Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
29-10-2016
Winteruur: zo blijf je veilig op de weg
Winteruur: zo blijf je veilig op de weg
Zaterdagnacht is het weer zover: dan schakelen we over van het zomeruur naar het winteruur. Dat wil zeggen dat we in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje langer kunnen slapen, maar dat wil ook zeggen dat het een uur vroeger donker is. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vraagt dan ook extra aandacht voor de zwakke weggebruikers en vraagt ook rekening te houden met een aantal tips.
In het laatste weekend van oktober wordt traditiegetrouw overgeschakeld naar het winteruur, waarbij we onze wekker een uur moeten terugdraaien. Het is dan een uurtje vroeger donker en dat heeft vooral gevolgen voor de voetgangers. Uit de statistieken van het BIVV blijkt dat er in de avondspits een stijging is van 63 procent van het aantal dode en zwaargewonde voetgangers na een ongeval.
Er zijn ook niet alleen méér ongevallen, ze zijn ook ernstiger. “Deze tendens heeft niets te maken met een verandering van het bioritme”, klinkt het bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. “De belangrijkste factor is het feit dat trajecten die normaal gezien in het licht gebeuren, nu in de schemering of in het donker afgelegd moeten worden.”
Veiligheid boven alles Om de veiligheid op de weg te vergroten, heeft het Instituut voor de Verkeersveiligheid een aantal tips op papier gezet voor zowel de zwakke weggebruikers als voor de automobilisten. "De omschakeling naar het winteruur is namelijk het ideale moment om zowel voetgangers als autobestuurders aan de belangrijkste voorzichtigheidsregels te herinneren", klinkt het.
Tips voor voetgangers:
Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door een reflecterend vestje of andere reflecterende kledij. Laat de donkere kledij dus in de kast liggen.
Let op bij het oversteken: automobilisten zien je niet altijd als het donker is
Tips voor autobestuurders:
Verleen voorrang aan voetgangers
Haal niet in bij het naderen van een oversteekplaats
Vertraag zeker bij zebrapaden, want je ziet het niet altijd of iemand wil of zal oversteken
Respecteer ook zeker de snelheidslimieten, zodat ze je op tijd kan stoppen indien nodig
Luk Van Biesen, parlementslid van Open Vld, wordt mogelijk toch uit de partij gezet door de racismerel van vorige maand. Hij moet voor de statutaire commissie verschijnen nadat partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zelf een klacht tegen hem indiende omdat zijn uitspraken "in strijd zijn met de waarden van de partij". Van Biesen riep in de Kamer tegen Meryame Kitir (sp.a) "dat ze beter terugkeert naar Marokko".
Aanvankelijk bood Van Biesen zijn excuses aan, maar in een interview vorig weekend in De Morgen, relativeert hij die uitspraak weer. Hij spreekt over een misverstand en een afrekening.
Exit? Zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten pikt het niet. Van Biesen moet nu voor de statutaire commissie verschijnen. Het gedrag van Van Biesen "is in strijd met de waarden van de partij", klinkt het. "Een parlementslid is het uithangbord van onze ideologie en dient dus ook onze waarden en principes uit te dragen." Als de commissie van oordeel is dat Van Biesen over de schreef is gegaan, kan ze hem een sanctie opleggen. Die kan gaan van een verwittiging of een blaam tot een schorsing of zelfs uitsluiting uit de partij.
"Ontgoocheld" Ook Kitir reageerde teleurgesteld. Zij is ontgoocheld in de uitspraken van Van Biesen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat hij zijn fouten niet erkent en niets heeft geleerd. Precies daarom ben ik zo ontgoocheld in de mens Luk Van Biesen."
Groen en sp.a stappen boos op na discussie over CETA in Vlaams Parlement
NVA heeft gezorgd voor de Verandering, naar de afgrond. Schandalig dat deze partij in de regering zit.
Groen en sp.a stappen boos op na discussie over CETA in Vlaams Parlement
Discussie over CETA in Vlaams Parlement ? die hebben daar niets over te zeggen zijn de Walen die beslissen.
Wat een valsaards in die regering.Nu gaan ze tot in december wachten om hun begroting in te dienen,zodat het parlement in tijdsnood komt om het te controleren.Bye Bye democratie met die neoliberalen.En Ceta zal dit nog verergeren.Dààr zijn ze op uit!Om het geld van de bevolking te versluizen naar grote bedrijven en multinationals,die altijd gelijk zullen krijgen op hun eigen rechtbank wanneer er een geschil is.Wat een domme bevolking die dit goedkeurt.
Goede actie. Hopelijk komen ze niet meer terug De NVA
NV A is slecht voor Vlaanderen en nog slechter voor Belgie.
Als de grote leider er voor is dan zijn wij ertegen. Nogal evident. De Robin Hood op het t schoon Verdiep steelt van de armen om het dan aan de superrijken te geven. Bourgeois oude kous je leeft in het verleden. Vandaag de dag zijn er geen klakken en hoeden meer. Wel veel en weinig hersen cellen.
Oppositiepartijen Groen en sp.a hebben vandaag het halfrond in het Vlaams Parlement verlaten na afloop van een discussie over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. Dat parlementsvoorzitter Jan Peumans in die discussie het laatste woord gaf aan minister-president Geert Bourgeois en niet aan het parlement kan voor de linkse oppositiepartijen niet door de beugel. "Het parlement moet het laatste woord krijgen. Dat is een heilige regel", klinkt het
Minister-president Geert Bourgeois gaf in antwoord op vragen van Wouter Van Besien (Groen) en Rik Daems (Open Vld) een laatste stand van zaken in het CETA-dossier. Terwijl oppositiepartijen Groen en sp.a hun kritiek op CETA herhaalden, zei Bourgeois van zijn kant opnieuw dat het gaat om een goed verdrag dat voor Vlaanderen "welvaart en jobcreatie" kan opleveren.
"Desinformatie" De Vlaamse minister-president benadrukte dat er vijf jaar lang over het verdrag is onderhandeld. "Het verdrag is uitonderhandeld. We zijn nu niet aan het heronderhandelen", aldus Bourgeois. Wel is het zo dat er wat "verduidelijkingen" komen, maar volgens Bourgeois gaat het daarbij om dingen die al in het verdrag stonden. Tegelijk is er de vraag om het veelbesproken gerechtsorgaan in het verdrag snel van start te laten gaan.
Bourgeois bestempelde de kritiek van Groen en sp.a, onder meer over de (on)afhankelijkheid van de betrokken rechters en de "voorkeursbehandeling voor multinationals", als "desinformatie".
