Zaterdagnacht is het weer zover: dan schakelen we over van het zomeruur naar het winteruur. Dat wil zeggen dat we in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje langer kunnen slapen, maar dat wil ook zeggen dat het een uur vroeger donker is. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vraagt dan ook extra aandacht voor de zwakke weggebruikers en vraagt ook rekening te houden met een aantal tips.
In het laatste weekend van oktober wordt traditiegetrouw overgeschakeld naar het winteruur, waarbij we onze wekker een uur moeten terugdraaien. Het is dan een uurtje vroeger donker en dat heeft vooral gevolgen voor de voetgangers. Uit de statistieken van het BIVV blijkt dat er in de avondspits een stijging is van 63 procent van het aantal dode en zwaargewonde voetgangers na een ongeval.
Er zijn ook niet alleen méér ongevallen, ze zijn ook ernstiger. “Deze tendens heeft niets te maken met een verandering van het bioritme”, klinkt het bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. “De belangrijkste factor is het feit dat trajecten die normaal gezien in het licht gebeuren, nu in de schemering of in het donker afgelegd moeten worden.”
Veiligheid boven alles
Om de veiligheid op de weg te vergroten, heeft het Instituut voor de Verkeersveiligheid een aantal tips op papier gezet voor zowel de zwakke weggebruikers als voor de automobilisten. "De omschakeling naar het winteruur is namelijk het ideale moment om zowel voetgangers als autobestuurders aan de belangrijkste voorzichtigheidsregels te herinneren", klinkt het.
Tips voor voetgangers:
- Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door een reflecterend vestje of andere reflecterende kledij. Laat de donkere kledij dus in de kast liggen.
- Let op bij het oversteken: automobilisten zien je niet altijd als het donker is
Tips voor autobestuurders:
- Verleen voorrang aan voetgangers
- Haal niet in bij het naderen van een oversteekplaats
- Vertraag zeker bij zebrapaden, want je ziet het niet altijd of iemand wil of zal oversteken
- Respecteer ook zeker de snelheidslimieten, zodat ze je op tijd kan stoppen indien nodig