terreurniveaus, maar een noodtoestand, zoals in Frankrijk na de aanslagen is ingevoerd en waarbij de wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is, staat niet ingeschreven in de Belgische grondwet.
De N-VA wil voorts ook potentieel gevaarlijke personen kunnen opsluiten, zonder dat die door het gerecht worden verdacht. Socioloog Luc Huyse trok in dat verband de parallel met de bijzondere besluitwet van september 1945. Mensen die niets gedaan hadden, maar wel gesympathiseerd hadden met de Duitsers werden toen zonder gerechtelijke tussenkomst opgesloten. Verder verloren ze hun job en burgerrechten
Levenslange rancune
Volgens Bruno De Wever gaat de vergelijking met de bijzondere besluitwet perfect op. "Wat Huyse zegt, dat de N-VA nu in wezen dezelfde maatregelen voorstelt die destijds de levenslange rancune van vele Vlamingen tegen de Belgische staat hebben veroorzaakt, is juist. Men stelt vandaag voor waar men ooit zelf slachtoffer van is geweest", zegt de historicus in Humo.
Kritiek
CD&V en Open Vld toonden zich recent nog koele minnaars van het voorstel voor een Belgische Patriot Act en de mogelijke invoering van een noodtoestand. Ook premier Charles Michel uitte kritiek.
Bart De Wever zelf riep op te wachten tot de voorstellen op tafel liggen. "Die worden juridisch uitgewerkt, daarna denk ik dat we binnen de meerderheid de discussie kunnen opstarten", zei De Wever. Het N-VA-kopstuk blijft ervan overtuigd dat er een kader moet komen voor een noodtoestand. "Elk land in Europa dat ik ken, heeft een wettelijk kader voor de noodtoestand. Frankrijk, Duitsland, Nederland hebben zo'n kader. Het lijkt me niet onlogisch dat wij dat ook zouden aannemen", verdedigde De Wever vorige week nog het voorstel
|