"Heilige regel" Het CETA-debat eindigde met een incident toen Bourgeois van parlementsvoorzitter Peumans nog de kans kreeg om, omwille van een "persoonlijk feit", te reageren op een opmerking van Wouter Van Besien. Omdat Van Besien nadien niet meer de kans kreeg om te reageren, verlieten Groen en sp.a het halfrond. "Los van het feit dat ging om een persoonlijk feit of niet, het parlement moet het laatste woord krijgen. Zo ga je niet om met het parlement", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke sluit zich daar bij aan: "Het parlement krijgt het laatste woord. Dat is een heilige regel."
Onderhandelingen De onderhandelingen over een intra-Belgisch akkoord werden iets voor zessen gepauzeerd voor verdere analyse. Om 21 uur komen de regeringen opnieuw samen.
"Waarom zouden we blijven zitten als we het woord niet krijgen"
Koning Albert moet op 21 februari voor de rechter komen in zaak-Boël
Koning Albert moet op 21 februari voor de rechter komen in zaak-Boël
Sommigen zouden het hier dan nog durven opnemen voor die nietsnut
Met zijn klein pensioen kan hij misschien den autobus van frankrijk naar belgie niet betalen??!! misschien allen samenleggen ??
Ze zouden hem meteen beter eens op de rooster leggen voor al die luxe die meneer Albert zo "broodnodig" dient te hebben. Allemaal gesponsord door de Belgische werkers die door diezelfde meneer Albert het licht niet gegund wordt!!!
Koning Albert II moet op 21 februari volgend jaar voor de rechter verschijnen in de zaak-Boël. "Ik kijk uit naar deze familiereünie", laat Delphine Boël aan onze redactie weten.
Delphine Boël wil erkend worden als dochter van de inmiddels 82-jarige koning Albert. Zowel de voormalige koning, haar wettelijke vader Jacques Boël als zijzelf moeten op 21 februari 2017 voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel verschijnen.
Voor zo'n hoorzitting kan elke partij nog een "legitiem excuus" inroepen om niet aanwezig te zijn. Het is dan aan de rechter om te beslissen of de zaak voortgezet kan worden of niet. Koning Albert heeft altijd ontkend dat hij de biologische vader van Delphine Boël is. De advocaat van de koning wijst er op dat die niet in persoon voor de rechter verschijnt, maar gewoonlijk zijn raadsheer naar de rechtbank laat komen.
In februari oordeelde het Grondwettelijk Hof dat Delphine Boël (48) haar strijd om erkenning door koning Albert mag verderzetten. Het hof oordeelde dat ze zich niet moet houden aan de lang verstreken wettelijke termijn om het vaderschap van haar wettelijke vader, Jacques Boël, te betwisten. Haar recht op klaarheid over haar afstamming is belangrijker dan de "rust der families", in deze de koninklijke familie.
Magnette zeer goedgedaan zo kan de Wever zijn smoel ouden oprotten lul
N-VA-voorzitter Bart De Wever roert zich nu ook in de CETA-discussie. In een scherpe tweet haalt hij zwaar uit naar Waals minister-president Paul Magnette en zijn partij PS. "De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel", tweet hij.
Daarjuist raakte bekend dat België het CETA-akkoord niet kan ondertekenen doordat de Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de Franse Gemeenschapscommissie het akkoord weigeren goed te keuren. De federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering keurden het akkoord al wel goed.
Kritiek De Wever is duidelijk niet te spreken over de houding van PS. "Magnette steekt Syriza links voorbij", tweet hij.
Open Vld legt resolutie in Senaat neer om CETA-verdrag alsnog door België te laten tekenen
Open Vld legt resolutie in Senaat neer om CETA-verdrag alsnog door België te laten tekenen
je wou toch elk zijn bevoegdheden wel nu heb je ze ...als zij nee zeggen is het nee en daarmee basta!j
Neen aan CETA en zijn uitzonderingsrechtbanken die enkel en alleen multinationals ten dienste staan.
Natuurlijk zijn de liberalen voor CETA en TTIP. wie had anders verwacht. In ons land zijn er echter meer partijen in het spel.
In de Senaat hebben Open Vld'ers Rik Daems en Lode Vereeck een voorstel van resolutie ingediend ter goedkeuring van de vrijhandelsakkoorden tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en respectievelijk de Verenigde Staten (TTIP), nu de onderhandelingen over CETA afgesprongen zijn.
Volgens de liberale senatoren zou een goedkeuring van deze resolutie in de Senaat België toelaten om alvast het CETA te tekenen. "Alle deelstaten van België hebben immers een permanente vertegenwoordiging in de Senaat, waar ze met elkaar in overleg treden. Dit is dan ook het perfecte orgaan om al of niet het definitieve groene licht te geven voor de ondertekening van de handelsverdragen wat de deelstaatparlementen betreft", klinkt het.
Aangezien internationale handel een gedeelde bevoegdheid van de federale en regionale overheden is, moet het democratische debat "op een efficiënte manier gevoerd worden in de federale assemblée van de deelstaten, zijnde de Senaat, waar de deelstaten rechtstreeks met elkaar en met de federale overheid in overleg treden", zeggen Daems en Vereeck.
Mocht zich een meerderheid uitspreken voor het vrijhandelsakkoord CETA, lijkt het voor de Open Vld-senatoren "niet meer dan logisch dat België het handelsakkoord ondertekent".
Crombez: "Onze ministers zijn marionetten van de elite"
Van een regering met maar liefst drie liberale partijen kan je nooit verwachten dat die de belangen van de gewone man gaan verdedigen.
Economische maatregelen die de rijken nog rijker maken en dan verhuizen ze met hun extra gekregen geld naar Zwitserland .
Sp.a-congres Sp.a verzet zich tegen de oneerlijkheid waarbij de facturen steeds bij dezelfden terechtkomen. Dat heeft partijvoorzitter John Crombez vandaag verklaard bij het slot van het sp.a-congres in Brussel. Hij schilderde de federale ministers af als marionetten van de elite. "De elite en hun regering slaan dromen lam, wij gaan ze creëren", aldus Crombez.
De socialistische voorzitter trok fel van leer tegen de "macht van de elite". "Op het einde van de dag zijn het de aandeelhouders die met het geld gaan lopen. Op het einde van de dag klopt niet de rekening van velen, maar wel de rekening van enkelen", verwees Crombez naar de aangekondigde herstructurering bij ING.
Hij keurt het af dat de economie van vandaag op de leest van de machtigen is geschoeid. "En met deze regering beleeft ze de tijd van haar leven. Onze ministers zijn als marionetten van de elite", klonk het. Daarbij hekelde Crombez dat de federale regering "oneerlijke beslissingen met een vingerknip" neemt, maar dat "een begin van een eerlijk voorstel" - een verwijzing naar de meerwaardeheffing die CD&V wil - meteen tot een crisis leidde.
"We leven al maanden onder terreurniveau 3. Maar wat oneerlijkheid betreft, gaan we al twee jaar gebukt onder niveau 4", aldus Crombez. Hij vindt het daarom tijd voor een "tegenmacht die de economie niet alleen goed doet draaien, maar ook ademruimte geeft. Een economie op maat van de mensen". De voorstellen die de partij tijdens haar congres uitwerkte, passen in dat kader.
Drie kwart van de Belgen verwerpt verhoging pensioenleeftijd
Drie kwart van de Belgen verwerpt verhoging pensioenleeftijd
De meeste Belgen staan niet achter de beslissing van de regering-Michel om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Liefst 74 procent van de niet-gepensioneerden verwerpt de hervorming, zo blijkt uit een peiling door het onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund.
De presentatie van de peiling werd ingeleid door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Die voelde de bui al hangen, want hij legde meteen uit dat de hervorming hoogst noodzakelijk was en dat de mogelijkheid blijft bestaan om in bepaalde gevallen vroeger af te zwaaien.
"Zonder hervorming was ons systeem niet meer houdbaar. Over 20 of 30 jaar hadden we de pensioenen aanzienlijk moeten verlagen", zei Bacquelaine. "De hervormingen mogen niet begrepen worden als politieke ideologie. Dit is geen beslissing van links of rechts. Als we niets doen, lopen we tegen de muur. Dat zeiden mijn voorgangers ook en zij hadden een andere kleur."
Bacquelaine heeft duidelijk nog werk om de Belg daarvan te overtuigen, zo blijkt uit de studie. Maar 7 procent van de niet-gepensioneerden staat helemaal achter de beslissing om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Negentien procent gaat "eerder akkoord", 22 procent "eerder niet akkoord" en 52 procent "helemaal niet akkoord". Vlamingen (28 procent) gaan iets vaker akkoord dan Walen en Brusselaars (23 procent).
Tweede peiler
De minister herhaalde dat hij veel belang hecht aan de tweede pensioenpijler, het aanvullend pensioen dat mee gefinancierd wordt door de werkgever. Bacquelaine wil dat zoveel mogelijk werknemers zo'n aanvullend pensioen hebben. Hij herhaalde zijn vraag aan de sociale partners om in het kader van het interprofessioneel overleg een deel van de loonsverhogingen in het aanvullend pensioen te steken. Toen Bacquelaine dat voorstel in september lanceerde, reageerden de vakbonden afkeurend. "De minister wil het wettelijk pensioen begraven", klonk het.
Maar Bacquelaine heeft nog meer plannen met het aanvullend pensioen. Vanaf volgend jaar wil hij het mogelijk maken om extra centen in het aanvullend pensioenfonds te steken. "Dat vrij aanvullend pensioen zal worden gefinancierd via afhoudingen op het loon. De werknemer zal dan het bedrag kunnen kiezen en de fiscale voordelen blijven dezelfde", legde de minister uit.
Regering raakt aan pensioenstelsel: socialistische spoorbond bereidt actieplan voor
Regering raakt aan pensioenstelsel: socialistische spoorbond bereidt actieplan voor
Toch straf dat zo'n maatregel wordt genomen naar aanleiding van een begrotingsopmaak.
De socialistische spoorbond bereidt een actieplan voor, naar aanleiding van de beslissing van de federale regering om te raken aan het bijzondere pensioenstelsel van het rijdend NMBS-personeel. Eerst wordt de achterban geraadpleegd en op 27 oktober komt het nationaal bureau bijeen om te bepalen hoe het actieplan er zal uitzien. Ludo Sempels van ACOD Spoor kan nog niet zeggen of er gestaakt zal worden. "Eerst raadplegen we onze leden op het terrein", klinkt het.
Het rijdend personeel van de NMBS kan nu al vanaf 55 jaar op pensioen. Dat wordt 57 jaar tegen 2018 en vervolgens zal die leeftijd geleidelijk de hoogte ingaan tot 63 jaar in 2030. De minimumloopbaan zal tegen 2030 minstens 42 jaar moeten bedragen.
"De toepassing van deze bepaling betekent een frontale aanval op het pensioenregime van het rijdend personeel en zal op korte termijn zware operationele en veiligheidsproblemen creëren", waarschuwt de socialistische spoorbond in een persbericht. De vakbond vreest dat veel mensen het bedrijf zullen verlaten, terwijl er niet genoeg aanwervingen zijn. Het ACOD betreurt ook dat de regering deze maatregel heeft genomen zonder overleg, terwijl er nog volop onderhandeld wordt over de definitie van zware beroepen
Artsen en ziekenfondsen maken brandhout van begroting
Artsen en ziekenfondsen maken brandhout van begroting
De artsen dreigen ermee hun honoraria eenzijdig op te trekken, de ziekenfondsen vrezen voor de grootste sociale achteruitgang in tien jaar.
De vijf ziekenfondsen zijn in een vlammend perscommuniqué vernietigend voor de meer dan 900 miljoen euro aan besparingen in de gezondheidszorg in de begroting 2017. Volgens hen komen de plannen neer op ‘een sociale achteruitgang zoals ons land die de voorbije tien jaar niet meer heeft meegemaakt’. ‘De sterkste schouders zouden de grootste lasten moeten dragen, niet omgekeerd.’
Volgens de ziekenfondsen zal het budget van de ziekteverzekering na de besparingen nog maar met een half procent stijgen, terwijl de regering bij haar aantreden een groeinorm van anderhalf procent had beloofd. De gevolgen zullen merkbaar zijn, via een lagere kwaliteit van gezondheidszorg of via supplementen en een hoger remgeld. Zo vinden de ziekenfondsen het ongerijmd dat antibiotica en maagzuurremmers duurder worden voor de patiënt, terwijl het hun arts is die ze voorschrijft.
Daar komt nog de reactie van de artsenvakbonden bovenop. Zij storen zich aan de regeringsbeslissing om de artsen volgend jaar slechts een derde van hun indexering toe te kennen. Volgens berekeningen van Marc Moens, voorzitter van de artsenvakbond Bvas, hebben de artsen sinds 2010 hebben al 9,3 procent van hun index afgestaan.
Tarievenakkoord opzeggen
Voor Moens is de maat nu vol. Volgens hem maken de beslissingen van de regering van rechtswege een eind aan het tarievenakkoord. En als minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) het daar niet mee eens is, roept hij zijn leden op om desnoods per aangetekende brief het tarievenakkoord voor 2017 op te zeggen.
Dat heeft gevolgen voor de patiënten. In het tarievenakkoord hebben artsen zich ertoe verbonden de afgesproken honoraria te hanteren. Als ze dat akkoord opzeggen en hun tarieven hoger optrekken dan aanvankelijk afgesproken, wordt de patiënt daarvan de dupe.
Door dat protest mist De Block de steun van de belangrijkste partners in de gezondheidszorg voor de uitvoering van de besparingen. Alleen de werkgevers en de regeringsvertegenwoordigers, goed voor tien van de twintig stemmen, hebben gisteren in de Algemene Raad, het hoogste orgaan van de ziekteverzekering, de begroting van de ziekteverzekering goedgekeurd. Daardoor komt de beslissing toe aan de regering zelf.
Bvas-voorzitter Marc Moens vraagt ook een overleg met minister De Block over de voortzetting van het tarievenakkoord. ‘Gezien de herhaalde en misplaatste aanvallen van CM-voorzitter Luc Van Gorp’, trekt hij de zin daarvan in twijfel. Ook de vakbonden warmen zich intussen op voor nieuw protest tegen de regeringsmaatregelen.
Hete herfst kondigt zich aan voor federale regering
Hete herfst kondigt zich aan voor federale regering
Gans die regering op sluiten en zeker de Wever met zijn grote muil
Dat de federale regering een hete herfst wacht, betwijfelt niemand meer. Spoorbonden, militairen en dokters: ze zijn allemaal boos en plannen acties. Een overzicht.
Defensie
De Belgische militairen moeten langer gaan werken. Op dit moment gaan de meesten onder hen ambtshalve op pensioen op 56 jaar. Maar vanaf 1 januari 2018 wordt de minimumpensioenleeftijd op 57 jaar gebracht en vervolgens jaarlijks met 6 maanden opgetrokken om de leeftijd van 63 te bereiken in 2030.
‘We zijn zeer verrast’, liet Edwin Lauwereins van vakbond VSOA Defensie weten. ‘Militairen zetten zich in met risico voor eigen leven en worden jaarlijks getest op fysieke paraatheid. Ik zie een militair na zijn 56 jaar niet meer op missie naar Mali vertrekken of met 35 kilogram uitrusting op straat staan. Een verhoging van de pensioenleeftijd met één pennentrek kunnen we niet aanvaarden.’
Staken kunnen zij niet, maar de militairen dreigen met betogingen. ‘We gaan beginnen met petities maar wellicht eindigen we met een grote manifestatie’, zegt Yves Huwart van legervakbond ACMP.
Spoorwegen
Voor het rijdend personeel van de NMBS geldt een gelijkaardige regeling als voor de militairen. Hun minimumpensioenleeftijd bedraagt nu nog 55 jaar, maar dat wordt 57 jaar in 2018 en vervolgens zal ook die leeftijd geleidelijk de hoogte ingaan tot 63 jaar in 2030.
De vijf ziekenfondsen maakten gisteren in een vlammend perscommuniquébrandhout van de meer dan 900 miljoen euro aan besparingen in de gezondheidszorg in de begroting 2017. Volgens hen komen de plannen neer op ‘een sociale achteruitgang zoals ons land die de voorbije tien jaar niet meer heeft meegemaakt’. ‘De sterkste schouders zouden de grootste lasten moeten dragen, niet omgekeerd.’
Daar komt nog de reactie van de artsenvakbonden bovenop. Zij storen zich aan de regeringsbeslissing om de artsen volgend jaar slechts een derde van hun indexering toe te kennen.
Voor Marc Moens, voorzitter van de artsenvakbond Bvas, is de maat nu vol. Volgens hem maken de beslissingen van de regering van rechtswege een eind aan het tarievenakkoord. En als minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) het daar niet mee eens is, roept hij zijn leden op om desnoods per aangetekende brief het tarievenakkoord voor 2017 op te zeggen.
Dat heeft gevolgen voor de patiënten. In het tarievenakkoord hebben artsen zich ertoe verbonden de afgesproken honoraria te hanteren. Als ze dat akkoord opzeggen en hun tarieven hoger optrekken dan aanvankelijk afgesproken, wordt de patiënt daarvan de dupe.
Non-profitsector
De welzijnssector heeft een stakingsaanzegging ingediendvoor 24 november. ‘Het gaat om een algemene aanzegging, zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen en in vakbondsfront’, zei Jan Piet Bauwens van BBTK daarover.
Concreet zou er op 24 november in alle sectoren van de non-profit (welzijn, zorg en cultuur) worden gestaakt en komt er ook een betoging in Brussel.
De vakbonden zijn niet te spreken over ‘het gebrek aan overleg’ met de bevoegde ministers over de personeelsvoorwaarden en de werkdruk in de sector. Met een stakingsaanzegging willen ze de druk opvoeren.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil komaf maken met energiefraude. Wie bijvoorbeeld zijn zonnepanelen niet aanmeldt, riskeert vanaf juni 2017 een boete. De boetes voor energiefraude zullen schommelen tussen 150 en 20.000 euro.
Af en toe duiken verhalen op over gesjoemel met subsidies voor zonnepanelen of met isolatie- en andere energiepremies. Hoe groot die energiefraude is, is moeilijk na te gaan.
Voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) had eerder al maatregelen aangekondigd en nu heeft haar opvolger Tommelein een ontwerpdecreet klaar dat energiefraude moet bestrijden.
Informatiecampagne
Met energiefraude is niet altijd kwaad opzet gemoeid. "Ik besef heel goed dat heel wat eigenaars van zonnepanelen niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden", aldus Tommelein. Daarom komen er niet meteen boetes, maar eerst een informatiecampagne. "We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de hoogte is", zegt de minister.
Om mensen de kans te geven zich in regel te stellen, komt er een overgangsperiode. Het decreet gaat in op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni riskeert men ook boetes. Die boetes liggen tussen 150 en 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. "De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken. Als we die schulden daardoor sneller kunnen wegwerken, kan de factuur voor ons allemaal omlaag", zo zegt Tommelein.
Gemeentewerkers houden dronken feestjes op kerkhof en organiseren wedstrijdjes 'schedelwerpen'
Gemeentewerkers houden dronken feestjes op kerkhof en organiseren wedstrijdjes 'schedelwerpen'
Grafschennis.Het laagste van het laagste van het laagste.Erger kan niet...
Die kunnen op zoek naar ander werk.
Varkens , direct ontslaan en klacht voor lijkschennis.
Walgelijk ! Onmiddellijk ontslag is hier op zijn plaats !
Op recent opgedoken foto's is te zien hoe drie arbeiders van de Brusselse gemeente Vorst feestjes houden op het gemeentelijke kerkhof. Het drietal zou regelmatig feestjes en barbecues op het kerkhof hebben georganiseerd, waarbij alcohol rijkelijk vloeide en zelfs spelletjes 'schedelwerpen' werden gehouden.
De wanpraktijken werden naar buiten gebracht door een collega van de drie gemeentewerkers. De man was vaak te laat op zijn werk en had zich verschillende keren ziek gemeld, dus moest hij in juni voor het college van burgemeester en schepenen verschijnen. Daar vertelde hij wat er zich allemaal onder de collega's afspeelde.
De gemeentewerker vertelde hoe hij dagelijks pesterijen moest ondergaan. "Ik heb geprobeerd om me te integreren in de groep, maar ik wil er niets mee te maken hebben", aldus de getuige. "Dit kan niet door de beugel." Enkele oud-collega's bevestigen de mistoestanden: "Ze dronken een hele dag door op het kerkhof."
De drie gemeentewerkers gingen zelfs nog een stap verder en insinueerden dat ze wel een "momentje alleen met een lijk wilden doorbrengen", duidelijk refererend naar necrofilie.
De man kon zijn verhaal bewijzen met foto's van de bewuste feestjes op het kerkhof. Op de foto's, die tussen september 2014 en april 2016 werden genomen, is te zien hoe de arbeiders met een schedel in de hand een spelletje 'schedelwerpen' houden of suggestieve poses aannemen op een graf.
Premier Charles Michel zit sinds 11 uur opnieuw samen met zijn vicepremiers Kris Peeters (CD&V), Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) om een uitweg te zoeken uit de begrotingsimpasse. In Wetstraatkringen valt te horen dat er een compromis op tafel zou liggen. Het is erop of eronder, klinkt het.
Sinds CD&V dinsdagavond de onderhandelingstafel verliet, is er geen eigenlijk begrotingsoverleg meer geweest. Woensdag was er wel een korte vergadering en ook gisterenavond waren er nog enkele bilaterale gesprekken, in de hoop een akkoord te vinden over de begroting en de besparingen die op tafel liggen.
Een wandeling in het park wordt het niet, ondanks de oproep tot eenheid gisteren van de premier in de Kamer. De uitspraken van enkele politici de voorbije dagen deden uitschijnen dat het water tussen de verschillende regeringspartners nog diep is. Zo stelde Open VLD-minister Maggie De Block zich gisteren nog openlijk vragen bij die meerwaardetaks die CD&V wil.
Van die loslippigheid valt nu niets meer te merken. "De taterfase is duidelijk voorbij", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "N-VA-viceminister Jan Jambon ging binnen langs een ingang waar de journalisten niet stonden en ook de CD&V en Open VLD-vicepremiers Peeters en De Croo waren kort van stof."
"We zijn volop bezig en als er een akkoord is, dan laten we dat weten aan u", aldus Peeters bij het binnengaan. "Je kunt alleen tot een akkoord komen als je rond de tafel zit. Dus dat is een goede zaak", stelde De Croo. "Ik zie geen reden waarom het niet zou lukken."
De knelpunten zijn bekend. CD&V-vicepremier Kris Peeters hield dinsdag onverwachts het been stijf met zijn eis voor een meerwaardeheffing. De N-VA van haar kant wil een hervorming van de vennootschapsbelasting, terwijl Open VLD een plan voor de activering van spaargeld naar voren schuift.
Nog volgens Vansevenant zou de premier toch een manier gezien hebben om uit de impasse te geraken. "De voorbije uren is volop gemasseerd. We hoorden dat de premier een voorstel zal doen. Een Franstalige woordvoerder zei "ça passe ou ça casse" (Het is erop of eronder, nvdr.)."
Het zou de bedoeling zijn om de begroting met de grote sociale hervormingen te combineren. Volgens Vansevenant dringt de N-VA erop aan dat de hervorming van de vennootschapsbelasting vóór de meerwaardebelasting van CD&V zou worden gerealiseerd. Daarbij moet Open VLD wel nog overtuigd worden om een vorm van meerwaardebelasting te aanvaarden. Ook CD&V zou nog water bij de wijn moeten doen.
Als gevolg van de nieuwe gespreksronde is er vandaag geen federale ministerraad. De tijd dringt, want uiterlijk maandag moet de Belgische federale begroting bij Europa binnen zijn. In de Wetstraat valt intussen te horen dat de begroting mogelijk vanavond laat of morgenvroeg rond zal zijn.
Beke: "Meerwaardebelasting mikt op aandelenportefeuilles vanaf 250.000 euro" Auteur: Belga
Beke: "Meerwaardebelasting mikt op aandelenportefeuilles vanaf 250.000 euro" Auteur: Belga
do 13/10/2016 - 18:19 Belga
De meerwaardebelasting die CD&V voor ogen heeft, viseert mensen met meer dan 250.000 à 300.000 aan aandelen in portefeuille. Dat heeft voorzitter Wouter Beke gezegd in "Villa politica". Voorts verweet hij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat ze de mensen "nodeloos ongerust maakt" door twijfel te zaaien over pensioenspaarders.
De Wever leest de krant in de bar terwijl Michel de Kamer toespreekt Auteur: Alexander Verstraete
De Wever leest de krant in de bar terwijl Michel de Kamer toespreekt Auteur: Alexander Verstraete
do 13/10/2016 - 16:28Update: do 13/10/2016 - 17:18 Alexander Verstraete
Terwijl premier Charles Michel (MR) de Kamer toesprak tijdens het vragenuurtje, zat N-VA-voorzitter en Kamerlid Bart De Wever de krant te lezen in de bar van het halfrond. Dat merkte een journalist van Le Soir op.
Michel roept regeringspartijen op "de komende uren verantwoordelijkheid te nemen" Auteur: Alexander Verstraete
Belga
Michel roept regeringspartijen op "de komende uren verantwoordelijkheid te nemen" Auteur: Alexander Verstraete
do 13/10/2016 - 15:49Update: do 13/10/2016 - 18:00 Alexander Verstraete
In de Kamer heeft premier Charles Michel de regeringspartijen tot eensgezindheid in de begrotingsgesprekken opgeroepen. Dat deed hij tijdens het vragenuurtje dat volledig in het teken van de begroting stond. Europa geeft ons land intussen tot maandag ten laatste de tijd om een begroting in te dienen.
"Scouts en chiro vergaderen op ernstigere manier dan uw regering" Auteur: Alexander Verstraete
Belga
"Scouts en chiro vergaderen op ernstigere manier dan uw regering" Auteur: Alexander Verstraete
do 13/10/2016 - 14:07Update: do 13/10/2016 - 15:28 Alexander Verstraete
In de Kamer heeft het wekelijkse vragenuurtje plaatsgevonden. Dat stond helemaal in het teken van de begrotingsgesprekken. De oppositie hekelde vooral de plannen om verder in de gezondheidszorg te besparen.
Peeters publiceert integrale CD&V-voorstel meerwaardebelasting Auteur: Belga
Belga
Peeters publiceert integrale CD&V-voorstel meerwaardebelasting Auteur: Belga
do 13/10/2016 - 13:28 Belga
CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft het integrale voorstel van zijn partij gepubliceerd voor een meerwaardebelasting op aandelen en afgeleide producten. Peeters had eerst aangekondigd dat hij de teksten naar Unizo zou sturen, nadat de ondernemersorganisatie het voorstel een aanslag op ondernemers noemde. De oppositie rook echter haar kans en vroeg eveneens om een kopie.
Voorstel meerwaardebelasting is "aanslag op ondernemers" Auteur: Belga
Belga
Voorstel meerwaardebelasting is "aanslag op ondernemers" Auteur: Belga
do 13/10/2016 - 09:49 Belga
Unizo-topman Karel Van Eetvelt is niet te spreken over het CD&V-voorstel voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Van Eetvelt spreekt van "een aanslag op ondernemers". "Dit gaat opnieuw de hardst werkende middenklasse treffen", aldus Van Eetvelt in "De ochtend" op Radio 1.
Premier Michel zoekt voort, straks wacht de Kamer Auteur: Zico Saerens, Alexander Verstraete
Belga
Premier Michel zoekt voort, straks wacht de Kamer Auteur: Zico Saerens, Alexander Verstraete
do 13/10/2016 - 06:19Update: do 13/10/2016 - 11:47 Zico Saerens, Alexander Verstraete
Ook vandaag zet premier Charles Michel (MR) de bilaterale gesprekken met zijn vicepremiers over de begroting voort. Van een gezamenlijk kernkabinet is vooralsnog geen sprake. Vooral de N-VA en CD&V blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Straks trekt Michel naar de Kamer voor het vragenuurtje.
"Hallucinant dat sociale zekerheid zo veel moet inleveren" Auteur: Jos De Greef
Belga
"Hallucinant dat sociale zekerheid zo veel moet inleveren" Auteur: Jos De Greef
wo 12/10/2016 - 22:21 Jos De Greef
Het christelijk ziekenfonds CM is niet te spreken over de begrotingsplannen die nu voorliggen op de tafel van de federale regering. Volgens de CM kan het niet dat de sociale zekerheid en de gezondheidszorg zo veel moeten besparen.
Het journaal 1 - 12/10/16 - Wat Open VLD voorstelt, om geld van het spaarboekje naar risicokapitaal te loodsen, is meer dan 30 jaar geleden al es gedaan. Dat kon via de wet Cooreman-De Clercq.
CD&V laat voorstel van meerwaardebelasting niet los
12/10/2016 • 13:14
VRT???media.video.type.mz_vod???
VRT
CD&V laat voorstel van meerwaardebelasting niet los
12/10/2016 • 13:14
Begrotingsgesprekken vandaag wellicht niet tot de finish Auteur: Alexander Verstraete, Zico Saerens, Rik Arnoudt
Belga
Begrotingsgesprekken vandaag wellicht niet tot de finish Auteur: Alexander Verstraete, Zico Saerens, Rik Arnoudt
wo 12/10/2016 - 12:38Update: wo 12/10/2016 - 20:39 Alexander Verstraete, Zico Saerens, Rik Arnoudt
De regering buigt zich ook vandaag onverminderd over de begroting. Premier Charles Michel (MR) geeft voorlopig nog de voorkeur aan aparte gesprekken met zijn vicepremiers. De kans lijkt klein dat er vanavond of vannacht een akkoord wordt gevonden. Intussen blijft het gekibbel voortduren.
"Meerwaardeheffing op aandelen zal weinig opbrengen" Auteur: Jos De Greef
"Meerwaardeheffing op aandelen zal weinig opbrengen" Auteur: Jos De Greef
di 11/10/2016 - 21:42 Jos De Greef
Professor Gert Peersman, docent Financiële Economie aan de UGent, gelooft niet dat de meerwaardetaks die CD&V wil invoeren op aandelen en afgeleide producten veel geld in de regeringsla zal brengen. Daardoor zijn er wellicht te veel achterpoortjes, zegt hij.
Oppositie haalt uit naar premier Michel: “Toon leiderschap”
Oppositie haalt uit naar premier Michel: “Toon leiderschap”
Trap het af vuilen dief
rot op
Premier Michel (MR) heeft in de Kamer een emotionele oproep aan zijn coalitiepartners gedaan. “Toon in de komende uren uw verantwoordelijkheid”, zei hij. De oppositiepartijen verweten hem een gebrek aan leiderschap.
De premier gaf toe dat de voorbije dagen niet gemakkelijk waren, maar de regering wil volgens hem de komende uren of dagen de begroting en een pakket hervormingen goedkeuren. In een adem riep hij zijn coalitiepartners tot de orde.
“We blijven hard doorwerken om de laatste knopen door te hakken”, zei Michel. “En ik doe een oproep aan iedereen. Toon uw verantwoordelijkheid in de komende uren. Dat zijn we verschuldigd aan ons land en onze medeburgers. (...) Mijn overtuiging is dat wat ons verenigt sterker is dan wat ons verdeelt.”
De oppositiepartijen legden Michel het vuur aan de schenen en verweten de premier een gebrek aan leiderschap. SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir noemde de regering niet in staat om te regeren. “Uw regering is diep verdeeld. Uw ministers lanceren liever voorstellen in de pers. Zelfs medewerkers zitten in de gangen ruzie te maken.”
Groen-fractieleider Kristof Calvo was blij dat verschillende vicepremiers nog eens samen in dezelfde kamer zaten, onder wie Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD). Zijn boodschap aan Michel: “Toon leiderschap, durf dingen die op tafel liggen te herzien en durf te hervormen”.
“N-VA-begroting”
De oppositiepartijen vrezen een begroting waarbij er geld wordt gehaald bij de mensen die het nodig hebben in plaats van bij de grote vermogens. Kitir pleitte voor een “evenwichtig beleid”. “Er komen weer besparingen op de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de pensioenen terwijl de mensen snakken naar een eerlijk beleid.”
Calvo deelde die bezorgdheid en sprak van een “N-VA-begroting”. Daarbij pleitte hij voor een coherente visie in plaats van trofeeën voor elke partij.
Besparingen in de gezondheidszorg noemt PS-fractieleider Laurette Onkelinx een schande en ze vreest ook dat de werknemers het gelag zullen betalen. “U vraagt zieken om de crisis te betalen. Is het waar dat aan de sociale zekerheid veel inspanningen worden gevraagd? Is het waar dat er weer bespaard wordt op de overheid?”
Volgens haar komt de CD&V er bekaaid van af in de onderhandelingen. “Het is een kwestie van geloofwaardigheid.”
N-VA neemt de vlucht vooruit in verhoging pensioenleeftijd parlementsleden
N-VA neemt de vlucht vooruit in verhoging pensioenleeftijd parlementsleden
NVA SUPER DIEVEN
N-VA neemt de vlucht vooruit in verhoging pensioenleeftijd parlementsleden Auteur: Alexander Verstraete
In de Kamer dient de N-VA een voorstel in om de verhoging van de pensioenleeftijd voor de Kamerleden op eigen houtje door te voeren. Dat vertelt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover aan deredactie.be. Hij reageert daarmee op het uitblijven van een globaal akkoord voor alle parlementen in ons land. Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zegt dat het Vlaams Parlement die verhoging desnoods zelf zal doorvoeren.
Alle parlementsleden die na 2019 een plek in een van de parlementen in ons land bemachtigen, moeten op termijn tot 67 werken. Dat principiële akkoord hebben de voorzitters van al deze parlementen vorige maand bereikt.
Echter: over de precieze modaliteiten zijn ze het nog steeds niet eens. Een zoveelste vergadering hierover deze ochtend heeft geen witte rook opgeleverd.
"We hebben lang gewacht. Te lang"
Voor de N-VA-fractie in de Kamer is de maat vol, zo vertelt fractieleider De Roover aan deredactie.be. "We hebben lang gewacht. Te lang. Eigenlijk wilden we al voor de zomer een definitief akkoord hebben, maar dat is er nog steeds niet."
"De N-VA zal nu in de Kamer een eigen voorstel aan de andere fracties voorleggen om de verhoging van de pensioenleeftijd voor de Kamerleden op eigen houtje door te voeren. Concreet willen we dat de regels voor de Kamerleden exact dezelfde zijn als die voor gewone burgers, zonder uitzonderingen."
Welke parlementsvoorzitters precies dwarsliggen, wil De Roover niet vertellen. Over welke punten ze vallen, wel. "Sommigen hebben een andere interpretatie over verworven rechten. Ook over een overgangsregeling lopen de meningen uiteen."
"In november moeten we eruit geraken"
Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans laat op zijn beurt uitschijnen dat zijn parlement mogelijk ook cavalier seul zal spelen als een globaal akkoord uitblijft.
"We hebben min of meer een stap vooruit gezet", zegt hij in "Villa politica" over de vergadering van vanmorgen. "Voor mij ligt het allemaal niet zo moeilijk, voor anderen blijkbaar wel. Sommigen willen uitzonderingen. Vraag is dan dewelke. We moeten proberen tot een redelijk compromis te komen." De vraag welke parlementsvoorzitters dwarsliggen, wil hij evenmin beantwoorden.
Volgende maand zitten alle parlementsvoorzitters opnieuw bijeen. "Dan moeten we eruit geraken. Lukt dat niet, dan moet iedereen zijn conclusies trekken. Het Vlaams Parlement kan hierover perfect alleen beslissen voor zichzelf, maar we doen dat niet uit solidariteit met de andere parlementen."
Premier Michel heeft vanmorgen de vicepremiers afzonderlijk geraadpleegd. Een begrotingsakkoord is nog niet meteen in zicht.
Na de begrotingsperikelen van gisteren lijkt de sfeer opnieuw constructief. Mogelijk gaan de topministers na de middag opnieuw samenzitten, maar grote manoeuvres worden vandaag niet verwacht.
Er is immers nog veel onenigheid over de grote sociaal-economische maatregelen. De N-VA eist een hervorming van de vennootschapsbelasting, terwijl de CD&V daaraan een meerwaardebelasting op aandelen wil koppelen. Open VLD wil dan weer het aandelenbezit bij spaarders stimuleren.
CD&V-vicepremier Kris Peeters liet vanmorgen alvast verstaan dat zijn voorstel een voorbeeld is van rechtvaardige fiscaliteit. ‘Ik ga ervan uit dat ons voorstel de eindmeet haalt’, zei hij.
Ten laatste op 15 oktober moet de regering haar begroting voor 2017 bij Europa indienen en in het parlement hebben voorgesteld.
Nachtelijk voorstel CD&V breidt meerwaardebelasting uit
Nachtelijk voorstel CD&V breidt meerwaardebelasting uit
CD&V heeft afgelopen nacht een nieuw voorstel inzake meerwaardebelasting op tafel gelegd. Bedoeling is om ook meerwaarden via vennootschappen aan te pakken.
CD&V zette gisteren stevige druk op de begrotingsgesprekken met de eis voor de introductie van een meerwaardebelasting op verkoop van beursgenoteerde aandelen (en afgeleide producten). Dit zou ervoor zorgen dat de rijkste vermogens in dit land bijdragen tot de sanering van de staatsfinanciën, was de redenering. Maar een meerwaardebelasting zoals CD&V op genoteerde effecten treft allerminst de rijkste Belgen, waarschuwden kenners. Het hele voorstel kwam neer op een uitbreiding van de mislukte speculatietaks.
Afgelopen nacht heeft CD&V echter zijn voorstel bijgestuurd. In het CD&V-voorstel komt er 'een belasting van meerwaarden op aandelen in de vennootschaps- en personenbelasting'. Er wordt niet meer gesproken over een onderscheid tussen genoteerde en niet-genoteerde aandelen. In het voorstel dat gisteren de hele dag op tafel lag, gingen vennootschappen nog ontsnappen. Dat betekende dat grote vermogens de facto buiten schot bleven.
Maar ook nu is er geen garantie dat de 10 procent rijkste Belgen een extra inspanning zou doen voor de sanering van de overheidsfinanciën. De rijkste Belgen, die heel wat beleggen in kunst, vastgoed, goud om maar enkele voorbeelden te noemen, zouden nog altijd kunnen ontsnappen aan extra bijdragen omdat al deze alternatieve beleggingsvormen buiten schot blijven.
Michel Maus, fiscaal specialist, raadt aan om tot een veel bredere belastingbasis te gaan bij het belasten van meerwaarden, maar dan dan aan een veel lager tarief dan wat CD&V op tafel legt. 'Eerder 5 procent tot 7,5 procent in plaats van die hoge 30 procent', zegt Maus.
Maus stelt vast dat het CD&V-voorstel veel smaller is én ook nog eens binnen de meerwaarden op aandelen uitzonderingen voorziet. De belasting zou niet van toepassing zijn op KMO-aandelen en ook niet op startersaandelen. 'Daar kunnen redenen voor zijn, maar je moet wel zien dat je niet met een maatregel eindigt die bijvoorbeeld private equity interessanter maakt dan beursgenoteerde bedrijven', waarschuwt Maus.
Rijken meer belastingen laten betalen is bovendien niet eenvoudig. Ze zullen altijd proberen hun vermogen zo te structureren dat ze ontsnappen aan de belasting. De ultieme techniek is verhuizen. Dat kan je ook voor een beperkte periode doen. Iemand die bijvoorbeeld van plan is zijn bedrijf te verkopen, kan met het oog op die ene slag, tijdelijk elders zijn woonplaats vestigen.
In het verleden gebeurde precies het omgekeerde, rijke buitenlanders (vooral Fransen en Nederlanders) die zich in België vestigden om aan belastingen op vermogen en aandelen in eigen land te ontsnappen.
De hele Belgische fiscaliteit is georganiseerd rond hoge belastingen op arbeid en het ontzien van holdingstructuren, een gevolg van jarenlang gelobby. ‘Bij een wijziging zal er onvermijdelijk onbedoelde schade zijn’, merkt Maus op.
Voor Reynders is begroting rond, maar Peeters houdt voet bij stuk
Voor Reynders is begroting rond, maar Peeters houdt voet bij stuk
Peeters trek de ster er uit A U B
MR-vicepremier Didier Reynders wil de onderhandelingen over de structurele hervormingen van de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt uitstellen. Wat hem betreft, is de begroting rond. Collega Kris Peeters (CD&V) blijft echter hameren op een 'rechtvaardigere fiscaliteit'. Premier Charles Michel (MR) onderhandelde vandaag enkel met de vicepremiers, maar die zijn ondertussen weer uit elkaar gegaan.
Nadat de regering maandagochtend om 6 uur na zo'n twintig uur onderhandelen uiteenging, heeft premier Michel om 11 uur de onderhandelingen opnieuw aangevat. Daarbij mochten, in tegenstelling tot afgelopen weekend, enkel vicepremiers Jan Jambon (N-VA), Didier Reynders (MR), Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) aanschuiven. Zelfs begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) en haar collega van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kregen geen uitnodiging.
Kort na de middag gingen de partijen weer uit elkaar. Volgens de kabinetten van de verschillende vicepremiers 'om terug te koppelen'. Het is niet duidelijk wanneer de onderhandelingen worden voortgezet.
Meerwaardebelasting
De gesprekken zaten vanochtend totaal geblokkeerd, en dat heeft alles te maken met het voorstel dat vicepremier Kris Peeters (CD&V) afgelopen weekend op tafel heeft gelegd om meerwaarde op aandelen bij verkoop te belasten. Ook vanochtend hield Peeters voet bij stuk. 'Rechtvaardige fiscaliteit is niet iets wat we maar lichtzinnig in de mond nemen, er moeten concrete hervormingen komen', aldus Peeters . ''We hebben een voorstel op tafel gelegd en dat zal nu verder bekeken worden. We zullen kijken wat er rond de tafel gebeurt, maar rechtvaardige fiscaliteit is voor ons een belangrijk punt, dat een belangrijk debat waardig is. Als men dat niet invult, dan is het probleem groter dan deze regering.'
Tijdsdruk voor Reynders en Michel
Voor de MR moeten de onderhandelingen niet lang meer te duren. ‘De begroting is rond wat mij betreft’, zei vicepremier Reynders maandag bij aankomst op de Lambermont. ‘De besprekingen over andere hervormingen lopen nog, maar we hebben tijd tot het einde van het jaar om die teksten in het parlement in te dienen.’
Reynders wil de premier enkel met een begrotingsakkoord naar het parlement sturen. De eerste minister zou in zijn beleidsverklaring dan eventueel wel een stand van zaken kunnen geven over de voortgang van de onderhandelingen over de hervormingen, zo opperde hij.
Rond die structurele hervormingen is Reynders bereid ‘alles te bekijken wat op tafel ligt’. Over de hervorming van de vennootschapsbelasting die N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil doorvoeren, suggereerde de Franstalige liberaal dat misschien nog een impactstudie nodig is.
De tijdsdruk is voor een begrotingsakkoord is enorm. Niet alleen moet premier Michel dinsdag naar de Kamer voor zijn State of the Union, vicepremier Didier Reynders moet eigenlijk naar Japan om daar een koninklijk bezoek te begeleiden.
Orange neemt de handschoen op tegen Telenet en Proximus. Met een nieuwe kapitein aan het roer.
Midden augustus verhuisde hij van Frankrijk naar Brussel. Samen met zijn vrouw en twee kinderen: Michaël Trabbia (40) moet van Orange, ooit bekend als Mobistar, een volwaardige uitdager maken voor de kanonnen Telenet en Proximus.
Wat dacht u: Orange gaan leiden in dat duopolie-land, wat een vergiftigd geschenk?
(lacht) ‘Ik was heel enthousiast. Het is zo dat er twee duopolies zijn op de vaste verbindingen (Proximus en Telenet in Vlaanderen en Proximus en Voo in Wallonië, red.), maar toch hebben wij goede kansen. Door dat duopolie zijn de prijzen hier hoog. Bijna twee keer de gangbare prijs in andere landen van West-Europa. Dus ook al zijn onze concurrenten heel sterk en bekend, dat schept mogelijkheden voor ons.’
Critici stelden dat Orange te laat komt met zijn vast aanbod via Telenets kabel. De markt is al verdeeld.
‘Natuurlijk zijn we niet de vroegsten. Maar wij starten ermee nu de convergentie, waarbij vast en mobiel met elkaar versmelten, écht begint. Telenet heeft net Base gekocht. Zij gaan van vast naar mobiel. Wij gaan van mobiel naar vast. Het was het juiste moment om ons gecombineerd aanbod te lanceren.’
Hoe doet dat vaste aanbod het?
‘Behoorlijk goed. We startten immers van nul. Het product is goed, de klanten zijn tevreden, en de verkoop ligt in de lijn van de verwachtingen. Het moet alleen nog bekender worden. De kwaliteit en de eerlijke prijs maken het aantrekkelijk, en dat moeten we mensen meer laten weten. De verwachting bij de lancering was dat we vijf procent marktaandeel zouden veroveren op korte termijn. Vandaag denk ik dat op middellange termijn zelfs 10 procent overschreden kan worden.’
Is jullie product niet gewoon ‘Telenet-kwaliteit, maar dan goedkoper’?
‘Natuurlijk is er die prijs. We zijn 15 tot 20 euro goedkoper dan Telenet en Proximus. Maar we bieden nog meer. Zo geven we ongelimiteerd internet. Op tv is het sportkanaal ‘Eleven’ gratis, terwijl je voor zoiets bij Telenet 10 euro per maand moet betalen. (Play Sports op Telenet kost 18,40 euro per maand, maar biedt 8 sportkanalen, red.). We werken ook aan een app om je tv te beheren op de smartphone of tablet. Later zal je daar ook tv op kunnen kijken.’
Telenet verhoogt nog regelmatig zijn prijzen. Ze voelen zich klaarblijkelijk niet bedreigd.
(lacht) ‘Dat is een goede zaak. Wanneer zij duur zijn, ben ik heel gelukkig.’
Toch zijn jullie geen prijsbreker: Scarlet van Proximus is nog steeds goedkoper.
‘We zijn geen lowcostoperator of lowcostmerk. Wij willen kwaliteit brengen aan een faire prijs.’
Moet internettoegang anno 2016 geen basisrecht zijn, zoals water, met navenante lage prijzen?
‘Dat is het bijna. Toegang tot internet wordt essentieel. Diensten moeten geleverd worden tegen een faire prijs. Maar dat is niet hetzelfde als een lage prijs. Een faire prijs laat ons toe om te investeren en kwaliteit te garanderen.’